Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2011-10-24 07:02

Tack för kaffet! Libyen: "alla lagar som motsätter sig islams principer är juridiskt ogiltiga"

Så var det klart. Khadaffi är dödad av en lynchmobb och NATO med allierade som Sverige tackar för sig och skall avsluta sitt flygunderstöd och även ta hem sina "rådgivare" (personer med belysarutrustning och radio för attackflyget) på marken.

Tackar för kaffet gör även det Benghazi-baserade övergångsrådets ledare Mustafa Abdel Jalil som nu öppet kan lägga korten på bordet: "Vi som är en muslimsk nation måste ta sharialagarna som källa till en grundlag – alla lagar som motsätter sig islams principer är juridiskt ogiltiga." (Stampen/GP/TT-AFP-Reuters, Bonnier/DN/TT-AFP-Reuters)Antar att alla som hyllat den underbara arabiska våren är nöjda nu. Khadaffis diktatur byts mot islams religösa förtryck av män, kvinnor och andra religioner. I en demokrati ingår skydd för minoriteter (vilket bl a betyder att man i en demokrati som Sverige måste skydda invandrare och minoritetsreligioner), men verkligheten är och förblir alltså något helt annat än demokrati i Libyen.

Vi är många som om och om igen påpekat vilka rebellerna i Libyen är. Det handlar inte om några frisinnade västerländska liberaler. Liberaler tar väldigt sällan till vapen för att dö i 10 000-tal. Delvis har styrkorna rent av utgjorts av hemvända mujahedin från Afghanistan, som tidigare stred mot samma NATO-styrkor som nu gav dem flygunderstöd. Måste kännas ganska surt för svenska flygvapnet som ställt upp för att stödja att sharialagar skall införas i Libyen. Eller så tycker man förstås att sharialagar är något positivt. Har regeringen Borg/Reinfeldt någon officiell ståndpunkt här? Vad säger försvarsminister Borg/Tolgfors? Eller utrikesminister Lundin/Bildt? Den senare är antagligen positiv då islamistiska regimer gärna tar emot svenska oljebolags pengar.

Undanber mig en diskussion om svensk invandring eller rasistiska kommentarer, tack. Vill du hetsa mot folkgrupp, starta en egen blogg. Ämnet för det här inlägget är Libyen och den underbara arabiska våren, inget annat.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

53 kommentarer:

 1. Who cares bara oljan fortsätter flöda ....

  SvaraRadera
 2. Skydd för minoriteter ingår inte alls i demokrati. Det kanske gör det i Sverige o vissa andra länder, men det är inte en förutsättning för demokrati. Demokrati innebär att majoriteten styr över minoriteten och vill de ha sharia så skall det vara sharia, det är demokrati.

  Hur fan kan du komma med sådana befängda påståenden ens?

  SvaraRadera
 3. Du skriver så konstiga ord, demokatri, skydd för minoriteter.

  Nu kan vi ju stjäla all oljan! Skall bli intressant och se om det nya styret väljer att skicka all oljan till Europa eller om Nato måste skicka in fler "rådgivare".

  SvaraRadera
 4. Det verkar som om "Det du" blandar ihop den etymologiska bakgrunden till ordet demokrati med vad ordet betyder. Att friheten för alla medborgare, oavsett om de tillhör majoriteten eller minoriteten, var en viktig komponent skrev redan Aristoteles mycket om. Så nej, att majoriteten styr över minoriteten är inte tillräckligt för att kalla något en demokrati.

  Hur fan kan du komma med sådana befängda påståenden - eller koketterar du bara med din ignorans?

  SvaraRadera
 5. Nisse, "Det du" använde sig förhoppningsvis av ironi.

  SvaraRadera
 6. Svenskt (och för den delen även övrigt västerländskt) "medlidande" med alla förtryckta i mellanöster kommer troligen (enligt min åsikt)att få ett abrupt slut när bilen stannar. Tillbaka till "saltgruvan" arabrackare så att vi kan få fortsätta med vår livstil.
  Hugg ved!

  SvaraRadera
 7. Säger ju en del om vilken skev och obildad bild du har av demokrati. Tyvärr. Men du är troligen inte den enda som lider av den illusionen att demokrati per definition måste vara gott och att det skulle vara något som helst annat än två vargar och ett lam som röstar om vad de ska äta till middag.

