Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2011-11-02 07:26

Realpolitikern Giorgos Papandreou

Jag måste medge att min åsikt om den grekiska statsministerna Giorgos Papandreou, G-Pap, är en extremt slipad realpolitiker som vet exakt vad han gör.

Antagligen har han haft tanken om en folkomröstning i bakfickan hela tiden men spelat med de panikslagna ledarna från övriga euroländer tills vidare.

Man kan fundera på om det var någon slump att den grekiska finansministern "åkte in på sjukhus och opererades" samt att regeringen stuvade om i försvarsledningen. Hela den grekiska försvarsledningen byttes ut igår. (ZeroHedge) Kom ihåg att Grekland har varit en militärdiktatur i modern tid.

Lägg till det de stora beställningarna av försvarsmaterial från USA och speciellt Frankrike och Tyskland. 

Samarbetar inte Frankrike och Tyskland kan de drömma om att försvarsbeställningarna fullbordas.

Nu kommer det stora och hårda, men tomma, ord från eurozonens ledare om folkomröstningen. Men i praktiken innebär det att man måste fortsätta betala ut pengar till Grekland till folkomröstningen har hållits. G-Pap har köpt ytterligare några månaders tid. Faktum är att det inte finns något övriga euroländer kan hota Grekland med. Antingen låter man Grekland hållas, eller så utlöses ett financial weapon of mass destruction.

Så vad är G-Paps plan här? Antagligen att förhandla fram finansiering externt om eurozonen tröttnar. Grekland kan närhelst de vill dra sig ur eurosamarbetet i praktiken, införa egen valuta, konvertera alla inhemska skulder till den nya drachman och ställa in alla externa betalningar. Resultatet blir hyperinflation inom landet, men alla greker med likvida medel har redan flyttat dessa ut ur landet och kommer inte drabbas. Resultatet blir förstås också skyhöga marknadsräntor på framtida lån, så det behövs extern finansiering, kanske mot säkerheter i form av grekiska öar etc. Vilket man naturligtvis kan strunta i att uppfylla.

Grekland har en av Europas starkaste försvarsmakter. Det finns inget man kan tvinga landet att göra. Detta vet G-Pap och han spelar spelet väl. Resten av eurozonen är ägda.

Sannolikt kommer Grekland undan med i stort sett vad som helst. Folkomröstningen kan säga nej och då kommer övriga euroländer ge eftergifter och billiga lån ändå, eftersom alternativet är en total krasch av eurozonen och kanske hela EU:s ekonomi.

Ett lämpligt citat är när psykopaten och "superhjälten" (vars egentliga kraft bara är total avsaknad av skrupler) Rorschach från den suveräna serien Watchmen hamnar i fängelse och förklarar för alla övriga fångar att "None of you understand. I'm not locked up in here with you. You're locked up in here with me." efter att ha dränkt en fientlig medfånge i frityrolja. (Även som film på YouTube)

Exakt så är det med eurozonen och Grekland. 

Det är inte Grekland som sitter instängd i eurozonen. 

Det är euroländerna som är instängda med Grekland.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

35 kommentarer:

 1. grymt inlägg!

  SvaraRadera
 2. Nej, Grekland kommer inte komma undan med vad som helst. G-Pap spelar ett väldigt högt spel. Hade jag velat integrera EU vidare med gemensamma skatter hade jag visat Grekland var skåpet ska stå, sparkat ut dom och sedan använt Grekland som ett exempel på varför EU:s kvarvarande ekonomier måste integreras vidare. Det är ju trots allt så att desto mer Grekland misssköter sig desto mindre blir förtroendet för EU bland medborgarna. Det har inte EU råd med -> Grekland åker ut vid någon tidpunkt.

  SvaraRadera
 3. Förtroendet för EU bland medborgare är nog nere i botten redan, det kommer inte, det är. Själv ser jag grekerna som det stora hoppet att krossa den odemokratiska maktsamlingen som EU har utvecklats till. Arbetet med att få EU till ett EUSSR med en i grunden felaktigt ekonomiskt system dikterat av BIS IMF ECB etc måste stoppas och den bromsen går med all säkerhet över lik.

  SvaraRadera
 4. Dessutom är det väl så han måste fråga folket i en demokrati, när svarta svanar, som inte kunde förutses i förra valet, flyger upp. Annars saknar hans regim demokratisk legitimitet.

