Cornucopia?

Aktuellt

Lönerna i IT-branschen 2018 yrke för yrke - var ligger du?

Programmerare sägs vara det vanligaste yrket i Stockholm i takt med att den massiva automatiseringen i IT-branschen effektiviserat och skapa...

2011-11-17 13:40

EU vill förbjuda småföretag

Korrigering: Tydligen gäller bara nedanstående publika aktiebolag, men det hänger förstås på hur hårt svensk tillämpning skall tillämpas. Vi måste ju som bekant vara bäst i klassen. Man vill ifrån EU:s håll nu förbjuda småföretag och småföretagande.

Kapitalgränsen för att få starta ett företag skall höjas till lägst 25 000 EUR inom hela EU enligt ett lagförslag. Dessutom skall man inte få starta aktiebolag etc om man inte är ett mediumstort eller stort bolag.
"1. The laws of the Member States shall require that, in order that a company may be incorporated or obtain authorisation to commence business, a minimum capital shall be subscribed the amount of which shall be not less than EUR 25 000.
2. Every five years the European Parliament and the Council, acting on a proposal from the Commission in accordance with Article 50(1) and (2)(g) of the Treaty on the Functioning of the European Union (TFEU), shall examine and, if need be, revise the amount expressed in paragraph 1 in euro in the light of economic and monetary trends in the Union and of the tendency towards allowing only large and medium-sized undertakings to opt for the types of company listed in Annex I."
Som svenskar kan vi sedan vara övertygade om att Sverige som vanligt kommer ha den mest strikta och hårdaste tillämpningen av denna EU-lag, och antagligen satsa på ett högre belopp än 25 000 EUR. Det är också möjligt att tillämpa denna lag i Sverige så att vi inte bara pratar aktiebolag här, utan alla former av företag som behöver tillstånd att commence business.

Det är idag tillåtet med 50 000:- i kapitalinsats för att starta ett aktiebolag i Sverige, men EU vill alltså att detta skall höjas till ca 230 000:- SEK. Man får förmoda att en svensk tillämpning också kommer innebära att alla aktiebolag som inte har ett aktiekapital på minst 230 000:- SEK antingen måste skjuta till pengar eller läggas ner och likvideras.

Det kallas väl att stimulera småföretagarklimatet i EU.

I enlighet med Lissabonfördraget går därmed svenska statens rätt och möjlighet att själv bestämma i även denna fråga för all framtid förlorad.

Tipset kom via bloggrannen Musik @ Centrifugens Twitter-flöde (som ni måste prenumerera på) och en brittisk blogg.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

27 kommentarer:

 1. Skönt att vi slipper ta egna beslut.

  SvaraRadera
 2. Det är bara ett förslag. Finns också förslag på andra bolagsformer med aktiekapital långt under den svenska modellen.
  Tur man röstade nej ivf.

  SvaraRadera
 3. Dö Eu, Dö!

  SvaraRadera
 4. Kom igen då EU, kan ni inte bättre än så här? Ge oss mer! Begränsa privat ägande också för alla som inte redan har x storlek på förmögenhet.

  Jag har fortfarande så pass mycket hopp om mänskligheten att jag tror en motreaktion kommer när vansinnet gått långt nog och då blir det om inte annat en stark marknad för tjära och fjädrar i Bryssel.

  SvaraRadera
 5. Vilket är den ideala siffran?
  -Jonas

  SvaraRadera
 6. Då ska ska vi se vad som är för detta av svenskarna:
  Cecilia Wikström och Christian Engström.
  Så man kan nog tolka det som att vår regering stödjer detta.

  Gissar på att det kommer att bli 250000 kronor i Sverige, och givetvis så kommer det att gå på traditionen att det gäller retroaktivt.

