Aktuellt

Kapten stoppade order om amerikanskt kärnvapenanfall under Kubakrisen 1962

Under Kubakrisen 1962 mottog en kärnvapenbas på Okinawa order om att avfyra sina kärnvapen. Ordern bekräftades, men ansvarigt befäl kapten W...

2011-11-05 03:01

My Big Fat Greek Vote of Confidence

Det politiska geniet G-Pap lyckades vinna nattens förtroendeomröstning i det grekiska parlamentet. Med tanke på hur mycket jag normalt hackar på politiker så får man ju medge att det är imponerande av parlamentet att arbeta fram till klockan 2400 en fredagkväll. Det hade man aldrig fått se i Sverige, där samtliga ledamöter i så fall hade kvittat ut sig långt i förväg. För att inte tala om EU-parlamentets frälse som inte ens jobbar dagtid.

Stilpoäng till Grekland där.


Via draget om att utlysa folkomröstning om det meningslösa räddningspaketet och fortsatta åtstramningar samma vecka som ytterligare ett panikartat G20-möte skjutsar politikereliten i limousiner för att diskutera åtstramningar och sedan dra tillbaka folkomröstningen har G-Pap både lyckats sitta kvar som statsminister och få oppositionen att gå med på "räddningspaketet" och få demonstranterna att säga att de inte alls har lust att själva ta ansvar, iaf enligt svensk media. G-Pap FTW.

Men inte för att det kommer hjälpa Grekland. Och inte kommer det hjälpa marknaderna heller.

För vad hände tidigare i veckan? Jo, den amerikanska investmentbanken ** Global gick omkull. Zero Hedge rapporterar att den europeiska interbankmarknaden har havererat (i svensk medias tysthet) och nu har den sämsta likviditeten någonsin. Värre än den förra finanskrisens 2008. Det är alltså mycket värre än vad som medges utåt

Och CME höjde just marginalen för alla terminer. Alla terminer. Nu på fredagskvällen efter marknadens stängning. (Givetvis via Zero Hedge)

Zero Hedge påtalar att på måndag kommer miljontals terminshållare att behöva hosta upp mångmiljardbelopp i ökade säkerhet mot terminsmarknaden. Man påtalar att efter Lehmankraschen tog det fem dagar innan marknaderna kollapsade. Risken finns att det blir det samma nu.

Vi kan gå mot en svart måndag, G-Pap be damned.

Ovanpå detta så har Italien som ännu ett BIGPIS FUK US-land börjat haverera och Berlusconi kanske är på väg ut. (Mike Shedlock om de italienska räntorna) Även här kan man ju konstatera att det enda Italien skall diskutera är hur man skall visa upp lite mindre budgetunderskott. Inte gå plus, utan precis som Grekland bara gå back väldigt mycket istället för obscent mycket. Så löser man inga skuldkriser.

Vi har inte sett slutet på något. Snarare har den europeiska skuldkrisen och finanskrisen 2.0 bara värmt upp.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

39 kommentarer:

 1. Snälla Cornu!
  Förklara för en ekonomiidiot vad denna fras i praktiken innebär:
  "CME höjde just marginalen för alla terminer. Alla terminer".
  För övrigt stendiggar jag din blogg, inget fjäsk, sanningen skall fram.

  Evil_Dad

  SvaraRadera
 2. För att ta terminspositioner behöver man ha säkerhet, pengar på konto. Nu höjde man säkerhetskraven med 26%. Om tidigare säkerheter var säg 5000 miljarder USD, så behöver man trolla fram 130 miljarder USD på måndag eller avsluta sina terminspositioner.

  Det kommer ... påverka marknaderna.

  SvaraRadera
 3. 500 miljarder USD menade jag. Skyller på tiden på dygnet.

  SvaraRadera
 4. Innan jag började läsa den här bloggen visste jag knappt vad en negativ position var. Nu sitter jag med rbs omx minishrt r6 och ser fram emot att det kan bli en svart måndag. Tack Cornu!

