Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2011-11-21

Miljontals dollar borta i pappersguld

Efter EmmEff Globals krasch sade CME att man skulle upprätthålla de terminspositioner som EmmEff Globals kunder hade.


Men tydligen stämde inte det. Ingen mindre än för en del läsare inte helt okände Gerald Celente skall själv ha förlorat ett sexsiffrigt belopp i guldterminer hos EmmEff Global (skriver av erfarenhet inte ut den korrekta förkortningen eftersom den automatiska reklamen då tolkar det som ett amerikanskt nedsättande uttryck för någon som tycker väldigt mycket om sin mamma) enligt konspirationssajten Infowars. Celente skall ha mailat Inforwars om det hela och han är inte den enda. Många fler kunder har drabbats och förlorat sina positioner i terminer, inte bara i guld. Men utåt säger CME att så inte är fallet.

Detta visar faran med pappersguld. Undantaget vissa ETF:er som Streettracks Gold Trust (NYSE:GLD) så är allt börshandlat guld i slutändan rena papperskonstruktioner. Det finns också tveksamheter över hur mycket av GLD:s förmodade tillgångar som i själva verket är pappersguld.
Veckochart för guldpriset
i USD per troy ounce

Det är ju intressant att Celente själv suttit på pappersguld och inte fysiskt, men har man stora belopp att hantera är det inte så enkelt att köpa och förvara fysiskt. Jag får återigen rekommendera GoldMoney som ett alternativ (tidigare blogginlägg) för den som vill köpa fysiskt guld till bra priser och på köpet få det förvarat med högsta säkerhet i utländska bankvalv, antagligen i samma lokaler som centralbanker, inklusive svenska Riksbanken. Intressant att notera är att Nederländerna i september förbjöd sina medborgare att ha pengar hos GoldMoney och holländska konton har avslutats och betalats ut. Inga totalförluster likt EmmEff Globals kunder, även om det finns gnäll om timingen på avslutandet av kontona. Är man dock mer realistiskt lagd så var det ju bara att köpa guld via en annan kanal omgående och timingen blev därmed inget problem.

Återstår att se om det är början på en trend då detta är ett sätt att plocka bort pengar från finanssystemet, dessutom offshore, och om övriga EU-länder, inklusive Sverige snart följer efter med förbud för GoldMoney.

Riksbanken har för övrigt inte några planer på att varken öka eller minska sin guldreserv, efter att ha sålt av stora delar till mindre än halva dagens pris och köpt (europeiska och amerikanska) statsobligationer för pengarna istället eftersom dessa historiskt haft lägre risk än guld. Ett riktigt uselt beslut om nu inte avsikten var att sänka svenska kronan på marginalen...
Veckochart för guldpriset
i SEK per gram

Guldpriset föll tillbaka något i amerikanska dollar per troy ounce mot slutet av förra veckan, men utvecklingen för guldpriset i dollar är fortfarande i princip helt linjär. Finns inga som helst antydningar om något trendbrott.

För guldpriset i svenska kronor per gram var uppe och nosade över 387:- SEK per gram under veckan, men föll sedan tillbaka och slutade veckan något ner. Samtidigt är guldpriset nu mycket nära tidigare ATH uppe på ganska exakt 400:- SEK.

Jag ser inga tendenser för något trendbrott i guldet och den linjära uppgången i amerikanska dollar talar fortfarande emot eventuella bubbeltendenser, där man borde se en accelererande uppgång. Även om förstås Carolina Neurath tror att guldet är en bubbla bara för att man inte kan äta guld. Fast till skillnad mot pengar så finns det faktiskt ett E-nummer för guld, så det går iaf att ha i maten.

Läs mer om guld som investering.


63 kommentarer:

 1. Nu hävdar ju dock Celente att han hade tänkt att ta leverans på guldet då detta enligt honom är det billigaste sättet att köpa fysiskt guld. Notera att jag säger "enligt honom", för det finns andra som hävdar att köpa kontrakt med leverans är både dyrt och krångligt. Torgny på Liberty Sivler försökte väl för några år sedan men gav upp på grund av krångel.

  SvaraRadera
 2. Mm. Eller hur?

