Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2011-10-27 08:01

Greklandskrisen löst för stunden - Bolånetorskar betalar 900 miljarder till Grekland

Ovanstående rubrik var lite överdriven. Det är inte BLT-kollektivet som skall efterskänka 900 miljarder i skulder till den grekiska regimens vällust. Det är alla Europas bankkunder enligt nattens uppgörelse som marknadsförs som oväntad. Men vi visste att man skulle krysta fram något för att lugna marknaderna, oavsett om det var meningsfullt eller ej.


Däremot blir det nog som mest kännbart för högbelånade bostadslåntagare. Förutom att alla privata skulder som banker och fonder håller till Grekland skall kapas 50% när Grekland nu alltså går i statskonkurs (enligt mig, själva menar Euro-trojkan att det inte är en konkurs när man skriver ner skulder med 50% då det sker frivilligt med en pistol mot pannan), så skall kapitaltäckningskraven för alla EU:s (även Sveriges) systemkritiska banker höjas till 9%. Detta är mycket bra och borde glädja alla kritiker av vårt penningsystem, även om det är långt kvar till 50% i kapitaltäckning, dvs att bankerna inte själva kan skapa pengar.

Bägge dessa kostnader kommer skickas vidare till bankkunderna. Speciellt hårt kommer kapitaltäckningskravet på 9% att slå mot de som har skulder, både privatpersoner och företag, då kapitaltäckningskravet direkt påverkar kostnaden för bankerna att låna ut pengar.

Samtidigt sänker man kraven på att Grekland skall sanera sin ekonomi.

Någonstans hör jag en väldigt fet grek skratta sig fördärvad. Pokerbluffen gick igenom och Grekland kammade hem hela bordet. Till år 2020 förväntas Greklands skull i bästa fall "bara" vara 120% av BNP, men baserat på vilka rosiga framtidsutsikter kring Greklands ekonomi det är låter jag vara osagt.
Glädjeskutt i Australien

Marknaderna reagerar förstås mycket positivt på det hela. Antagligen en rejäl rusning på börsen idag.

Men i praktiken skickar detta bara fram problemen lite grann i tiden. Övriga BIGPIS FUKUS-länder är fortfarande i farozonen och det är högst tveksamt om politikerna i en kompromiss inte missat något. Vi får se om det kommer en svart svan flaxande som resultat av överenskommelsen. Om inte annat för svenska BLT i bostadsbubblans Sverige.

Och oavsett så gav man nu Grekland fortsatt frikort att visa underskott och fortsätta öka sina skulder. Moral hazard i allra högsta grad. Låna och få lånen efterskänkta och tillåtelse att fortsätta låna. Det är bara att fortsätta som tidigare.

Vi är fortfarande på väg ner i ett svart konjunkturhål, så börsglädjen kommer bli kortvarig. Kreditåtstramning, deflation (som avskrivningen av Greklands privata skulder innebär) och lite omflyttning av skuldbördorna kommer inte stärka ekonomin. Dessutom skall man ta extra åtgärder för att bibehålla EU:s prisstabilitet. Dvs förhindra KPI-inflation och löneinflationsspiraler. Så sannolikt får vi deflation framöver.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

60 kommentarer:

 1. Fantastiskt! [/sark]

  SvaraRadera
 2. Detta torde utlösa en smärre derivatbomb i USA och SWINE då de måste hosta upp medel för att täcka alla CDSer som nu exploderar upp i ansiktet åt anglosaxerna.

  SvaraRadera
 3. Nej, CDS-utgivarna anser att detta inte är en credit event eftersom CDS-köparna gått med på det hela "frivilligt".

  SvaraRadera
 4. Kommer denna nedskrivning att utlösa kreditswappar? Vad får det för konsekvenser om detta händer/inte händer?

  SvaraRadera
 5. Om det nu inte är en credit event, för att EU till varje pris vill undvika en credit event, nu och i framtiden, betyder inte detta att CDS-erna blir ganska värdelösa nu?

  SvaraRadera
 6. Det är (förstås) inte tänkt att kreditswappar (CDS:er) skall utlösas, då skulle City (of London) totalkrascha. Men det lär utlösa åratal av domstolsprocesser om frågan.

