Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2011-10-17 13:20

Guldfortsätter linjärt uppåt

Guldpriset ligger kvar i sin linjära uppgång, där rekordpriserna i augusti - september bara tog priset upp till ett möjligt kanaltak, åtminstone i svenska kronor per gram.

Veckochart för guldpriset i USD per troy ounce

I amerikanska dollar per troy ounce har guldpriset nu stigit i princip linjärt sedan den akuta finanskrisen 2008. Efter att spiken upp i augusti - september rekylerat är man nu tillbaka vid den linjära trenden. Det rör sig alltså inte om någon exponentiell stigning än så länge, vilket talar för att det var ett falskt försök att ta in guldet i den tredje fasen av tjurmarknaden, bubbelfasen, som vi såg i augusti - september.

Det är sällan man ser en så här pass stabilt linjär uppgång i en tillgång.

I svenska kronor per gram är inte prisökningen lika tydligt linjär, utan pendlar snarare inom en linjär trendkanal. Vi får alltså hela tiden se högre och högre bottnar i guldpriset.
Veckochart för guldpriset i SEK per gram.

Uppbrottet i augusti - september tog egentligen bara priset till toppen på trendkanalen. Vad som dock kan vara intressant är att vi fått en säljsignal i guldpriset i svenska kronor i veckocharten, även om den längre trenden i månadscharten är intakt. Sist vi fick en säljsignal var i januari 2011, följt av en köpsignal i april, som nu gått över till sälj. En möjlig botten om vi inte ser en vändning här blir ca 325:- SEK per gram guld vid trendkanalens botten några veckor framåt i tiden.

Däremot gick det för en liten stund sedan upp för marknaden att G20 inte löste några problem i helgen och att eurogruppen inte kommer lösa några problem nästa helg. (Se Zero Hedge för en sammanfattning till varför börsen tvärdök ett tag)

Skuldsättningen finns kvar som ett massivt blysänke över hela ekonomin. Och oavsett om man räddar banker eller ej kommer överskuldsättningen finnas kvar och dra liket ner mot botten av brunnen. Bundesbank ser att den tyska industrins orderingång viker, den tyska industri som skall vara EU:s draglok.

Enda snabba lösningen på skuldkrisen är massiva snabba skuldavskrivningar, vilket förstås drabbar alla som lånat ut pengar, dvs bland annat dina och mina pensionsfonder. Enda vettiga lösningen är att bita ihop och amortera ner skulderna, samtidigt som man istället för bankräddningar satsar på att stimulera ekonomin genom investeringar i en hållbarare framtid. Dit räknas inte bankräddningar. Och hur man än vänder på det har man ändan bak och det kommer ta år innan effekterna av skuldkrisen är sanerad. Det kan röra sig om 10 - 20 år. Och det oräknat den kommande allt akutare energikrisen i spåren av peak oil.

Det finns fortfarande ingen snabb fix på skuldkrisen, och det kommer inte heller finnas någon snabb fix. Möjligen kan man skjuta fram problemen veckor, månader, kvartal eller i bästa fall något år, men då blir smällen bara ännu större nästa gång. Att skjuta fram problem kallas att återupprätta förtroendet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. Håll utkik på Svenska Riksbankens guldreserver för september...

  SvaraRadera
 2. Saudiska uppköpare som köar till att köpa fysiskt guld i gruvorna i Kongo verkar veta vad dom gör...

  SvaraRadera
 3. Jag vet ingenting om teknisk analys, men undra kan man ju alltid: Fungerar TA när kurvan man följer egentligen är två separata värderingsförlopp som bakats ihop till ett? Jag menar då guldpriset i SEK, som ju dels beror på guldpriset i USD, dels på USD/SEK-förhållandet.

  SvaraRadera
 4. Warren Buffet2011-10-17 13:54

  Men, men, men...bubblan sprack ju!! Hallå, alla säger ju att guldbubblan har spruckit! Kom inte med en massa jobbiga bevis på motsatsen!

  SvaraRadera
 5. Skulle inte kalla det bevis. Men det fanns å andra sidan inga bevis för motsatsen heller. Än så länge är den linjära uppgången intakt.

