Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2011-11-14 07:48

Den diskreta mäklardöden

Mäklardöden ter sig inte lika dramatisk den här hösten som den var 2008 - 2009.


En mäklarfirma som brutalt gick i konkurs den vändan var Göteborgs-baserade M2 med dåvarande ca 29 MSEK i skulder, som dock hann flytta sitt varumärke till ett holdingbolag innan konkursen och sedan kunde fortsätta leva som franchise-varumärke. Så någon spektakulär konkurs blir det nog inte den här vändan för M2, även om holdingbolaget sitter.

Istället sker nog neddragningarna inom varumärket lite diskretare den här gången. 

Exempelvis tipsar läsaren Josef om att M2:s franchisetagare i Alingsås lokaler nu finns lediga för uthyrning på bästa address i den lilla orten. Nu handlar det förstås bara om en lokal egenföretagare och franchisetagare med högst en extra anställd och under en halv miljon i skulder i bolaget, så det finns ingen dramatik här. Man kanske bara byter lokaler. Så det behöver inte finnas någon neddragning eller konkurs i bakgrunden här.

För övrigt har själva holdingbolaget för M2 bara drygt 8 MSEK i skulder den här vändan. 

Det borde vara möjligt att driva mäklarbolag med endast minimalt aktiekapital som insats. 

Själva franchisetagarnas bolag heter förstås något helt annat än M2, liksom servicebolaget vars tjänster franchisetagarna utnyttjar. Tittar man på mäklarfirman inom M2-varumärket som skall hantera objekt inom vallgraven i Göteborg, det centralaste av det centrala på orten, så har bolaget två anställda (inklusive ägaren) och 1 375 000 kronor i skulder. Imponerande för något vars enda insats borde vara två bord, två stolar, några pärmar, två pennor, två mobiltelefoner, en skrivare och två datorer.

Kan man finna svaret på skuldsättningen i att det kostar att köpa in sig i varumärket M2? Skära guld med kniv verkar det inte handla om. Snittlön för de två anställda innanför vallgraven i Göteborg 2010 var 140 000 kronor inklusive sociala avgifter...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Allt tar längre tid än man tror. Speciellt när vi är mitt i förändringen, då kan frustrationen bli stark. När vi sedan ser tillbaka på denna tid inser vi verkligen hur snabbt förändringarna skedde.

  SvaraRadera
 2. Hmm, skulle kunna vara deponerade klientmedel som bokförs som skuld. Isf är alltså inte själva rörelsen skuldsatt, bara bokföringsteknink...

  SvaraRadera
 3. Blir intressant att se mäklarstatistiken imorgon, så vi kan se om omsättningen verkligen är så låg som befaras...

  SvaraRadera
 4. Måste vara värdelöst att använda sig av M2 som mäklare. I Göteborg till exempel har dom bara ett kontor. Detta kontors mäklare förväntas sedan serva hela storgöteborg från Kungälv till Lerum till Kungsbacka. Klart som fan att en nyss utexaminerad 23-åring med sitt första jobb på M2 inte har några större kunskaper eller erfarenheter av att ena dagen försöka sälja radhus i Lerum och nästa dagen en lägenhet i Mölndal.

  Bästa mäklarna är dom med gedigen erfarenhet som har goda lokala kunskaper om området där dom säljer.

  SvaraRadera
 5. Tycker det ser ut som en stor mängd kontor som M2:s franchisetagare har. Ett 30-tal kontor, olika företag dock.

  SvaraRadera
 6. Alltid kan man hitta bevis som stödjer sin egen tro. Mäklare konkade nog under bättre år också.

  SvaraRadera
 7. Underskatta inte M2! Kom ett reklamerbjudande igår om att dom som la ut sina lägenheter till försäljning via dom, tävlade om en weekendresa till London. Om man lät dom värdera lägenheten, bjöds 2 pers på Heaven 23:s berömda flygtransporterade räkmackor. Har dom råd med sånt kan det väl inte vara så illa? :-)

  /Nisse i Chardonnaydistriktet

  SvaraRadera
 8. M2 på bästa adress i Alingsås? Rotfl typ... Kungsgatan i Alingsås "lever" mellan Stora Torget och Östra Ringgatan. Resten av gatan är rätt död...

  SvaraRadera
 9. Såhär med halva facit i hand, så blir det nog ingen direkt mäklardöd att tala om. Troligen kommer priserna stabileras på nivåerna vid kommande årskifte dvs ca -10% sen ATH. Därefter tror jag vi kommer att ha "stabila prier och omsättning" de närmsta två åren. Vad som händer därefter vet ingen, men någon större uppgång känns inte logisk, men..

  SvaraRadera
 10. Jag tror vi ser en dubblering av bostadspriserna inom 10 år. Om inte så hoppas jag att annat inte dubbleras i pris. Hyrde nyss en "nyheter-film" för 50 spänn!!! Vad händer? Allt verkar stiga i pris som raketer upp till skyn. Vad är det som inte stiger i pris?

  SvaraRadera
 11. Tsk. 1988 kostade videofilmer, VHS, nyheter från Transfer(=allt bra) 45:-. Och då var man tvungen att spola tillbaka filmen...

  SvaraRadera
 12. Jag ser med gladmin fram mot när Svensk fastighetsförmedling konkar i Alingsås. Kommer Personligen sätta upp en skylt "Till Salu" och sedan öppna en flaska dyra Skumpa. Brassestol någon?

  SvaraRadera
 13. http://www.bokforingstips.se/artikel/bokforing/redovisningsmedel.aspx

  SvaraRadera