Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2011-10-18 23:07

Föreläsningen hos Utrikespolitiska föreningen i Lund

Det verkar som att min föreläsning Resurskriser i en föränderlig värld hos UPF Lund blev lyckad. Å andra sidan har de som är negativa en tendens att inte berätta detta. Fanns både de som hade svårt att hålla ögonen öppna och de som skakade mycket på huvudet.


Lägger ut en liten lagom suddig iPhone-bild på de förväntasfulla åhörarna i ett nästan fullsatt Café Athena i AF Borgen i Lund. Grovt räknat baserat på handuppräckning var ungefär hälften studenter i Lund, hälften andra och i princip samtliga bodde föga överraskande i Skåne. Väldigt få statligt anställda närvarande.


Föreläsningen har spelats in på video, men det kanske tar en månad att klippa ihop de olika kameravinklarna och själva presentationen till en sammansatt film, men därefter skall väl övriga intresserade få en möjlighet att lyssna på föreläsningen.

Mycket trevlig och disciplinerad publik och många riktigt bra frågor efteråt. Alltid trevligt att få träffa och skaka hand med bloggläsare också.

Utan själva föreläsningen är nog Keynote-presentationen ganska meningslös att lägga ut annat än för närvarande åhörare.

Skall fixa det ändå, återkommer på den punkten.

Fick även signerat bort mina sista exemplar av gamla utgåvan av Midvintermörker. Senaste beskedet från mitt förlag Massolit är att den nya boken kanske finns i handeln redan på fredag. Annars är det måndag som gäller. I butik bör den finnas hos både Akademibokhandeln och Bokia, fredag eller måndag, men fråga gärna efter den annars.

Bloggen Fication har en sammanfattning och recension av föreläsningen liksom Brachyura som tyvärr inte kom fram och presenterade sig vad jag vet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

17 kommentarer:

 1. Ta en sovmorron så slipper du eländet på börsen

  SvaraRadera
 2. Tack för bra föreläsning, trevligt att få se dig live! sprang från jobbet för att hinna till Lund i tid och det kändes väl värt det i efterhand. Den främsta anledningen till att jag ville höra föreläsningen var kanske inte för att få höra något radikalt nytt utan snarare för att få en bra sammanfattning av vissa bitar. Kommer förhoppningsvis kunna använda det som ett avstamp för ett större jobbrelaterat projekt om energiberoende. Svaret på en av de sista frågorna tycker jag borde kunna utvecklas till ett eget blogginlägg, hur ser du tex. på miljöpartiets (tidigare) idéer om minskad arbetstid och en form av grundersättning, det enda som kommit ut av detta blev väl friåret men det fanns ju en hel del mer radikala tankar med ursprungligen. Finns även flera andra som resonerat kring dessa frågor men kommer inga namn för mej nu..

  SvaraRadera
 3. Jag hade gärna varit där vilket faktiskt var min plan när jag först läste att du skulle tala i Lund. Dock har jag tenta idag om en timme så det var bara plugg för min del igår.

  SvaraRadera
 4. Joakim Persson2011-10-19 08:58

  Det var en trevlig föreläsning, alltid kul att se vem man tjafsar med på nätet.

  Vi borde spinna vidare på "utvinna uran ur havsvatten"-diskussionen en annan gång, det är politiskt omöjligt att på bred front bygga ut kärnkraften, men när vårt välstånd väl har rasat en bit så kan opinionen vända.

  SvaraRadera
 5. Tack för en bra föreläsning! Alltid bra att se en person i levande livet.

  Vad som sägs är inte alltid det viktigaste. Har man köpt budskapet brukar jag fokusera på hur något sägs.

  Nej jag presenterade mig inte, tyvärr kanske man ska säga. Antalet böcker till salu var mindre än antalet i kön :-)

  SvaraRadera
 6. Det var absolut lyckat! Man tackar för billig underhållning(?) Trevligt att ses irl.

  /Statsanställd

  SvaraRadera
 7. Jaså, det var du som var Den Statsanställde?

  Varsågod.

