Cornucopia?

Aktuellt

Regeringen föreslår skatt på hämtkaffe och snabbmat (som pizza) - fem respektive sju kronor

Regeringen föreslår i ett nytt betänkande att man ska införa skatt på engångsförpackningar av dryck och mat, t ex hämtkaffe på mackar och ca...

2011-11-14 11:35

Kopparstölder kostar 100 MSEK om året enligt Trafikverket

Längs den nybyggda dubbelspåriga järnvägssträckan Göteborg - Trollhättan, som tillsammans med en motorvägsutbyggnad av E45 (fd Rv 45) klubbades under hot från General Motors om att annars sluta tillverka bilar i Trollhättan, så sker det konstant kopparstölder av bland annat signalkabel. (Stampen/TT-ELA, Ny Teknik)

Under den intensiva byggperioden i somras skedde det trots konstant väktarövervakning stölder varje natt och det har fortsatt sedan dess. I direkt materialkostnad rör det sig om ca 7 MSEK, till det kommer arbete som ständigt måste göras om och samhällets kostnader för förseningar och utebliven person- och godstrafik.


Trafikverket skattar samhällskostnaden för kopparstölder från järnvägsnätet till 100 MSEK om året enligt Ny Teknik.

Och detta sker alltså i goda tider under den svenska pippilångstrumpekonomin och allt vad det innebär i ökade anslag till exempelvis polisens kurser i genusperspektiv. Fundera då på hur infrastrukturen kommer fungera när ekonomin är körd i botten av kraschad skuldbubbla eller peak oil?

Kanske borde man återinföra det gamla beväpnade driftvärnet? I gamla militariserade DDR-Sveriges invasionsförsvar var järnvägar, elförsörjning och telekommunikationer en del av totalförsvaret och respektive verk eller myndighet hade vapen till sin driftspersonal. Ungefär likt ryska Gazprom som idag förfogar över en privatarmé på 20 000 beväpnade män. Kanske skulle få koppartjuvarna på andra tankar?

För det är uppenbart att väktare beväpnade med en radio, en bil och en batong inte rår på problemet. Heltidsbevakning av väktare låter kanske fint, men betyder antagligen bara att det finns en bil som patrullerar av sträckan, vilket innebär att den på sin höjd är 2-3 minuter vid varje plats under en hel natt. Bara att slå till direkt efter att den kört förbi.

Och polisen är fullt upptagen med att gå på kurser i genusperspektiv istället för att punktmarkera alla skrotfirmor som köper upp koppar. Ca 1/3 av den stulna kopparn stannar i landet enligt Ny Teknik. Resten fördelas som "export" till Europa eller Kina.

Den enda infrastruktur som idag anses viktig är den vi hittar på toppen av trafikmaktordningen, nämligen bilvägnätet. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

33 kommentarer:

 1. Ja, tänk i hur många olika samhällsfunktioner man skulle kunna använda värnpliktiga i. Det anses tydligen bättre att massvis av ungdomar slår dank och uppbär socialbidrag i stället för arbetsträning med viss ersättning, mat, logi och kläder samt en möjlighet att utvecklas utanför föräldrahemmet.

  Att ett samhälle av idag anser sig ha råd med detta är helt obegripligt.

  SvaraRadera
 2. Inte bara järnvägen som är drabbad. Den senaste veckan har stuprör och koppartak försvunnit nästan varje natt på Ockelbo kyrka. Nästa år skulle taket repareras för ca 5,5 miljoner. Vad det kommer att kosta att ersätta det som är stulet vet jag inte. frågan är om det är värt det innan vi fått till ett stopp på stölderna.

  SvaraRadera
 3. Kyrktak är begärliga nuförtiden. Sanatoriet i Hällnäs hade besök av koppartjuvar i natt, 30 meter kopparledningar hade plockats lös med hjälp av sliprondeller.