  SvaraRadera
 3. Pappersguld kommer gå mot 0
  Fysiskt mot ∞

  SvaraRadera
 4. Hmm...ursäkta en fullkomlig idiot men vad är grejen med pappersguld? Att köpa något som inte finns utan på kontrakt om leverans nångång i framtiden låter ju som att bli bedd om att bli lurad...

  SvaraRadera
 5. Vi koper Julius Baer Physical Gold till vara kunder, det ar en ETF och vad jag forstar kan man begara fysisk leverans i en av share classerna.

  Elli

  SvaraRadera
 6. Snälla guldbaggar... Folk köper "pappersguld" för att dom inte vill ha "fysiskt" guld. De vill precis som Celente som säger en sak till er hjärntvättade ultraguldbaggar men i själva verket gör något helt annat, bara spekulera och tjäna pengar. Är det så hemskt svårt att förstå?

  SvaraRadera
 7. Grejen är att bankerna ska kunna tjäna pengar på guld utan att ge bort sitt fysiska, samt inte underminera förtroendet för pappersvalutor.

  dvs win/win

  BANKS/POLITICOS/SHEEP
  WIN / WIN / FUCKED

  SvaraRadera
 8. 2011-11-21 11:12

  Du litar alltså på att allt pappersguld är uppbackat 1:1 ?

  Stor humor :)

  SvaraRadera
 9. 11:12, direkt från King World News. Nej, grejen är att flertalet INTE vill ha "fysiskt" guld utan bara vill investera i något som följer prisutvecklingen för guld, precis som man gör med olja och alla andra råvaror. De vill inte bekymra sig med att släpa runt en hög med värdelös metall.

  SvaraRadera
 10. Och det finns dem som hävdar att Neurath är begåvad..

  /John

  SvaraRadera
 11. 11:17, och du tror att det spelar någon roll om guldderivaten är uppbackade med guld? Ingen som köper derivaten vill ha guldet, annars hade dom köpt det. Om alla ni ultraguldbaggar sätter er ner en liten stund och tänker efter själja och slutar läsa King World News och alla andra muppsajter så kan ni räkna ut det här själva.

  SvaraRadera
 12. Jag rekommenderar varenda människa vid läskompentent sinne att ägna sig igenom Jim Rickards bok Currency wars, the making of the next global crisis som släpptes 10:e november och på några dagar flög upp i Times bestsellerlista. Tror man att guldet är en bubbla så är fruktansvärt ignorant i ämnet. Risken isåfall ligger inte i spekulationsdrivenhet utan att regeringar skulle förbjuda privat ägande av guld.

  /Chris

  SvaraRadera
 13. Re: 11:17

  Det enda man behöver göra för att få en bra uppfattning är att se track record för herrarna som frekvent intervjuas i KWN. Vassare makroekonomer frå man faktiskt leta efter.

  SvaraRadera
 14. 11:26, jag skulle rekommendera dig och varenda guldbagge att istället läsa Stephen Zarlengas The Lost Science of Money och se om du kanske kan uppnå sån insikt så du inser att du kanske också som guldbagge är en smula ignorant?

  SvaraRadera
 15. 11.24 Det är all skillnad i världen när man drar det till sin spets.

  Det är samma fenomen som FRB, så länge förtroende finns spelar det ingen roll.. Men en bank run på fysiskt kan man inte lösa genom att trycka nytt guld.

  Mina pengar är satta på att förtroendet håller på att ta slut.

  SvaraRadera
 16. 11:31, är du Scoris möjligtvis eller har du läst på hans blogg där enbart skriverier och analyser som stödjer hans tro/åsikter presenteras? Han brukar också kasta in engelska termet mitt i alltihop, som outperforma accordingly exempelvis.

  SvaraRadera
 17. 11.32 Vad du och många inte verkar förstå eller vilja ta till sig är att det idag finns banker som har en leverage som är större än den totala mängden pengar i hela världen. Alla banker sitter mer elelr mindre ihop och det är bara en tidsfråga innan ett par större banker måste tälla in sina betalningar. Det finns inga räddningsfonder för så stora summor.

