Aktuellt

Medianlönerna ökade med 2.2% till 32 400:- SEK i månaden år 2020

Medianlönerna steg med 2.2% under 2020 och Mediansvensson hade därmed en månadslön på 32 400:- SEK. En sjuksköterska hade 36 400:-, en polis...

2011-10-29 08:25

Rossis E-cat och de tre villfarelserna

Igår testades Rossis E-cat i 1 MW-version av en "konsult" från "en hemlig amerikansk kund" utan allmän insyn. I en kommentar igår förutspådde jag att testet skulle få godkänt av "kunden". Därmed kan allt fortsätta som planerat, dvs Rossi (eller kunden) kan börja ta in pengar från andra hugande spekulanter utan att behöva börja leverera något.

"Varken Ny Teknik eller någon annan av de inbjudna kunde kontrollera mätningarna på något sätt. De inbjudna fick endast observera anläggningen i drift under några få korta tillfällen." - Mats Lewan, Ny Teknik.
Det finns en mycket bra artikel hos Forbes om de tre villfarelserna kring ny energiteknik, som knyter an till vad jag tidigare skrivit om att det är skillnad på teknik, volym och tid. Dvs bara för att en teknik i teorin existerar (eller påstås existera som i Rossis fall) så kan det vara omöjligt att skala upp den i relevanta volymer på den tid som behövs.

De tre villfarelserna kallas Forbes för trollstavsvillfarelsen (eng the magic wand fallacy, tidfrågan), helikoptervillfarelsen (eng the helicopter fallacy, frågan om tillämpning och användbarhet) och slutligen månfararvillfarelsen (eng the moon shot fallacy, frågan om volym).

Trollstavsvillfarelsen handlar om tid och att det faktiskt tar enorm tid för ny teknik att ta någon plats som är relevant för mänskligheten. Forbes nämner två exempel. Tekniken för solceller upptäcktes av Einstein i början av 1900-talet och gav honom Nobelpriset 1921. Den första mänskligt kontrollerade kärnreaktionen skedde 1942 under framtagandet av den första atombomben. Sverige nådde först 50% elproduktion från kärnkraft 40 år senare, som ett av länderna i världen som är mest beroende av kärnkraft (tillsammans med Frankrike och Schweiz). För hela världen står kärnkraften fortfarande bara för några procent av energitillgången.
Mänsklighetens energiförbrukning 2008.
Det gröna överst är all modern förnyelsebar energi
mänskligheten investerat i de senaste årtiondena.
Från min föreläsning hos Utrikespolitiska Föreningen i Lund.

Helikoptervillfarelsen handlar om att teknik oftast har begränsade tillämpningar och alltså inte kan användas till allt. Vi far inte alla omkring i helikoptrar, vilket var vad som förutspåddes när den tekniken kom. Tekniken är inte tillämpar överallt och är dyr, men ger för det massor med jobb och nytta.

Den tredje mest intressant är månfararvillfarelsen. Argumentet "vi kan skicka män till månen". Ja, det kan vi. Män. Sex gånger. Det är som Forbes påtalar en enorm skillnad mot att skicka hela mänskligheten till månen, vilket motsvaras av att omvandla hela vårt energisystem. Se graf här ute till höger för hur världens energisystem är fördelat idag.

Rossis "hemliga amerikanska kund" lyckads bara trolla fram en italiensk "konsult" med samma namn som en italiensk OS-guldmedaljör i simning, vilket gör att man inte kan hitta ett dugg om denna "konsult", Domenico Fioravanti, på Internet. Man kan ju tycka att ett "amerikanskt hemligt bolag" borde skickat en amerikan.

För att göra resultaten mer trovärdiga säger man sig bara lyckats få ut 479 kW ur 1 MW-kraftverket som inte ger ifrån sig någon som helst strålning ifrån sin plåtcontainer, vilket är en bedrift för någon form av kärnreaktion.