  Samtidigt pågår en våg av lgh-inbrott längs kusten. En litauisk liga plockades för ett tag sedan, men fler verkar vara verksamma.

  Fick besök av en dörrknackande balt häromdagen, som med en handskriven pappskiva försökte få pengar till en öronoperation, dagen efter är det inbrott i kvarteret. En slump kanske.

  Ganska riskfritt att operera i Norrland, har dom bara lite flax så fungerar inte telelinjerna när folk vill kontakta polisen, blir dom överfallna och skadade är ambulanserna indragna, men vad spelar det för roll, mamma har ju fått en vårdplats hos Carema nu.

  Hm.. svårt att säga vad som är värre, komma under äldrevård eller få behandling av europeer på tillfälligt besök.

  SvaraRadera
 4. Det var då ett väldigt tjat om kurser i genusperspektiv.

  SvaraRadera
 5. Som någon kommenterade häromdagen verkar vi förberedas för att acceptera polisstaten.

  Enligt juristen som skrev i contra är lagarna redan förberedda och när jag ser på nya tingsrätten vid Ullevi i Göteborg får jag inga trevliga vibbar.

  Man kan även jämföra hur vi nu utan vidare accepterar att Grekland inte skall få folkomrösta om saker som rör landet i generationer framöver utan skall styras av någon tjänsteman. Vi fick heller varken rösta om Lissabonavtalet eller grundlagsändringarna häromåret.l

  SvaraRadera
 6. De kvinnliga fångvaktarna behöver definitivt mer genusteori. Hur ska annars två flickor stoppa en 75 kilos man?

  SvaraRadera
 7. Off topic:

  "För var nionde elev sätter Skolinspektionen IG där läraren på elevens egna skola satt ett MVG"

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/mvg-blev-ig-vid-omrattning

  Jag förstår inte hur det kan bli så här. Kanske jag förstår bättre om jag går en kurs i det så viktiga genusperspektivet?

  SvaraRadera
 8. Vad phan är "DDR-Sverige"? Om någon i min årsklass (råkar vara jämnårig med DDR) skulle häva ur sig något sådant skulle jag avfärda denne som antingen knasboll eller skumrask. Vad säger man om ungdomar som kommer med samma?

  SvaraRadera
 9. 1970- och 1980-talet (dock mindre 1980-talets sista år).

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Två_nötcreme_och_en_Moviebox

  "Uttrycket "DDR-Sverige" har med tiden kommit att utvecklas till en benämning i stort på det dåtida Sverige och dess starka stat, vilka associeras till stater i det tidigare socialistblocket, såsom Östtyskland (DDR) , främst åsyftandes statliga institutioner."

  SvaraRadera
 10. Ingenjören2011-11-14 14:21

  Ett intressant inlägg, men den där "de är upptagna av att gå genuskurser" refrängen var tröttsam efter tredje gången. Det stora problemet polisen, sjukvården, mfl har idag är inte den timme vartannat år de går genuskurser utan att de får lägga ner mer än halva sin arbetstid på administration efter att man har gjort sig av med alla sekreterare i olika populistiska försök att 'skära i administrationen'. Dessa åtgärder kombineras gärna med att man inför illa fungerande datorsystem som är tänkta att minska administrationen men i stället ökar den.

  SvaraRadera
 11. Cornu,

  Det är min syrras konsultbolag som håller i dom där kurserna, bara så du vet.. :D

  /Tompan

  SvaraRadera
 12. Socioekonomiska orättvisor ger denna typ av brott.
  Det är en ekonomisk utjämning som sker på samma sätt som försörjningsstöd och bostadsbidrag. Att bekämpa den med militärer är väl att förneka det rättmätiga i att de fattiga får möjlighet att sko sig på ett överflöd i samhället.
  Eller?

  SvaraRadera
 13. 14:28, som du läser i en kommentar ovan handlar det om utländska ligor som åker hit och fiskar koppar. Socioekonomiska orättvisor, nej. Yrkesproffs som fiskar där straffen är som lägst och polisen som ofarligast.