  SvaraRadera
 7. Cornu, en fråga på begreppet deflation:

  Kommer deflation i det här scenariot att innebära penningvärdeshöjning, den raka motsatsen till inflation, att 100kr kommer att ge mer mat, energi, krimskrams osv än vad de gav tidigare?

  Eller kommer det det att fortsätta vara urholkat penningvärde som gäller men med sämre tillgång på pengar som är effekten?

  SvaraRadera
 8. Ohederliga lån bör icke hedras!

  SvaraRadera
 9. 08:23, ja, vad skall man med CDS:er till.

  SvaraRadera
 10. Hur kommer detta påverka marknadsräntor på andra länder som ligger risigt till? Jag menar om det är så här man löser problemet.

  Lennart

  SvaraRadera
 11. De borde stiga (på sikt). Om problemen skall lösas genom avskrivningar.

  SvaraRadera
 12. Negativa Cornu åker på smäll efter smäll. Inse att börsen har vänt. Du målar mer och mer in dig i hörnet och stångas blodig för att börsen ska ner!

  SvaraRadera
 13. Helt obegriplig kompromiss eftersom man nu målar in EU i ett retoriskt hörn. Tyskland kommer att få finansiera södra Europas välfärd inom överskådlig tid. Jag vet inte, men tanken på det gör mig obekväm. De som höll sig vakna på historielektionerna vet vad missnöjda tyskar är kapabla till.

  SvaraRadera
 14. Äntligen! Nu är alla problem lösta! BAU en stund till då... Slutet på akt ett i skuldkrisen.

  De som har köpt CDS:er kan kasta dem i soptunnan.

  Vilket land blir nästa att få sina skulder nedskrivna? Italien? Bankerna lär behöva lite mer stöd från sina aktieägare för att klara av en sådan uppgift.

  Det lär inte räcka så BLT kollektivet får hugga i och lägga undan några tusen extra per månad för att hjälpa bankerna.

  SvaraRadera
 15. Fan det låter ju hemskt, men det är väl klart att folk förlorar pengar om någon vägrar betala 50% av sina lån. Vad var alternativet?

  Att de ska betala 0% av lånen? Då förloras det ju ännu mer pengar.

  Att de ska betala 100% lånet? Det kan de ju inte! Det är ju grunden till hela skiten.

  SvaraRadera
 16. De kommer inte kunna betala 50% heller.

  SvaraRadera
 17. Enligt ZH är det den amerikanska storbanken JPMorgan som varit EU:s rådgivare vid uppgörelsen i natt, samma bank som lärde grekerna hur man manipulerar bokförinen...

  SvaraRadera
 18. @08:57
  Det var väl GS som hjälpte Grekland att "fixa" bokföringen innan EMU inträdet?

  A.L

  SvaraRadera
 19. Det här scenariot var oundvikligt, och även om det kan anses vara orättvist är det antagligen den bästa hanteringen av den situation som just nu råder.

  Någon som är sugen på att låna ut pengar till Grekland? Finns givetvis inte en chans att Grekland kan gå tillbaka till den privata marknaden för att låna pengar även om man nu fått ner statsskulden. Möjligen kan räntan gå ner något men inte till en hållbar nivå. Grekland sitter alltså fortfarande i knät på IMF, EU och ECB. Risken är väl nu att man (både Grekland och EU) nöjer sig efter att man lyckas med detta mästerverk. Det är givetvis nu man ska ta itu med de verkliga problemen, dvs konkurrenskraft, korruption osv. Hoppas grekerna (befolkningen) själva är villiga att inse detta och att EU sätter press på dem att vidta åtgärder. Antagligen riktas uppmärksamheten åt ett annat håll nu (Italien, Spanien, USA) och Grekland får låg prioritet med följden att landet bubblar upp om några år igen.

  SvaraRadera
 20. Ja, det är nog inte bara BLT-kollektivet som får betala notan. Vi får nog alla göra det oavsett. Höjd skatt, ökad inflation mm mm.

