Cornucopia?

Aktuellt

Anmäl dig till Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen . Om du mailar [email protected] och uppger CORNU eller anger CORNU i kontak...

2011-10-31 11:34

Byggfirma fakturerade för arbete de inte utförde

En del saker är inte nyheter. I princip alla privatpersoner som anlitat byggfirmor för större eller mindre arbeten har varit med om att dessa fakturerar för tid de inte utfört något arbete på, sk saltade fakturor.

Jag har inte haft några problem med vare sig rörmokare, elektriker, plåtslagare eller målare, utan det är snickare som varit kreativa i sin fakturering och t ex fakturerat för tid de varit hos en annan kund för garantiåtgärd.


Nu anser sig Göran Persson blivit utsatt för motsvarande, fast hela 700 timmar, och har därför blivit stämd av byggbolaget. Nyheten om överfakturering (vilket tingsrätten får avgöra) inom byggbranschen är ingen nyhet. Att Göran Persson är offret är nyheten, men skall förstås på något vis utmåla Storpatron Persson i dålig dager. Vem som har rätt i det här fallet låter jag vara osagt. Men överfakturering förekommer och är rejält utbrett. De flesta biter antagligen ihop och betalar. Om de alls märkt det. Det är ju ändå bankens pengar, bara att låna lite till. Snickarna ser det nog inte ens som stöld, eftersom det är banken som betalar.

Snarare så känner nog firman lukten av en möjlighet att stämma någon som faktiskt har pengarna i fallet Göran Persson.

Tanken med hantverkare är att man inte skall behöva vara med själv, men av erfarenhet är det lönsamt att stå med armarna i kors med tidtagarur och kamera och dokumentera arbetet alla timmar. Det blir en bra timpenning att slippa betala för privatsamtal i mobiltelefon eller oförklarlig frånvaro på hela eller halva dagar. Fast i Göran Perssons fall ser det ut att röra sig om veckor av frånvaro som fakturerats.

En liten varning. Städa inte på byggarbetsplatsen när snickarna inte är närvarande. Då fakturerar de för städningen också, dvs du får betala för ditt eget arbete. Extra roligt är när det specas "städning" på fakturan för ett datum då man inte var närvarande och kunden själv städade. Glöm inte att dokumentera det egna arbetet. Annars är städning och annan hantlangning något man med fördel själv kan bidra med när man ändå övervakar det inhyrda arbetet.

Sedan finns det byggfirmor som lämnar faktura men insisterar på att få betalt kontant eller via postväxel och inte via bankgiro. Kanske för att de fakturerar fler timmar än de har tid att jobba på en vecka?

Å andra sidan kanske man skall se den aktuella stämningen som karma för Göran Persson. Själv sjukskrev han ju sig inte när han var hemma efter att ha gått förbi sjukvårdsköerna för en knä (eller var det höft?) operation via den typen av privat försäkring som (s) vill motarbeta. Istället fick han full lön i några veckor medan vice statsminister fick ta över hans sysslor. Detta var 2005. Med ränta sedan dess går det nog på ett ut.

Tillägg: Läser man stämningsansökan så kan det hela grunda sig i att man aldrig varit närvarande på fredagar, men specat arbete måndag - fredag. Hantverkarna skall dock enligt byggfirman jobbat 40 timmar per vecka måndag - torsdag. Att man redovisade måndag - fredag skall ha gjorts av statistikskäl.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

23 kommentarer:

 1. Det finns säkert pålitliga hantverkare. Men det är helt sjukt att gynna en bransch på det sättet som det görs idag. Tänk om alla som sålde privata tjänster kunde få skattebetalarna att stå för hälften av arvodet.

  SvaraRadera
 2. Hade inte herr Persson sin broders byggfirma på entreprenad?
  Är det brödrafejd?
  Om ej: varför lät inte herr Persson brodern vara konsult och övervaka sin byggkollega?
  Ack, så många frågor!