  SvaraRadera
 14. Cornu,

  Tack för klargörandet av DDR-Sverige.
  Jag visste inte att det var det jag var för, vilket jag tydligen är. Ett starkt samhälle.

  I DDR var det starka samhället till för den styrande eliten själva, som i så många andra diktaturer. Det är jag inte för.

  Hur får man då ett starkt samhälle utan diktatur? Personligen tror jag på delaktighet av alla. Att bara rösta vart fjärde år är inte delaktighet. Om alla däremot även gör en konkret samhällsinsats så både lär man sig själv och påverkar direkt.

  Så långt filosofin. Konkret skulle det innebära att alla gör "värnplikt", säg ett år. Förutom delar av det militära försvaret (som kan återta en del förmågor som totalt tappats bort i det vettlösa nedläggningsslöseriet), kan gränsbevakning, driftvärn, polis, tull, brandförsvar, sjöräddning, miljöskydd och kanske några till omfattas.

  Priset? 5% av BNP. Betydligt billigare och bättre i längden än vad det sönderfall vi nu ser början på kommer att kosta.

  /Morfar

  SvaraRadera
 15. Förtydligande: Utländska turnerande ligor är inte invandrare, de är personer som bor utomlands. Punkt.

  SvaraRadera
 16. I år är det öronoperationer, ifjol var det ögon. I båda fallen egentligen bara en förevändning för att se vilka som bor i huset, eller om det är helt tomt över helgen.
  Ja, det är turnerande EU-medborgare i de flesta fall, som opererar i reservatet Sverige utan större risk för att råka ut för ordningsmakten.

  SvaraRadera
 17. Vi behöver ha exponering av företagare som är genuint oseriösa, läs : många skrotfirmor.

  Myten om den goda företagaren är just en myt i många fall.

  SvaraRadera
 18. Det verkar väl då som att det är ganska enkelt att lösa problemet med kopparstölderna(och många andra problem).
  1. Lämna EU.
  2. Sluta släppa in utländska kriminella ligor.

  Nej, det är Sydamerikanska ligor också.

  Cornu: Det där är hårfint. En eller flera medlemmar ur ligorna har ofta PUT eller address i Sverige. Såg det i samband med en artikel om stölder av lyxbilar.

  SvaraRadera
 19. Tråkigt med denna negativa inställning till att låta genusdebatten få ta plats på olika områden. Polisväsendet kan definitivt må bra av det anser jag. Dessutom redovisas inga siffror på vad dessa kurser kostar.

  SvaraRadera
 20. Sverige har ju blivit tråkigt pga av det statsstyrda genusvansinnet. Att det kostar en massa(för det gör det verkligen) gör ju inte saken bättre.

  SvaraRadera
 21. Morfar 14:33: Du har så rätt, så rätt!

  SvaraRadera
 22. Finns en enkel lösning med kopparstölderna (i alla fall ledningar), bara att göra som i Kongo. Där hade de stora problem med stölder, men när dom började köra högspänning i kopparn dygnet runt upphörde problemet plötsligt helt.

  SvaraRadera
 23. 100 miljoner är småpotatis i jämförelse med Telias kopparstölder.

  SvaraRadera
 24. Håller med Anonym 18:23 om att köra spänning i kopparn (kanske inte högspänning dock).

  Som elektriker till yrket har man varit med om ett å annat. Har faktiskt vid ett par tillfällen föreslagit att spänningssätta galvaniska kabelskydd (med varningstext såklart) för att hålla nyfikna fingrar borta, tyvärr utan positivt gehör från högre ort.

  Finns absolut ingen anledning att dalta med tjuvar. Låt de få lära sig den hårda vägen.