  SvaraRadera
 8. Jag tror att dom flesta innerst inne anade att det var så här det skulle sluta. Libyen går från en personkultsdiktatur till en islamistisk diktatur.

  Sen kan alla godtrogna liberalpajasar, typ Birgitta Ohlsson i regeringen, sitta där och mumla om mänskliga rättigheter.

  SvaraRadera
 9. Naturligtvis visste B.Ohlsson och resten i regeringen vad alternativet var redan när man skickade svenskt flyg dit ner. Mumlet är mer avsett för den svenska opinionen.

  SvaraRadera
 10. Jag har hellre Khadaffi som granne än en muslimsk nation med sharialagar. Tragiskt men väntat.

  SvaraRadera
 11. "Vi som är en kristen nation måste ta Bibeln som källa till en grundlag – alla lagar som motsätter sig kristendomens principer är juridiskt ogiltiga."

  Jag var bara tvungen att prova hur citatet skulle se ut om man bytte kontext. Kan det inte möjligen vara så att man i en föga sekulariserad muslimsk nation är nödgad att säga något liknande för att överleva politiskt?

  SvaraRadera
 12. Det viktiga och anledning till anfallet på Khadaffi var ju för att han ville sälja olja i guld. Vi har ju inget guld att göra byteshandel med så därför behövde han dö.

  Tack och lov har vi nu en regim i Libyen som är sansad och vi kan återigen köpa oljan med dollar.

  SvaraRadera
 13. Libyen får skylla sig själva, de hade straffat ut sig på en rad sätt.

  Man hade:

  1. Egen centralbank med stor guldreserv
  2. Guldbackad valuta
  3. Eget oljedistributionsled där oljepengarna stannade i landet
  4. Stora konstbevattningsprojekt på väg att göra landet till nettoexportör av spannmål

  Dessutom var man precis på väg att:

  1. Starta AMF (African Monetary Fund) – en direkt konkurrent till IMF – och en egen investment bank. (Det var pengar investerade för detta ändamål som Obama ”frös”)
  2. Övertyga flera av Afrikanska unionens länder om att införa en egen guldbackad valuta
  3. Börja sälja olja i sin egen valuta eller för guld
  4. Finansiera egna Afrikanska kommunikationssatelliter istället för att hyra till ockerpris

  Allt detta utgjorde ett reellt hot och måste förstöras. Och det första ”Rebellerna”gjorde, innan ett enda skott hade avfyrats, var att starta en centralbank med fiat-valuta kopplad till BIS.

  Vad som nu kommer att hända är:

  A) Fiat-valuta införs
  B) Guldreserven kommer att försvinna i tysthet
  C) Oljekontrakten kommer att fortsätta skrivas i dollar - med utländska företag
  D) Största delen av oljeintäkterna kommer att försvinna utomlands
  E) Regimen kommer att ta stora IMF-lån där det mesta sedan försvinner ut till konton i Schweiz
  F) När det sedan går knackigt med återbetalningarna kommer IMF kräva austerity
  G)Det sociala skyddsnätet (fri sjukvård, skola etc) läggs ner
  H) Konstbevattningsprojektet läggs ner eller slutar utvecklas vilket kommer att göra Libyen beroende av spannmålsimport och bistånd – vilket slår ut resten av den inhemska produktionen.

  Men, vad spelar det för roll, de fick ju Demokrati...

  SvaraRadera
 14. Har rest en del till Tunisien och Egypten..nu blir det slut med det..undrar var de flotta hotellen ska få turister/kunder ifrån (kanske Saudi??)

  SvaraRadera
 15. Har vi inte en person på Moderaternas riksdagslista (läs:Abdirizak Waberi) som öppet wurmar för sharialagar? Har för mig att han röstades in i riksdagen 2010.

  Med tanke på att han får hållas så tycker jag att det är tämligen solklart vad moderaterna ställer sig i Sharia frågan.

  SvaraRadera
 16. En fråga Lord,
  Varför kunde inte Khadaffi sälja oljan i dollar och sedan själv köpa guld för pengarna menar du? Och vad är det för problem för en köpare att betala i guld om priset följer börspriset på olja och guld?

  SvaraRadera
 17. Re: Zaphod

  Tummen upp, märks att du är påläst.
  Nu gäller det bara att ta reda på vem som inte villa att punkterna (1-4)x2 ska införas i ett suveränt land.