  SvaraRadera
 3. Det finns bara ett sätt att ta kontrollen: skriv kontrakt om fast pris och slutdatum med avsevärda skadestånd vid avtalsbrott. En vän till mig (jurist) gjorde detta och nu jobbar hantverkaren gratis på sin tredje månad och går snart omkull.
  /Ulf

  SvaraRadera
 4. En vanlig arbetsdag för hantverkare: åka till bygget, se att en skruv/planka/färg fattas, åka till Bauhaus i 2-3 timmar, tillbaka till bygget, ta lunch, spika lite, kafferast, nu fattas det en annan skruv!, dagen avslutas - fakturera för 7 timmars arbete á 1000 kr ex. moms.

  Obs! Detta är inte en överdrift. Jag har varit med vid flera olika rättsprocesser senaste året ( i Stockholm), flera av dessa fall är barnfamiljer som har fått räkningar på 500k - 1 miljon mer än vad som offererats och det verkar som att det väldigt ofta brukar gå till på det här sättet.

  Totalt har väl ca 20 underentreprenörer var inblandade på de olika byggena och det de alla har gemensamt är att de saltar räkningen så in i helskotta, det verkar närmast vara standardförfarande. Det mest bisarra är att det här inte ens ses som något konstigt från hantverkarna - ofta är de helt oförstående för att folk reagerar när de får en räkning på 700 000 mer än vad som överenskommits.

  Mer än en gång har jag hört en hantverkare säga: "Men huset kommer ju att vara värt XXX tusen/miljoner mer efter renoveringen så du kommer att tjäna på det ändå".

  Mitt råd till de som ska renovera villan: Se till att en duktig advokat kollar igenom avtalet innan något skrivs på - och syna sen allt arbete som "görs" som en hök. Fota, spela in samtal, spara mejl osv.

  SvaraRadera
 5. Det är märkligt hur förhållandevis välbetalda hantverkare är med tanke på hur ineffektiva många är. Personligen tycker jag att målare är värst då det kommer till mygel och maskande. Fakturerar för dubbelt så mycket färg som går åt och själva arbetet är helt okvalificerat.

  SvaraRadera
 6. Haddock, så sant, så sant. ROT-avdraget och bostadsbubblan förvärrar det hela då timpenningarna höjts pga avdragen och just attityden att bostade ju stiger i värde gör att hanterverkarna kommer undan i vad som helst.

  Varningsklockorna ringde när snickaren kom i en 740. En BMW 740. Ny sådan.

  SvaraRadera
 7. Johan S, målare tycker jag är bäst. På riktigt. De kan utföra mirakel som suddar ut allt fusk som snickarna utfört. Det är deras arbete som är den yta man ser. Har inget att anmärka på dem, då de även fakturerat korrekt tid.

  Det är iaf min erfarenhet. Ärligt talat kan man lika gärna bygga själv och bara ta in målarna för att sudda bort de egna misstagen. Bredspackel FTW.

  SvaraRadera
 8. Jag ogillar att bli lurad så trots att jag är toppspecialist inom mitt gebit så brukar jag fixa byggjobben kring villan själv.
  Jag har kompisar som fått åka till rätten för olika renoveringar. Vem orkar med sånt.
  / Lowrisk

  SvaraRadera
 9. Mobiltelefonprat (nya uppdrag), fika och hämta material som man borde haft med sig, ingår tydligen i hantverkeriet. Så mäta tid på plats hjälper inte alltid.

  SvaraRadera
 10. Tyvärr (?) så är det nog så att den bästa /minst dåliga lösningen är att handla upp på offert. Dock inte så att hantverkaren skickar offert med sina krav på, utan att kunden själv har ett färdigt avtal som anbuden måste följa - redan det är ett IQ-test på entreprenörerna.
  Utgå ifrån att hantverkaren är en person som har noll kunskap om juridiken kring det egna företagandet. Det blir säkert tjafs ändå men man minimerar nonsensdiskussioner t.ex. då man till följd av fel, förseningar mm dragit av från slutpriset på goda grunder. Sedan är det oundvikligt att de ändå vill ha betalt för rättelse av fel, extratid till följd av deras dåliga inköpsplanering, mm.

  SvaraRadera
 11. Mycket skitsnack här. Antar att ni alla är slipsnissar som målar naglarna och har rosa kallingar?

  Jävla klagande

  SvaraRadera
 12. Alla kan inte vara överfakturerande hantverkare från Stenungsund.