  SvaraRadera
 7. Faktum är att ett så litet aktiekapital som 50 000 SEK låter människor som inte har gott uppsåt skapa aktiebolag. Vi har slutat ge kredit åt små aktiebolag eftersom det är så lätt att undkomma skulderna genom att helt enkelt gå i kk. Däremot så ger vi kredit åt enskilda firmor och handelsbolag eftersom ägarna för dessa även står personligt återbetalningsskyldiga. Så jag tycker att ett aktiekapital på 250 000 SEK är bra. Handelsbolag är ett bra alternativ för dem med mindre verksamheter. På samma sätt tror jag mycket av det nuvarande "kk-missbruket" kommer minska iom ett högre krav på aktiekapital.

  SvaraRadera
 8. Är väl bara ett förslag?
  Det är ju allt oftare Aftonbladet-nivå på vissa inlägg här...

  SvaraRadera
 9. Hörru cornu kan du inte skriva nått intressant om din gård istället. Väntar med spänning på mastodontinlägget där du utförligt (med bilder, beräkningar och allt!) beskriver hur du bygger sol och vindkraft på dina marker!

  SvaraRadera
 10. Man väljer ju vilka man gör affärer med. Personligen tycker jag 50k är i minsta laget. Jag skulle vilja känna den företagaren väl om jag skulle göra affärer med ett 50-bolag.

  Men visst skulle 250k vara en showstopper för en del men då finns det ju andra bolagsformer till dess man får råd.

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 11. Lowrisk mfl, problemet är att det inte bara gäller AB. De skriver "or obtain authorisation to commence business". Mailade våra svenska delegater angående detta för att fråga vad syftet var.

  Man kan ju fråga sig hur arbetsmarknaden i t.ex Moldavien kommer påverkas då de skulle behöva spara över 140 årslöner oskattade för att ha råd att starta eget.

  SvaraRadera
 12. Ibland är du lite för mycket av en dramaqueen. I det här fallet har du antingen feltolkat eller överdrivit så att du nästan spricker.

  Jag tycker inte nödvändigtvis att det är en dålig idé att kräva större kapitalinsats för att bevilja begränsat ekonomiskt ansvar för ägarna till ett företag. Har man inte det kapitalet så finns det fortfarande andra bolagsformer man kan använda, men där man personligen får stå för skulderna om man går i konkurs. Och den principen skulle jag väl tro skulle tilltala dig, att man inte bara kan kursa och vältra över sina skulder på någon annan?

  Faktum är att skillnaden i praktiken nog inte blir så stor. Många företag kräver att du som ägare personligen går in som borgenär innan de ger ditt aktiebolag större krediter, vilket kringgår aktiebolagets ekonomiska ansvarsfrihet.

  Sen är det förstås så att aktiebolag i Sverige åtnjuter en hel del skattemässiga fördelar som gör dem bättre än andra bolagsformer för småföretagare, men det är ju ett helt annat problem i sig.

  SvaraRadera
 13. 2011-11-17 15:10 : Det lär väl finnas gott om folk med ont uppsåt som har 250.000 att stoppa in. Problemet är väl självregelerande om det helt enkelt är så att du inte ger kredit till 50k-företag?

  Ta till exempel en liten iphone-apps-firma. Behöver ingen kredit eller mer kapital än 50k men det är rätt trevligt att inte bli av med huset om man blir stämd av apple eller microsoft för att de tycker att man kopierat en knapp i gränssnittet...

  SvaraRadera
 14. Ska bli kul att se hur småföretagarnas bäste vän (ironi) Annie Lööf tackla detta.

  SvaraRadera
 15. Det är mest bara kriminella som har mycket pengar att röra sig med. 90% av småföretagarna lever under existensminimum i Sverige. EU=Stalinism?

  SvaraRadera
 16. Som jag förstår det gäller det publika aktiebolag.

  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A7-2011-0348+0+DOC+XML+V0//EN#title2

  I Sverige måste ett publikt aktiebolag idag ha ett aktiekapital på minst 500 000 kronor.

  http://www.bolagsverket.se/foretag/aktiebolag/starta_aktiebolag/privat_eller_publikt/publika_aktiebolag/

  SvaraRadera
 17. Den här gången är du fullkomligt ute och cyklar, Cornucopia.

