Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2011-11-02 10:28

När Ryssland stängde norska Trollfältet

Gas- och oljeplattformen Troll-A på det norska Trollfältet är en av världens största byggnadskonstruktioner och den största mänskliga konstruktion som någons flyttats med sina 472 meter i höjd. Plattformen har för övrigt just byggts ut för att hantera de nyinstallerade kompressorer som behövs för att kompensera för det fallande trycket i de sinande gasbrunnarna.


Karta över Barents hav. Källa: Wikipedia
Troll-A utvinner fossilgas ur ca 40 brunnar på Nordsjöns botten och fossilgasen i fältet står för ca 60% av Norges gastillgångar. Själva plattformen är absolut central för Europas nuvarande och framtida energiförsörjning och kommer även om Norges gasutvinning börjar falla efter 2020 att vara en mycket viktig resurs för ett allt mer energisvält Europa. 

Men det är väldigt enkelt för främmande makt att utan att skjuta ett skott stänga av produktionen på fältet tills vidare.

Det skedde 2007 i regi av Norges största konkurrent på den europeiska gasmarknaden, Ryssland. Av en ren slump på samma dag som man delade ut Nobels fredspris i Norge

2007 bestämde sig Ryssland för att hålla en flottövning med sitt enda hangarfartyg Admiral Kuznetsov. I teorin hade man hela Barents Hav eller för den delen Nordatlanten att hålla sin övning på. Det brukar också anses som lite ... oartigt att hålla militära övningar inne i andra länders ekonomiska zoner.

RFS Admiral Kuznetsov.
Foto: Wikipedia
Men detta hindrade inte Ryssland. Man valde istället att hålla en militär hangarfartygövning mitt i Trollfältet. Specifikt var Admiral Kuznetsov som närmast 4 km från plattformen Troll-A.

Resultatet blev förstås att alla flygningar med helikoptrar till och från Troll fick ställas på marken, dvs vare sig förnödenheter eller personal kunde transporteras till eller från fältet. 

Trolloperatören Statoil hade för övrigt ingen lust att kommentera händelsen när den inträffade.

I princip kunde en sådan övning hållit på lika länge som det finns flygbränsle ombord på hangarfartyget. Men Ryssland nöjde sig med två dagar och drog sedan vidare efter att återigen visat vem som bestämmer över Europas gasproduktion, även långt ner i Nordsjön. Hade man fortsatt längre hade hela produktionen i Troll antagligen behövt stängas av säkerhetsskäl i takt med att personalen blir utsliten och borde flygas hem på rotation. Det finns också rapporter om oljeläckage timmar efter övningen började.
Troll ligger vid den röda pricken

Var ligger Trollfältet? Se kartan ute till höger.

Man kunde förstås valt att hålla denna övning med hangarfartyget och eskorterande skepp precis var som helst. Men man valde inom synhåll från Troll-A.

Samtidigt handlar det om internationellt vatten och Ryssland kan alltså hålla precis hur mycket militärövningar de har lust med där och kan på inget sätt avvisas eller förbjudas att göra detta.

Och man kan göra det igen. Fördelen med ett starkt försvar är att man inte behöver skjuta ett skott för att få som man vill eller skicka några budskap. Ungefär som när Sverige godkände North Stream-pipelinen efter omfattande ryska militärövningar i Östersjön 2009.

Ryssland håller nu på att utöka sin blue water navy genom att modernisera och upprusta sina fyra tunga robotkryssare av Kirovklassen med toppmodernt strategiskt luftvärn av typen S-400 och moderna sjömålsrobotar. Med det får man ytterligare möjligheter att hålla omfattande övningar varhelst man har lust att tillfälligt stoppa olje- eller gasproduktion i Nordsjön.

Vintern kommer närmare och det börjar bli dags för de årliga ryska gasbråken.

Relaterat: Tidigare inlägg om att det ryska strategiska bombflyget rutinmässigt flyger ner över Nordsjön eller för den delen att man flög med ett tungt bombplan på 30m höjd rakt över en amerikansk fregatt. Annars kan man se lite film och bilder hos Statoil från Katie Meluas konsert 330 m under havsytan längst ner i en av Troll-plattformens fyra ben. Det var dock 2006. Statoil har också en propaganda kampanjsajt om Trollfältet med många imponerande foton från detta ingenjörsmässiga underverk och symbol för Europas energiförsörjning.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. "Ryssland håller nu på att utöka sin blue water navy genom att modernisera och upprusta sina fyra tunga robotkryssare ...."

