Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2011-10-17 16:26

Nicole Foss om förberedelser för peak oil och ekonomiskt sammanbrott

Nedan är en intressant dragning där Nicole Foss (Stoneleigh på The Automatic Earth) om hur hon och hennes familj förberedde sig för peak oil och ekonomiskt sammanbrott (=deflation enligt hennes teorier).


Hon insåg bland annat hur ohållbart läget är i Storbritannien, inklusive beroendet av import av fossilgas och med det Ryssland goda vilja, och ryckte helt enkelt upp bopålarna och flyttade till landsbygden i Kanada.

Nu är Foss från Kanada, så att flytta utomlands kanske inte är en möjlighet eller tillrådigt för alla. Kanske att jämföra med att flytta till en liten gård i Norrland istället för ett dyrt hus i Stockholm?

Pratade en del med henne om det hela på middagen efter hennes föreläsning i Göteborg i vintras, och hon har bland annat dubbla elsystem där viktig utrustning som cirkulations- och vattenpumpar eller kyl/frys sitter på en slinga med automatisk backup i form av solcellsladdade batterier och när batterieria är slut dieselgenerator. På den vägen är det.

Hela dragningen är 38 minuter men inspirerande för den med stor budget...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

43 kommentarer:

 1. Låter som om Cornu har speglat hennes sätt att leva nästan fullt ut.

  SvaraRadera
 2. Lite OT. Men jag undrar om du har sett detta klippet med Peter Schiff:
  http://www.youtube.com/watch?v=mFdnA5UNmVw

  Mvh

  SvaraRadera
 3. Ni som är unga, i 20-30 årsåldern, lyssna inte för mycket på dom här gökarna som predikar jordens undergång (ja nästan).

  Även på 1960- och 70-talet fanns det gott om undergångsprofeter som varnade för den förestående kollapsen, fast då handlade det om kärnvapenkrig, världssvält och miljöförstöring.

  Det där med att dra ut i skogen, försöka bli självförsörjande och bo i en liten stuga kommer alltid att locka en liten grupp survivalister men det stora flertalet skrattar mest åt dessa gökar.

  SvaraRadera
 4. Foss bor 30 minuters biltur från huvudstaden så "dra ut i skogen" kanske är en överdrift.

  SvaraRadera
 5. Hej Lars! du måste kolla på följande! Ett gott skratt förlänger livet!!!

  http://peterschiffblog.blogspot.com/2011/10/how-to-silence-nobel-prize-winning.html

  SvaraRadera
 6. Oavsett är det onekligen intressant att se hur olika människor förbereder sig. Får vi ett MadMaxscenario som uppenbarligen en del tror, så föredrar jag att leva ut livet så mycket som möjligt innan det smäller. Vad en backuplösning för strömmen i huset skulle göra för skillnad i en så värld ter sig lite komiskt.

  Därmed inte sagt att det kan smälla utan att det för den sakens skull blir ett MadMaxscenario, men då gäller det att hålla skulderna nere.

  Ett ord: awareness

  SvaraRadera
 7. Nu var jag bara en liten knart på 70-talet så jag vet inte hur pass djupa brösttoner dåtidens domedagsprofeter kunde framringa. Det var i alla fall intressanta exempel du tog upp Anonym 17:28, kärnvapenkrig var nog ett inte alltför otroligt scenario på den tiden? Världsvält avvärjdes med hjälp av diverse ohållbara metoder (bevattning med fossilt vatten och konstgödsel). Miljöförstöringen pågår väl än idag med oförminskad kraft, även om den knappast kan leda till mänsklighetens undergång.

  Btw, jag har redan en liten gård i Norrland, bra att ha redan nu även om allt fortsätter som vanligt.