  Regeln om 250000 euro är inte en ny regel, den är gammal. Ändringen gäller bara att det ska gå att revidera regeln vart femte år.

  Och inga småföretag drabbas. Regeln är bara tillämplig på PUBLIKA aktiebolag. Vilket är en helt annan femma.

  SvaraRadera
 18. Känns inte direkt luktrativt att ha företag i Sverige eller EU. Småföretag överlag blir ju jagade och lynchade av systemet, t.ex falska anklagelser hit och dit utan hänsyn till lagar, samt då att inget radikalt görs åt bluff fakturorna. Det tar riktigt emot att starta något i Sverige när man vet det man gör. Man börjar ju undra om Kina och Ryssland snart är bättre länder för små företagere trots att det är hyfsat korruperat.
  Just det, man kan ju inte starta ett småföretag snart inom EU med sådana abnorma summor för en normal medborgare. Så det blir bizarrt nog Kina eller Ryssland som gäller om man vill ha ett företag, där ser man. Världen är full av överraskningar.

  Precis som Cornu skriver så måste Sverige tillämpa dessa ljuvliga regler enligt lissabonfördraget om det går igenom. Med tanke på läget i världen just nu så är det inget som säger emot det, tvärtom.

  Möjligt resonemang från eliten: Svält de lägst i pyramiden så att de högre upp har möjlighet att överleva det framtida hårda klimatet på jorden. Förhindra möjlighet för avancemang och tillväxt, för de längst ner. Allt enligt överbefolkning och det fossila slutet. Eliten lär knappast mysa med de längst ner eller i mitten av pyramiden framöver. Se det som ett företag där man sparkar ut de som är minst behövda, samma princip. Välkommen till verkligheten Dorothy.

  SvaraRadera
 19. Det är fritt fram att starta företag med säg 250 000 i aktiekapital och jag har en vän som startade firma med rejält mer än 50 000 för att visa sin seriositet och det funkade.

  Sedan är det för tidigt att ropa varg, UK lär inte gå med på det. Dock bör man fråga sig varför EU skulle behöva reglera detta, på vilket sätt får det ekonomin att fungera bättre?

  SvaraRadera
 20. På samma sätt som krokiga gurkor ;)

  SvaraRadera
 21. Jont, Magnus Redin m fl, läs vad jag och Kristian har skrivit.

  Detta är en icke-fråga, och vår vän Cornucopia har för en gångs skull inte kollat fakta utan bara okritiskt förmedlat vad andra skriver.

  Och i mitt förra inlägg ska det förstås stå 25 000 euro och ingenting annat.

  SvaraRadera
 22. >Detta är en icke-fråga, och vår vän Cornucopia
  >har för en gångs skull inte kollat fakta utan
  > bara okritiskt förmedlat vad andra skriver.

  När det gäller uttalanden om de slemma europeerna behövs inga faktakollar eller räkneövningar. Man vet ju hur det ligger till, liksom.

  -Jonas

  SvaraRadera
 23. Det är ju också svårt att inte notera:

  Cornu väljer att använda en postning på en ganska surrig blågg som drivs av en _uttalat_mycket_nyliberal_ person som i stort sett enda källa.

  -Jonas

  SvaraRadera
 24. Om EU lyckas verkställa detta så kommer jag att ha alla mina nuvarande och framtida företag i Norge och Schweiz.

  SvaraRadera
 25. One Size Fits All, i ett framtida EUSSR. Centralplanerarens våta dröm!

  SvaraRadera
 26. Hmm, jag var ganska säker på att minimikravet på aktiekapitalet var 100000 kr (det var det ganska länge tror jag) men det sänktes tydligen till 50000 kr igen förra året enligt wikipedia.

  SvaraRadera
 27. Man undrar vad det är med EU som gör att Cornu blir alldeles hysterisk? Har du lika dålig koll på andra källor? En brittisk EUhatarblogg? Kom igen! Exakt vad är problemet här? Ingen spydig besserisser kommentar till Greyshark?

  SvaraRadera