  SvaraRadera
 21. Nja, inte via inflation. Man skall hårt bekämpa inflationen. Annars stämmer det att alla får vara med och betala på ett eller annat sätt.

  SvaraRadera
 22. Inflation kan vi glömma, hädanefter är det deflation du behöver oroa dig för.

  SvaraRadera
 23. Man skall hårt bekämpa inflationen? Är det ngn som har uttalat sig så eller.....:-) Inflation är deras enda "lösning" och när dessa galningar bestämmer sig så...men men som Ni alla vet är Inflation ngt riktigt bra.
  Keep it coming!

  SvaraRadera
 24. Cornucopia, nu har OMX30 varit uppe över 1000. Dubblar du dina negativa positioner nu, som du sa härom dagen? Eller är det läge att avvakta och se hur de reagerar i USA.
  Jag lutar nog att avvakta.

  /leungdim

  SvaraRadera
 25. USA kommer nog reagera positivt. Oavsett så skall man vänta till 15:45. Ett alternativ är ju att dubbla närmare 1050. Det känns ju inte direkt som någon panik i att dubbla just idag. Enklast är ju att t ex låta uppgången läka ut sig under resten av året och sedan dubbla runt 1050 när det vänt ner igen. Tog mina ursprungliga negativa posiitoner runt 1175 och har tagit ut en del som vinster så jag känner mig inte direkt nervös här.

  SvaraRadera
 26. Har du själv några aktier i dagsläget Cornu, eller står du helt utanför börsen ?

  SvaraRadera
 27. Så du lever alltså inte som du lär då!? För några veckor sedan föreslog du att, om inte dubbla - så väl öka de negativa positionerna redan på nivån 900 på OMX, för att därefter på nytt öka vid 925 och 950. 975 eller 1000 fanns då inte med på din karta, men man kan väl antaga att dina rekar innebär att strategin skulle innebära fortsatt påfyllning av Minishrt och Omx Bear även på dessa nivåer.

  Du har i vanlig ordning varit väldigt tyst om dessa placeringar och undflytt genom pladder om Wikileaks och bostadsbubblor.

  Så kan vi få en liten redogörelse hur din negativa strategi har utvecklats. Om du har använt dig av t.ex. stoploss eller om du bara passivt sitter kvar och inväntar kraschen. / Sigvard

  SvaraRadera
 28. Hur som helst så är det rätt spännande. Bara en sån sak som hur högt OMX ska upp innan det går ner igen, för den där riktigt långa nedgången. Och hur länge kan det ligga mellan ex 1000 och 1100. Hur länge kan det "läka ut"?
  Fortsätt på den inslagna vägen, Cornucopia. Många inlägg och hög kvalitet. Tack och lycka till med alla dina investeringar.

  SvaraRadera
 29. Nej, Sigvard det kan ni inte få. Jag är ingen bloggamatör och redovisar vad jag har lust med. Du kan väl redovisa dina egna backtrades m hemaddress och fullt namn själv?

  Ja, jag använder naturligtvis stopploss. Stoppat ut derivat m hög hävstång, men ligger kvar i utsprungsderivat från 1175, utom det jag tagit ut som lön eller köpt Hafslund och Fortum för.

  Nöj dig med det.

  SvaraRadera
 30. Bankernas kapitaltäckning skall öka.
  Kollade på SHB och ser att eget kapital ökat från 75 (2008) 83 (2009)till 88 mdr (2010)
  Banken tjänar ca 10 mdr per år efter skatt.
  Hur stor kapitaltäckning ? Ser en siffra från 2010 på 12%
  Jag tror våra banker och vi kunder slipper billigt undan!/Oppti

  SvaraRadera
 31. När tror ni flykten från euro till dollar sätter fart ?

  /Freddy

  SvaraRadera
 32. "STOCKHOLM (Direkt) Handelsbanken kommer inte att behöva ta in några nya pengar från sina ägare för att nå en kärnprimärkapitalrelation på 9 procent vid halvårsskiftet 2012, vilket enligt den europeiska banktillsynsmyndigheten EBA:s beräkningar kräver 9,7 miljarder kronor."
  Kom nyss!/Oppti

  SvaraRadera
 33. Cornu en fråga, deflation betyder att man ska sälja allt guld nu?