  (Jämför gärna och diskutera Sveriges accepterande av Lissabonavtalet.)

  SvaraRadera
 5. Skönt att se att det finns politiska ledare med kulorna kvar. Till skillnad från knähunden Reinfeldt som gråter när han inte får vara med och leka med dom stora pojkarna.

  SvaraRadera
 6. @2011-11-02 08:02

  Visst är det nere i botten. Men vad brukar man göra när man vill samla medborgarna? Skapa någon att skylla allt på (läs Grekland). På något sätt kommer det kommuniceras ut som en styrka för EU.

  SvaraRadera
 7. Det är knappast pga Greklands försvarsmakt som eliten vet de inte kan göra så mycket. Dina militärfantasier är lite väl mycket ibland.

  SvaraRadera
 8. Även svenska ledare fick panik när G-pap vill återinföra demokrati genom folkomröstning. Avslöjande...

  SvaraRadera
 9. Kolla här: http://di.se/Artiklar/2011/11/2/249790/Lagenheter-saljs-under-acceptpris/

  SvaraRadera
 10. Eurozonen kan börja knaka från andra hållet istället, från de mer solventa staterna om det är så att länder som Grekland får hållas hur långt som helst.

  Hur långt sträcker sig tyskarnas betalningsvilja och tålamod? Hur länge kan Merkel försvara inrikespolitiskt att man kastar goda pengar efter dåliga? Tyskarna klarar sig utan Euro, men inte tvärtom. Finnarna lär inte vara sena att haka på då heller. Då kan greker och andra fiska efter billiga lån utan förpliktelser bäst de vill.

  SvaraRadera
 11. jag tror man gör en helt felaktig bedömning av resultatet om Grekland inte får mer nödlån.
  Om Grekland ej får mer lån går landet omkull och blir tvingat att lämna Euron.
  Man gör jämförlesen med Lehman Bros men det är helt annorlunda.

  Då var det en blixt från klar himmel.
  Nu vet t.o.m faster Agda att Grekland är kaputt. Vilken förberedelsetid har man inte haft på sig denna gång?

  SvaraRadera
 12. "Det är inte Grekland som sitter instängd i eurozonen.

  Det är euroländerna som är instängda med Grekland."

  Grymt bra liknelse!

  SvaraRadera
 13. Tja i Watchmen ledde att vara instängd med Rorschach till ett fängelseuppror bland de övriga fångarna...

  SvaraRadera
 14. Apropå frågan om grekland kommer att fortsätta få billiga lån även efter att de röstat nej till räddningen så hörde jag minst två makthavare (typ Merkel och Reinfeldt, men jag minns inte exakt) säga att ett nej betyder att de kommer att lämna EMU. Nu vet man ju inte vad de uttalandena är värda, men jag fick definitivt känslan av att de hade förberett den typen av uttalande (som om de visste att det skulle komma), antingen som ett sätt att säga till grekland att "röstar ni nej så skiter vi i er" för att få dem att rösta rätt, eller för att lugna tyskarna. Eller så har de snackat ihop sig med G-pap om hur de kan sparka ut Grekland ur EMU utan att någon tappar ansiktet, men det känns en smula konspiratoriskt. Åsikter?
  /J

  SvaraRadera
 15. Tror man kan vara konspiratorisk med gott samvete här. G-Pap har inte bara helt plötsligt fått för sig att både byta ut hela försvarsledningen samtidigt som han utlyser en folkomröstning. Det var planerat. Det kan finnas mer planer under bordet.

  SvaraRadera
 16. Det blir intressanta veckor innan folkomröstningen. G-Pap har satt EU gubbarna i schack.

  Vi lär nog se fler spännande drag framöver.

  SvaraRadera
 17. Spännande och udda analys. Jag säger tack.

  Men:
  Grekland vill utpressa sig till ännu mer stöd från övriga EU (läs Tyskland) eftersom G-Pap räknar med att tyskarna inte vågar strypa flödet fram till folkomröstningen. Kanske är då tanken att man ska kunna fortsätta snylta på mer produktiva länder i norr, och slippa besvärliga omställningar till en modern ekonomi.

