Cornucopia?

Aktuellt

Anmäl dig till Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen . Om du mailar [email protected] och uppger CORNU eller anger CORNU i kontak...

2011-11-08 18:42

Fulspel från mäklare

Ett läsartips från läsaren "Erik" i förra bostadsbubbleinlägget var riktigt intressant och hittas på Facebook. Kan sammanfatta det som sägs för er som inte vill röra Effbe.


Först lite källkritik. I och med att det är Facebook så är det en person som med namn och identitet träder fram med sina påståenden och även namnger mäklarfirman Våningen och Villan. Förtal kan inte existera om företag, så det är fritt att diskutera detta vidare.

Personen var iaf spekulant på en villa som såldes via mäklarfirman. Han tyckte värderingen var hög men fick en lista från mäklaren med andra sålda objekt i området, utdraget från Lantmäteriets fastighetregister, vilket bekräftade prisbilden. Men vid en kontroll visade det sig inte vara alla andra sålda objekt i området. Någon på mäklarfirman hade helt enkelt strukit alla objekt som sålts billigare än det aktuella.

Det är antagligen knappast det enda fallet, men åtminstone ett där någon träder fram och pekar ut en mäklarfirma. Nu menar ju t ex mäklarfirman Erik Olsson att man bara skall företräda säljarens intressen och att det är i enlighet med mäklarlagen ("Mäklarlagen säger att en fastighetsmäklare särskilt ska ta tillvara sin uppdragsgivares [säljaren, min anm] ekonomiska intressen, det vill säga vara partisk när det gäller priset", kundtidningen Smart Move #2, PDF, tipstack till AB). Bara så ingen tror något annat om Erik Olsson eller andra mäklare. Ingår fulspel i de tillåtna medlen för att gynna säljarens intressen?

Så om nu någon köpare fortfarande litar på mäklare, sluta genast med det. Tack.

Annars har ni förstås inte missat Schibsted/E24:s Billy Degerfeldt stoppat i sig samma prylar som Cervenka och låter som en bloggare angående Peabs fultricks att få in unga förstagångsköpare med hög belåning via föreningen. "pyramidliknande spel som i folkmun kallas bostadsmarknaden [...] Man kan dessutom undra vad som ligger bakom en så pass sofistikerad metod i grenen ”Kund(ut)nytt(j)a(nde)”, att den till och med lär imponera på Nalles bankgäng [...] oligopolistens natur [...]" Högt i tak hos Schibsted tydligen.

Kör hårt Billy. Men vad är det i vattnet hos E24? 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Man har investerat i ett mycket effektivt fluorfilter.

  /Foliehatten

  SvaraRadera
 2. Man kan inte vara mäklare och partisk på samma gång, oavsett vad mäklarlagen säger. En mäklare är en opartisk mellanman.

  SvaraRadera
 3. Ett citat från kommentarsfäletet på di.se.
  "Studerar man utvecklingen av bostadspriserna över tid och jämför med andra makroekonomiska jämförelsetal så är det oomtvistligt att vi liksom flertalet andra västliga ekonomier har byggt upp en makabert stor bostadsbubbla. Jag ser två dysfunktionella element i den uppkommna situationen. Bankers möjlighet till ohämmad utlåning,(fractional banking, slappa utlåningsregler, mm) och ekonomiskt oförståndiga bostadskonsumenter.
  Sistnämnda tycker jag får skylla sig själva. Samhällets tillsyn av bankernas kreditverksamhet måste skärpas ungefär på samma sätt som man bevakar all annan potentiellt miljösttörande verksamhet. Här är det frågan om nedsmutsning av kreditmiljön genom samhällsonyttig och direkt samhällsekonomiskt skadlig verksamhet. Dessa ohämmade utsläpp av skadliga krediter skulle aldrig få ha ägt rum
  "

  SvaraRadera
 4. "God fastighetsmäklarsed

  Allmän omsorgsplikt

  8 § Fastighetsmäklaren ska utföra sitt uppdrag omsorgsfullt och i allt iaktta god fastighetsmäklarsed.

  Mäklaren ska ta till vara både säljarens och köparens intresse. Inom ramen för de krav som god fastighetsmäklarsed ställer ska mäklaren särskilt beakta uppdragsgivarens ekonomiska intressen."

  Knappast tillåtet med felaktig statistik i alla fall, strider sannolikt mot god fastighetsmäklarsed, bara att anmäla till fast.mäklarnämnden då han fick skriftligt bevis från mäklaren!
  Sen kan man ju undra vad mäklaren tog bort, vad det ej likvärdiga objekt tex. radhus i området och det var en villa som såldes ? i så fall var det ju helt ok.