Tillägg: Jag tror man med säkerhet kan konstatera att det hela är fejk. Det är inget bedrägeri, då inga pengar har bytt händer. Men kör man ett kraftverk på 479 kW i en lokal så måste 479 kW i värme ta vägen någonstans. Bara 5% spillvärme (nästan 25 kW) skulle dra upp temperaturen i containern till "långt över bastutemperaturer" och antagligen smälta varenda elkabel lindad med plast. Alla 479 kW måste ta vägen någonstans och lär dra upp även en större lokal, t ex Globen, till "bastutemperaturer". Finns inget sätt den mängden värme kan trollas bort. I så fall har Rossi uppfunnit ett superisolerande material och något extremt värmeabsorberande material dit värmen tagit vägen så länge.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

69 kommentarer:

 1. Kul att du hänger med Cornu! Men jag tror att chansen är stor att du till sist får böja dig för att det här faktiskt är på riktigt!

  SvaraRadera
 2. Nejdå, cornu kommer aldrig böja sig. Aldrig, aldrig, aldrig... Det finns alltid ett halmstrå att hänga i. "Never underestimate the power of denial" som det heter...

  SvaraRadera
 3. Jag har som långvariga bloggläsare känner till inga som helst problem med att byta åsikt.

  Däremot finns det uppenbarligen många väldigt godtrogna personer där ute. Poängen med bluffar och bedrägerier är att de aldrig kommer någonstans om de inte verkar trovärdiga. Alla omfattande bedrägerier är trovärdiga.

  SvaraRadera
 4. @Cornu:

  Det är mycket som är lite för mystiskt med Rossi´s E-cat men läs det här inlägget i debatten:
  http://www.nyteknik.se/incoming/article3295498.ece/BINARY/Conclusion+Ecat+Oct+6+by+Jed+Rothwell+%28pdf%29

  Om det nu inte är någon form av exoterm kärnreaktion så borde Rossi åtminstone kunna försörja sig som illusionist i världsklass efter det här. Kanske en show i Las Vegas ;))

  SvaraRadera
 5. Nicke Lilltroll. Kärnreaktioner ger alltid ifrån sig mätbar strålning. Inte i det här fallet tydligen.

  SvaraRadera
 6. Vi måste visa förståelse för cornu. Hela hans bloggarimage är ju noggrant uppbyggd på ett makroscenario som inte lämnar utrymme för nya innovationer inom energiområdet. Det skulle så att säga göra honom onödig. Så av ren självbevarelsedrift försöker han svärta ner Rossi och kallar honom bluffare. Inte för att det kommer att hjälpa, men ändå...

  SvaraRadera
 7. bioenergi är större i Sverige än olja på total energianvändning.

  SvaraRadera
 8. Man behöver inte vara en inbitet negativ för att inte tro på E-caten. Jag är ingenjör och har kollat lite snabbt på detta och kan bara konstatera att om den troligaste förklaringen är den rätta så är det en bluff. Jag har alltså ingen prestige att försvara (eller inget peak-oil fenomen att försvara :) ).

  Det mest uppenbara är ju att han gör så konstiga saker, massa konstiga demon för journalister och kunder.
  Jag vet inte exakt hur man gör men jag tror man skulle börja med att
  1. Bevisa funktionen för ett gäng investerare så att man får in några hundra miljoner. Sen 2. tar man in konsulter och samarbeten med universitet för reda ut hur den funkar. Efter det kan man
  3. börja bearbeta myndigheter för att få alla tillstånd att sälja och köra reaktorn, samt
  4. bygga upp en produktionsapparat.

  SvaraRadera
 9. qwerty, va, behöver man tillstånd för att få sätta upp fusionsreaktorer (som ingen heller vet hur de egnetligen fungerar)...

  Det där var ironi och något jag påtalat om och om igen.

  SvaraRadera
 10. Hur CE-märker man en mobil reaktor? Kräver nog endel byråkratisk arbete, det finns inga färdiga standarder att följa direkt.

  SvaraRadera
 11. qwerty, speciellt när man inte ens vet eller ens har någon hypotes om hur reaktionen fungerar, kan kontrolleras eller vilka risker den innebär.

  Det tar några år att få tillstånd att slänga upp ett enda vindkraftverk, trots att man vet precis hur vindkraftverk fungerar, hur de kontrolleras och vilka risker som finns med vindkraft.

