Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2011-11-22 08:15

Bankfacksskyddet fortsätter urholkas

Enligt läsartips är det senaste beskedet i frågan om bankfack inte bara att man inte längre får ha kontanter i bankfacken, utan nu också att man inte får ha för värdefulla saker i sina fack.


En läsare har nu skriftligen fått beskedet att det maximala ersättningsbeloppet vid skada eller förlust av egendom i facket är 10 basbelopp, 428 000:- SEK. Ca 1100 gram guld. Resten är oförsäkrat. Kontanter är alltid oförsäkrade, och en del banker räknar lagliga betalningsmedel som kontanter, dvs vissa investeringsguldmynt. Nåja, drabbar ingen fattig som det heter.

Rimligtvis går detta att komma runt genom att öppna flera bankfack, men det är alltså ännu en anledning till att välja lösningar som GoldMoney för bankvalvsförvaring med full försäkring utomlands istället för fysiskt guld hemma i eget bankfack.

Om man däremot kontrollerar med sitt försäkringsbolag så täcker faktiskt vissa försäkringsbolag investeringsguld som förvaras i hemmet, men inte samlingar av numismatiska mynt eller kontanter. Helt motsägelsefullt, men man bör nog få skriftligt på det från försäkringsbolagen. Man måste förstås oasvett försäkra sitt lösöre till korrekt belopp.

Oavsett är det dumt, och jag anser att man aldrig skall förvara liknande i hemmet. Nu är det antagligen rätt få svenskar som har över 428 000:- i guld i sitt bankfack, men kontrollera oavsett vad för gränser din bank har. 

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Lägga alla ägg i GoldMoney är inte heller så klokt. Det finns även där en motpartsrisk.

  Far och son Turk kanske tömmer valven på eget bevåg? En liten del av förmögenheten kan man deponera hos GoldMoney.

  Jag undrar hur många som har 400K i kontanter?

  SvaraRadera
 2. Naturligtvis måste man sprida riskerna. Bankfack hos flera banker och även GoldMoney. Om man nu mot förmodan har sådana belopp i guld (eller silver).

  GoldMoneys guldinnehav verifieras regelbundet av revisorer.

  SvaraRadera
 3. Kan du länka upp det fullständiga svaret från TryggHansa?

  Sista två gångerna jag försökt fråga dem detta över telefon så har helpdeskslaven sagt att investeringsguld inte ingår i hemförsäkring.

  SvaraRadera
 4. Hur fungerar försäkringen av bankfack i praktiken? Ingen vet ju vad som finns i facket, och om något skulle hända hur bevisar man då vad det innehöll? Själv brukar jag ta kort på innehållet med digitalkamera, men har ingen anning om det faktiskt skulle hjälpa vid en eventuell tvist...
  /dd

  SvaraRadera
 5. Guld ska man väl ändå gräva ner.

  SvaraRadera
 6. Så bankernas enda uppgift är nu att göra oss alla till lånetorskar for life med påhittade pengar och sälja på oss diverse värdepapper i förhoppning om evig tillväxt och avkastning?

  Någon som läser Kalle Anka? Vore smått komiskt om de har uppdaterat serietidningen till att bättre stämma överens med dagens samhälle. von Anka kan vara finansiell terrorist med tanke på hans enorma guldreserv och björnligan har blivit arbetslös...

  Q

  SvaraRadera
 7. Om man inte får lägga värdefulla saker i ett bankfack tycker jag att det tappar lite av sitt syfte.

  SvaraRadera
 8. Q
  2011-11-22 11:10

  Vet inte med familjen Anka men Spara och Slösa har anpassat sig och bytt roller. Slösa är dynamisk medan Spara tråkig och förlorare. De har även bytt hårfärg. Allt baserat på de få gånger jag läst serien.

  SvaraRadera
 9. Sverige är 450 000 kvadratkilometer, så det finns nog plats för alla att gömma eventuella värdesaker.

  SvaraRadera
 10. Förr hade alla franska bönder med självaktning sitt guld nedgrävt (på ett säkert sätt får förmodas).
  Glöm alla andra "guldalternativ" än fysiskt guld. Fysiskt guld fungerar som vilken försäkring som helst.
  Det är fyndigt att köpa kontrollstämplat 18K guld som smycken eftersom de ej räknas som "lagliga betalningsmedel".

  EU

  SvaraRadera
 11. Kan en bank säga upp bankfacket.

  SvaraRadera
 12. Anon 11:39 , mycket klarsynt ! :-)

  Men försvinner syftet med bankfack för banken om man inte längre får förvara värdesaker där ?

  För banken är det ju en WIN-WIN-situation om vi slutar ha stora värden i bankfack för de kan då ha billigare försäkringar som täcker eventuella rån vilket de tjänar på eftersom de inte tänkt sänka avgiften för bankfacken bara för att deras omkostnader minskar. Sen vinner bankerna igen för om stora fysiska värden försvinner ur facken så kommer det in mycket större värden in i banksystemet där bankerna och finansbranschen kan tjäna dels på fondavgifter men också ha större pooler samt tjäna en del på ränteskillnader mellan in och ut.

