Aktuellt

Kapten stoppade order om amerikanskt kärnvapenanfall under Kubakrisen 1962

Under Kubakrisen 1962 mottog en kärnvapenbas på Okinawa order om att avfyra sina kärnvapen. Ordern bekräftades, men ansvarigt befäl kapten W...

2011-10-05 14:52

Grekland passar på att rusta upp innan konkursen

Tillägg: Uppgifterna om inköpen av stridsvagnar är inte bekräftade. Däremot är köpen av flygplan och fartyg från Frankrike bekräftade. Bonnier/DN hänger dock på.

Snart konkursfärdiga Grekland passar på att rusta upp innan betalningsinställelsen (eng default). Schibsted/SvD uppmärksammar att landet vill köpa in 400 st amerikanska M1A1 Abrams-stridsvagnar.


Det är inte det att de saknar stridsvagnar. Skall man tro på Wikipedia har landet 170 st tyska Leopard 2A6 och 183 Leopard 2A4. Det betydligt större landet Sverige har 120 st Leopard 2A5, dvs en något äldre verision än de senaste Leopard-stridsvagnarna som grekerna köpt in under lånefesten. Sverige må ha större yta än Grekland, men befolkningstorleken är någorlunda lika, 9 miljoner mot Greklands 11 miljoner.

Men Grekland är förstås med i NATO och ligger aldrig mer än några skott från att gå i krig med ärkefienden NATO-landet Turkiet. Så nu är det dags för 400 st äldre M1A1 som dessutom skall renoveras. Dessa 400 st skall antagligen byta ut de 520 Leopard 1A5 som landet har. Eller komplettera, vem vet.

Just det. Medan Sverige har 120 st stridsvagnar har alltså Grekland 520 + 170 + 183 = 873 stycken. Grekerna brukar hävda att deras statsskuld beror på att de måste skydda Europa mot de ondskefulla muslimerna i Turkiet, men sanningen handlar kanske mer om att det inte var så länge sedan Grekland var en militärdiktatur och så länge militären får sina leksaker så låter de saken bero. Å andra sidan har CIA varnat för att en ny militärkupp är på gång i landet.

Schibsted skriver också att Grekland vill köpa in upp till 100 amfibiefordon.

Men det slutar inte där.

Hos Reuters kan vi läsa att självaste Tyskland och Frankrike, två av de euroländer som vill få Grekland att spara pengar, håller på att sälja in krigsfartyg, helikoptrar och stridsflygplan till grekerna! Frankrike vill att Grekland köper 40 st av deras Rafale-stridsflygplan, 15 helikoptrar och 6 fregatter. Vi pratar om rätt många miljarder euro här. 

Siffrorna det rör sig om är 4 miljarder euro för Rafale, en halv miljard för helikoptrarna och antagligen 2.5 miljarder för fregatterna. Minst.

Samtidigt vill Tyskland sälja en ubåt för en halv miljard euro till Grekland.

Summan för detta, oräknat 400 M1A1 Abrams-stridsvagnar, är alltså 7 miljarder euro, ca 65 miljarder SEK.

Jag har ett förslag på hur Grekland kan skärpa till sin budget. Eller är det så att Frankrike och Tyskland snabbt vill få igenom affärerna (och betalt i förskott) innan Grekland sedan ställer in betalningarna? 

Tobleronepolitik. Ta det på kortet och låta någon annan betala.

Stridsvagnarna kan man åtminstone sätta in mot det egna folket på Syntagmatorget, Syrien-stilen (en metod som Ryssland och Kina tycker är helt OK), men fregatter och ubåtar känns lite långsökt i det här läget. Dessutom får inte 873 stridsvagnar plats på torget samtidigt, så det känns som lite overkill.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

46 kommentarer:

 1. Man funderar ju osökt på hur mycket av dom vapnen som är ämnade för ett försvar mot yttre fiender, och hur mycket som är ämnat för att hålla sitt eget folk i schack. Ryktas att livekameran på Syntagma-torget är uppe igen.

  /Tompan

  SvaraRadera
 2. Grekland är Europas (Frankrike, Storbritanniens och Tysklands) bitch... och USAs för den delen. Jag vet att shoppingturen hos Frankrike var villkorad (återkommer med källa om den hittas). Det betyder att Grekland inte fick något lån om de inte köpte båtar (bl.a.) av Frankrike.

  Lär vara så i detta fallet också.

  SvaraRadera
 3. Kolla dina källor innan du skriver sågar ett folk vid fotknölarna.

