Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själva!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2011-11-15 10:44

Bostadsbubblan: Lägsta priserna i Malmö sedan sommaren 2009

Mäklarstatistik (Bonnier/DN/TT, Schibsted/SvD/TT, Stampen/GP/TT, HD/TT) kom ut med sina data för oktober idag och med det kom också Valueguard ut med sina kvalitetsjusterade bostadsprisindex, vilka jag kommer redovisa i det sedvanliga antalet blogginlägg under dagen.

Valueguard-KTH:s bostadsprisindex
för villor i Malmö

Dags för sorgebarnet Malmö, en bostadsmarknad i fortsatt fritt fall efter en liten hicka för klubbmedlemskapen i bostadsrättsföreningar förra månaden.

Priserna är nu nere på nivåer vi såg sommaren 2009. 

För lägenheter innebär det att priserna är nere på nivåer som gällde i augusti 2009 och för villor är priserna tillbaka på priser från maj 2009.

Prisnedgången för villor accelererar men ser väl egentligen ut att visa upp samma linjära nedgång som för klubbmedlemskapen i bostadsrättsföreningarna. För lägenheterna såg vi en uppstuds förra månaden, men denna månadens nedgång på 4.1% tar tillbaka utvecklingen till en ungefär linjär nedgång. Villapriserna föll "bara" 2.3% på en månad. Man kan notera att Mäklarstatistiks data var -6% för lägenheter och -3% för villor, men det är alltså obehandlade uppgifter som inte tar hänsyn till vad som såldes. Att kvalitetsjusterad statistik visar på lägre nedgångar än data pekar på att premiumobjekt står för en relativt mindre andel av affärerna i Malmöområdet idag. Dyra premiumobjekt har blivit mer svårsålda i området än billigare objekt.
Valueguard-KTH:s bostadsprisindex
för lägenheter i Malmö
På tre månader har villapriserna nu fallit 5.68% och 2.25% för lägenheter pga uppstudsen i de senare.

Fortsätter för övrigt de kvalitetsjusterade villapriserna i Malmö att falla i den här takten är priserna lägre än  vintern 2008 - 2009 om några månader och därmed tillbaka på nivåer man såg sommaren 2006. Nu är vi inte där än, men det skulle innebära att över 5 års prisuppgång skulle vara utraderad i Malmö.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Exempel på vad detta innebär i praktiken. Hus till salu för 3395000:
  http://www.booli.se/bostad/villa/vastra+klagstorp/erik+ols+vag+1/1046430/maklare
  Pantbrevsbelopp: 3639000 kr. Ouch.

  SvaraRadera
 2. Finns det några lediga torp i Sätila ??

  SvaraRadera
 3. Ja det suger fett för många some köpte senaste 3 åren till uppblåsta priser. en kraftig nedgång till att börjar med 10-15%, så att man hamna "under water" och sen en långdragen nedgång.

  SvaraRadera
 4. Vad tror du om denna analysen från McKinsey? Det vore intressant att höra hur du resonerar kring Sveriges ganska milda uppgång i jämförelse med andra länders.

  http://www.ritholtz.com/blog/2011/11/a-global-view-of-the-housing-bubble/

  SvaraRadera
 5. Men är det inte jättebra att priserna sjunker? Är det inte helt sjukt att låna så mycket pengar som idag? Tänk om folk blir arbetslösa eller sjuka? Då ska de klara sig på inkomster på ca 10,000 i månaden. Hur kan man då ha miljoner i lån?

  SvaraRadera
 6. @Lotta:

  Du måste förstå att inget ont kan hända den svenska medelklassen. Vi lever ju en trygg folkhemsstat som samlar det bästa av världar under samma tak - välfärd och konsumtion. The american way of life in a Swiiidish wäj.

  Vi har ju fin, välfungerande sjukvård, äldreomsorg och skola; högteknologisk infrastruktur av bästa klass som tar våra trogna samhällsmedborgare mellan jobb och skola och ett rättsväsende som inte låter de minsta brott försvinna i mängden. Blir du sjuk eller inte kan jobba så får du självklart en god ersättning för detta för att du ska kunna vila upp dig och återkomma till arbetet med full kraft. Allt detta får vi gratis.

  Denna ovanstående förstaklassiga samhällsservice får alla våra medborgare, ung som gammal. Lägg därtill våra fantastiska valmöjligheter när det kommer till att kunna köpa ny bil, plasmatv, thailandsresa, natalie schutermanskor, renovera fint och fräscht hemma och sen på fredag kväll kunna sjunka ner i soffan efter en rejäl tacomysbuffé med barnen och BIBen.

  Så sluta att ifrågasätta och återgå till Let's Dance eller Lyxfällan så du kan skratta åt folk som har problem PÅ RIKTIGT.

  /EDK

  SvaraRadera
 7. Vi har bara små krusningar på ytan här hemma. I Kina däremot kan vi snacka om rörelser:

  VÅR MAN I PEKING
  Ögonvittnesskildring från en läsare i Peking: Kinas husmarknad utanför Peking, Shanghai mfl. ställen har fallit 30-50%. Små upplopp av arga husägare vilka köpt för 25000, något som nu säljs för 18000.

  De ”kräver” mellanskillnaden tillbaka. Man måste ta i beaktande att dessa personer aldrig upplevt en marknadsekonomi samt att det är första gången de upplever en ”Bear market.”

  Vi den årliga mässan i Kanton var det lika mycket folk som förra året, dock färre västeurope´er och fler kineser/asiater.

  FINANSMARKNADENS BAKGRUNDSVÄSEN BESTÅR AV FÖLJANDE:
  Eurozonens upplösning och hoplagning och upplösning igen. Den sjuka dollarn och dess hälsa och återgång till sjuk. Världsekonomin spottar och fräser och kippar efter andan, inflation-deflation och reflation.

  Det är marknadens nerviga volatilitet som vi ser dag för dag, allteftersom marknaden försöker förstå ett myller av motsatta krafter som för den i tusentals olika riktningar samtidigt.

  Göran Högberg

  SvaraRadera
 8. Enligt min högst ovetenskapligt genomförda empiriska undersökning på boliga.se då jag jämfört antal objekt som stigit resp. sjunkit sedan i våras så ser det nu ut enligt följande:

  I våras:
  5 sidor med stigande priser och 13 med sjunkande

  Nu:
  33 sidor med stigande priser och 338 med sjunkande.

  Det borde stå bortom allt rimligt tvivel att marknaden står och skakar nu. Många befinner sig nu i den situation som vi befarat sedan länge och som kommer att förvärras. Du får inte ut lika mycket som du tänkt dig vid försäljning och medvetenheten om att det nu sjunker och kan komma att sjunka under många år börjar bita sig fast. Så alla som känt sig nyrika och räknat på miljoner i tillgångar kommer nu börja överväga alternativ. "Älskling, ska vi inte sälja och ta vinsten och bo i lägenhet och sen nytt när priserna är på botten?". Eller så ser det ut som i Cornus Svenne och Lotta Banan-scenario. Man tvingas sälja av en eller annan anledning och man gör detta med förlust. Lånen överstiger värdet och paniken infinner sig.

  Jag vet inte om jag ser fram emot eller förfäras vid Aftonskräpets och Excessens kommande löp:

  "BOPRISERNA RASAR" "PANIK BLAND SÄLJARE - Lotta och Gunnar, 36: VI ÄR UTBLOTTADE", "VI TVINGAS BO HOS MOSTER AGDA", osv.

  /EDK

  SvaraRadera
 9. http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/article1575473/Fallande-priser-pa-bostader.html

  SvaraRadera