  SvaraRadera
 5. Han den nakne mäklaren föreslog ju i sin blogg att man ska anlita en "köpmäklare", någon som företräder köparen i en bostadsaffär. Kanske kan vara något om det A, inte skrämmer bort säljarna som hellre väljer att sälja till någon annan (mer lättlurad) eller B, inte bara handlar om en ny slug affärsidé för mäklare som börjat spela för andra laget. Kan jag inte lura den ene får jag väl lura den andre. :)

  /Palle

  SvaraRadera
 6. Den där Tommy Sundström verkar vara gift med Heidi Avellan - politisk chefredaktör på Sydsvenskan - kanske kan det komma nåt i tidningen...

  SvaraRadera
 7. Jämförelse med fastighetsmarknad i Spanien:
  mäklarna fungerar enbart som säljare och mellanhand, köparen anlitar oftast en jurist för att kolla att affären går till på rätt sätt.
  Kanske något att ta efter i Sverige?
  En mäklare kan för i h-e inte vara opartisk - det säger sig självt.

  SvaraRadera
 8. 20:51 En mäklare måste vara opartisk, definitionen av en mäklare är, en opartisk mellanman. Hur kan det vara lagligt att marknadsföra sig som mäklare när man är säljare. Ska bilförsäljare i fortsättningen kalla sig för bilmäklare?

  Och hur i helvete kan man ha hand om en budgivning om man är partisk, det är ett skämt! Budgivningar måste skjötas av opartiska personer dvs riktiga mäklare, inte partiska säljare. Detta borde vara självklart.

  SvaraRadera
 9. Jäkla tramsdebatt att hålla på och hänga upp sig på mäklarna.
  Leta istället efter villan eller lägenheten i just det området där ni vill bo, bestäm sedan ett maxpris vad ni kan tänka er att betala.

  Strunta sen i alla konspirationsteorier om mäklarkåren och hur mycket dom tjänar och hur dom bluffar med folk. En normalsmart människa inser att den genomsnittlige mäklaren bara är en tvättmedelsförsäljare fast i finare kostym.

  SvaraRadera
 10. Som vanligt utmärkt cornu, även mycket bra av Degerfeldt (Cervenka kan behöva lite konkurrens). Vi borde dessutom kollektivmejla chefredaktören (han chefade väl över finanstidningen när den fanns? Så kompetens finns bevisligen) och uppmuntra honom till att få Billy att skriva fler texter av samma kaliber. Eller man kanske bara kan maila honom själv? Misstänker dock att vem som helst inte "får" skriva analyser och kommentarer, någon som vet hur det funkar?

  SvaraRadera
 11. Givetvis är mäklaren partisk, han får ju mer betalt ju högre priset blir på bostaden.

  SvaraRadera
 12. @Daniel
  Mäklaren tjänar betydligt mer på högre omsättning än högre pris.. Däremot tjänar säljaren mer på det högre priset. Så att ur säljarens synpunkt välja en mäklare som kan prångla ut huset till högre pris är intressantare.

  80-talisten

  SvaraRadera
 13. Skriver som en kratta gör jag också...
  ska förstås vara :
  "Ur säljarens synvinkel är det mer intressant att välja en mäklare som kan prångla ut huset till ett högre pris".

  80-talisten

  SvaraRadera
 14. Mäklaren kan även locka kunden att sälja innan visning/budgivning. http://www.helagotland.se/ga/artikel.aspx?articleid=7218462
  Skälen kan vara att snabbt höja omsättninen eller ge en bekant möjlighet till god affär.
  "Etiska regler" är bara löjeväckande när systemet gynnar den partiske mäklaren som maximerar egen vinst på endera köparen eller sökarens bekostnad.

  SvaraRadera
 15. Intressant om samspelet mellan kultur och ekonomi efter bubblan i Japan.

  "För många innebar bubblan ett brott mot gamla japanska värderingar som anspråkslöshet, diskretion, plikt och ömsesidig respekt. För åter andra, som en god vän till mig, blev den spruckna bubblan ett uppvaknande.
  De hyllar nu det lilla livet, vänder tillbaka till naturen, slår vakt om miljön. Och det är ideal som har förstärkts efter vårens trippelkatastrof med jordbävning, tsunami och kärnkraftsolycka. Nu hjälper ingen tidsmaskin. Nu gäller det att arbeta med verkligheten."

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=503&artikel=4791221

  SvaraRadera