  SvaraRadera
 12. @Cornu:

  Visst ger en kärnreaktion alltid ifrån sig mätbara nivåer av strålning men att diskvalificera Rossi´s apparat för att man inte hittat någon förhöjd strålning i rummet utanför E-catens inneslutning är ju lika meningsfullt som att inte tro på kärnkraft bara för att det inte mätts upp några höjda nivåer utanför grindarna till Oskarshamnsverket.

  Dagens längsta mening =)

  Vad jag vill ha sagt är att experimenten hittills har varit så slarvigt genomförda att det inte är meningsfullt att säga vare sig Bu eller Bä än.

  SvaraRadera
 13. Om e-katten fungerar så är det uppenbart att den bara avger strålning av det slag som lätt låter sig stoppas av någon centimeter bly. Det är förmodligen inte helt osannolikt, om det faktiskt bara är tyngre nickelisotoper (Ni-62 och Ni-64) som är mottagliga för sådana här reaktioner i de innevarande omständigheterna.

  SvaraRadera
 14. "qwerty sa...

  1. Bevisa funktionen för ett gäng investerare så att man får in några hundra miljoner. "

  Som jag uppfattat det, är det väl i princip det han gjort. Sen har han visserligen gjort det inför publik, men det finns kanske en marknadsföringsaspekt i det och en viss mån av exhibitionism. Vilket med tanke på vad han uppfunnit är förståeligt.

  Visst kan man hävda att Rossi är världshistoriens största bedragare med en stab av köpta lakejer, men då räcker nog inte att man tycker Rossi verkar lite "konstig" som argument. Det stämmer nämligen på de flesta jag känner, för att inte säga på alla...

  SvaraRadera
 15. Intressant att det finns en o annan läsare som faktiskt tror på den där Italienaren. Historien har ju alla ingredienser för en scam.

  SvaraRadera
 16. Mäkta imponerad av att det inte blir någon spillvärme. 500 kW ger även i de modernaste värmeanläggningar åtminstone 5% i spillvärme som inte kan tas upp av vattnet. 5% av 500 kW är 25 kW. Det måste varit över 100 grader varmt inne i det lilla utrymmet som en container utgör. Med tanke på att jag kan värma ett hus på 190 m2 mha en kamin på 7 kW.

  SvaraRadera
 17. Qwerty: Är det inte exakt det du beskriver som han gör då? Bevisar funktionen för ett gäng investerare? Det är nu gjort. Nästa steg är att "ta in konsulter och samarbeten med universitet för att reda ut hur den funkar".

  Ni verkar rörande överens, men det som Rossi fått mest kritik för är ju att han inte gjort Steg 2 före Steg 1.

  SvaraRadera
 18. Snälla Hasse, han "säger sig ha bevisat för investerare(s konsult)". En helt annan sak.

  Men visst, tror man på alla utsagor från Rossi så.

  SvaraRadera
 19. Jämför som aktieinvesterare med alla förhoppningsbolag som gör det ena efter andra uttalandet, speciellt om "tester", "hemlig kund" etc. Finns ju de som tror på det också. Och vi vet hur det slutar i 99% av fallen.

  SvaraRadera
 20. Det är ju lite skoj att det är någon annan än ny teknik (den tidningen är ett skämt) som bryr sig om det här.

  Men alla på kommentarsfältet som tror på det här.
  Jag har inte läst allt men jag tycker det luktar bedrägeri lång väg bara på tillvägagångssättet.
  Men andra kanske följt det mera i detalj. Vad är Rossi et. al. mål med det hela?
  Tjäna en massa pengar, frälsa mänskligheten avseende energibehovet, bli känd eller vad?

  Det jag tycker är så konstigt är förfaringssättet för att visa den.

  OM jag skulle ha uppfunnit/funnit ett nytt sätt att få ut energi ur materia och jag såg att det verkligen fungerade men samtidigt ville hålla själva sättet det gjordes på hemligt skulle jag göra så här:

  Låta någon skeptikerklubb utse några experter som tar fram ett testförfarande utan att öppna lådan och sedan göra testen. Allt utanför lådan skulle vara testarnas domäner.

  Exempelvis ha en sluten vattenkrets för det uppvärmda vattnet (undvika att uppvärmningen sker med vätgas och att vattnet som skapas göms i vattnet)

  Att först bjuda in investerare som inte vet ett jota om det här är ju helt knäppt.

