Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själv!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2011-10-06 07:43

Försvarsmakten, var god dröj!

Nej, jag avser inte med rubriken att Insatsorganisation 2014 inte kommer vara på plats förrän 2019 och även till dess vara beroende av de sista stackars kullarna krigsplacerade värnpliktiga.

Nej, jag avser inte heller hur många dagar, månader eller år det tar innan svenskt försvar kan vara insatsberett, även under IO2014.


Nej, jag avser press- och informationsansvariga på Försvarsmaktens förband. I första hand är det till dessa som specifika frågor skall ställas och inte till någon central press- och informationsfunktion hos Högkvarteret. Det finns nämligen några högst relevanta frågor som behöver svar. IO2014 är eventuellt inte alls så stor (ett väldigt relativt begrepp, den var redan minimal) som den ser ut att vara på pappret.

Nu förväntade jag mig aldrig att press- och informationsansvariga skulle vara i tjänst runt 0600 på morgonen då jag skickade en serie med mail med frågor om IO2014 till bland annat P 4, P 7, I 19 och Trängregementet. Men kommer det vara någon på plats för att svara på mail klockan 0800? Eller 0900?

Att döma av automatsvaren jag fick, svar nej.

Det handlar om veckor, månader eller rent av år innan press- och informationsansvariga kommer vara på kontoret. Japp. År. I värsta fall kan jag först få svar på ställd fråga nästa år. I bästa fall nästa vecka. Från åtminstone ett av förbanden har jag dock inte fått något automatsvar om att personen inte är i tjänst. Får se om det är så i verkligheten också. Man kan ju tycka att Försvarsmakten borde kunna det här med att klara av förluster och tillsätta någon tillförordnad person till tjänsten om någon är tjänstledig, på semester eller kanske föräldraledig? Tillägg: Jag mailade för övrigt Trängregementet i somras med några frågor. Svaret då var att det inte fanns någon som kunde svara på frågorna, men jag skulle få svar när relevant person kom tillbaka från semestern. Nu är det oktober. Goda semesterförmåner i Försvarsmakten tydligen? Man får hoppas att logistiken hos logistikbataljon är rappare än så normalt. 

Nu skall vi se. Är man press- och informationsansvarig bör man vara tillgänglig egentligen 24/7/365, 24 timmar om dagen, 7 dagar i veckan, 365 dagar om året. Det ingår i jobbet.

Frågan är om Försvarsmaktens presstjänst bara anpassat sig till övriga försvarets insatstider? 

Tillägg: Det förband som svarar först skall få ett hedersomnämnande som Sveriges mest insatsberedda förband. Åtminstone på informationsavdelningen.

Hedersomnämnande: Sveriges mest insatsberedda fältförband är Skånska södra regementet, P 7. De svarade förnämligt och föredömligt klockan 07:59:13. De har uppenbarligen förbättrat sig sedan från Skaraborgs regemente och hela 2:a pansarbataljon (inklusive repgubbar) från Pb 9 Skaraborgsbrigaden körde cirklar runt dem (på skåningarnas hemmaplan) på slutövningen maj 1992.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Och ändå har vi fler info-människor än soldater ute på förbanden.
  Hoppade att ingen mailar för att försöka få tag på några ur den senare kategorin...

  SvaraRadera
 2. Och ändå har vi fler info-människor än soldater ute på förbanden.
  Hoppade att ingen mailar för att försöka få tag på några ur den senare kategorin...

  SvaraRadera
 3. Hej

  Jag tror att vi på P4 har gjort en liten miss här. Vår informationschef är tjänsteledig fram till nästa sommar och vi har missat att uppdatera hemsidan om vem som är tillförordnad infochef under tiden. Om du istället mejlar dina frågor till [email protected] så hoppas vi att vi ska kunna svara på dem (och så passar vi på att uppdatera hemsidan så att framtida mejl hamnar rätt).

  // Joakim Elovsson, Informatör, P 4

  SvaraRadera
 4. P7 har såvitt jag vet utbildat de bästa stridsvagnskompanierna de sista 10 åren. Numera utbildas bara panskarskytte och inga stridsvagnskompanier. Lite tråkigt eftersom det är en mäktig syn att se en leopard i full karriär dra fram över heden!
  //skåning

  SvaraRadera
 5. Joakim Elovsson, det finns ingen silvermedalj i krig. Fast nu gällde det bara informationstjänsten på hemsidan som tur var.

  SvaraRadera
 6. @Cornucopia?: Det var mer för att kunna svara på dina frågor som jag kommenterade och inte så mycket för att få ett hedersomnämnande ;)
  // Joakim

  SvaraRadera
 7. Cornu, Jag tror du snickrar på en ny bok.. kan du bekräfta eller ska jag "vara god och dröja"? ;-) påtal på P7, ett HV kompani slog ut deras ledningsvagn sedan stridsvagnarna bara kört förbi kompaniet :-)

  SvaraRadera
 8. Tror du det? Har du varit inne på min officiella Facebook-sida?

  SvaraRadera
 9. Nej det har jag inte. Tycker inte om Facebook så mycket...

  SvaraRadera
 10. C
  Kontakta Markstridsskolan om det gäller IO 14 och manöverbataljonerna. De har det senaste.

  /EXC

  SvaraRadera
 11. Har i perioder försökt ha en mailkorrespondans med Amf1 resp. Högkvarteret. Ofta helt resultatlöst. Regeringskansliet är inte heller bättre, med svarstider på ett halvår eller inte alls. Trist.

  SvaraRadera
 12. Vi behöver inget försvar. Vi behöver inte försvara oss emot någon för vem skulle vilja attackera vårat kära rike? Det vi behöver istället kärlek & kramar så blir allt bra :)

  /Knut

  SvaraRadera
 13. Känns rätt billigt att såga en hel yrkesgrupp på grundval av att du inte får personlig uppmärksamhet i samma sekund som du får för dig att du vill det. Tog det hela två morgontimmar innan du fick svar? Ja, informatörerna verkar onekligen slöa. Hade det varit på riktigt och inte ett specialutformat test med på förhand given utgång så hade du sannolikt mailat och ringt vidare tills du fått tag på någon med svar, eller hur?

  SvaraRadera
 14. +1 till anonym 16:58. Det du, Cornucopia, sysslar med nu osar effektsökeri. När du och dina gelikar i försvarsbloggeriet inte har något annat att gnälla på, brukar ni ge er på olika delar av försvarets informationstjänst. Oftast för att informatörerna har fräckheten att fullgöra sitt uppdrag genom att företräda en annan uppfattning än er. Och det ger ju applåder från apberget i kommentarsfälten. Men någon vidare konstruktiv och intelligent försvarsdebatt blir det förstås inte. Men det kanske inte är meningen heller. Effektsökeri var det, ja.

  SvaraRadera