Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2011-11-01 12:42

OSINT när den är som bäst

Open source intelligence, OSINT, är kanske det mest betydelsefulla underrättelsemedlet för nationers underrättelsetjänster när det gäller att kartlägga främmande makts förmågor. Omvärldsbevakning via öppna källor.


Fick en länk från en läsare till en fantastiskt detaljerad rapport om Rysslands strategiska försvar; EW (early warning) - radar, strategiskt luftvärn, de strategiska flygstyrkorna och kärnvapenstyrkorna. Hela härligheten, som helt bygger på öppna källor, bland annat fjärranalys mha Google Earth, finns att finna via Google Docs där den också kan laddas ner som PDF. Publikationen heter I&A October 2011 och går även att prenumerera på via mail.
Radartäckning runt Moskva

Jag slänger med två små kartor som ett smakprov, även om dessa bara är översiktliga och inte delger detaljnivån i den här rapporten. Men de visar radarskyddet runt Moskva och ringen av strategiskt luftvärn utstationerat permanent runt Moskva för att skydda den ryska huvudstaden mot kärnvapenanfall.

Strategiskt luftvärn runt Moskva
Motsvarande översiktsbilder och detaljredovisningar finns förstås även för t ex St Petersburg - Murmansk eller för den ryska enklaven i Kaliningrad i sydöstra Östersjön.

Hela månadsbrevet är på 79 sidor och extremt läsvärt. Den ger en liten inblick i hur stort det ryska militära komplexet är även om dokumentet bara koncentrerat sig på de strategiska styrkorna. Förhoppningsvis kommer liknande sammanställningar över reguljära armé-, flygvapen- och flottstyrkor.


Relaterat: Tidigare egen OSINT om bland annat den svenska flottan och den ryska Östersjöflottan eller aktuellt och kommande status på den ryska offensiva amfibiekapaciteten.

Orelaterat: Via Free Libya Daily kan man nu läsa att AQ:s flagga är hissad på en domstol i Benghazi tillsammans med den nya libyiska flaggan. För de som tvivlar på detta, se även fotobevis på annan plats.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Hej C,

  För oss som inte är direkt insatta eller i närheten av insatta men för den delen blir nyfikna är det svårt att förstå fyndet din läsare skickat dig. Nej, jag är inte dum men jag förstår helt enkelt inte vad du kommit över, vad Sverige är i relation till detta och vad det är som är nytt?

  Tack//Keffe

  SvaraRadera
 2. Nytt och nytt. Det är en fantastisk sammanställning för den intresserade, vilket kan inkludera en del av mina läsare. Men naturligtvis inte alla.

  SvaraRadera
 3. Appråpå böcker, har du någon ny på gång? :)

  SvaraRadera
 4. Apropå AQ:s flagga:

  Det rådde viss tveksamhet i början om väst skulle stödja upproret mot Khadaffi.

  Tycka vad man vill, men den var befogad.

  Det är inte alltid som din fiendes fiende är din vän.

  SvaraRadera
 5. Libyen är befriat med det yttersta beviset på demokrati genom att, liksom Tunisien, fritt få välja islamistiskt styre under AQ:s flagga.

  Tack för hjälpen Sverige! Bra jobbat, – de fick som de ville.

  Det måste vara något fel på ryssarna som provocerar NATO med alla dessa försvarssystem. Ge upp Putin och inför sharialagar frivilligt!!

  SvaraRadera
 6. Försvaret av storstäder är naturligt och finns
  i alla länder med försvarskapacitet.
  Ett större hot verkar vara den tilltagande flykten
  av utbildade och rika från Ryssland. Det skapar ju utrymme till folk med andra ambitioner än att utveckla Ryssland till ett mer jämlikt land.
  Tex att utvidga sitt territorium och sin inflytelsesfär.

  SvaraRadera
 7. Apropå Midvintermörker: Jag anar en fortsättning... Saknar du uppslag har jag redan några kapitel klara åt dig. ;-)

  /Palle

  SvaraRadera
 8. Tack för tipset, ser mycket intressant ut.

  En sida med OSINT som också kan rekommenderas starkt är stratfor.com.

  Att bli medlem är dyrt, men man kan prenumerera gratis på "Security Weekly" och "Geopolitical Weekly", och få mail några gånger i veckan. Alltid extremt läsvärt, med djupgående analyser av någon aktuell fråga.

  SvaraRadera