  SvaraRadera
 21. 7 Jul 2011 – U.S. Department of Energy, Office of Scientific and Technical Information ... 1999: Domenico Fioravanti (ITA) • 2000: Domenico Fioravanti ...

  SvaraRadera
 22. "Investerarna" och "det hemliga amerikanska bolaget" är antagligen Rossis egna amerikanska bolag.

  SvaraRadera
 23. The experts of the German scandal Bank "Hypo Real Estate" mis-posted the liabilities in their balance sheet by 55.5 billion €. The 55.5 billion € misbooking spread across 2 years, 24.5 billion € in 2010 and 31 billion € in 2011. The errors (and thus the money) was only now found. Because Germany is commited to pay all debt of the otherwise bankrupt Hypo Real Estate bank anyway the money goes directly to the German state. Germany now has a significantly lower national debt than previously thought (55.5 billion € means that the debt is only 81.1 % of 2011 GDP instead of 83.7%).

  "We just calculated wrong" said a spokesperson of FMS Wertmanagement (the name of the "bad bank" of the Hypo Real Estate). According to the German ministry of finance "it seems to be about flawy double bookings".

  SvaraRadera
 24. > "Investerarna" och "det hemliga amerikanska bolaget" är antagligen Rossis egna amerikanska bolag.

  Mycket möjligt har sätt samma sak på andra håll (här i Sverige) då folk blåst upp saker genom att ha X antal bolag och sedan var de referenser åt varandra och därmed såg det bättre ut och de lyckades få in pengar även ifrån amli/banker (inte för att de ska vara bättre på granska saker). Dock skulle du lägga ner 10min på bolagsverket/allabolag/ratsit så skulle du se samma personer var inblandade i samtliga bolag.

  Också smart att ha en namne som gör att googla blir helt värdelöst. Naturligtvis kan det bara vara en tillfällighet kan ju vara båda heter "Sven Svensson".

  SvaraRadera
 25. E-cat-affären blir till en intressant handbok i svindel: hur man lurar till sig pengamedel med smått bedrägliga demonstrationer. Direkta olagligheter är svåra att fastslå, ungefär som det är svårt att komma åt Viktor Muller med att ha gjort något direkt olagligt med Saab. Ändå är han en svindlare och gentlemannatjuv. Mer om mina privata minnen av Saab här.

  Gällande e-cat så visar det att "hoppet är det sista som överger människan". Jag tänker då på de kommentatorer på denna blogg som tror att depression, skuldkris, urholkad Euro och dollar, miljökris, peak oil och allt ska försvinna som i ett trollslag med billig energi ur trollkarlens hatt. Vi lever i intressanta tider.

  Svindel är svårare i internets tid. Förr kunde man hitta på ett fantasiland i Latinamerika och sälja tomter i det. Man kunde utge sig för att vara mâharajan av Magadoor och bli bjuden på gratismiddagar i societeten. Idag borde det vara omöjligt att som Rossi hänvisa till diverse auktoriteter utan att namnen är sökbara på internet. Men världen vill bedragas - mundus vult decipi!

  SvaraRadera
 26. Det förefaller svårt att hävda bluff utan att någon hävdar sig bluffad, eller? Snälla visa mig VEM som är brottsoffret innan ni anklagar någon för brottslig verksamhet. Annars är det bara förtal.

  SvaraRadera
 27. "Alla omfattande bedrägerier är trovärdiga."

  Haha, jag älskar denna typ av ironi. Humor på hög nivå.

  SvaraRadera
 28. Människor är naiva och saknar ofta kritiskt tänkande. De är dessutom dåliga på historia, varför de oftast glömmer bort att historia upprepar sig. Jag vet att det för många skulle vara helt otänkbart att någon som Rossi verkligen skulle ha mage att försöka bedra hela världen med att försöka sälja sitt påhitt, men med en världsbefolkning på 7 miljarder så finns det minst 1 (ta det gånger 10 000) som kommer försöka. Victor Lustig lyckades sälja Eiffeltornet (blev dock gripen under andra försöket). Frank Abagnale blev film (catch me if you can), även så Steven Jay Russel (I love you philip morris). Så jag tror inte man kan avfärdar att Rossi kan vara en con-man.

