Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2011-11-18 06:55

Faller korthuset nu?

Som bekant föll börserna igår och den amerikanska börsen gick återigen ner rejält efter den europeiska stängningen.

Dagschart S&P-500

S&P-500 föll 1.68% igår och i skrivande stund pekar S&P 500-terminen på fortsatt nedgång. Låter som en upprepning från igår?

Men något värre skedde igår. I princip allt föll. Även ädelmetallerna guld (-2.21% i USD) och silver (-6.06%), liksom världens mest handlade råvara oljan (-1.42% i USD). 

Även statsobligationer föll. Exempelvis steg räntan på svenska 2- och 10-åriga statsobligationer. Till och med tyska 2- och 10-åriga statsobligationer föll, dvs Tyskland fick se högre statslåneräntor.

Dollarn stärktes dock marginellt, men inte i närheten av vad andra tillgångar föll i pris.

Man ser inte det här så ofta - att "allt" rör sig i samma riktning. Vi såg det under kraschen hösten 2008, då exempelvis guldet föll i både USD och SEK, även om det ganska snart blev en rekyl upp för guldet som frikopplade sig från övriga tillgångsslag och sedan dess stigit i princip linjärt. Även hösten 2008 fick man se dollarn stärkas, även om det är väldigt motsägelsefullt då USA i dagarna återigen kommer slå i statsskuldstaket. Notera att man i USA sannolikt kommer lyckas prestera tomma ord om framtida ospecificerade nedskärningar i helgen, vilket därmed gör att man återigen kan höja skuldtaket.

Men det är inte ett gott tecken när allt faller. Det enklaste sättet att beskriva det borde vara deflation. Intressant nog kombinerat med stigande marknadsräntor. Den sämsta av världar för t ex en bolåntagare.

Samtidigt brakade alltså S&P-500 ner ur den kil som indexet bildat och vi fick det utbrott jag nämnde om igår. Det blev nedåt.
Dagschart Nikkei-225

I de asiatiska tidszonerna faller förstås börserna och det finns inget som talar för att inte det samma kommer ske i Europa. Nikkei -1.24%, Hang Seng -1.99%, All Ordinaries -1.72% i skrivande stund. Europa följer sannolikt Australiens utveckling, dvs All Ordinaries.

Och när alla tillgångsslag - aktier, ädelmetaller, obligationer - rör sig i samma riktning så bör man fly. Det finns en risk att korthuset faller nu. Möjligt att det är nu deflationen börjar, åtminstone innebär fallande tillgångar att det blir ett stort deflationstryck i ekonomin.

Nu har läsarna förhoppningsvis generellt följt rådet att ligga likvid på bankkonto eller motsvarande, alternativt i små negativa positioner mot börsen. Men en del optimister har gått i den tjurfälla vi sett med börsuppgången sedan september.
Dagschart All Ordinaries

Tittar man på svenska OMXS30 så finns det stödnivåer på ca 925, 900 och 860. Inte osannolikt att vi testar 925 redan idag, vilket skulle innebära 2.4% ner. Blir nedgången större än så på fredagen skall man nog bli ännu oroligare än man redan bör vara om man inte är ute från marknaderna. Då är det dags för panik.

Så vilket märke av popcorn är bäst för fredagsmyset framför marknadsskärmarna och Bloomberg?

Med fredag-måndag finns ju alltid risken för Black Friday eller Black Monday. Vem vill i det här läget sitta inne i marknaderna över helgen?

För övrigt planerar nu Swedbank att låta yxan gå bland corparna inom Large Corporate and Insititutions. Man skall kort sagt sparka högavlönade finansrävar, sannolikt bosatta i Stockholm. Det har ju redan annonserats om uppsägningar hos andra banker, t ex Nordea och i City (of London) pratas det ju om att kanske mer än 50 000 finansrävar får gå. Så vart skall dessa ta vägen? Det blir lite IT-bubblankänsla här. Det var svettigt när många högavlönade och på den tiden relativt högbelånade på kort tid blev arbetslösa i Stockholm 2001 och framåt. Idag är man generellt mer högbelånade än då. Kan bli svettigt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Du menade väl SPX -1.68% eller? Har hållit tummarna för en Black Friday/Monday sedan i September.