  Detta kan lika gärna leda till att parollen "vi betalar inte" anammas fullt ut av EU:s vinnarländer (Tyskland, Nederländerna, Finland, Sverige, Österrike...), riktat mot förlorarländerna (Grekland, Italien, Spanien, Portugal, Frankrike...).

  Alltså det som borde gjorts från början: inte en krona/Euro i stöd/transferering till Sydeuropa. Klara er själva.

  F

  SvaraRadera
 18. F, det är problemet. Ger man lillfingret får man vara beredd att bli av med både handen och armen.

  SvaraRadera
 19. Nja, det är mest politisk prestige som gör att Grekland fortfarande är kvar i Eurozonen. Frikoppla Drachmen från Euro, konvertera hela skuldberget till en nollränta med amortering i storleken ett par % av Grekernas BNP. Låt drachmen flyta fritt. Skär ner drastiskt men låt det underskott som blir kvar fiansieras med en expansiv penningpolitik. Drachmen kommer att falla mellan 30-50 % de första dagarna mot euron. Sedan börjar återhämtningen!

  Vad det gäller Italien mm, så behöver ECB agera som lender of last resort inte bara se på penningvärdets stablitet. Det är helt orimligt att Italien betalar så höga räntor som de gör i dag.Även Frankrike behöver denna hjälp när deras banker gör förluster via Greklands exit.

  SvaraRadera
 20. Jag gissar att G-Pap gör detta drag för att vinna över alla kritiker och visa folket att de inte har något val. Realistiskt val.
  Anarki i all ära men det skapar mest kaos ingen mat på bordet!

  SvaraRadera
 21. Grekland har inget val..glöm inte det. De behöver en sugar daddy och har alltid behövt det..

  Greece's domestic capacity to generate capital is highly limited, and its rugged topography comes with extremely high capital costs. Even in the best of times Greece cannot function as a developed, modern economy without hefty and regular injections of subsidized capital from abroad. (This is primarily why Greece did not exist between the 4th century B.C. and the 19th century and helps explain why the European Commission recommended against starting accession talks with Greece in the 1970s.)

  After modern Greece was established in the early 1800s, those injections came from the United Kingdom, which used the newly independent Greek state as a foil against faltering Ottoman Turkey. During the Cold War the United States was Greece's external sponsor, as Washington wanted to keep the Soviets out of the Mediterranean. More recently, Greece has used its EU membership to absorb development funds, and in the 2000s its eurozone membership allowed it to borrow huge volumes of capital at far less than market rates. Unsurprisingly, during most of this period Greece boasted the highest gross domestic product (GDP) growth rates in the eurozone.

  Those days have ended. No one has a geopolitical need for alliance with Greece at present, and evolutions in the eurozone have put an end to cheap euro-denominated credit. Greece is therefore left with few capital-generation possibilities and a debt approaching 150 percent of GDP. When bank debt is factored in, that number climbs higher. This debt is well beyond the ability of the Greek state and its society to pay

  SvaraRadera
 22. Forts
  Så slutsatsen blir: Om de screwar EU/Tyskland så får de drachmen tbx och med det blir det "Tillbaka till den ekonomiska och militära sophögen" där de verkligen kan börja oroa sig för Turkiets nyvunna styrka...

  SvaraRadera
 23. Btw, för er som jublar för att GP ska införa "demokrati"...blir nog snarare att återinföra Sparta..hehe

  SvaraRadera
 24. Bottom-line, the various supports that have allow the Greek state to exist since the 1820’s simply aren’t there anymore and so the path forward goes like this: Greece is not salvageable. Greece simply can’t compete unless it is being given a constant, steady supply of capital from abroad that it doesn’t necessarily have to pay back. And even if that could be restarted, Greece can not emerge from its own debt load. It is simply too large. Greece has to be kicked out of the eurozone if the euro is to survive, but between here and there, first, a firebreak fund. The EFSF expansion has to happen because if you cannot sequester the 280 billion euro of Greek government debt that exists outside of Greece, then you’re going to trigger a massive financial catastrophe that the eurozone simply can’t survive. And so to prepare for a Greek ejection, you have to prepare a fund that can handle three things more or less simultaneously. First, you need about 400 billion euro to firebreak Greece off from the rest of eurozone. Second, you need about 800 billion euro in order to prevent a wide-scale banking meltdown, because the day that Greece defaults on that debt, the day that it’s ejected from eurozone, there will be catastrophic banking collapses in Portugal, Italy, Spain and France, probably in that order.