  SvaraRadera
 34. Detta löjliga snackande om duktiga och dåliga länder, det handlar ju i grunden om att euron var ett dödsdömt system från början.
  Har ju med automatik gjort Tyskland till export-herren på täppan, som slagit ut de andra ländernas produktion och gjort dem till importberoende skuldslavar.
  Hur tror ni Tysklands otroliga exportframgång skulle sett ut om man inte hade matat importländerna med krediter ?
  Men i såna här diskussioner ska det alltid hänga en massa moralister och enögda som vägrar erkänna att export förutsätter import, och produktion konsumtion.
  Nu havererar hela skiten, som den måste, vilket förstås innebär skuldavskrivning.
  Vilket är detsamma som massiv utplåning av förmögenhet.

  /Freddy

  SvaraRadera
 35. Blir detta tidernas björnfälla ?
  Sumsum: Jag kommer ALLTID ha en björnhedge i min depå from nu.

  / Dlazx

  SvaraRadera
 36. Nu åker vi! All in! Maxa hävstången. UPP UPP UPP jänkarna får börsrusning och drar igång slutspurten vid halv fyra. OMX 6,3% upp idag. 2,3 imorrn

  Dvs.jag rekar negativa possitioner till alla andra, då jag brukar göra helt fel.

  /Kontraindikatorn

  SvaraRadera
 37. -14% på året känns rätt lite med tanke på att vi började året i tigerekonomi med goda framtidsutsikter.

  SvaraRadera
 38. Kapitalisering av banker. överenskommelser att hantera skulder. Ser bra ut tycker jag.
  Människan har en förmåga att lösa allt.

  /Positiv

  SvaraRadera
 39. Tror dock att Cornu har fel att Grekerna kan leva gott.

  EU tvingar dom in på rätt spår.
  Sen hur många år det tar, det vet man inte. Kanske 50 år, men in i fållan ska dom.

  SvaraRadera
 40. Åååh. Världen är räddad. I några veckor eller månader. Vad skönt. Sedan kommer nästa problemland som också genast måste ha 9000 miljarder. Ring Bill Gates och Buffet, de slantar nog upp...

  SvaraRadera
 41. Jag fattar inte (ej ekonom, bara normalbegåvad). Hur kan man skriva av en skuld med 100 euro ("djungelpengar") o sedan erbjuda 109 euro (djungelpengar!) i nya lån. Räckte de inte med att erbjuda 9 djungelpengar =) Jag ser inte var den långsiktiga lösningen i den taktiken ligger?

  SvaraRadera
 42. Den som vill ha bättre teknisk analys av börsen och inte i varje sekund vara bunden av inställningen att börsen ska ned bör gå in på

  http://winningtrading.vinnarbyran.se/

  Har själv följt Tobbes råd med framgång under en tid och jag gillar att han inte binder sig vid någon stenhård inställning om att börsen ska upp eller ned utan analyserar varje situation förutsättningslöst. Har tradat bear sedan i somras men efter 970 så tradar jag bull.

  Cornus råd har oavsett vad som händer på börsen varit att öka bear. Han har också garderat sig precis som Peter Malmqvist och sagt att börsen kan fall ytterligare när vi närmade oss 860 eller rekylera upp till 1050 nivån. Med den strategin finns det egentligen ingen anledning att vänta utan man kan lika gärna öka bear på en gång. Själv har jag för avsikt att inte gifta mig vid någon bestämd uppfattning utan dras med av de vindpustar som blåser.

  PIMD

  SvaraRadera
 43. vad var de tidigare kapitaltäckningkravet?

  SvaraRadera
 44. För bostadslån? 0.23%. 2300 kronor för att låna ut 1 000 000.

  SvaraRadera
 45. I mina ögon är du inte bara en bloggamatör -du är även den särklassigt störste backtradern alla kategorier. /Sigvard

  SvaraRadera
 46. Att jag oavsett vad jag skriver alltid blir kallad backtrader är vad som gör det meningslöst att redovisa affärer. Finns alltid anonyma besserwissers som vet bättre.