  Samt vilka som tjänar på att A-H införs i stället.
  Follow the money.

  SvaraRadera
 18. Re: Mikael Sundh

  Troligen samma intressen som fixade dealen med Sydsudan - där den nya regimen skrev heltäckande utvinningskontrakt med en enda internationell firma mindre än 48 timmar efter "självständighetsförklaringen"...

  SvaraRadera
 19. Jag instämmer i bloggpostens grundinriktning, men föreslår en väsentlig korrigering: Visserligen tror jag det stämmer att "frisinnade västerländska liberaler ... tar väldigt sällan till vapen för att dö i 10 000-tal." De är rädda om sitt eget skinn. Däremot har de inget emot att man staplar likhögar av sådana som inte är "frisinnade västerländska liberaler", vare sig det är inhyrda fattiglappar till legoknektar eller några konstiga infödingar med otrevliga vanor långt borta. Och så gynnar det ju de egna placeringarna i vapen- och andra industrier.

  SvaraRadera
 20. Re: Mikael Sundh

  Sydsudan..."Glencore Inernational"....du kan ju Googla dem ... ;-)

  SvaraRadera
 21. Det som pågår därnere är ingenting annat än den "muslimska våren".

  SvaraRadera
 22. Betyder det här att du håller med militären i Algeriet som ingrep när folket valde fel som valde ett för islamistiskt parti till makten? Det är ju det som alla mellanösterns diktatorer har för att berättiga sin egen existens. Om de inte fick styra med järnhand så skulle pöbeln bara skapa kaos i landet. Jag tror inte på den bilden.

  När det gäller minoriteterna i Libyen så är det ingen idé att onödigt förmörka bilden. Amazigh var ett mer eller mindre förbjudet språk under Khadaffi. Man fick inte lära ut det i skolan eller ge barn namn på det språket. Av den anledningen var folket i Nafusa bland de första som revolterade. Idag är det ett accepterat minoritetsspråk, så vissa har i alla fall fått det bättre. Men, det kommer ta lite tid att bygga upp ett land från noll.


  / Elvin

  SvaraRadera
 23. Bra inlägg, det är skönt att det går bra att kritisera islamister och islamisering i Libyen. Men om man på den här bloggen kritiserar islamister och islamisering i Sverige, då är man rasist. Det där med dubbelmoral kan vara lite svårhanterligt.

  SvaraRadera
 24. Ja, men så får det vara. Lev med det 09:47.

  SvaraRadera
 25. "Ja, men så får det vara. Lev med det" Jag är förvånad, hade räknat med att du iallafall skulle argumentera för din linje, men att du verkar sakna argument berkräftar denna dubbelmoral. Detta gör mig mer nyfiken på varför du så tydligt gör skillnad på en isalmist i Lybien jämfört med i Sverige även om de har precis samma åsikt. Vad är den din agenda? Varför gör du detta medvetna val?

  Ska sägas att jag är en av dina trognaste läsare och uppskattar det du skriver, men du målar uppenbart in dig i ett hörn vad gäller detta, verkar bli obekvämt för dig.

  SvaraRadera
 26. Reinfeldt kan ju skicka ner kompisen Waberi som ny ambassadör i Tripoli.

  SvaraRadera
 27. @09:58
  Det handlar nog mest om att inte bli svartlistad i de fina rummen.

  SvaraRadera
 28. 09:58, jag har skrivit det förr. Diskuterar man invandring så kommer direkt massvis med hatande kommentarer från folk som skyller alla brister på invandrare och även en hel del hets mot folkgrupp. Då måste jag sitta och radera kommentarer hela dagarna eller spärra kommentarsfunktionen, eftersom vi enligt lagstiftningen inte tillåter hets mot folkgrupp.

  I sig är detta vettigt. Breivik visar att nötter får uppmuntran av att läsa att det finns andra som hatar på Internet.

  Så mitt val är att svensk invandring och svensk invandringspolitik inte skall smutsa ner denna blogg. Det finns andra forum för de som vill diskutera dessa frågor.

  Dubbelmoral? Kanske. Men vi har svensk lagstiftning att följa, plus att jag inte har tid att sitta här och censurera dygnet runt.

  Är du en trogen läsare så respekterar du detta beslut.