  Jag såg detta igår på reddit.com (nu finns inte länken kvar där) och man kom fram till rätt snabbt att det var en opålitlig källa. Troligtvis är det därifrån som Cervenka/Svd har fått sina uppgifter ifrån, för det är svårt att hitta det någon annanstans på nätet.

  För de som inte vet det så är Reddits besökare mestadels amerikanska ungdomar, men det gör tydligen ingenting för högavlönade svenska journalister - här skrivs det artiklar och spekuleras fritt med ett borttaget foruminlägg som underlag.

  Det är ju lite skrämmande när man läser kommentarerna på Svd, så lätt är det tydligen att få igång en pöbel.

  SvaraRadera
 4. Ja, du länkar till Reuters i den andra delen av blogginlägget.

  Men det var den första delen jag kommenterade (var kanske inte tydligt nog). Av allt att döma är den källa som Svd:s artikel hämtar information ifrån bull****, eller iaf högst osäker.

  Jag har svårt att tänka mig att Cervenka har kontaktat tidningen “Hellenic Defence & Technology” för att verifiera uppgifterna. Men jag kan ju ha fel...

  Intressant är dock hur lätt folk hoppar på pöbeltåget mot det grekiska folket, baserat på en dåligt underbyggd/falsk/propaganda-artikel.

  SvaraRadera
 5. Fedor, tyvärr brukar jag utgå från att vad Schibsted eller Reuters skriver är någorlunda korrekt. Anger iaf källa, dvs Schibsted och Reuters.

  Att sedan åtminstone 50% av de som hackar på Grekland för slösaktighet själva råkar vara bolånetorskar eller andra kredittorskar, men inte ens är medvetna om det, gör det hela lite värre.

  När pöbeln amorterat av sina skulder kan de kasta första stenen.

  SvaraRadera
 6. Cervenka behöver knappast kontakta HD&T för att bekräfta att uppgifterna kommer därifrån. Det räcker så bra att googla lite.

  SvaraRadera
 7. Hur var det nu nån sa: The governments don’t rule the world. Goldman Sachs rules the world.

  SvaraRadera
 8. Turkey has taken advantage of Greece weakness and has starting building Nat Gas and oil rigs in Greek Cypriot waters, which is illegal, Greece has had meeting with Israel a Non Nato member asking for help. The turkey Nat gas oil rigs are surrounded by 3 Turkish war ships, so they know this is wrong, Greece knew they had these natural resources but these rigs would be in the view of very popular tourist areas...

  SvaraRadera
 9. Lite väl vinklat blogginlägg. Också om man skall tro wikipedia....

  SvaraRadera
 10. Det här är en blogg. Finns inga krav på objektivitet.

  SvaraRadera
 11. RE: 2011-10-05 15:33
  "Att sedan åtminstone 50% av de som hackar på Grekland för slösaktighet själva råkar vara bolånetorskar eller andra kredittorskar, men inte ens är medvetna om det, gör det hela lite värre.
  När pöbeln amorterat av sina skulder kan de kasta första stenen."

  Mycket bra skrivet av dig Cornu, läser en del av komentarerna på DI, man blir nästan mörkrädd vilka lågvatten märken där finns bland kommentarerna.

  Projicering, läsvärt.
  http://user.tninet.se/csz433c/homepages/evah/html/projisering.htm

  SvaraRadera
 12. Börjesson:

  Du länkar fortfarande till samma opålitliga källa.

  Jag talar själv grekiska och är det något det inte råder brist på i Grekland så är det olika tidningar. Det finns otroligt många småtidningar för de mest obskyra ämnen där ganska många av dessa handlar om militären, krigshistoria och om Greklands storhetstid under antiken osv.

  Ofta prånglar dessa tidningar ut en väldans massa nummer med rätt dålig journalistik som följd (jag har alltid förundrats över hur detta har kunnat gå runt ekonomiskt, många har dock lagt ner de senaste åren pga krisen).

  "Elliniki Amyna" är inte direkt känd för att producera kvalitet om man säger så, utan vänder sig snarare till den militaristiska och nationalistiska publiken som sväljer artiklar som denna med hull och hår.


  Cornu:
  Denna blogg skulle bli väldigt tråkig om det fanns något krav på objektivitet.

  SvaraRadera
 13. Fedor, notera dock att jag lade till ett litet tillägg om Schibsteduppgifterna först i själva blogginlägget.

  Som grektalande, har du några kommentarer kring den allmänna eller specifika situationen i Grekland just nu som du vill eller kan dela med dig av?