  SvaraRadera
 2. Jo, -1.68%, tittade fel. Korrigerat, tack.

  SvaraRadera
 3. Skillnaden mellan en IT snubbe och en finansräv är att IT snubben gör någon nytta och skapar något av värde, medan finansräven inte gör någon nytta alls men är ett av de mest högavlönade yrkena.

  Så jag tror inte finansrävarna kommer att hitta ett nytt jobb lika lätt som IT folket.

  /Stefan

  SvaraRadera
 4. Stefan, traditionellt har de dragit utomlands (City!) eller ätits upp av andra banker i Stockholm. Frågan är om det fungerar den här gången?

  SvaraRadera
 5. Givetvis ökar marknadsräntorna. Det är ju nämligen så att alla banker har såpass mycket utlånat att dom behöver inte öka på den kvoten utan kan istället pga alla amorteringsfria lån bara se till att öka intäkterna genom att höja sina marginaler.

  det skulle faktiskt vara intressant att veta den politiska tillhörigheten bland dom människor som dras med nu i fallet pga sina egna val. Till detta räknar jag inte jobb, men därväl bostad och fond/aktieinnehav.

  SvaraRadera
 6. 23.11 kommer att öka oron i Europa då USA måste avleda uppmärksheten från superkomittens resultat och skuldtaket. Enklaste sättet att göra detta är att sänka Frankrikes kreditrating.

  SvaraRadera
 7. Hur fungerar stödnivåer? Vem är det som stöder? Det ser ju ut som om de finns, så någon måste ju ligga bakom? eller?

  -Jonas

  SvaraRadera
 8. >Så jag tror inte finansrävarna kommer att hitta
  >ett nytt jobb lika lätt som IT folket.

  Så länge det ser ut så här går det fint.

  Det går inte att tjäna pengar på samma enkla sätt som för 10 år sedan, men i princip innebär turbulens mycket jobb för folk inom finanssystemet.

  Glöm inte att finanssystemet - till skillnad från IT-branschen - har mycket stort politiskt inflytande. De tar hand om sig, oroa dig inte för dem.

  -Jonas

  SvaraRadera
 9. Warrant Buffet2011-11-18 09:14

  RBS verkar ha dragit sig ur minifutures med OMX som underliggande... Vad handlar det om?

  SvaraRadera
 10. Brentoljan har svängt runt 110 dollar per fat, +/- 5 dollar den senaste månaden, medan WTI- oljan stigit stadigt från ca 88 till ca 100 dollar per fat de senaste 30 dagarna...

  SvaraRadera
 11. Om vi får se ECB sätta igång sedelpressen som ju verkar vara det enda motmedlet som kvarstår,och vi kommer få se inflation på 10-25%.Finns det något senarie som skulle kunna få räntorna att inte följa med upp till dessa nivåer?

  Sitter och funderar inför storinvestering

  SvaraRadera
 12. Och varför skulle ECB lyckas ordna hyperinflation när vare sig Fed i USA eller BOJ i Japan lyckats med det via sedelpressen?

  Endast en idiot provar samma sak igen och förväntar sig ett annat resultat.

  Deflationstrycket är för stort och räntorna skulle dra iväg och krossa ekonomin om man försökte köra upp inflationen. Räntorna drar redan i en deflationsmiljö, tydligen.

  SvaraRadera
 13. De som fick gå 2001 var ofta unga och tjänade inte i närheten av vad en corp tjänar idag. Unga brukar ofta bo i hyreslägenheter eller små bostadsrätter.

  Det var inte lika bubbligt på bostadsmarknaden under denna tid.

  Med andra ord, det är värre idag för de som bor i Stockholm och är högbelånade.

  Idag kanske den unga it-tjejen jobbar på någon mystisk HFT firma och köpt en stor lägenhet för lånade pengar?

  SvaraRadera
 14. 09:32:BOJ har inte använt sedelpreseen, låga räntor är det inte att trycka pengar (om du nu trodde det). Läs på....

  SvaraRadera
 15. Oj, oj, oj så fel. BOJ har upprepade gånger intervenerat på obligationsmarknaderna och köpt statsobligationer via den digitala sedelpressen de senaste 20 åren. Vore tröttsamt att lista alla tillfällen.