  SvaraRadera
 29. Detta är varken första eller sista försöket/bedrägeriet? som kommer att dyka upp i spåren av peak-oil, där det finns (stora)pengar att tjäna kommer det alltid att finnas personer som kommer att försöka göra det, och(tyvärr) personer som kommer att låta dem göra det, mycket kul och informativt blogginlägg(som vanligt)

  SvaraRadera
 30. Tycker C gör en miss genom att vara skeptiker både om detta inte fungerar men även om det defakto fungerar.

  Det skulle ta tid att byta hela bilparken mot batteridrivna bilar, visst. Det handlar inte om det. Här är det frågan om någon ny sorts fysik om det inte är en bluff. Som "övrig energi" blir tvungen att förhålla sig till långt innan den nya tekniken finns i drift. Som kommer vässas när riktiga fysiker kan jobba vidare med fenomenet.

  SvaraRadera
 31. Om något låter för bra för att vara sant så är det oftast så är ju en bra grundinställning.Och i det här fallet borde ju vara ett klockrent exempel. Men kan Cornu eller någon annan förklara för mig vad exakt bluffen går ut på? Hur ska man få in pengar och hur mycket? Man lär ju inte kunna sälja något som inte fungerar och ingen lär väl investera i något som är så hemligt att men inte får undersöka det? Och dessutom är det väl flera personer inblandade i projektet, bl a. forskare och professorer som är helt beroende av sina goda rykten. En del är fortfarande yrkesaktiva och en del är i 70-80-årsåldern. Skulle alla dessa riskera att gå till historien som "pajsarna med E-catbluffen"? Då måste det vara gigantiska summor pengar det handlar om i så fall?

  SvaraRadera
 32. Den första mänskligt kontrollerade kärnreaktionen skedde 1942. 3 år senare avgjorde en atombomb det största krig som mänskligheten någonsin skådat.

  SvaraRadera
 33. Man skall ta IEA's siffror med en nypa salt på kärnkraftens betydelse. Man räknar tillsatt energi (alltså kärnbränslet) men 2/3 av energin skickas ut i havet oftast som kylvatten. Om man anser att det är nyttig energi att t.ex. värma upp Östersjön så OK men jag anser inte det.

  SvaraRadera
 34. Första kärnreaktorerna låg i ett urberg i afrika :)

  Människan var inte först.

  SvaraRadera
 35. I Dragons Den var det inte allt för länge sedan en dåre fick pengar till en evighetsmaskin när han började namedroppa General Electics och andra stora företag.
  Givetvis hade dom i slutändan inget alls med honom att göra, men det hindrade inte någon av drakarna från att gå på bluffen och iaf dealde med honom i programmet.

  Tar förgivet att den enkla bluffen strax uppdagades, men det visar väl att även rika/smarta kan luras ganska enkelt om inte kunskapen är på topp. Rossis (antagliga) bluff är ju mycket mer utstuderad och genomntänkt och kan därför säkert lura ännu fler.

  SvaraRadera
 36. Cornu: Jag tar inte ställning till om det fungerar eller inte, eller om han "bevisat" något eller inte. Men hans arbetsmetod är ju precis i den ordningen "Qwerty" skrev att han borde göra.

  SvaraRadera
 37. Om Rossi inte verkligen har något stort företag bakom sig så bör det vara slut nu. Det här var le grande finale. Vad i all världen skall Rossi nu hitta på om det stora företaget inte existerar i verkligheten?

  SvaraRadera
 38. cornu skrev:
  "skulle dra upp temperaturen i containern till "långt över bastutemperaturer" och antagligen smälta varenda elkabel lindad med plast."

  ehh, prova att koka lite elsladd på din spis hemma så får du se vad som händer... om du inte vet vad du pratar om, skriv inget.