  SvaraRadera
 14. Men det här är ju klassisk korruptionspolitik.Är det nån på allvar som inte tror att drivkraften bakom dessa beställningar är att diverse politiker och militärer inte ska få ett krydda t(eller mer kryddat) bankkonto i nåt skatteparadis? Utgår ifrån att Turkarna och Grekerna pratar off the record med varandra, hetsar lite i pressen och vips så får man med politikerna på nybeställningar av vapen (så att diverse folk kan sko sig).

  /Eilertrules

  SvaraRadera
 15. Något som är väldigt påtagligt är att landet sakta men säkert dräneras på kompetens. Alla mina ”unga vuxna” grekiska kusiner har flyttat utomlands till Tyskland, Holland och Sverige (en jobbar som läkare i Stockholm, en annan med satelliter på Rymdbolaget i Kiruna - alla invandrare är inte lågutbildade….). Föräldrarna bor kvar.
  Jag jobbade för några år sen tillsammans med en briljant kille som hade startat olika internetföretag (och tjänat en rejäl hacka). Han försökte och ville stanna kvar, men pga av bristen på kompetens i Grekland flyttade han till San Fransisco där han startade nytt (med en annan utflyttad grek). De blev uppköpta och jobbar numer på Google. Och så fortsätter det…

  Något annat som ofta inte nämns i media är den massinvandring som har skett till de senaste åren. Nu snackar vi inte om något tusental som sprids ut över landet och ”tas om hand”, som i Sverige. Det handlar om hundratusentals de senaste 10 åren och de flesta hamnar i Aten. Jag gick tvärs genom halva Aten i somras (gillar att promenera) och slogs av att jag kunde passera kvarter efter kvarter med en påtagligt stor del invandrare från Afrika och mellanöstern. Många har assimilerats och väldigt många jobbar hårt för att klara sig, flera familjer bor i en tvåa osv, men det är väldigt, väldigt många som inte har gjort det.
  Inbrott, överfall och den allmänna osäkerheten på Atens gator har ökat markant. Man låser alla fönster i Aten, även om man bor på 7:e våningen (både på dagen och natten).

  Lägg finanskrisen ovanpå detta så kan man inte förvänta sig annat än att det skapas friktion. Den psykologiska och vardagliga stressen som är resultatet av finanskrisen är påtaglig och nationalister, rasister, konspirationsteoretiker, terrorister - kort sagt, en massa olika extremismer frodas. Terrordåd, statskupp och politikermord är inte heller osannolikt att vi kommer få se, det har hänt förut om man säger så…
  Jag har alltid varit stolt över att greker har varit ett öppet och ickerasistiskt folk, men tyvärr håller detta på att ändras. Jag har dock viss förståelse varför, givet omständigheterna.

  Det finns ingen bra utväg för det grekiska folket, hur det än kommer att gå så kommer det att fortsätta vara extremt tufft en lång tid framöver.

  Frågan är vad som är bäst för andra européer, och för Sverige? Personligen tycker jag att Tyskland (och andra europeiska länder) har det historiska bagaget att man borde ”ställa upp”.

  F.ö:
  Krisen och alla de problem som den har fört med sig hindrar dock inte att jag kommer åka dit ett par månader denna vinter - det är fortfarande ett spännande land med ett varmt folk och stränderna på Kreta är skönare än Stockholmsslasket i januari.

  SvaraRadera
 16. Fedor - tack för bra info om Grekland. C kan tala för sig själv, men jag vill ändå påpeka att C inte skrivit något ont om grekerna. Det är den grekiska politiiska nomenklaturan och dess allierade inom maktapparaten och bankvänsendet han varit kritisk mot. Och att alla så kallade "räddningspaket" främst är ägnade att rädda det tyska och franska bankkapitalet torde inte vara någon hemlighet. För varje "räddningspaktet" tvingas grekerna att dra åt svångremmen.
  Jag tror att kaos hotar runt hörnet. En militärkupp förefaller inte helt orimlig i detta läge. Kanske inte just nu, men om läget skulle förvärras ytterligare så måste maktapparatens våldsmonopol ta över eftersom de "demokratiska" institutionerna inte längre har folkets förtroende. Kontraktet är brutet.

  SvaraRadera
 17. Det borde finnas en risk att den grekiska ekonomin och politiken rasar ihop så mycket att en militärkupp blir en förbättring för en stor andel av befolkningen. Då borde risken för en kupp öka rejält.

  Vilka skulle sko sig på en kupp? Vilka krafter finns det inom militären? Jag vet inget om dem.

  SvaraRadera
 18. Bosse:

  Äh, precis som en bloggare kan ta till överord ibland så kan en bloggkommentator uttrycka sig lite slarvigt då och då när känslorna tar över... Det gör väl det hela lite mer "intressant" kanske, tråkigt blir det ju om man ska vara så himla grå hela tiden.