  SvaraRadera
 16. Nu är det gott att sitta på guldtackor, sova med madrassen fylld med cash plus ett bankkonto(för att sprida risken lite ;-), mat, vitaminer och förnödenheter (inkl. självförsvarsutrustning) som räcker över 1 år till mig och barnen. Och just det, inte glömma popcornen. Jag är bänkad för vilken föreställning som helst. Drama, Action, Komedi, Fars, Krig mm. Det är bara att ni trycker på fjärren och väljer. :-)

  SvaraRadera
 17. 10:30 Hur mycket har den monetära basen ökat i Japan under den perioden? Eftersom du jämför Japans interveneringar med FEDs borde det röra sig om flera hundra procent ökning...

  Jag antog att du med sedelpress menade en stor förändring i mängden pengar, inte små köp av statsobligationer. Det leder självklart inte till hyperinflation.

  SvaraRadera
 18. Och där gick OMX30 +-0 efter att lyckats ligga minus i hela 1,45h. Studsade perfekt på fib 937. Varför är det så tyst om robotar när det går upp?

  SvaraRadera
 19. Tsunami på en fredag i mars. Oöverskådliga konsekvenser för ett antal miljoner männsikor. Hur många hade dött? Hur många var hemlösa? På måndagen, BOJ pumpar in några miljarder på marknaden för att lugna ner den!? Vem f-n bryr sig om marknaden när miljoner människor i det egna landet blivit hemlösa på några minuter??? Liv och lem först i en katastrof inte "lugna" marknaden. Som skattebetalare hade jag varit fly förbannad! Sen lite kärnkraftshaveri på köpet...

  SvaraRadera
 20. Jag önskar att någon kunde stänga ner King World News, Peter Schiff, national inflation vad f-n dom nu heter och alla andra som ingår i kränga guld via hyperinflation och dollarkollapsskrämselnätverket. Dom har skapat armeer av nybakade hjärntvättade experter på allt monetärt som tyvärr lär få lära sig läxan den hårda vägen.

  SvaraRadera
 21. 10:30 Mängden pengar i Japan har knappt förändrats under perioden. "Oj, oj, oj" va BOJ intervenerat....

  Din jämförelse är mycket märklig måste jag säga.

  SvaraRadera
 22. Deflationstrycket tar ut BOJ:s försök att pumpa upp via penningpolitiska stimulanser. Då ökar inte heller penningmängden speciellt.

  SvaraRadera
 23. Just kraschen hösten 2008 var väl det bästa som hänt bolåntagarna? Bolåneräntan dök ju sen dess, så kan man bara behålla jobbet är väl nattsvart konjuktur det bästa om man har merparten investerad i en tungt belånad bostad?

  SvaraRadera
 24. 11:34 Jag förstår inte vad du menar. Tillväxten i monetära basen, BOJs balansräkning följer resten av världens centralbanker under perioden du pratar om. Du verkar inte förstå hur det fungerar, BOJ kan öka sin balansräkning när som hellst utan problem. Det har BOJ inte gjort mer än något annat land. Så varför detta snack om sedelpressar? Deflationstrycket i andra aggregat är ointressant då vi pratar mängden yen (eller??).

  SvaraRadera
 25. Kanske dags att försöka övertyga morsan till att dra sig ur sin fondportfölj hon inte direkt har nån koll på öht... har försökt övertyga tidigare, men hon vill bara gå till nån "rådgivare" hos banken.

  SvaraRadera
 26. Vill minnas någon "ekonomtyckare" ute i världen som tidigare i höstas uppmanades att gissa när "tappen skulle dras ur tunnan". Hans tips var slutet av november, en viss utpekad helg dessutom. Minns dock inte vilken, eller övriga detaljer. Någon annan som gör? Det fanns en länk från denna blogg (kanske bland kommentarerna).

  SvaraRadera
 27. Kanske denna tabell är av intresse i sammanhanget

  http://ddp-ext.worldbank.org/ext/ddpreports/ViewSharedReport?&CF=&REPORT_ID=13523&REQUEST_TYPE=VIEWADVANCED

  För att inte tala om denna:

  http://ddp-ext.worldbank.org/ext/ddpreports/ViewSharedReport?&CF=&REPORT_ID=13523&REQUEST_TYPE=VIEWADVANCED

  SvaraRadera