Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2011-10-12 17:45

Greklands skulder till privata aktörer skall skrivas ner med 30 - 50% (default)

Som ni minns beslutades det i somras att Grekland skulle skjuta upp betalningen på delar av statskulden med 30 år och att privata innehavare av grekiska statsobligationer  (=banker) skulle få ta en nedskrivning på ca 21% av tillgångarna. Det var alltså rent formellt en betalningsinställelse, en omstrukturering av statsskulden, en default. Fast man medger förstås inte det.


Den har bara inte satts i verket än. Schibsted/E24 uppmärksammar nu att det inte längre är en nedskrivning på 21% som gäller. Senaste beskedet är nu istället att det blir en nedskrivning (och definitionsmässig konkurs) för Grekland på 30 - 50% av skulderna.

Att man sedan vill kalla det för Fiskmås istället för konkurs ändrar ingenting. Det är bara det att betongprestigeprojektet EU och EMU inte vill associeras med the D-word. Skall man tro tidigare uppgifter så blir det i november man ställer in betalningarna på delar av statsskulden.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

23 kommentarer:

 1. Vad tror du om ett för USA förestående krig mot Iran, som avledningsmanöver gentemot den egna befolkningen? Ett litet tips för framtida inlägg.

  SvaraRadera
 2. Ett stridstrött USA utan vare sig dollar eller kurage? Hur dum får man vara på en skala 1-10?

  Grekland kommer att få skriva av sina skulder till 100% innan detta är slut och ingen kommer att protestera.

  SvaraRadera
 3. Wesley Clark, tidigare general i US Army och presidentkandidat för några år sedan, har berättat hur man tänker i Pentagon. Iran finns med på "listan" över länder som ska jämnas med marken. Efter Libyen - Iran!
  http://www.youtube.com/watch?v=SXS3vW47mOE&feature=player_embedded

  SvaraRadera
 4. 18:20 - USA hade varken pengar till Afghanistan eller Irak. Du är naiv om du tror att brist på pengar avgör om USA väljer krig eller inte. Haha.

  SvaraRadera
 5. En skuld avskrivning på 50%, räcker det. Vad är nästa steg, grekerna lämnar euron och inför egen valuta så dom kan bli konkurrenskraftiga igen.

  SvaraRadera
 6. USA är bankrutt. Supermakten USA är historia.

  SvaraRadera
 7. 18:24

  Undrar vem som är naiv, jag?

  För du tror väl att amerikanen stödjer detta krig OXÅ?

  SvaraRadera
 8. Det blir en bullmarknad tills december pekar det emot just.

  SvaraRadera
 9. Härliga tider...strålande tider för oss som vågat gå in och skippat bankboken

  SvaraRadera
 10. Om USA blir för trängt blir det farligt. Glöm inte att idioterna har kärnvapen och tror på Gud.

  SvaraRadera
 11. Re: 18.27

  Att lämna euron är det sista grekerna vill göra. Och enligt enkäter så vill inte grekiska folket på gatan heller lämna euron.

  Ifall landet lämnade/sparkades ut ur euron så skulle deras nya drachma sannerligen "devalveras", dvs kollapsa och samtidigt med det, landets bank- och finanssystem. Och vem skulle vara den stora förloraren med total Svarte Petter på hand ? Jo, vanligt folk på gatan .. ...

  Landet är beroende utav import utav allt från livsmedel till energi och allt det som importeras måste i såfall betalas med hårdvaluta -> priserna skulle vara olidliga för människor och företag med inkomster i värdelösa drachmas. Därtill skulle den industri som finns i Grekland också drabbas hårt utav utträdet ur euron, pga att bla råvaror och utrustning måste importeras och betalas i hårdvaluta ...

  Den turistindustri som skulle överleva drachmans kollaps och finanssystemets kollaps skulle ha det mycket svårt att betala alla importvaror som behövs.

  Hur det går till att inte devalvera sig ur kris, se på Lettland, där Sverige ( ja, verkligen självgoda Sverige ) var den drivande kraften bakom att tvinga Lettland att avstå från att devalvera laten. ( Skulle Lettland devalverat skulle troligtvis åtminstone Swedbank gått tits-up till Anders Borgs stora glädje ...)

  Beträffande devalvering=återställande utav konkurrenskraft, well, hur mycket återställde Sveriges stora devalveringar på 70- och 80-t den svenska konkurrenskraften ? I själva verket maskerades enbart sjukan i ekonomin och de nödvändiga åtgärderna sköts på framtiden bara för att låta landets ekonomi explodera i händerna på regeringen Bildt som fick inleda storstädningen efter åratal utav misshushållning och devalveringar ....