  Mvh

  SvaraRadera
 5. @Jörgen

  Varje dag föds en ny Alesio Rastani ;) Som han säger:

  "Everynight egen i go to bed i dream of a new recession"

  SvaraRadera
 6. 06:56 Jörgen
  Stackars sate !!

  SvaraRadera
 7. Hur tror ni det här kommer påverka guldpriserna på kort sikt?

  Funderar på om det är läge att fylla på förrådet.

  SvaraRadera
 8. Nån som kan förklara glädjeyran i brent?

  Som vitt jag vet skickas den till europa, men europas ekonomi är ju på nedåtgående, så vad är det som håller uppe priset?

  Dags att blanka mot 70 - 80?

  SvaraRadera
 9. 8:43
  Brent är guld- svart guld...

  SvaraRadera
 10. 08:51

  Ok, men varför ska den stiga?
  I en deflationsekonomi faller exakt allt, även guld för er som inte fattar det.

  SvaraRadera
 11. Evil_dad, terminshandel sker på kredit kan man säga, man köper terminer för pengar man inte har, och man säljer terminer man inte har. Men för att skall få göra detta så måste men ha lite täckning på bankkontot. Det kravet har höjts. /Mats L

  SvaraRadera
 12. 08:36 Tack för din omtanke men det är inte synd om mig. Jag känner till riskerna och satsar inte mer än jag är villig att förlora. Dock är det bra mycket trevligare att kunna tjäna pengar i både upp och nedgång än bara se sina besparingar tappa i värde eller stå utanför, jag ser det både som en investering och en försäkring mot börskrash :)

  SvaraRadera
 13. 8:41

  Guldpriset har varit väldigt oförutsägbart i höst. Med negativa finansiella besked som avlöst varandra, borde det ha rört sig spikrakt uppåt. Så sker inte. Visst har ökade kapitaltäckningskrav för papperhandeln bromsat priset lite, men om deflationsscenariot stämmer så kommer många att tvingas sälja bl.a. guld för att betala för annat. Jag tror personligen att guldet kommer att krypa långsamt uppåt ett tag. Att köpa nu är en chansning.

  SvaraRadera
 14. Det blir alltmer uppenbart vad som är problemet med det finansiella systemet och samhället. Man kan idag handla för pengar man inte har.

  SvaraRadera
 15. @ 2011-11-05 09:41

  Hur många har någonsin köpa sina hus cash?

  SvaraRadera
 16. Ännu en "ekonomiidiot": vad menas med negativa positioner?

  SvaraRadera
 17. Hej cornu!
  Om jag inte är helt ute och cyklar så har det öppnats en råvarubörs i hongkong ganska nyligen?
  Vet du om dom också höjer marginalerna i samma utsträckning. Om inte, är det inte realistiskt att tro att investerare helt enkelt byter börs?

  SvaraRadera
 18. Svar till 09.48;
  Nej, inte kontant men man har haft lån som skulle vara bortamorterade på 30 år, nu lånar man miljoner och räknar inte med att betala mer än räntor i många fall! Det tycker iallafall jag är stor skillnad.
  Marni-51

  SvaraRadera
 19. 10:39 Du satsar på nergång.

  SvaraRadera
 20. Warrant Buffet2011-11-05 11:31

  Jag sitter också med förut nämnda negativa position och det känns helt ållrajt, nite synd om oss.

  Faktum är att jag har funderat på en strategi där man sitter med både negativa och positiva positioner och helt enkelt säljer dem när volatiliteten gör det lönsamt. Som en följd har jag en positiv position också, om än ganksa så mycket mindre.

  SvaraRadera
 21. W B
  Gardering ??? Tycker lite synd...

  SvaraRadera
 22. 10.39: Hur "satsar man på nedgång"? Att undvika de aktier man inte tror på kan väl knappast generera vinst?