  SvaraRadera
 8. 17:28 Håller med..skrev ett inlägg igår om undergångsprofeter...helt ofattbart hur 70-/80- talister (som kanske inte ens gjort lumpen)kan dras med och på allvar tror undergången är nära.Cornu har varit inne på detta tidigare.Helt sanslöst men vi lite äldre kan le åt tokerierna

  SvaraRadera
 9. 17.28
  Jag upplevde också 70-talet med den sk oljekrisen, jag minns också när Romgruppen kom med sin bok 'Limits to growth' och jag minns att jag hajade till över gruppen slutsatser.

  Jag minns också åren från oljekrisen och fram tills nu, när man sköt undan den obehagliga sanningen ur sitt medvetande.. kollektivt har vi alla gjort det, men det är som med tandläkarbesök, man kan skjuta upp dom ett visst antal gånger, men till slut blir det rotfyllning.. i vårt fall utan bedövning.

  Det gäller bara att förbereda sig så gott det går för en annan sorts tillvaro nu, för du kan vara säker på att den blir annorlunda.

  /Tompan

  SvaraRadera
 10. Nicole Foss om kreditbubblan och vad som händer när den kollapsat.
  http://www.youtube.com/watch?v=kYXA9XHFUCU

  /Tompan

  SvaraRadera
 11. Roger

  Det var populärt med en del TV-serier på 70- och 80-talet om överlevare, folk som hade överlevt nåt kärnvapenkrig eller viruskatastrof som slagit ut halva mänskligheten.
  Alltid i dessa serier fanns det nån "klok gubbe" som hade skapat sin egen värld ute på landet där han hade gott om mat, eget litet elverk osv.

  Så då vet vi vart vi ska om det smäller till totalt och allt går åt helsike, då drar vi allihopa till Sätila.... : )

  SvaraRadera
 12. Int´ behöv man så stor budget int´.

  Gård 15 ha med renoveringsbehov i Norrlands inland = 295 000 kr. (http://www.blocket.se/vasterbotten/Gard_med_15ha_skog_o_sjo_31357515.htm?ca=2&w=1)

  Diverse självförsörjningssystem = 300 000 kr (option samt byggs ut eftersom.
  Summa kr 600 000 kr. Det var väl lagom lite?

  Ni är så välkomna från Fjollträsk hit till Norrland där vi är som eljest!

  Ps. Får man ens en städskrubb söderut för de pengarna?

  SvaraRadera
 13. Vid investeringsbeslut är man rätt mån om att ha en så realistisk bild av framtiden som det går. Foss gör förstås en insats varje gång någon ny tar med sig hennes bild in i sitt tänkande och inte rusar iväg och skuldsätter sig osv.
  Men den mentala omställningen är viktigaste punkten, förväntningar som kraschar mot verkligheten dödar folk.
  Efter Sovjets sammanbrott dog medelålders män i högre positioner en masse.

  /Freddy

  SvaraRadera
 14. Slutorden tar jag med mig: Lycka är att överträffa förväntningarna hur lågt ställda de än är.
  Därför är låga förväntningar utgångspunkten för lycka!
  Något för politiker att begrunda!/Oppti

  SvaraRadera
 15. Oppti, var det Hansson eller Erlander som sade att fattigdomen kan VÄL fördragas om den delas av alla?

  SvaraRadera
 16. Vid ett Mad Max senario kommer stadsborna med vapenmakt ta vad dom behöver, gäng kommer dra runt med bilar på landbygden och terrorisera cornu och dom andra survialisterna.

  Vad man mest behöver är vapen, ammuntion, sprängmedel som c4, dynamit, m.m. Stängsel på rulle och taggtråd är bra att ha också, sandsäckar, betong, etc.