  SvaraRadera
 29. Wahabismen kommer, pengar finns

  SvaraRadera
 30. Re: Zaphod

  Jag har stött på Glencore tidigare, ett typiskt "Crony capitalism" företag med kontaktar både in i Clintons vita hus, ex Soviet/Nordex (nej inte vindturbinsföretaget) och Mossad.

  För övrigt precis som du lite smått antyder så har de helt klart intressen i Libyen. http://www.reuters.com/article/2011/09/05/us-libya-fuel-glencore-idUSTRE78411420110905.

  SvaraRadera
 31. Re: Mikael Sundh

  jo, spåren leder som vanligt till "The City of London". Skulle vara riktigt intressant att se en sammanställning av familjens Afrikanska commodity-positioner via liknande bolag...men sån info kommer knappast via nån journalist som i bästa fall precis lärt sig att copy&paste från pressreleaserna..

  SvaraRadera
 32. Cornucopia, kan respektera ditt beslut med arguentet att det blir tidskrävande med kommentarerna. Däremot så kan jag inte respektera din åsikt kring detta när när det är ok för dig att kritisera islamister utomlands, men DU själv definerar det som rasism och hets mot folkgrupp när samma kritik riktas mot islmaister med samma åsikter i Sverige. Om du vill undvika debatt kring svensk invandringspolitik så bör du även undvika sådana definitioner då det i sig är ett inlägg i debatten som är att likställa med att islamister i Sverige är ok och kritik mot detta är straffbart.

  SvaraRadera
 33. Re Zaphod

  Du har så rätt, all världens elit är livrädda att guldets glansdagar kommer tillbaka. /Ron Paul

  SvaraRadera
 34. Det skall bli mycket intressant att jämföra en kommande libysk grundlag med det förslag som Khaddafis son Saif (partier, fria val) lade fram och fick ta så mycket skit för av den libyska nomenklaturan.

  Eller jämföra det förslag till reform av rättsväsendet som Saif också lade fram (men inte heller fick något gehör för).

  Saif är förstås inte guds bästa barn därför, direkt. Men det är väldigt anmärkningsvärt att inget skrivs om hans reformprogram i svenska media.

  Många framgångsrika förändringar sker "inifrån", säg kung Juan Carlos eller Gorbatjov. Det är mera sällan revolutioner blir lika lyckosamma.

  SvaraRadera
 35. Re: Ron Paul

  Det vore litet roligare om inte marknaden för ädelmetaller varit så övertydligt manipulerad, av just samma elit...

  SvaraRadera
 36. Re: Viktualiebrodern

  Det fanns en hel del folk som satte sitt hopp till Saif-al-Islam när det gällde att reformera regimen inifrån. Om jag minns rätt så skrev han till och med sin doktorsavhandling om ämnet. I början av upproren så hade han rätt ok anseende ändå. Men, sen gick han ut i en beryktad tv-intervju där han uppträdde väldigt arrogant och följde helt regimens retorik om råttor och utländska infiltratörer. Med det så förlorade han allt förtroende i oppositionen och all sympati. Efter det spelade det inte så stor roll vad han sade, folk litade inte på honom helt enkelt. En Khadaffi är alltid en Khadaffi i folkets ögon.


  /Elvin

  SvaraRadera
 37. Jag röstade inte på SD. Jag är inte främlingsfientlig. Den här kommentaren har ingenting att göra med invandringspolitik. Dock finns en SD-politiker med i sammanhanget, men jag hoppas det inte diskvalificerar min kommentar. Kent Ekeroth (SD) kritiserar i riksdagsdebatt, 16 februari 2011, den naiva inställningen till den arabiska våren som svenska politiker har. Här handlar det om Egypten, men hans argument är exakt samma som dina, Cornu. OBS! I debatten finns inget om invandring, det handlar bara om den arabiska våren i Egypten. Många går upp mot Ekeroth och säger saker som i mitt tycke kan bli något de får äta upp. De tycks tro blint på sekulär demokrati och frihet i Egypten. Och de attackerar våldsamt en person som vågar andas att det kan ta en ände med förskräckelse.
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=FmL4xtkXsVU

  Hoppas det inte förolämpar dig att du på en enstaka punkt har samma åsikt som en sverigedemokrat. Jag är INTE sverigedemokrat, men jag tycker att Ekeroth här gör bra ifrån sig i (obs, obs, obs) denna specifika debatt, som INTE har med invandring att göra.