  SvaraRadera
 18. 11:34, just ja. Glömde ju att det kan bli en bankrun på physical gold för förtroendet för fiat valutor håller på att ta slut och allt papper kommer gå till noll och guld till oändligt högt pris där det kommer stanna för evigt (så att guldbaggarna aldrig behöver hitta någon bigger fool att dumpa sitt guld på)

  SvaraRadera
 19. 11:39, du är en ignorant guldbagge som tror att du har införskaffat djup kunskap genom att insupa rövarhistorier specialsydda för att få dig att köpa guld. Du har ingen aning om vad jag förstår eller har tagit till mig. Om du inte vet det svenska ordet för leverage har du bevisligen läst för många guldkrängarsajter. Läs boken du tipsades om och återkom sedan.

  SvaraRadera
 20. Försök köpa guld för Reichsmarks, Zimbabwean dollar, Yugoslavian Dinar..

  SvaraRadera
 21. 11:47, jag antar att du lär bli en av dom som blir sittande med ditt guld resten av ditt liv för att försöka få tillbaka det du gav för ditt fysiska guld i värdelös förtroendebaserad fiat valuta när guldbubblan spricker.

  SvaraRadera
 22. @11.58:

  Titta på vilka som står för de största köpen av guld idag och se vilka regioner som köper. Det är centralbanker och de "stora" i Asien, Kina, Indien, m.fl. Guldet är högintressant och du kan inte komma runt det faktum att det trycks mer pengar i världen än någonsin. Inflationen är högre än bakräntan och det verkar knappast som en god idé att köpa statsobligationer i t.ex. Europa. Fastigheter är fortfarande övervärderade och är generellt svårt att investera i. Guld har fungerat som värdebevarare och inflationsskydd under tusentals år och jag tror knappast att det vänder över en natt. Äger du något fysiskt guld själv?

  /EDK

  SvaraRadera
 23. Tillägg till ovanstående:

  För övrigt känner jag inte någon personligen som sparar i guld, gör du? Medelklassen sparar inte i guld, åtminstone inte i Sverige. Det är långt kvar till en bubbelfas och tittar du på cornus graf ovan och jämför denna med t.ex. IT-aktier eller ettor i Stockholms innerstad så framgår det rätt tydliga skillnader. Tydlig och jämn trendlinje uppåt vs. bubbelmania med en påföljande krasch.

  /EDK

  SvaraRadera
 24. Det är så härligt med folk som pratar skit om de (king world news)som haft rätt i flera års tid, de som sagt att guldpriset ska stiga och att bankernas påhittade funny money ska förlora värde.

  Eric King och många av de som intervjuas av honom är de mest framgångsrika i världen.

  11:58 rekommenderar oss att istället lyssna på massmedias propaganda som har pratat om guldbubblor i 10 år.

  SvaraRadera
 25. Jag tror 11:58 lagt ner en massa tid och slit med Nationalekonomi examen på något fint universitet.
  Då måste man försvara sina ponzinomics-MMT resonemang.

  SvaraRadera
 26. Guldets historia och diverse egenskaper som både det ena och det andra är kraftigt förljugen. Den som orkar kickstarta sin egen hjärna istället för att lyssna på propaganda kan relativt enkelt skaffa sig en mer rättvis bild av guld och dess historiska roll.

  SvaraRadera
 27. Ponzi. Inga konstigheter alls alltså endast toppen av ett isberg. Mycket intressant är det dock att den så välrenomerade Jon Corzine är inblandad i detta, med den "gedigna" bakgrunden. Ponzi.

  Guldbubblan är och förblir The Mother of All Bubbles: http://vidsynt.wordpress.com/2011/09/04/guldbubblan-the-mother-of-all-bubbles/

  SvaraRadera
 28. 12:18, ja självklart, jag måste vara en av de där Keynesianerna Peter Schiff varnat oss om! En av de där guldhatarna, dom som vill ha fiat valuta!

  12:14, var har jag sagt något om massmedias propaganda? Eric King och de som intervjuas är de mest framgångsrika i världen på vad då? Att sälja guld?

  SvaraRadera
 29. "Nu kan du få papper för dina gamla guldsmycken! ring oss nu SMSGUUULD"

  fåren säljer hand over fist..

  SvaraRadera
 30. 12:25, har du noterat att större delen av "vi köper ditt guld"-annonserna försvunnit?

  SvaraRadera
 31. 11:23 ja troligtvis.