  SvaraRadera
 39. Forts. fr. 13:31...
  Om rossi nu mot förmodan lyckas lura något jätteföretag att satsa x antal 100 miljoner kronor på något som inget vet hur det fungerar....sen då? Ska han och de andra raska gossarna i 70-80årsåldern fly hals över huvud till någon paradisö innan bluffen avslöjas? ...vilket den naturligtvis kommer att göra förr eller senare. Vad är planen? Rossi själv är väl 76 år om jag inte minns fel? Skulle han och de andra inleda sina brottsliga karriärer i den åldern och leva resten av sina liv jagade av interpol och folk som vill ha igen sina pengar? Det stämmer inte....hade det varit en 35-årig stekare med kotlettfrisyr så hade jag köpt det men nu vet jag inte riktigt vad jag ska tro.

  SvaraRadera
 40. @Nicke Lilltroll

  Står du utanför grindarna till Oskarshamnsverket så går det faktist att mäta upp någon ökad strålning, även om denna förstås är insignifikant jämfört med den normala bakgrundsstrålningen. Dock ska vi komma ihåg att det runt kärnreaktionen finns flera meter med betong och stål som stoppar den mesta av strålningen. Skulle man däremot gå in i verket och mäta på ex. ångan som producerats av reaktorn så kommer man finna att denna är något radioaktiv. Denna radioaktivitet induceras av neutronerna som kärnreaktionen ger upphov till.

  @Per Sundin

  Siffrorna från ex. kol, gas, olja och biomassa beräknas på precis samma sätt när det handlar om primärenergi, vilket är det begrepp som vanligen används när man pratar om världens energiförsörjning. Jag föreslår att du läser på mer och kritiserar mindre!

  SvaraRadera
 41. 16:56\ Det kanske är motivet i sig?

  Vem hade han varit om han inte bluffade till sig detta? Nu dansar hela världens media efter hans pipa och ju längre han klarar att hemlighålla detaljerna, desto länge är cirkusen igång.

  Jag säger bara KOM IGEN! Han har bluffat alla hela sitt liv, från sin bluffexam till sina andra blufföretag. Men nu har denna kända bluffmakarens vars alla idéer hittils varit helt värdelösa uppfunnit världens mest fantastiska maskin. Aja..

  SvaraRadera
 42. Ärligt talat tror jag vissa rent av söker upp Rossi och erbjuder honom pengar i utbyte mot framtida del av vinst. Det kan väl inte vara olagligt om Rossi accepterar sådana erbjudanden där alltså offret, den lurade, tagit initiativet? Kan nog bli några miljoner...

  /Arne

  SvaraRadera
 43. Re 17:22...
  Jag vet inte så mycket om Rossis historia men jag har fått för mig att han ses som en "fritänkare" men ändå med en viss respekt inom forskarvärlden. Men är det som du antyder att hans karriär är kantad av skumma affärer och frikännanden i "brist på bevis" så faller ju den sista pusselbiten på plats. Då tvivlar jag inte en sekund på det är en bluff.

  SvaraRadera
 44. Magnus 6THlx2011-10-29 19:23

  re 18:57. Tja "frikännande i brist på bevis" kan ju också vara en tecken på starkt entreprenörskap. Finns nog en och annan framgångsrik entreprenör som legat på gränsen för vad lagen tillåter.

  Och kanske är det den kombinationen som saknats i denna forskning tidigare. Någon som tar upp forskningsresultaten och gör något vilt och galet av dem.

  I videona från testet igår ser man även containrar från hans tidigare experiment som också uppges ge ~1MW effekt, men då i form av dieselmotorer. Nu vet jag inte om de användes, men på något sätt fanns ju ambitionen att driva 1MW i en container även tidigare.

  1 MW är ju i storleksordningen 2 lastbilsmotorer.

  SvaraRadera
 45. Märklig hambotakt i dialogen när man gör inlägg på bloggen och väldigt otydligt registreringsförfarande av Google-konto, men nu är signaturen på plats, efter att ha förskingrats av Google i somras!

  Rossis innovation verkar vara i samma bransch som Blandarens gamla exempel på evighetsmaskin. En slinga där det hängde en vikt märkt 6 kg i väst och en märkt 9 kg i öst. När vikterna passerat norr resp syd så vreds de och så rullade det på. Rossi har väl kamoflerat lite bättre.

  SvaraRadera
 46. Magnus 6THlx2011-10-29 21:25

  Här är förresten en container som klarar 510kW utan att smälta, och som troligen har kapaciteten att leda bort kylvattnet.

  http://www.theregister.co.uk/2009/12/07/ibm_data_center_containers/

  Nytekniks artikel nämnde dessutom att hälften av apparaterna stod ovanpå containern.