  SvaraRadera
 47. Sigvard
  Hur kan man vara både särklass och alla kategorier?

  SvaraRadera
 48. Lars,

  Hur högt tror du OMX kommer att kunna gå innan det vänder ner långsiktigt?

  Tacksam för besked!

  Mvh,
  M

  SvaraRadera
 49. Känns som att allt för många är för säkra på sin shit. Dels ni som kommenterar och dels cornu stundtals. Fools...

  SvaraRadera
 50. "Things end. Species die out. Faith in anything else is conceit, the product of unchained ego, the curse of supreme self-importance."

  - Gothos

  SvaraRadera
 51. Lundensaren2011-10-27 15:39

  Finns det inte en risk/chans att vi nu slår om till ett sk. Golden cross (dvs motsvarigheten till Dödskors)???

  Kommentar uppskattas!

  SvaraRadera
 52. Lundensaren, guldkors tar några veckor eller månader beroende på utvecklingen.

  Sedan har jag svårt att tro att vi mmvikande konjunktur skall upp till toppnivåer igen, dvs över 1100. Definitivt inte över 1200. 1050 känns sannolikt och bryter vi upp där är inte 1100 omöjligt. Men det är/blir kanonläge för negativa positioner mot bankerna här.

  SvaraRadera
 53. Lundensaren2011-10-27 16:07

  Tack för besked!!

  Sitter med Minishorts som knockas ut vid 1147 (RBS OMX Y)... Behöver alltså en långsiktig vändning innan dess!

  Sitta still i båten kanske kan vara något om jag alltså uppfattar dig rätt. Korrekt?

  /Lundensaren

  SvaraRadera
 54. Glöm inte att det är bra för de flesta BLT att priserna sjunker! Har man bara lite kapital så blir det billigare lån om man byter upp sig från LGH till Hus. Kanske är så tråkigt att många inte har kapital alls. Köpt Bostadsrätt precis och kan väl lägga in 60-70% av kontantinsatsen så ser inte större problem med nedgående priser. Förutom att man helst skulle ha haft något att hyra, vilket är helt omöjligt att få tag i....

  SvaraRadera
 55. Cornu, frågor unt bankerna. Har man inte försäkrat sig mot en grekisk default med CDS'er? Varför skall man då gå med på 'frivillig' nedskrivning? För de banker som är försäkrade (antar dom flesta) borde väl förhandlingsläget vara ganska bra? Hur ser egentligen upplägget ut för att få bankerna med på denna 'frivilliga' nedskrivning?

  Hans

  SvaraRadera
 56. Känns som att den här uppgången gick lite väl fort. Det var ju inte så att alla problem med skuldkrisen löstes över en natt. Nu ska detta förhandlas i detalj med olika långivare. Först om ett par veckor/månader vet vi om det verkligen blev en haircut på 50 %.
  Undrar om börserna jublar lika mycket när Spanien ska ha samma haircut?
  Jag vet inte vad ni tänker göra men själv har jag köpt en liten post OMX short med stop-loss 1049. Känns som en bra investering just nu.

  Mvh
  Observer

  SvaraRadera
 57. Jag har varit skeptisk till det här med negativa positioner, men denna otroliga glädjeyra gör ju att man blir sugen.
  Nu är alla överens om att inte tänka på problemen på ett tag.

  SvaraRadera
 58. Lösningen som stjärnorna kom fram till måste ha varit rena drömmen för bankerna. Avskrivningar eller inte, med tanke på att bankaktier i europa rusat över 20% på sina håll är ju bankerna de stora vinnarna i marknadens ögon.

  Inbillade mig att det skulle vara tvärt om....

  SvaraRadera
 59. Bra artikel i expressen:
  http://www.expressen.se/debatt/1.2604081/ytterligare-ett-kliv-mot-eu-s-bankrutt
  EU tar ett steg närmare bankrutt nu.

  SvaraRadera
 60. från 0,23 % till 9 %? :O

  SvaraRadera