  Hur tror du det kommer sig att MMT idioter aldrig kan förutspå något?.. hindsight-Krugman och gänget

  SvaraRadera
 32. 12:27
  Nä, det går minst 2 olika på tv, samt annonser på stan ect.

  SvaraRadera
 33. Att svenska riksbanken sålt 32% av guldreserven 2004 till 2009 kan knappast med dagens facit i handen vara ett klokt beslut. Särskilt som priset på guldet de sålt hade troligen betingat mer än det dubbla värdet mot försäljningspriset då de sålde guldet i intervallet 400 – 1000 dollar per troy uns.

  Men tro nu inte att riksbanken erkänner att de handlat fel.

  Riksbankens försäljning berodde främst på att man ville minska risken eftersom guldpriset kan variera kraftigt.

  – Det var främst för att få bättre riskspridning, mindre risk. Guldet är mer riskfyllt än statsobligationer.

  Säger en anställd i riksbanken med namn Moeschlin i intervjun med DN.

  http://www.dn.se/ekonomi/riksbanken-sitter-pa-guldet

  SvaraRadera
 34. 12:23 De som lyckats placera sina pengar bäst av alla i världen, och som sagt att guld är ett bra köp hela vägen från $300 till dagens pris.

  Eric King säljer inget alls, han driver sin sida som ekonomiskt oberoende helt gratis, till skillnad från massmedias propaganda. Eric är helt öppen med sina innehav och säger vad han själv gör. Han köpte bla ett ton silver på 10 dollar när massmedia skrek att bubblan hade sprukit, 3 år senare kostade silver 50. Jag lyssnar gärna på Eric King och tar gärna emot hans tips med tanke på det track record han har.

  Varför hackar du på King World News, det är nog ingen som förlorat något på den gratis info som levereras på sidan. Är du avundsjuk på de som tagit rätt beslut och ägt guld senaste 10 åren?

  SvaraRadera
 35. Suck. 12:38, jag har ägt guld i mer än 10 år. Jag klagar på King World News därför att de inte presenterar någon info utan i många fall ren desinformation eller i bästa fall kraftigt vinklad information. King World News är en sajt för att skapa ett klimat som gynnar försäljare av guld eller de som redan investerat i guld och ingenting annat.

  SvaraRadera
 36. @12.27:

  Haha, det tror du väl inte själv? Guldannonserna haglar fortfarande tätt och guldhandlarna har goda tider. Var själv inne häromdagen och köpte en troy ounz-tacka (försöker köpa en varannan månad). Pratade som vanligt med guldhandlaren och frågade hur försäljning/inköp såg ut. Han sa att det på senaste tiden har kommit fler som är intresserade av att investera i guld men att det totalt sett råder en STARK dominans bland säljare - dvs. folk som vill ha papper i handen för sina "dammiga gamla guldsmycken". Denna trend har varit stark de senaste åren och jag kommer ihåg när folk började sälja guld till höger och vänster då priset låg på ca 800dollar/grammet. De ångrar sig kanske idag? När det kommer till en trolig värdering av guld så lyssnar jag hellre på Jim Rickards (ngn som läst hans bok) m.fl. än Caroline Neurath o co. som skriker guldbubbla.

  /EDK

  SvaraRadera
 37. 12:46, 800 dollar per gram? Wow. Du kanske borde studera värdering av guld lite nogrannare?

  SvaraRadera
 38. Visst är guld en bubbla, men jag vill då inte argumentera mot en 6000-årig sådan.

  SvaraRadera
 39. 12:57, jaha är det 6000 år nu? Det blir bara bättre och bättre.

  SvaraRadera
 40. Varför är guld så polariserande? Titta bara på diskussionen här. Det är ungefär som klimatfrågan: folk väljer ena sidan av en eller annan (troligen ganska subjektiv) anledning, och blir sedan religiösa dogmatiker. Alla försvarar "sin" sida med näbbar och klor, och för okritiskt vidare allt som sägs av sin sidas gurus. Ingen tycks vara det minsta intresserad av ytterligare sakargument, utan bara av mer bekräftelse av sin orubbliga övertygelse.

  Är det möjligen en spridningseffekt från den amerikanska debatten, där ALLA frågor numera är så här polariserade mellan republikaner och demokrater?