  Pengar i sjön. De har försökt förr och det går sannolikt likadant den här gången. Landet kan inte bära överbyggnaden.

  SvaraRadera
 2. jo de kan bära överbyggnaden och marinen får en hel del leveranser nu
  Händelsen du refererar referades också i en Riksdagsdebatt som ex på ryskt maktspråk en kort tid efteråt cornu.
  Bifogar länk från oplatsen
  http://oplatsen.wordpress.com/2011/11/02/fredlig-framryckning-i-mellansverige/

  Fundering?

  SvaraRadera
 3. Dags att börja plugga ryska då, så man kan göra business på den kommande övermaktens hemspråk...

  SvaraRadera
 4. Detta var ny information(för mig) som man fick sig till livs under Cornucopias föreläsning nere i den skånska staden Lund.

  Gasbråk + en snabb övning kan släcka några obstinata länder.

  SvaraRadera
 5. Årliga Ryssbråken inställda-Nord Streem, som vi godkänt har nu färsk gas med direktleverans till Tyskland.
  Ukraina kontrar med att utveckla skiffergas tillsammans med Exxon. Skiffergas är största hotet mot Ryska gas dominans.
  Men Danskarna gör egen vindkraftsbensin-ja tekniken är fantastisk.
  Vad säger du om Gillbergs Metanolsatsning-värt att stödja?/Oppti
  www.varmlandsmetanol.se

  SvaraRadera
 6. "Ungefär som när Sverige godkände North Stream-pipelinen efter omfattande ryska militärövningar i Östersjön 2009"

  Att sverige skulle godkänt pipelinen just pga av en militärövning är såklart rent nonsens. Och norge är med i nato, förstår inte riktigt hur du tänker, tror du de sitter och darrar av rädsla när ryssen övar? Visst ryssarna kan slå ut Troll, och Nato kan med en knapptryckning slå tillbaka var som helst i ryssland, vad är nytt?

  SvaraRadera
 7. Fö kan jag konstatera att LUPE sett till så Trollfältet numera endast är Norges 6 största fynd.
  Avaldsnes/Aldous med 1,7-3,3 Mdr fat oe så här långt kommer in som betydligt större. En elefant som hittades tredje gången gillt för licensinnehavarna. ELF missade tydligen med någon meter.
  Klotets rapport om danska bränsleceller nu på radio. Vind-el lagras./Oppti

  SvaraRadera
 8. NATO kan inte slå tillbaka mot Ryssland för att Ryssland håller lagliga men oartiga övningar. Är du krigshetsare som förväntar dig att NATO skall bomba Ryssland bara för att ryssen håller en övning som stänger ner gasproduktionen?

  SvaraRadera
 9. NATO håller väl på med lagliga men oartiga saker de med? Att flyga över ett örlogsfartyg med sin bombare är väl ett typexempel på militärhumor? Och vad gjorde det NATO-fartyget där om inte just visade sin närvaro?

  Det känns som att vi ser en återgång till den terrorbalans som var på åttiotalet, eller hm.. hur är våra styrkor nu jämfört med då, vågskålen har visst tippat tillbaka!

  För att jag skall vinna tilltro till dina välbehövliga försvarsväckelser tycker jag att det är detta om den tillbakatippade vågskålen, som behöver belysas, inte att Ryssland är elakare än NATO. Att vi är på väg att förlora initiativet samt att NATOS hårda hållning under -00 talet väckt björnen. (Det hade varit klipskare att satsa på samarbete då under Rysslands svaga period, så att vi nu haft en vänligare inställd björn.)

  Men vad vet jag vad som försiggår i maktens korridorer.

  SvaraRadera
 10. Tack media för att ni rapporterar viktiga händelser i vårt närområde...

  SvaraRadera
 11. Nu förstår jag inte riktigt, varför skulle inte Norge kunna arbeta vidare med utvinningen eller kunna flyga helikopter för att det ligger en rysk jagare i närheten......?

  Ryssarna sköt väl inte på dem, eller...?

  SvaraRadera
 12. Hangarfartyg. Inte jagare. Det rörde sig om 30-40 st ryska jaktplan i luften. Lite trångt för en civil helikopter.

  SvaraRadera
 13. @Cornu

  Ok, då förstår jag......trångt var ordet...:-)

  SvaraRadera