  SvaraRadera
 17. Förändringens fyra rum: nöjdhet, censur/förnekande, förvirring och konflikt samt inspiration/förnyelse. Många ligger väl någonstans i de två första faserna ännu. Vad som händer när det väl går upp för allmänheten vad som är på väg är lite skrämmande att tänka på.
  Ferfal har ju bidragit med en intressant beskrivning av livet i Argentina efter den ekonomiska kraschen för tio år sedan. Och det var ändå bara ett land.
  Cornu, har du tänkt på den sidan, http://www.silverbearcafe.com/private/10.08/tshtf4.html, när Ferfal funderar på vad han och hans familj skulle ha gjort om den goda gudmodern hade kommit med en varning två år innan det ekonomiska sammanbrottet, hur lika den avbildade goda gudmodern är Nicole Foss? :-)
  Mica

  SvaraRadera
 18. Det man behöver allra mest är vänner.

  SvaraRadera
 19. Mina problem med Nicole:

  - Cash is king. Ingen vill ha cash hemma (oforsakringsbart och farligt), hon ger inget alternativ till detta.
  - Hon har kopt ett _stort_ hus?! VARFOR? En masugn med vattentank UTANFOR??? huset! Och hon behover el annars svammar kallaren over, LOL!
  - 60 blybatterier (i kallaren som svammar over)? Hur fasen ska hon hitta nya nar de tar slut?
  - Solpaneler blir aven de samre med tiden, funkar inte pa vintern och henners fallback ar en diesel generator?!
  - Inte belana sig for utbildning for da har man inget att salja? Ehh, what about the knowledge?!

  Jag tror att hennes deflations teori fortfarande kan bli sann.

  SvaraRadera
 20. Hur är odlingsklimatet i norrland om man jämför med tex baskien?

  SvaraRadera
 21. Många små barn bland kommentatorerna.

  Så här är det. Jag har aldrig pratat om undergång, bara förändring.

  Men för små barn finns det bara två möjligheter. BAU - business as usual respektive Mad Max. Verkligheten är dock inte digital. Det finns tusentals utfall däremellan.

  När den ekonomiska nedgången slår till kommer infrastruktur bli ännu mindre tillförlitlig än idag. Man bör anpassa sig till det. Jag har exempelvis drivit bloggen vidare även när strömmen gått pga backupsystem.

  Jmf att jag fortfarande inte fått reparerat min kopparkabel. Om det tar fem dagar redan nu, tänk hur lång tid det kommer ta att få infrastruktur fixad om 10-20 år.

  Man bör alltså klara av det nödvändigaste i ett antal dagar och det har ingenting med Mad Max att göra.

  SvaraRadera
 22. 20:12, alldeles utmärkt, t ex inget behov av konstbevattning, gäller bara att anpassa grödorna. ICA:s egna ekologiska potatis odlas väl enbart norr om polcirkeln har jag för mig. Midnattsol kan göra underverk för anpassade grödor.

  SvaraRadera
 23. Många trötta pessimister som kommenterar här. Varför inte satsa en hundring på lotto,v75 eller OK/Q8 (som nån skrev igår) Snart är det lönehelg

  SvaraRadera
 24. Svante1

  Det finns pessimister säkert, men själv känner jag mig som realist mer. Vill man stoppa huvudet i sanden och strunta i vad framtiden har att bjuda på så är det en style, personligen vill jag vara lite förberedd.

  /Tompan

  SvaraRadera
 25. 19:45, har som sagt länkat till (och läst) Ferfal i min Cry for me, Argentina-artikel.

  http://cornucopia.cornubot.se/2010/12/cry-for-me-argentina.html

  SvaraRadera
 26. Helt OT men intressant ändå. Norges bostadsmarknad helt otrolig för tillfället, "vanliga" föräldrar (dom är lite rikare än svenska motsvarigheter) går in med 100k-tals kr till barnas bostäder och många med pengar över köper flera bostäder för att hyra ut, för att inte tala om att alla också ska ha en "hytte".