  SvaraRadera
 8. Instämmer med föregående kommentatorer och tackar för en givande kväll!
  Det är ett angeläget upplysningsarbete, som jag hoppas ökar medvetenheten hos såväl enskilda som alla med inflytande över samhällsplaneringen.

  Rekommenderar alla att läsa de två utmärkta recensionerna som länkas till sist i blogginlägget.

  Kul för övrigt att få träffa och snacka med andra bloggläsare

  Aktiepohlman

  SvaraRadera
 9. Tack för en intressant föreläsning! Även om jag har läst bloggen så var det några nya saker som kom upp. Dessutom kul att få höra dig knyta ihop flera ämnen samtidigt (på bloggen blir blogginläggen ofta mer inriktade på ett ämne; PO, skuldkris, Libyeninsatsen, Rysskräck etc.) Enda negativa var att jag hade svårt att se din text på presentationen längst bak i den förhållandevis lilla lokalen. /Sista signerade exet av Midvintermörker

  SvaraRadera
 10. Tack för ett bra föredrag som fler borde ha lyssnat på! Med köbildningen efteråt hade jag inte möjlighet att byta några ord.

  En subjektiv bedömning av hur du kan förbättra vissa bitar: Eftersom du är så pass tydlig skulle du klara dig utan "dubbelarbete" i många fall, alltså när du säger samma sak som står på skärmen. Enligt min bedömning tar det bara fokus från det du faktiskt säger. Ju mindre texter på skärmen, desto bättre. Givetvis gäller detta inte i alla lägen. T.ex. behöver ju diagram eller liknande ofta en ytterligare förklaring.

  Annars, mycket intressant att få en större sammanslagen bild av olika scenarion och hur de hänger ihop. Tack för det!

  En fråga: i statistiken över besökare till bloggen, ser du om du har några besökare från Riksdagen?

  SvaraRadera
 11. Jo, inte så mycket text på slides är ju ett klassiskt fel. Får väl börja ha stödanteckningar istället för att köra med slides + ur huvudet.

  Ja, jag ser antalet besökare från Riksdagen. Kan göra en sammanställning någon gång. Så länge kan du se aktuell myndighetstrafik hos Creeper, även om den missar en del.

  http://www.gnuheter.com/creeper/site/cornucopia.cornubot.se

  SvaraRadera
 12. Peak oil eller inte, SUV:arna stod i alla fall uppradade längs Sandgatan på vägen mot AF-borgen. Kanske är det något demonstrativt i att köra sina mest resursslukande bilar för att höra om att dessa resurser håller på att sina?

  SvaraRadera
 13. Ser att du även kommenterade oljepriset och skillnaden mellan Brent och WTI. Det vore kul att se den biten från dig. Jag ser det som en indikation på att USA inte längre är dominerande i världens ekonomier. Därtill så ser jag det låga gaspriset i USA som ett bevis på att marknaden inte kan styra på ett vettigt sätt när resurserna sinar./Oppti

  SvaraRadera
 14. Tack för en intressant och givande presentation igår!

  Ett annat förslag till tidigare punkter angående förbättring: använd font Arial och ev. en laserpekare som underlättar när du utgår ifrån diagrammen. Dessutom, diagrammen som är alldeles utmärkta content wise btw, borde göras större... Några förslag från min sida.

  Ser fram emot fler intressanta och givande inlägg framöver. Går gärna på fler presentationer om du är i närheten av Lund igen. :-)

  Mvh M.

  SvaraRadera
 15. Tack för en bra föreläsning. Jag väntar dock otåligt på Keynote-presentationen...

  SvaraRadera
 16. 09:02, det är på gång. Jag har strul med mitt bredband och uppladdning är nu så långsamt och instabilt att jag ännu inte lyckaats ladda upp PDF:en utan att bredbandet brutit förbindelsen under uppladdningen. Men jag försöker igen och igen.

  SvaraRadera
 17. Presentationen finns nu för nedladdning via evenemangets Facebook-sida eller direkt som länk här.

  SvaraRadera