  (Erkänner: är en nyfiken idiot när det kommer till det "börstekniska")

  SvaraRadera
 23. Re 8:51
  det var ett mycket korkat påstående!
  vi har inflation nu va? ändå så sjunker tex bostadspriser. Allt går inte upp i pris vid inflation lika lite som allt går ner i pris vid deflation. Sen att vi går i stagflation gör det än mer komplicerat. vad gäller guld vid deflation avgörs om guld är pengar eller inte om några år.

  SvaraRadera
 24. re 12:03
  kommentaren ska vara till 9:08

  SvaraRadera
 25. Såg den nya filmen Margin Call(Kevin Spacey, Jermy Irons, Pau Bettany, Stanley Tucci och Demi moore m.fl.) igår (finns att ladda ner på Piratebay)den är ju minst sagt aktuell. Filmen är ett mästerverk, ett måste!!

  http://www.youtube.com/watch?v=Y2DqFRsPrns

  SvaraRadera
 26. Warrant Buffet2011-11-05 12:15

  >>12.00

  "Hur "satsar man på nedgång"?" Det enklaste sättet är negativa minifutures, minishorts, eller XACT Bear. Dessa ökar i värde med en multipel på börsnedgången. XACT Bear ger väl två gånger nedgången medan minishorts kan ge så mycket som 25X fallet.

  Har du rejält med kapital kan du ju blanka specifika aktier men för de flesta av oss småinvesterare är det olika negativa instrument som gäller.

  SvaraRadera
 27. Om man har en sedelpress går man inte i konkurs
  http://englundmacro.blogspot.com/2011/11/om-man-har-en-sedelpress-gar-man-inte-i.html

  SvaraRadera
 28. "Look at these people, wandering around with absolutely no idea, what´s about to happen" - Margin Call

  SvaraRadera
 29. Tja, margin call är just vad CME orsakar över hela det amerikanska terminsbrädet nu.

  SvaraRadera
 30. Lars-en liten rättelse - CME har inte höjt säkerhetskraven på alla instrument.

  För *vissa* terminer och optioner har skillnaden ändrats så att skillnaden mellan det initiala säkerhetskravet och maintainence tagits bort, inte alla.

  Tyler blev lite väl exalterad.

  Läs pressmeddelandet igen och jämför med följande:

  http://www.cmegroup.com/clearing/margins/

  Men det är fortfarande stort och marknaderna kommer knappast reagera positivt.

  Det går även logiskt att spinna detta, i vissa,antagligen i sammanhanget färre fall, har effekter som verkar i motsatt riktning - högt belånade aktörer som utfärdat calls eftersom de tror att marknaden ska dyka får margin calls och blir utklämda.

  Ett sätt att ta negativa positioner är ju att utfärda call-optioner eftersom man helt enkelt tror att de inte ska realiseras.

  En sorts variant av den "short squeeze" som du tidigare beskrivit.

  /A.

  SvaraRadera
 31. Anonym 12:00: Dags för även mig att visa upp min totala okunnighet om sånt här, genom att försöka förklara hur man tjänar pengar på en nedåtgående börs.

  Grundprincipen är, tror jag, att du lånar en aktie av någon som ändå inte har tänkt sälja den. (Det finns alltid folk som av diverse anledningar behöver sitta still på sina aktier.) Du lovar att lämna tillbaka aktien nästa vecka (eller nåt). Därefter säljer du omedelbart den lånade aktien. Nästa vecka köper du tillbaka den och lämnar tillbaka till ägaren. Har priset gått ner under tiden så har du gjort en vinst på mellanskillnaden. Det är detta som kallas att blanka aktien. (To short a stock, på utrikiska.)

  Sedan finns det väl också diverse finansiella instrument som är uppbyggda på den här principen, som du helt enkelt kan investera i på samma sätt som i en vanlig fond. Då sköter de blankningen åt dig, och du behöver inte veta mer än att går det ner så vinner du.

  Varsågod, såga mig och rätta mig nu, ni som vet hur det faktiskt fungerar! Det här bara hur jag teoretiskt har fått för mig att det ligger till. Jag har aldrig provat. (Och kommer nog inte att göra det heller. Att korttidsspela på börskasinot ligger inte för mig, det är både för tråkigt och för svårt. Om jag alls ger mig in på börsen så är det genom att köpa nåt och sedan glömma av det, och förhoppningsvis upptäcka att det ökat i värde när jag hittar det igen några år senare. Fast ju nu är jag helt börsfri.)