  Third, the markets will go wild and the state that is in the most danger of falling after Greece is Italy. Using the bailouts that have happened to date as a template, any bailout of Italy would have to provide enough financing to cover all Italian needs for three years. That comes out to about another 800 billion euro. So until the Europeans have 2 trillion euro in funding stashed away, they can’t kick Greece out of the system.


  1 T på plats, så de köper ju tid och ser hur man ska ta fram den andra 1 T :)

  SvaraRadera
 25. intressant studie i psykologi. DN har intervjuat greker ang. folkomrostningen och generellt verkar de valdigt missnojda med att de ska behova valja nu. Uppenbart nar man laser artikeln hur de onskar att de inte behovde gora ett val och istallet onskar att politikerna gor valet at dem sa de kan sitta passivt och kritisera varje drag istallet.
  http://www.dn.se/ekonomi/de-flesta-greker-ser-det-har-som-ett-skamt

  SvaraRadera
 26. Presidenten i Mauretanien bytte ut militärledningen för några år sedan.

  Några dagar senare hade en av de avsatta militärerna "räddat" landet, och nu f.d. presidenten satt i en ökenhåla och läste Stieg Larssons "Flickan som lekte med elden". Sann historia.

  När G-Pap avsätter militärledningen spelar han ett högt spel.

  SvaraRadera
 27. underbar blogg, den enda blogg jag följer som inte är en ren tradingblogg.

  //daytrader

  SvaraRadera
 28. Känner mig förvirrad av DN:s och TV:s intervjuer med greker. Ingen vill folkomrösta. Vad beror då alla demonstrationer på? Eller, hemska tanke, väljer svensk media bara ut sådana intervjuer som talar för Eurons sak?

  SvaraRadera
 29. Tja, jag vet inte ifall G-Pap tappat nerverna och ballat ur eller om han har ballar av stål ... tippar mer på det föregående pga att avskedet utav generalerna mm tyder på panik mode.

  SvaraRadera
 30. Intressant.
  Man kan nu börja fundera över vilka andra kort han har att spela. Ett av dem torde ju vara att Grekland i egenskap av medelhavsland har lätt att börja skriva ut EU-pass till immigranter i stor skala. Vad mer?
  -Jonas

  SvaraRadera
 31. Här slår du huvet på spiken. De som har anledning att vara skraja är faktiskt enbart resten av euro-länderna. Utträde ur euro samt statsbankrutt kommer att meföra att grekerna är tillbaka på spåret fortare. Att fortsätta att vara underdog i eurosamarbetet gynnar enbart frankrike och tyskland. Skulderna är enbart ett tecken på att valutaunionen inte fungerar när förutsättningarna är så olika. Lämnar grekerna så tappar euroländerna en låneslav.

  SvaraRadera
 32. 11:37 Om du kommer ihåg svensk medias rapporter från Libyen så hörde jag aldrig en intervju av någon lojal till Khadaffi. Det var ett skolexempel på subjektiv rapportering. Som seriös journalist skulle jag ha rodnat.
  Jag pratade en gång med en journalist på en av de större svenska affärstidningar, och han var ingen grön kille, han var helt ovetande om att FED var privarägd. Tablå.

  SvaraRadera
 33. Moventa,Wikström bl a
  Har också funderat på TV och radio och tidningars intervjuer med greker. Bara för eurons bevarande. Ingen vill ha folkomröstning. Vad sysslar då alla människor på gatorna med isåfall? Likadant med Libyenreportagen-alla mot Khadaffi, ingen för. Alla blodiga bilder från Libyen var ju i själva verket de s k demokratikramarnas verk (där Sverige deltog)
  Jag tycker att vi bor i ett Berlusconiland där media ägs av makteliten. När ska det sovande folket vakna och börja tänka.....

  SvaraRadera
 34. Ja dont fuck with the Greeks, sa redan de gamla grekerna.
  Men Cornu Grekland har inga jättebeställningar av vapen på gång, detta skede under " gamla goda tiderna"
  Det ryktas om militärt bistånd från USA i form av överskottsmaterial och inget annat.

  SvaraRadera
 35. Ett holländskt inspel i Papandreou-debatten :o)

  http://www.youtube.com/watch?v=x43dCWkDWFU

  SvaraRadera