  -------------

  Sedan ett par små detaljer som cornu mfl totalt missat, troligtvis pga typisk svensk ovilja mot att se vad som sker utanför Sverige ( något som ökat i takt med att övriga Europa sprungit förbi Sverige på allt fler områden ):

  SEPA: Att läma euron betyder också att hela landets betalningssytem lamslås då landet också lämnar SEPA på samma gång. I klartext hela clearingsystemet för hur betalningar hanteras mellan aktörer inom landet samt clearingsystemet för hur betalningar hanteras till utlandet skulle fullständigt sluta fungera.

  Att bygga upp nya clearingsystem tar åratal och att uppdatera alla datorsystem som sköter betalningar inom systemet tar ännu längre. Det har tagit flere år av intensivt arbete över hela Euroland att ta SEPA i bruk och där finns ingen återvändo.

  SvaraRadera
 12. Det är inte amerikaner som driver krigshetsen mot iran utan den sionistiska lobbyn som ockuperat Capitoleum Hill och kontrollerar massmedia i USA. Det vet ju "varenda katt", som är det minsta påläst. Allt handlar om att få bort ett hot mot israel och låta någon annans blod flyta.

  SvaraRadera
 13. RE: 20:28
  Angående 70-& 80talet.
  EKONOMEN SOM SA EMOT
  http://www.abc.se/~m9339/bib/galna/galna-book-35.html

  SvaraRadera
 14. Beträffande USA och Iran:

  Bägge länderna behöver varandra för att ha en boogeyman att vifta med. Ledningen i Iran behöver USA som den lede Satan för att kunna motivera sin existens inför ett i grund och botten västvänligt folk och USA behöver Iran för att kunna motivera sin närvaro i oljeregionen så att de lokala ledarna vill ha USA på plats, därtill är Iran alltid bra att ha i inrikespolitiken ....

  SvaraRadera
 15. Usa kommer aldrig lämna första platsen utan bråk, de är dåliga förlorare. Ska de förlora kommer ALLA förlora.

  De sitter på nog av kärnvapen att släcka hela klotet..

  SvaraRadera
 16. Det Iranska folket är tyvärr ganska nerknarkade och struntar rätt mycket i politik. Ett tämligen ovanligt sätt att lugna upprors makare.

  /Doubios

  SvaraRadera
 17. @Anonym 20:28

  Då EFTA-länder som Schweiz, Lichtenstein, Norge och Island samt EU- men icke-euroländer som Sverige och Storbritannien är med i SEPA så förstår jag inte varför Grekland med nödvändighet skulle vara tvunget att lämna SEPA om man överger euron.

  Kanske Anonym vill ha godheten att förklara för oss som aldrig tittar utanför Sveriges gränser.

  SvaraRadera
 18. Notera att Iran har en storebror som heter Kina. Storebror och hans kompisar Brasilien och Turkiet har vuxit till sej så pass att grabben USA, på andra sidan gatan, börjar bli försiktigare.

  SvaraRadera
 19. http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/ekonomi?title=bankkrisen_paverkar_svenska_hushall&videoid=2078914

  SvaraRadera
 20. Hoppas ni tar långa positioner månaderna som kommer.

  SvaraRadera
 21. OT men hörde en intressant uppgift på nyheterna tidigare ikväll (har för mig att det var TV4:s sändning kl 19).

  Handelsbanken har nu infört ett (inofficiellt) krav på en egen insats om 25% vid bostadsköp. Detta var dock något banken inte ville kommentera.

  Studio Ett i P1 i eftermiddags var också intressant. Kan laddas ner som pod-radio på Sveriges Radios hemsida.

  Mvh, BLV (bostadslotterivinnare)

  SvaraRadera
 22. Cornu skulle kunna beröra espekt på krisen mer noggrant, dvs följderna utav en nedskrivning utav Gfreklands skulder. De privata aktörer som berörs direkt förtjänar troligtvis på att deras fodringar skrivs ned pga att de har alla troligtvis försäkrat sina fodringar. De som förlorar stort på en nedcskrivning är utställarna utav alla dessa CDSer och vem är det ? Spåret leder till City och Wall Street ....

  SvaraRadera
 23. Ett land är inget företag, det kan inte gå i konkurs. Men som vi sett i Lettland, och nu Grekland, kan omvärlden plundra det totalt, praktiskt sett samma effekt som att invadera det, minus bombkratrarna.
  Du har alla kännetecknen, befolkningsflykt, massdöd, förstörd infrastruktur, ekonomiskt sammanbrott…

  /Freddy

  SvaraRadera