  SvaraRadera
 41. Re 13:28.

  Tänkte på precis samma sak och kan tänker närmast på "BLTs" vs "hyreslosers". I den debatten kan man ju enklare förstå att de olika sidorna hyser agg mot varandra eftersom vi är alla del av bostadsmarknaden och påverkas av dess utveckling.

  När det gäller guldet tror jag att buggsen är övertygade och att antibuggsen projicerar då de inte vågar köpa fysiskt själva. Jag menar, man kan ju inte ha en tacka på 50k liggandes hemma, det är ju en viss barriär att gå över i ett land där vi köper tilläggs-försäkringar till paddan.

  SvaraRadera
 42. Guld är inte bara en investering, det är ett politiskt ställningstagande.

  SvaraRadera
 43. 13:28, jag kan vara lite tydligare. Jag äger guld och har gjort i ganska många år. Det enda jag argumenterar emot är religionen som utvecklats kring ädelmetaller. Säljsnack som omvandlats till heliga ord som sedan dyrkas och studeras av nyblivna fundamentalister världen över, ofta med absolut noll förkunskap om ekonomi/finans vilket antagligen är varför det heliga ordet om guld godtas för sanning så enkelt. Det är religion och det är något jag inte uppskattar vare sig det gäller ädelmetall eller Gud.

  "If it is true, you should believe it, and if it isn't true, you shouldn't. And if you can't find out whether it is true or whether it isn't, you should suspend judgement.”

  -Bertrand Russel

  SvaraRadera
 44. 12:46 Vad snackar du om?! Eric King intervjuar experter inom de sektorer han tror på, de som intervjuas får självaklart presentera sina egna företag som tack för att de ställt upp på en intervjuv. Ska de ställa upp på intervjuer vecka in & ut helt gratis? Du är bara dum om du tror det.

  De som följt KWN från starten vet att det som presenterats stämmer bättre överens med verkligheten än någon annan site på nätet.

  SvaraRadera
 45. 13:41 Folk lyssnar på informationen på King World News eftersom den visat sig vara korrekt i flera års tid. Det har inget med religion att göra, det har däremot massmedias propaganda som ständigt visar sig felaktig och ändå fortsätter folk läsa skiten helt okritiskt. KWNs har bäst track record på nätet.

  Det är så en site kan växa utan att spendera miljontals pengar på reklam osv.

  SvaraRadera
 46. herrejösses =)

  Är det bara jag eller blir guld debatten på lägre och lägre nivå för var gång den hålls?

  Lars kan du inte copy-pasta kommentarerna från en gammal guldpost och stänga av kommentarsfunktionen nästa gång du skriver om guld?

  Så spar kommentatörerna en massa tid och debatten förblir på samma nivå från gång till gång =).

  SvaraRadera
 47. 13:44, ah. Som när han presenterade Andrew Maguire? Om du inte räknat ut det ännu är Andrew Maguire en totalbluff tillsammans med historierna om de mystiska försöken att ta hans liv.

  SvaraRadera
 48. Vi goldbugs/österrikare tror på andra saker med, tex vapen och förråd av mat.

  SvaraRadera
 49. 13:50 Är Andrew Maguire King World News eller blev han intervjuad på King World News?

  Vad är det du försöker säga?

  Vet att priset på både guld och silver stigit kraftigt efter den intervjun, alla som följt tipsen är betydligt rikare idag än de som suttit på pappersvalutor eller aktier. Om Maguire finns på riktigt eller ej, vad har det med saken att göra? Det börjar till och med dyka upp konspirationsteorier kring King World News, säkerligen avundsjuka personer som missat uppgångarna som sprider dessa teorier.

  SvaraRadera
 50. Personer intervjuade på King World News har från start (2009) rekommenderat fysiskt guld och silver och aktier i företag som har guld & silver. Vad har gått bäst av alla tillgångar under perioden? Guld, silver och relaterade aktier. Varför gnäller folk, jag uppskattar den information som King World News presenterar. Vad är det stora problemet med siten?

  SvaraRadera
 51. att den inte är MSM

  SvaraRadera
 52. Om ni har följt råden att investera i silver och silverrelaterade aktier och till viss del även guld så finns det en chans att ni blir varse snart vad som är problemet med den siten.