  SvaraRadera
 19. Off topic, surt idag med bankkonto

  SvaraRadera
 20. Fedor, Bosse, eftersom jag visste att det var felaktigt att jag skulle svartmålat det grekiska folket så tog jag på inget sätt illa vid mig eller behövde gå i svaromål. Fedor hade rätt i princip dock.

  Orelaterat: Finns en del psykfall som gillar att projicera på mig deras egna brister. Eftersom jag har rätt god självkännedom så vet jag att de har fel och bara projicerar och bemöter inte dem heller. Men det är lustigt hur mycket de självhatande psykfallen berättar om sig själva när de hittar på diverse tillord och adjektiv om mig.

  SvaraRadera
 21. Och tack Fedor för lite insideinformation om och kring Grekland. Alltid kul och intressant att läsa något från någon som vet och förstår mer än media.

  SvaraRadera
 22. 18:17, jaså? Varför då? Igår var du tyst. Förstår att du behöver motivera dina investeringar för dig själv genom att hacka på andra. Mår du bättre av det så bjuder jag på det.

  Extra surt är det nog att sitta med någon Bull/Bearprodukt. Den här volatiliteten måste äta upp derivaten helt.

  SvaraRadera
 23. Om inte jag är felunderrättad så har grekerna glest Leopard-vagnar i Europa

  Vet inte om dessa är fullt betalda till tyskarna

  Grekland kanske måste lämna tillbaka dem och då måste de ju ha något istället

  OBS helt obekräftad spekulation - men jag är rätt säker på att de har flest Leopardvagnar i Europa

  http://www.fprado.com/armorsite/leo2.htm

  SvaraRadera
 24. Oops

  Inte "glest"

  Skulle vara "flest"

  SvaraRadera
 25. Cornucopia,
  Snacka om att vinkla uppgifter för att vädra sina fördomar. Jag omvärderar min tidigare uppfattning om Dig som bloggare
  Stridsvagnarna plus en massa andra stridsfordon skänks av USA till grekiska armen. Det Grekland betalar är transporten.
  I och med detta skrotas ca 400 M48A5 Molf från battaljonerna på de egeiska öarna, de ersätts av Leo1A5 från D armekåren.
  Länk http://www.defencegreece.com/index.php/2011/10/the-u-s-approved-to-grant-400-m1a1-abrams-to-greece/
  Mauroskoufis

  SvaraRadera
 26. Vad har NATO för roll i det hela? Kan det vara så att Grekland köper vapnen för att uppfylla villkoren för fortsatt NATO-medlemskap? Skulle vara intressant att veta.

  //Pelle

  SvaraRadera
 27. 18:37, 18:36, blir smått schizofrent om Turkiet och Grekland skall gå i krig med varandra med samma stridsvagnar på bägge sidor. Leo vs Leo.

  18:44, tack för uppgifterna och förtydligandena. Kort sagt kommer man 873 + 400 = 1273 någorlunda moderna stridsvagnar.

  Att jämföra med Sveriges 120 med ungefär samma befolkning.

  SvaraRadera
 28. 18.46:
  Varav vi bara nyttjar tre kompanier i kommande insatsorganisation. Resten hamnar väl i förråd...
  /EXC

  SvaraRadera
 29. Är det verkligen korrekt? Det skall finnas tre fristående stridsvagnskompanier, men det säger väl ingenting om att det inte skall finnas stridsvagnskompanier i några av de tyngre manöverbataljonerna? Eller tolkar jag fel? Totalt räcker stridsvagnarna till åtta kompanier (om sju vagnar är bärgningsvagnar), dvs tre fristående och någon kombination av 1 eller 2 strvkompanier per bataljon i de tyngre manöverbataljonerna.

  SvaraRadera
 30. Fast roligast med det här inlägget var ändå reklamen på slutet från travel.se

  SvaraRadera
 31. C 19.03:
  Manöverbataljonerna är rena mek- alt motoriserade bat utan strv. Tyvärr. Gamla mekbat 09 med allsidiga manöverenheter är ett minne blott.
  /EXC

  SvaraRadera
 32. EXC, seriöst? Vad skall vi då med ett försvar till? Sverige kan inte försvaras med 45 (14*3+3 bärgare) stridsvagnar.

  Går iofs inte med 120 heller, men speciellt om manöverbataljonerna skall vara töntbataljoner utan stridsvagnar så duger de bara till polisaktioner i tredje världen. Eller vänta, det är ju det enda vi hade tänkt ha dem till.

  Nya Patria-hjulvagnarna kommer väl rent av bara ha 12.7mm kulsprutor? Eller skall de ha något att komma med?