  SvaraRadera
 32. Börjesson: tack för ett begripligt svar! Strategin du beskriver lär väl inte funka så bra om allt för många satsar på negativa poitioner samtidigt, antar jag. Att tjäna pengar på spekulation... Vet inte, men jag föredrar nog hederligt arbete!

  SvaraRadera
 33. Blankning behöver ju inte nödvändigtvis vara lika med spekulation. Om jag tror på en dålig rapport för ett av mina innehav kan jag ta en negativ position för att byta bort en del av den eventuella vinsten, mot ett skydd om det skulle gå utför.

  Lite finansterminologi:
  Terminer finns i två typer:
  Forwards och futures.
  Forwards är ett kontrakt där jag antingen åtar mig att köpa (eller sälja) någon typ av produkt/råvara/instrument vid en given tidpunkt för ett givet pris (bestämt idag). En forwards är inte standardiserad utan bestäms per affär.

  En future är en standardiserad forward som handlas på någon börs.

  En forward kostar inget idag och hela vinsten/förlusten hanteras på lösendagen. Värdet på ett futurekontrakt justeras dagligen (s.k mark-to-market). För att få köpa en future måste man erlägga "handpenning" (=margin), och beroende på om värdet på ditt kontrakt går upp eller ned måste man peta in alt kan ta ut pengar. Det här är för att CME i det här fallet inte ska behöva sitta med svarte-petter om det går utför.

  Margin-calls är de fruktade samtalen när ex CME ringer och ber dig peta in mer pengar på kontot eftersom det inte finns täckning för positionen.

  SvaraRadera
 34. Rätta mig om jag har fel: en future är alltså som en köpwarrant, med skillnaden att jag faktiskt blir SKYLDIG att köpa?

  Vid köpwarrants förlorar man ju bara själva inköpskostnaden för sina warrants.

  SvaraRadera
 35. All detta i "makro"ns namn, enorma siffror och fuskande politiker. Det finns en "micro" blog om en Svensk pensionär i Grekland som skriver om det lilla.

  http://itsallgreektome.blog.se/

  Om någon är intresserad

  SvaraRadera
 36. Corny, så otroligt skönt när du läst lite internet och sedan ger dig ut på din blogg och skrämmer upp halva Sverige.

  Du kanske borde ha kollat storyn lite innan du postade vidare herpesinfektionen på Zero clue?

  CME sänkte nämligen.

  Men det är bra, vi justerar din profil neråt i internetblogghierarkin och hoppas att din herpesinfektion släpper snart.

  DS

  Officielt förtydligande från CME:

  “Yesterday, CME Group successfully transferred MF Global customer positions to a new clearing member with part, but not all, of their funds, as approved by the bankruptcy trustee and the court. By reducing the initial margin “ratio” to 1.00, we ensure that margin calls that are issued to these transferred MF Global customers will be limited to bringing their accounts into compliance with the lower, “maintenance” margin levels. Maintenance margins are set to provide appropriate risk management coverage. Initial margins are set to provide an additional buffer against future losses in the account.”

  SvaraRadera
 37. @ Anonym 00:21

  Väntar du på ett svar och förtydligande från Cornucopia? Det är nog fler som önskar detta i så fall...

  SvaraRadera
 38. Så frågan är ju nu hur fårket och tradingbottarna kommer att reagera på sänkta marginalkrav samt vad nu grekerna kommer fram till.

  Vågar man ta lite nya negativa positioner mot OMX vid öppning? Jag vill egentligen helst sikta långsiktigt negativt, men det är ju svårt att förutspå fluktuationerna som kan stjälpa lasset på vägen dit.

  För negativt även på OMX kommer det väl att bli om ett eller flera Euro-länder defaultar inom kort?

  SvaraRadera