  SvaraRadera
 25. Det hjälper inte alltid med att ha spänning på ledningarna. Den Sydafrikanske bloggaren http://frankvw.livejournal.com berättade för ca ett år sedan att koppartjuvar gett sig på en i drift varande 110 kilovolts kraftledning.
  Det var i Johannesburgsområdet, där bloggaren bor. Tjuvarna hade lyckats kasta en wire över ledningarna och orsakat kortslutning. Sedan hade de rivit ner ledningarna och även samtidigt lyckats välta några kraftledningstorn. Bloggaren var ganska övertygad om att det var yrkesfolk som utfört stölden.

  SvaraRadera
 26. Cornu, du som är sjuttiotalist, hur kunde du missa den drypande ironin i andra inlägget 14:28?

  SvaraRadera
 27. Kanske därför det är förseningar pga nedrivna kontaktledningar så ofta...

  SvaraRadera
 28. Gummikabel är väldigt vanligt stöldgods från byggen också. Spelar ingen roll att det är 400V/63A i kabeln, en yxa med träskaft fixar det problemet. Även kopparrör, vilket gjort att vi mer och mer använder plast och stålrör.

  Polisen orkar inte ens bry sig. Vi (byggbolag) är fullständigt utlämnade och får inget stöd what so ever från ordningsmakten.

  SvaraRadera
 29. Inget nytt där. De flesta svenskar och företag är idag fullständigt utlämnade och får inget stöd what so ever från ordningsmakten.

  SvaraRadera
 30. Hade ibrott på kontoret där några killar gick in slet ner en plasmaskärm så gipset yrde och lämnade präktiga fotavtryck på väggen och gipsspår ut genom dörren de brutit sönder. Väl ute på gatan fick de problem att starta sin stulna pickup. Och en 15 minuter senare så kommer faktiskt vårt vaktbolag och polisen samtidigt från var sitt håll. (granne hade ringt polisen och stod på blkongen och ropade till taxibilen tjuvarna stannat att han inte skulle hjälpa dem)

  Så där står de nergipsade med stulen pickup med plasmatv på flaket (fortfarande med stora gipskakor på)
  Målet avskrivs ;brist på bevis. Tydligen kunde de fått kläderna av någon som hade pickupen de var så snälla att försöka hjälpa till att starta medan han bara gick en sväng) sverige i en liten ask. (och detta var några år sedan)

  SvaraRadera
 31. Okej, det sker mycket stölder av koppar.

  Jag anser att en artikel som pratar om stälder och dess problmeatik tappar pondus om författaren drar in helt andra saker som genuskurser: Vad vill du säga med det? Att människor inte skall utbildas i vårt samhälle?

  Det finns många studier som visar att en utbildad befolkning (och poliser är en del av vår befolkning här i Sverige) har bättre hälsa, lever sundare och har någon form av samhällelig sysselsättning.

  Så, vill du verkligen bli av med stäöderna bör du nog tänka om och arbeta för att hela befolkningen skall få tillgång till kunskap, utbildning.

  SvaraRadera
 32. Argumentet att de lägger pengar på annan verksamhet håller väl ändå inte?
  Det är ju som att säga att de skall lägga all fokus på knivmord för att det anses som "hårdare brott" än fortkörning.

  Jag är inte säker på om jag gillar att polis lägger pengar på sådana utbildningar men att ställa kopparstölder mot genusutbildning? Ärligt talat?

  SvaraRadera
 33. Ja efteråt kan man alltid gråta.
  Bättre dock att förebygga,
  vissa kategorier av stölderna
  skulle kunna upptäckas när det sker.
  (läs kablar i bruk)
  Övervaka funktionen.(dubbel nytta)
  Med hjälp av utrustning som kan lokalisera
  avbrott kan både fel och stölder upptäckas
  när det inträffar.
  Hantering av aktuella ärenden sker m.h.a.
  trafikverkets serviceorganisation samt
  i förekommande fall av polis.
  Mindre gråt, flera tåg.

  SvaraRadera