  Trött jag blev nu.

  SvaraRadera
 33. Ja Grekland befinner sig ju redan i kk eller kanske lite mera av ett "chapter 11", inget förvånar än ju längre när man läser om alla faiblesser vad skall man tro? Håller helt med MFC om de inte sätter ned foten ordentligt så kommer de att bli koloniserade av framförallt Frankrike och Tyskland.

  Det är ju inte schysst att ta en springnota, men om de tänker betala som Irland då får de nog diska i många generationer.

  SvaraRadera
 34. Off topic:
  en mäklarchef som pratar av sig lite:
  nakna mäklaren

  SvaraRadera
 35. Nja du Cornucopia. Att i deras läge köpa 400 Abrahams kan vara deras viktigaste investering någonsin. Det Ottomanska riket vädrar morgonluft och just nu finns det hur mycket morgonluft som helst att fylla upp.

  Turkiet är det enda landet i 'Europa" som kan genomföra militära aktioner i sina grannländer utan direkta sanktioner, Carl Bildt och EU-politiker älskar Turkiet. Ett framtida EU-land med en gigantisk marknad som man kan pumpa in miljarder i som sen kan motköpas i form av Scania-lastbilar och snabbskjutande Boforskanoner. Att sedan Turkiet har en korrumperad statsförvaltning och ett medeltida rättssystem bekymrar bara vänstermänniskor.

  Grekland har all anledning att oroa sig. Den enda granne i mitt närområde jag inte skulle vilja ha (förutom ryssarna som vi redan har [jag har ringt störningsjouren men ingen svarar].... det är Turkiet).

  Utmärkt blogg, fast man måste hela tiden rätta dig.......mvh/sjodan

  SvaraRadera
 36. Sjodan, bra att du rättar. Det hör till. Kallas interaktivitet. En blogg fungerar åt bägge hållen.

  SvaraRadera
 37. Leo hit och Leo dit. En bataljon med rejäla Centurion är ändå det bästa. Åtminstone i fredstid, på vintern, då pansarskytte får kallbrand i tårna och Centurion-besättningen läser fantomen-tidningar och dricker kaffe.

  Skämt åsido, lite off topic, varför denna torka ifråga om Italiens kraftiga nedgradering av Moodys? Totalt tyst i nyheterna och media. Utom SR i morse (går kväll?)

  "Moody´s sänker betyget i tre steg, från A2 till Aa2. Med utsikt för ytterligare en sänkning."

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4731420

  Kommentarer någon?

  SvaraRadera
 38. Till anonym 15.59
  Sluta sprida desinformation , cyprioterna började borra först och turkcyprioterna motsatte sig detta. Att fastlands turkarna la sig i var p g a israelisk inblandning i borrningen.

  SvaraRadera
 39. Man kan verkligen fråga sig hur logiskt det är att rusta upp militären när landet är bankrutt, någon kommer att få stå för fiolerna, blir väl skattebetalare i övriga EU anta jag. Sen kan man börja undra var dom ska ha all utrusting till?
  En webbsida från förra året, http://vaken.se/modules/smartsection/item.php?itemid=740
  skrolla ner till "Militären får sättas in mot svenskar"
  Hur ska man tolka det med tanke på vad som försigår i EU: krisländer?

  SvaraRadera
 40. Man får i din artikel intrycket av att "Sverige bara har gamla skruttiga A5, men Grekerna minsann har nya fina A6". Riktigt så är det inte, både Strv 122 och Leopard 2A6 HEL skiljer sig från baseline A5/A6. Leopard 2A6 HEL är i princip en Strv 122 med APU, luftkonditionering (för att kyla elektroniken i det varma medelhavsklimatet) samt det längre eldröret hos vanliga Leopard 2A6.

  Dessutom får man ju inte glömma att, om jag minns rätt, så är 10st av de 119st Strv 122 uppgraderade till Strv 122C för användning i Långtbortistan.

  SvaraRadera
 41. länk DN funkar ej

  SvaraRadera
 42. Grekland är västerlandets bålverk mot horderna från öst. Det vet våra ledare innerst inne.

  SvaraRadera
 43. Vad säger Grekland till EMU om lånepaketet?
  - TANKS!

  SvaraRadera
 44. Har frågat en del grekiska journalister (på twitter) och det verkar faktiskt vara så att Grekland har lagt en beställning på 400 tanks.
  Mitt antagande att så INTE var fallet igår verkar alltså ha varit felaktigt.
  *Förbereder att ansluta mig till pöbeln...*

  SvaraRadera
 45. alla vet att turkiet hade kört över grekland plus att dom är bankrupt

  SvaraRadera