  SvaraRadera
 6. Inte bra med bankbok om du vill att bankerna ska gå i kaputten

  SvaraRadera
 7. Finns många sätt att vara likvid på. Bankbok finns väl inte längre i Sverige vad jag vet? Nordea tvångsavslutade min sista bankbok för några år sedan.

  Riksgälden kommer vara det sista som ställer in betalningarna, även om man ger upp insättningsgarantin, bara för att ta ett exempel på någonstans man kan stoppa pengarna.

  SvaraRadera
 8. C,

  Vad innebär detta konkret enligt dig? Är det nu läge att komplettera negativa positioner med minilong i guld via RBS alt. Guld Bull via SHB???

  Vänligen kommentera!

  /M.

  SvaraRadera
 9. Beror väl på tidshorisont. Primär strategi från min sida är att vara likvid. Resten är väldigt svårt att uttala sig om. Kraftigt utökade negativa positioner var planerade runt 975 för min del, men vi har inte nått dit.

  Dock skall man inte vara så knusslig, man kan fylla på lite negativt successivt. Är dock rätt nöjd med nuvarande mix.

  SvaraRadera
 10. Något att studera,,
  Nigel Farage: United States of Europe insane politics

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ugX8NDYkqC0

  Peter

  SvaraRadera
 11. Global debt clock
  http://www.economist.com/content/global_debt_clock

  SvaraRadera
 12. Vi får hoppas på Andrea Rossi se artikel i Forbes.

  http://www.forbes.com/sites/markgibbs/2011/10/17/hello-cheap-energy-hello-brave-new-world/

  SvaraRadera
 13. Efter att ha läst Andreas Cervenkas senaste, stärker det mitt intryck av att det till slut blir hyperinflation. Det bästa sättet att skydda värdet på sina pengar måste då vara guld.

  http://www.svd.se/naringsliv/pengar-ur-intet-den-nya-kapprustningen_6552629.svd

  Vilka (alla??) säger att guldbubblan spruckit? Jan Helin? Rothschilds?

  SvaraRadera
 14. fåren säljer guld för brinnande livet..

  nån tanke på pappersguld i förhållande till fysiskt? 1:100 eller något sånt?

  SvaraRadera
 15. I bullmarknadens perspektiv sedan 2001 är uppgången ganska exponentiell...

  Lars, vad tycker du egentligen om Elliot waves?

  Jag hänvisade till den här förr och gör det igen:

  http://www.dasgelbeforum.de.org/forum_entry.php?id=234742

  /tysken

  SvaraRadera
 16. Ett j-a sätt att tyskarna tillsammans med fransmännen först skapar en omotiverad optimism för att sedan efter bara en vecka döda denna optimism. Det förlorade jag en massa pengar på!

  SvaraRadera
 17. Felet du gjorde är att du efter att politikerna ljugit dig rätt upp i ansiktet ett tjugotal gånger i frågan fortfarande tror på dem.

  SvaraRadera
 18. Varför tittar du bara på uppgången sedan 2008?

  Ett förslag att dela upp guldets uppgång i ett sekel med negativ realränta:

  2001-2005 räntan rasar efter IT-bubblan
  2005-2008 bostadsbubbla i USA mm spricker
  2008-2011 nollränta efter Lehman

  Gradienten tilltar i varje fas. Samtidigt blir tidsintervallerna kortare.

  SvaraRadera
 19. Cornu! Felet är inte att jag tror på politikerna! Felet är att andra tror på dem! Det är det som var problemet i det här fallet. Jag hade (i enlighet med dina rekommendationer) intagit en negativ position och det var den jag förlorade pengar på, för att politikerna åstadkom en omotiverad optimism. Jag antog i slutet av förra veckan att politikerna skulle låta marknaden vara omotiverat positiv i ett par veckor till och avslutade därför min negativa position. Vilket kanske var lite onödigt när tyskarna idag gick ut och korrigerade marknadens överdrivna optimism. Men det var den negativa positionen jag förlorade pengar på, inte någon positiv position som politikerna lurat in mig i!

  SvaraRadera