  Hoppas jag tydligt nog tagit avstånd från invandringsdebatten och SD för att inte bli raderad. För jag tycker den här debatten är bra.

  SvaraRadera
 38. Tja återstår o se hur det egentligen blir.. :P

  Inte säkert att "ledaren" för rådet har hela rådet med sig, inte heller så att folket kommer tycka det är speciellt bra.. vi får helt enkelt se hur det blir..

  SvaraRadera
 39. Det tycks om det kommer pågå en huggsexa för Lybien på alla möjliga sätt och vis. Nu när det är ett tomt politiskt och ekonomisk landskap, en sorts "omstart" så kommer alla möjliga intressenter att dyka upp.
  Måhända att regimen hade i våra ögon "socialistiska" bidrag och annat som man skulle kunna se hör ett modernt civiliserat samhälle till. Det tillföll säkerligen inte alla. Liksom att nutida stormakter kommer gissningsvis vara mycket intresserade av att få så mycket inflytande som möjligt. Huvudsaken är att Lybierna inte säljer ut sig själva innan de hinner debattera detta ordentligt själva.

  I övrigt håller jag med Elvin. Saif verkar ha en del poänger. Men det kanske inte räckte för att han var och är en Khadaffi i mångas ögon.

  Stig Tegström

  SvaraRadera
 40. Du är väldigt pessimistisk om arab-länderna cornu.
  Vi ska inte döma ut dem på förhand. Låt oss glädjas åt att despoterna är störtade.
  Var det någon människa som förtjänade lynchning var det Khadaffi. Detta är vad som väntar dig Hafez Assad om du inte avgår nu.
  Mvh
  observer

  SvaraRadera
 41. Om jag förstått det rätt jagar nu contractors manpads i Libyen som kommit på vift. Vem vet, dessa manpads kanske inte endast hamnar i Europa, rätt i nosen på ett flygplan på väg mot Mallorca utan kanske även i Afghanistan. Kanske rakt i rotorbladen på en svensk helikoter i Mazar? Skulle vara snöpligt för flygvapnet...

  /Tillsats

  SvaraRadera
 42. Tillsats, Egypten har redan stoppat minst sex försök att smuggla in manpads till Gaza-remsan. Knappast alla som är på vift. Stor risk att de dyker upp både i Europa, Mallorca och Afghanistan. Eller lite varstans i Afrika. Blir spännande att flyga civilt framöver. Fast när första civila planet skjutits ner så kommer väl alla flygbolag utrusta sina plan med robotdetektorer och motmedel...

  SvaraRadera
 43. Jo, blir spännande. Kanske till Northrop Grummans stora glädje?
  Aircraft Self-Protection

  Kom att tänka på Eyeball av Air Force One, hittade Northtrop Grumman länken där.
  Air Force One eyeball

  /Tillsats

  SvaraRadera
 44. OT: Cornu vill inte att invandring ska diskuteras här. Det bör vi respektera. Vi som vill belysa invandring får uppsöka andra fora säger han. OK, då kan ni väl gå till min blogg till exempel. Detta skrev jag till exempel apropå SVP:s invandringskritiska agenda i det schweiziska valet i helgen.

  SvaraRadera
 45. Manpads till folket är Kadaffis testamente, ska bli spännande följa utvecklingen, tycker vi som slutat flyga.

  SvaraRadera
 46. Det du talar om här och hur du argumenterar går helt i linje med ett postkolonialt och orientalistiskt perspektiv. För det första klagar du på sharialagarna, som om de skulle vara tydliga eller ens oföränderliga. Det pågår mycket debatt om sharialagarna inom den islamiska världen, som dock är fokuserad på tolkningen av dessa snarare än dess vara eller icke vara (t ex är det ganska unikt för Saudiarabien att praktisera stympning som straff, ett straff som har ett väldigt marginellt stöd). Precis som tidigare nämnt har det dessutom att göra med politisk legitimitet. Att i ett muslimskt land säga att man vill styras av islamiska lagar kan vara lika självklart som att i Sverige säga att man vill styras av demokratiska principer, däremot inte nödvändigtvis med ett annat innehåll (då islamiska lagar av många muslimer anses vara både möjligt att kombinera med och till och med en förutsättning för mänskliga rättigheter).