  Några kritiska röster finns, se här tex:
  http://josefsen.org/blog/2011/10/13/boligtidskrifter-og-boligboble/

  På senare tid har också politiska höjdare så smått gått ut och varnat för folkets belåningsgrad. "Arbetarrörelsen" kontrar med sånt här:

  http://e24.no/eiendom/krever-ny-boligpolitikk/20110961

  Bästa citatet: "Årsaken til boligprisveksten er ikke først og fremst lett tilgang på kreditt, men manglende boligbygging [...]."

  Känns det igen? :)

  SvaraRadera
 27. Ja, jag vet, har läst den. Ville bara påtala likheten mellan den goda gudmodern och Nicole Foss... och inte bara utseendemässigt.
  Mica

  SvaraRadera
 28. @Svante1

  22 kr på lotto var det! Kom nu ihåg det! Jag fortsätter att hedga i lotto1 och lotto2 med positiva positioner i joker en gång i veckan för det facila priset av 22 kr.

  Samtidigt förbereder jag mig för två sammanbrott. Det världsekonomiska samt min flickväns. Hon såg bra ut i helgen i minishort. Sedan intog hon negativa positioner(mot mig). Det kan faktiskt hända flera gånger i veckan. Då är det en liten tröst att ha en 22-kronors lottokupong i plånboken. :-))

  SvaraRadera
 29. Nja följt den här bloggen en vecka. Är ung, 21:årig student och tror på framtiden. Nu slutar jag läsa här, tro gärna att världen går under om det gör er lyckliga.
  Själv tror jag att man kommer ta sig ur det här med, förstår ärligt talat inte varför det skulle vara så mycket värre än krisen på 30-talet eller något liknande. Det har alltid funnits folk som mer eller mindre sagt att jorden kommer gå under, att vi står för enorma utmaningar och att vi är den sista generationen som fått ta del av det goda.

  Jag tror inte på de, jag tror att vi unga kommer kämpa, det märkliga är att jag har många duktiga professorer inom ekonomi omkring mig, eftersom det är det jag läser, dessa pratar inte om en nära förestående kollaps.
  Jag tycker det här är alldeles för konspiratoriskt, varför skulle allt sluta fungera bara för att några banker gör det? Eller till och med några länder, människor har samarbetat förr och kommer göra det igen.
  Oljan kommer ta slut för eller senare, absolut, då har vi andra metoder, bränsleceller finns redan idag, el kommer fungera ännu effektivare i framtiden.
  Det kommer alltid nya lösningar, folk tror inte på framtiden för att de inte vågar se det som verkar svårt. Den lättaste vägen är alltid att ge upp.

  Om det nu blir så som vissa här dock förespråkar att vi kommer behöva bo på egna gårdar och folk kommer svälta ihjäl, vad får er att tro på att äganderätten är det centrala begrepp som kommer eka kvar.

  Nej jag tror vi går en ljus framtid till mötets, vi ses där.

  SvaraRadera
 30. Nu blir glada ni negativa tokar här (finns få undantag) som kryper in era bunkrar, samlar torrfoder och vatten för ett halvår i väntan på Hermageddon och ni andra med lottorader för ev vinst på en tia,,jag lägger av med mina kommentarer här. Ägnar min tid till att jobba med fundamental analys och satsa på börsen istället.

  SvaraRadera
 31. Du kan gott vara kvar här Svante. Alla behövs, även du. Alla ska med!(Sossevalspråk). Bäst att tillägga att jag inte är sosse.

  SvaraRadera
 32. Nicole Foss är en intressant talare. Fast jag kör nog Nicole Foss light.
  Det är ju smart att vara frisk, händig, skuldfri och beredd. Det gäller alltid.

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 33. Ingen man är en ö. Att kunna överleva själv och vara oberoende är en dröm som människor tycks dras till. Nordkorea är ett exempel på när den idén har lagts till grund för en nation (grunden för landet är Juche - oberoende).

  Ska man flytta ut på landet och leva mer självständigt och uthålligt ska man göra det för att man tycker det är roligt och ger ett rikare liv. Inte för att man tror på en krasch.