  Så frågan är ju vems syfte vi talar om här ? :-)

  SvaraRadera
 13. att ha kontanter eller guld osv hemma är väl inte konstigare än att ha ngt annat dyrt hemma? folk har konst och bilar och svindyr stereo osv?

  SvaraRadera
 14. Till 17.42:

  Ur försäkringssynpunkt är skillnaden den, att kontanter som blir stulna fr hemmet endast ersätts med ca 3.000:- (lite varierande f-villkor), medan ersättningen för stulet lösöre är generellt betydligt mer frikostig (även här varierar villkoren mellan f-bolagen).

  EU

  SvaraRadera
 15. @Cornu
  Både i några länkar via denna artikel och i din intervju igår om bostadsfrågan (bra svarat!) nämner du att du tror vi kommer få hyperinflation. Skulle vara mycket intressant att höra dina resonemang kring detta. Jag själv ser vissa argument för, men emot detta finns också flera:
  Ett deflationsscenario som vi ju tycks gå mot nu kan vara mycket utdraget (se t.ex Japan). Vidare har vi SEK som vi styr själva till skillnad fr t.ex Euro.

  Tack

  Mr.Hypo

  SvaraRadera
 16. Bankfackstjänsten kan faktiskt ses som en samhällsekonomiskt nyttig tjänst. Om man bortser från sådana ovanliga rån som det i Vansbro, där facken var huvudmålet, så minskar den totala kostnaden för att motverka "okontrollerade" transaktioner (stölder alltså) om värdeföremål bevakas samlade, jämfört med om de sprids ut så att var och en enskilt får förvara och försvara dem bäst de kan. Bankfackens funktionförsämring och deras utglesning innebär då en reell välfärdsförlust.

  Kanske borde "säker förvaring av allmänhetens värdefulla föremål" upphöjas till ett samhällsintresse, och ställas som villkor för bankoktrojer och räddningspaket?

  SvaraRadera
 17. Hyperinflation kommer "sen". Inget man behöver oroa sig över nu. Härnäst blir det allt större deflationstryck.

  SvaraRadera
 18. Man kan förvara värdesaker fullt försäkrade upp till 500,000:- i ett Värdebrev som man skickar till sig själv på företagsposten.

  Det kostar från c.a. 173:-/månad, vilket blir en kostnad på endast c.a. 0,42%/år om man förvara 500,000:- på detta vis.
  .
  Jag har faktiskt gjort så vid ett speciellt tillfälle.

  Kontanter täcks dock endast upp till 10,000:-, men svenska minnesmynt räknas inte som kontanter enligt ett besked jag fick från saliga Myntverket för 3 år sedan.

  SvaraRadera
 19. Från Swedbanks villkor för bankfack:

  "Om föremål som förvaras i ett fack skadas eller förkommer på grund av brand, vatten, gas eller stöld förövad genom inbrott i facket, svarar banken för skadan, såvida den inte visar att den har vidtagit alla rimliga åtgärder för att förhindra förlusten eller skadan.

  Banken är inte skyldig att ersätta fackinnehavaren för en skada som beror av svenskt eller utländskt lagbud, svensk eller utländsk myndighets beslut eller åtgärd, krigshändelse, strejk, lockout, blockad, bojkott eller annan liknande omständighet. Detta gäller även om banken själv är föremål för eller vidtar åtgärd i samband med strejk, lockout, blockad eller bojkott.

  Banken är inte skyldig att ersätta fackinnehavaren för en skada som uppkommit av annan orsak, om den förfarit med normal aktsamhet.

  Banken är i intet fall ansvarig för indirekt skada."


  Bra att du tar upp ämnet, men man ska nog inte stirra sig blind på den där gränsen vid 428 000 kr värde (vilken bank var det förresten?). Sanningen är att innehållet i bankfacket i princip aldrig är försäkrat, då banken rimligtvis i de allra flesta fall kan hävda att den vidtagit alla rimliga åtgärder för att förhindra skada eller förlust.

  Men slutsatsen håller jag med dig om, att värdesaker i de flesta fall är betydligt säkrare i bankfack än hemma, man är lika lite försäkrad oavsett. Ska man ändå ha saker hemma bör man ha två separata brand/stöldskyddsskåp, varav det ena extremt väl dolt och det andra bara mycket väl dolt. Vid eventuellt inbrott/rån ger man bort det första skåpet och hoppas att tvuvarna nöjer sig där. Resten av guldtackorna ligger i det andra skåpet, som är dolt så väl att man måste finkamma varenda golvbräda för att hitta det. Cornu och ni andra neosurvivalister känner säkert igen tankegångarna från Fernando "Ferfal" Aguirres bok.

  SvaraRadera
 20. säkrast är att gömma det, men dör du knall och fall så tar du gömstället med dig och det är ju rätt synd ;)
  bankfack verkar minst dåligt, dock dåligt.

  SvaraRadera