  Något som dessutom är skrämmande i din argumentation är den välkända "Araber är inte redo för demokrati"-retoriken. Vad som är det mest odemokratiska i hela detta perspektiv är att man underkänner folkets rätt att välja. Detta skedde i de palestinska valen då Hamas vann. Ska vi ha yttrandefrihet och rätt att välja sina ledare, så ska den gälla både rasister och islamister, så länge det sker inom ramarna för vad som inte är hets mot folkgrupp. Om det någonsin ska bli en demokrati i ett land så måste den startas, byggas upp och förändras av folket. Det enda som talar mot att så skett i fallet Libyen är NATO:s stöd, vars effekt framtiden kommer visa.

  Tack för en bra blogg, men håll dig till det du kan, så du inte bara reproducerar en västcentraliserad föreställning om de ociviliserade muslimerna.

  SvaraRadera
 47. "Den underbara arabiska våren" och Libyen är inte ett och samma ämne. Det var kanske inte artikelförfattarens mening, men det låter lite som det klassiska "där ser ni - islam", som om det var hela förklaringen. Upproret i Libyen är EN del av den arabiska våren, men inte sista ordet i det som händer i Mellanöstern och Nordafrika.

  Att revolutionen titt som tätt äter sina egna barn är väl knappast något ingen kunde räknat ut? Eller att det här händer i just Libyen?

  I Egypten verkar det som om SCAF (som Mubarak själv utnämnde) gör sitt bästa för att hälla bensin på gamla motsättningar mellan olika grupper, och Syrien, Bahrain och Jemen skiter alla i, för att inte stöta sig med Saudier eller Ryssar.

  Annars sa väl Zaphod här ovan ungefär vad jag hade velat säga och lite till angående det extraordinära i att man grundar ny centralbank mitt under brinnande krig.

  SvaraRadera
 48. "Liberaler tar väldigt sällan till vapen för att dö i 10 000-tal"

  HAHAHA!

  Jag har varit på dåligt humör pga av börsens uppgång medan jag varit likvid.

  Detta muntrar upp mig.
  Jag är liberal och humanistisk ateist och detta stämmer alldeles utmärkt in på mig.

  Varför dö i tusental när man kan diskutera tills man dör.

  SvaraRadera
 49. Till Zaphod 2011-10-24 08:50

  Tack för fakta !
  Sen undrar jag vad som hänt med alla pengar/guld libyerna/khadaffi hade utomlands ? Kommer USA/EU/NATO göra som guldet som försvann på byggnad 7 i Manhattan ? eller kanske som lastbilarna med dollar som försvann i Irak ? USA m. t ex Rumsfeld http://www.youtube.com/watch?v=_rRqeJcuK-A&feature=related har ju tappat bort pengar t o m på världen mest bevakade byggnader ?

  SvaraRadera
 50. Hets mot folkgrupp kan betyda vad som helst i dagens tokiga Sverige. Till och med detta inlägg där du uppenbart tycker att Sharia är något negativt skulle stämplas som rasistiskt av våra mest rabiata medialusar. Det är inte lätt att ha en åsikt i dagens Sverige utan att få löpa gatlopp i gammelmediatidningarna.

  SvaraRadera
 51. Att det fanns ett avgörande antal salafister och ex-al-Qaida (LIFG) i rebellsidans frontlinjer var känt i den internationella pressen sedan inbördeskrigets första veckor. Att sharia skulle få en sådan framträdande roll var inte lika välkänt - men antagligen förväntat bland insatta analytiker. Så nu har ju Nato ännu ett skäl att stanna kvar, inte bara för att säkra koncessioner och leveranser av olja utan även för att fortsätta "kriga mot terrorismen".

  SvaraRadera
 52. Pinsamt cournu och resten av fårket som kommenterat. Har aldrig kunnat förstå hur välutbildade och annars till synes intelligenta personer kan vara så xenofobiska.

  Är det verkligen så mycket begärt att folk iaf ska försöka läsa på lite om ett ämne innan de uttalar sig om det? En grundkurs i sharia som tar fem minuter att läsa: http://www.huffingtonpost.com/sumbul-alikaramali/whos-afraid-of-shariah_b_701331.html

  SvaraRadera
 53. @Zaphod 2011-10-24 08:50

  En mycket bra sammanfattning, tack för den......!

  SvaraRadera