  Det finns en "profet" som förutsagt den bibliska undergången på fredag. De lärjungar till honom som säljer allt de har för att sprida detta budskap kommer att bli besvikna. Och många har blivit besvikna genom århundradena, både religiösa och profana domedagsscenarier har vägrat slå in.

  Nu tror jag inte att euron är hållbar, och att det väntar stålbad i världsekonomin. Men exakt vad som kommer att hända har jag ingen aning om.

  Precis som ingen annan heller har en aning om hur framtiden ser ut.

  SvaraRadera
 34. Lustigt att alla måste gå till ytterligheter och tro att Nicole Foss tror på jordens undergång. Eller att jag gör det.

  Antagligen är det någon psykologisk försvarsmekanism, förnekelse eller förhandling. Man tar i med "undergång" för att slippa tänka på att saker kan förändras.

  Om du inte vet vad som skall hända så bör du väl öka din förmåga till uthållighet och anpassningsbarhet istället för att förutsätta att allt skall fortsätta exakt som förut.

  SvaraRadera
 35. Roligast var 21-åringen ovan som nu vägrar läsa bloggen mer. Snacka om förnekelse.

  SvaraRadera
 36. jättebra att hon har gjort allt detta men det hade inte varit dumt om hon hade tränat lite också så hon slipper dö av fettchock inom två år.

  SvaraRadera
 37. Så länge man har tillgång till rent vatten och vitaminer så kan man överleva rätt länge på ett eget lager av energi.

  SvaraRadera
 38. En hederlig gammal vedspis, en stor trave ved, skog i närheten och ett tilltaget lager med konserver fungerar nog bättre i ett katastrofscenario än att satsa på high tech-lösningar som solceller, dubbla elsystem och andra dyra lösningar.

  Och som någon redan skrev så är vänner och socialt nätverk det viktigaste. Annars kommer någon annan och konfiskerar din dyra survival-anläggning.

  /Krille

  SvaraRadera
 39. 09.37

  Vi är redan där, åtminstone vad gäller stölderna. I mitt län, ett skogslän norrut, så excellerar tidningarna med att rapportera om letter i rishögar som plockats vid allfarvägarna med fordonen överlastade med stöldgods. Det går inte en dag utan att det står nåt om inbrott i kåkar i ödsliga byar halvvägs upp till fjällvärlden.
  Dessa fenomen lär öka framöver, den fria rörligheten mellan länder i EU gör sitt till, men även om det inte var så lär rörligheten ändå vara hög - vem ska kolla alla som tar sig in i landet?

  /Tompan

  SvaraRadera
 40. Krille,
  Solceller lär iaf fungera längre än en dieselgenerator som förmodligen får slut på diesel första månaden om ett ekonomiskt sammanbrott blir verklighet.
  Gumman tror ju även guld initialt blir värdelöst. Då är vi nog vid ett läge där egendom inte har någon betydelse utan stark vapenmakt.

  SvaraRadera
 41. Fukushima-katastrofen visade vad som kan hända med kärnkraftsverk vid otillförlitlig infrastruktur. Ifall några kärnkraftverk i din världsdel får problem med kylningen spelar det tyvärr ingen roll ifall du har egen reservkraft och konserver.
  /Ogalen

  SvaraRadera
 42. "Roligast var 21-åringen ovan som nu vägrar läsa bloggen mer. Snacka om förnekelse."

  Tycker nog du var lite orättvis där. Det hör ju speciellt till ungdomen att se saker i svart och vitt.

  Och jag tycker han förde ett ganska moget resonemang (åtminstone för en 21åring) senare i inlägget.

  /Magnus 6THlx

  SvaraRadera
 43. svar 07:06

  hehe jag det hade varit svart komik på högsta nivå om hon fick en hjärtinfarkt när de basunerar ut bankkollapsen på TVn..
  och måste söka sig in till ett icke fungerande sjukhus utan ström.. ;)

  SvaraRadera