  Jag hade inte satsat mina sista slantar på att detta inte är fejk, men på samma sätt som det finns många lättlurade människor så finns det väldigt många tvärsäkra vetbästare som köper första bästa argument på att detta är fejk.

  SvaraRadera
 47. Är detta en blogg om ekonomi mm eller ?? Massiv satsning på solceller i ett Sverige där solen inte dyker upp igen förrän mars/april ??

  SvaraRadera
 48. Nej, det här är en blogg för klent begåvade som läser saker som inte skrivs, t ex att det skulle ske någon massiv satsning på solceller i Sverige.

  SvaraRadera
 49. Magnus 6THlx 21:25, "Jag hade inte satsat mina sista slantar på att detta inte är fejk, men på samma sätt som det finns många lättlurade människor så finns det väldigt många tvärsäkra vetbästare som köper första bästa argument på att detta är fejk."

  1) Det är Rossis ansvar att visa att prylen fungerar. Det gör han ju inte. Det är ju bara en massa dimridåer hela tiden (utlagda verktyg (som ska få oss att tänka på att detta bara är en prototyp, och därför ha överseende med brister), knappande på miniräknare, slangar och konstiga mätinstrument...) Om den funkat hade det räckt med ett simpelt fysikexperiment som görs på högstadiet ungefär: rita nu en graf över temperaturen och tiden barn...det skulle räckt om experimentet satts upp på ett vettigt sätt.

  2) Skepticism är synnerligen befogat. Hur många evighetsmaskiner har det sökts patent på? hur många procent av dem har fungerat?

  /Arne

  SvaraRadera
 50. Men hallå..om jag inte minns alldeles fel,var solceller ett alternativ för inte alltför länge sen....C ?

  SvaraRadera
 51. Magnus 6THlx2011-10-29 22:33

  Arne 22:08

  Jag vet inte om jag egentligen ville ge mig in på att försvara Rossi här. Visst uppträder han inte alltid helt logiskt. Men jag tycker ändå tvärsäkerheten luktar illa från båda hållen här.

  Detta är ju inte en evighetsmaskin i den bemärkelsen att den faktiskt drivs av ett bränsle, Nickel. Och med tanke på hur mycket energi som finns i minsta lilla sten man plockar upp från marken.... Jag vet inte, är det inte på tiden att mänskligheten hittar på något lite mer än att slå banka sönder urankärnor eller möjligen slå ihop vätekärnor?

  SvaraRadera
 52. Magnus 6THlx 22:33, E-caten har det gemensamt med evighetsmaskiner att den påstås göra något revolutionerande och fantastiskt. Ville påpeka att det alltså inte är första gången någon påstår något sådant, det är däremot sällan det verkligen funkar.

  "Jag vet inte, är det inte på tiden att mänskligheten hittar på något lite mer än att slå banka sönder urankärnor eller möjligen slå ihop vätekärnor?"

  -Nej, vi har redan mer teknik än vi kan hantera på ett säkert sätt.

  /Arne

  SvaraRadera
 53. Cornucopia, eftersom du är så kaxigt övertygad om att det är en bluff och samtidigt väldigt sarkastisk borde du bli extremt ödmjuk om du har fel - intressant att se om du pallar det..

  SvaraRadera
 54. Magnus 6THlx2011-10-29 23:51

  >>"Jag vet inte, är det inte på tiden att mänskligheten hittar på något lite mer än att slå banka sönder urankärnor eller möjligen slå ihop vätekärnor?"

  > -Nej, vi har redan mer teknik än vi kan hantera på ett säkert sätt.


  Ja, det kan du ha rätt i. Skulle ju kunna bli ett nytt intressant sätt att tillverka otrevliga bomber på. (om det funkar vill säga, vill förhålla mig neutral här).

  Så det är alltså därför du argumenterar emot? För att du är rädd för ny teknik och vill att den ska gå bort? Eller varför tog du upp det argumentet?

  SvaraRadera
 55. 23:43, jag har pallat det många gånger förr när jag erkänt fel och bytt åsikt.