  SvaraRadera
 53. Guld har väl haft en fin värdeutveckling de senaste åren.
  Men det är ingen investering. Det är ett sparande.
  Och värdeökningen är ingen värdeökning utan inflation i valutan.
  Det är därför det är ett bra sparande. Hyfsat värdesäkrande helt enkelt.
  Gott så

  SvaraRadera
 54. Kanske lite utanför ämnet, men vad skulle du rekommendera för PPM fonder om man tror på en Euro kollaps?

  SvaraRadera
 55. Man skall kasta sitt silver ut på gatorna och akta sitt guld såsom orenlighet. Deras silver och guld skall icke kunna rädda dem på HERRENS vredes dag, de skola icke kunna mätta sig därmed eller därmed fylla sin buk; ty det har varit för dem en stötesten till missgärning.

  Hesekiel 7:19

  SvaraRadera
 56. http://dilbert.com/strips/comic/2011-10-01/

  Det räknas inte om man gör rätt av fel skäl.

  Hesekiel 7:19

  SvaraRadera
 57. Sedlar minskar i värde om man gör fler, det håller ni med om.

  Guldpengar minskar i värde om man gräver upp mer guld.Har ni tänkt på det?

  Tänk om man hittade en guldåder med 10 gånger så mycket guld i som vi idag har grävt upp, då blir guld nästan värdelöst som betalningsmedel.


  I en ekonomi med guldpengar, där ett företag går i kk, där försvinner inte guldpengarna, det är ganska så självklart.

  I en ekonomi med fysiska papperspengar så försvinner inga papperspengar när ett företag går i kk, det är självklart.

  mvh ekvationsteorin

  SvaraRadera
 58. Tänk om månen är gjord av guld och inte ost!

  Bibel baklänges blir "lebiB"!

  Guld går inte att äta men värmer man på det tillräckligt mycket kan man dricka skiten!

  *Suck*

  kände bara att jag ville dra mitt strå till dynghögen av argument. Känns mycket bättre nu faktiskt.

  SvaraRadera
 59. Jag gissar på att King World News gemensamt kliar sina huvuden just nu. Vad händer? Guld och silver kraschar som allting annat, hur är det möjligt? Och gruvbolagen som skulle bli dom nya internetaktierna, vad f-n?! Det där deflation, undrar om man skulle ta och läsa på vad det är för nåt?

  SvaraRadera
 60. Deflation?

  Är det inte det där lilla jacket ned i kurvan innan hyperinflationen brukar starta?

  SvaraRadera
 61. Ja, precis. Weimarrepubliken och bränna pengar i skottkärror och allt det där. Det är så det alltid blir. Dollarn kommer smälta som smör i solsken och Ben får skjuta ut sedelpressen i rymden för att den håller på att smälta igenom jorden. Print print print.

  SvaraRadera
 62. Ett sätt pengar kan försvinna på är om bankerna drar in sina lån och betalar tillbaka pengarna till riksbanken, då minskar penningmängden.

  En sedelpress som det inte talas så mycket om är när riskbanken lånar ut nya pengar till bankerna, då ökar penningmängden"Print print print".
  mvh ekvationsteorin

  SvaraRadera
 63. Alla tycker tydligen att det är okej att bankerna ökar penningmängden i tider när det går bra och drar in pengarna när det går dåligt.

  Om det nu är så ofarligt att banken ökar penningmängden förklara då varför det är farligt om staten ökar penningmängden och använder dom pengarna till att underhålla järnvägsnätet?


  Många pratar om skuld och låneekonomi, kan det bli på något annat sätt när nya pengar tillförs ekonomin genom bankernas utlåning?

  Om folket fick pengarna i stället för att låna pengarna av banken då slipper vi skuldekonomin.

  Får vi ordning på ekonomin då slipper bankerna dom ständigt återkommande kriserna. Folket har nu tröttnat på att ge pengar till bankerna, dom kräver nu att bankerna sätts i konkurs och att staten får bankerna gratis, sen säljs bankerna ut dyrt när det är högkonjunktur, kk gör att bonusar och annat utplånas.
  Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket.

  Staten ska bara garantera insättarnas pengar inte bankerna.

  SvaraRadera