  Däremot kommer några bevis för att Rossis molijox fungerar ligga många år framåt i tiden i ett realistiskt utfall. Fredagens övning var iaf inte ett enda steg i rätt riktning.

  SvaraRadera
 56. Varför tycker du bomber är otrevliga? Håller du dig inte väl med makten och överheten? ;-)

  Skämt åsido, jag svarade bara på din fråga, samt gav en liten motivation till svaret. Att teknikutvecklingen utgör ett hot mot allt levande tycker jag är relevant för mig som människa.

  /Arne

  SvaraRadera
 57. E-cat är energibranschens svar på Gizmondo...

  SvaraRadera
 58. du skrev "Nicke Lilltroll. Kärnreaktioner ger alltid ifrån sig mätbar strålning. Inte i det här fallet tydligen." Det är en sanning med modifikation. vissa sorters fusion kommer att vara neutronneutral och endast avge värmestrålning och eller partiklar med rörelseenergi/elektrisk potential. (http://en.wikipedia.org/wiki/Aneutronic_fusion)

  SvaraRadera
 59. Läsarna av den här bloggen verkar vara allt från mycket välinformerade personer till domedagsprofeter som ropar och slår på gong-gong. Man blir lite rädd när man läser inlägg av folk som helt uppenbart längtar efter samhällets kollaps, vill återgå till häst-och-vagn, är rädda för teknisk utveckling och med 99% sannolikhet röstar på miljöpartiet. Hur vanliga är dessa galningar?

  SvaraRadera
 60. 8:57
  Där slog du huvudet på spiken...haft och har samma känsla.Cornu tillhör väl domedagsprofeterna.

  SvaraRadera
 61. Realism har inget med miljöpartiet eller domedagsprofetior att göra.

  SvaraRadera
 62. 08:57
  Kanske att man känner sig förfördelad på något sätt?

  Jag kan förstå att folk hoppas på lägre priser (vad det än gäller). Men inte att man hoppas på andra olycka.

  SvaraRadera
 63. Det är nog väldigt få som önskar andra olycka. Att ha en realistisk syn på E-catbluffen innebär inte att man önskar någon olycka. Lika lite att ha en realistisk syn på bostadsbubblan, det är inte för att man önskar någon annan olycka utan för att man är realist.

  SvaraRadera
 64. har en 6kw lasermaskin på jobbet,spillvärmen från den räcker gott för att värma upp en lokal på 50x20 m när det är 0 gradigt ute.

  SvaraRadera
 65. Finns det nån sajt för att arrangera vadslagning mellan personer? Jag satsar gärna pengar på att det är en bluff. Vilket kriterium har man lämpligen för att avgöra vem som vinner vadet?

  SvaraRadera
 66. Den mest sannolika förklaringen är att det är en glorifierad vattenkokare som drivs av elnätet. Låt säga att de drog på 47 kW och multiplicerade de riktiga siffrorna med 10 så hamnar vi nog fortfarande i överkant av vad som är rimligt.

  Youtubefilmen visar ett par halvstora radiatorer som står instängda i en "hage" mellan några tjocka spånskivor som vindskydd. Där strömmar alltså en effekt motsvarande 470 stycken normala elradiatorer på maxeffekt ut, om man ska tro Rossi.

  "Fläktar?" undrar ni nu. Nej, inga fläktar. Eller det var några fläktar igång, men de tillhörde något annat. Elaggregatet gissningsvis...

  SvaraRadera
 67. Skeptikern, inte osannolikt att man kör samma knep som tidigare. Hårt trycksatt vatten kokar vid högre kokpunkt, så man kan t ex värma upp till 120 grader utan full kokning. Därmed kan man fejka till energiproduktionen om man hävdar att allt vatten kokar, det är ju själva fasövergången från vätska till gas som drar energi och en sannolik felkälla. "Konsulten" sade bara rakt av att all ånga var torr, vilket verkar lite oseriöst om man faktiskt skall köpa apparaten som kund.

  SvaraRadera
 68. Cornu, eftersom allt ditt gnäll går ut på att kunden och konsulten är fejk - visa då det istället för att ägna dig åt amatörtermodynamik. Det är inte uppenbarligen inte ditt område.

  SvaraRadera