  SvaraRadera
 13. Haddock, vilken seriös hantverkare handlar på Bauhaus? För övrigt har ni en avtalad offert så får slutpriset inte överstiga med mer än 15%. Allt över det är upp till ditt eget samvete om du vill betala. Hade folk valt sina hantverkare med mera omsorg så hade förhoppningsvis branschen varit mer självsanerande, som det är nu så kan vem som helst starta byggfirma och kalla sig hantverkare.

  SvaraRadera
 14. Har jobbat som timmerman (det heter så i Finland ,byggnadssnickare i Sverige tror jag) i 40 år. Har jobbat på löpande räkning.Bara nojda kunder så vitt jag vet. Detta ni skriver om här får mig att undra om Sverige är full av myglare. Kanske gammaldags moral inte passar i dagens samhälle men nog skall det vara någon djävla ordning. Skrämmande tycker jag.

  SvaraRadera
 15. Roliga kommentarer.

  Med en viss inblick i byggbranschen, så vet jag att duktiga byggare får sina pengar iaf i slutändan.

  Fast pris är f.ö. det bästa, för alla. Arbetarna kan välja att jobba stenhårt och få ut en duktig timpenning, eller jobba lite långsammare och få normalt betalt. Beställaren slipper oroa sig.

  Är man korkad nog att begära löpande räkning som GP så får man också stå sitt kast när kostnaderna drar iväg. Arbetsledare är inte dumma, de sätter alltid sina långsammaste arbetare på sådana jobb.

  Sedan har vi "avvikelser", när beställaren kommer i efterhand och vill ändra. Det kan bli hur dyrt som helst.

  SvaraRadera
 16. Skickar man ut en sjuåring i Geneve för att köpa klocka med kreditkortet kan det också bli dyrt.

  SvaraRadera
 17. den här gången skrev du bra och rättvist om hantverkare tro mej det är inte alla som är skitstövlar mvh plåtslagaren från stockholm.

  SvaraRadera
 18. det känns skönt att veta att detta endast rör sej om hantverkare! så man inte blir lurad av diverse tjänstemän, advokater och andra med en timpeng långt över hantverkarnas.....

  SvaraRadera
 19. Om ni tror att hantverkare är dyra ska ni nog kolla upp timpeningen för andra yrkesgrupper!

  SvaraRadera
 20. 19:54
  I Ukraina, Polen, Brasilien, Indien eller Kina betalar man en hantverkare en tia så får de jobba en vecka. Bara i norden som de tror att de kan ta lika bra betalt som bildat folk.

  SvaraRadera
 21. @Wikström,

  Nu är ju Finland det enda land som har mindre korruption än Sverige. Antagligen avsevärt mindre.

  SvaraRadera
 22. 19:54 - skillnaden är att det krävs högre IQ för de flesta andra yrken. Man kan lära en apa att slå i spik. Svenska hantverkare tillhör jordens mest överbetalda människor.

  SvaraRadera
 23. Gjorde om badrummet och vvs killen skötte sig väldigt bra. Var någon gång han for och handlade saker men sa att han borde haft med de grejorna så han skrev ingen tid för det. Plattsättaren däremot var en hal jäkel. 1, Priset han gett mig inklusive moms var när fakturan kom exklusive moms men som tur var hade jag priset han gett mig på pränt. 2, Skrev på tok för mycket tid. Gjorde massor av missar tex borrade ner sig till grannen, gjöt ner fel rör, använde för lite fog så plattor lossnade.Skrev även tid för att handla saker som jag köpt in. En hel del av den tiden fick jag nog stå för men fick ändå bort en del tid från räkningen. 3, hyrde var enda pinal bara förvånad att han hade egen hammare och inte hyrde den. Bilningsmaskinen som han hyrde använde han i lägenheten måndag, onsdag och fredag och då bara delar av dagen men på fakturar så var den hyrd hela tiden. Den som skötte bilningen vet jag var på andra ställen och bilade övrig tid den veckan och han lär inte ha hyrt andra maskiner till de jobben. Dessutom frågade jag var han hyrt den då den var riktigt dyr i hyra och han hade hyrt den på Ramirent men priset var 50% över deras pris. så han fick stryka en del av det priset också. Efter mina telefonsamtal var drygt halva räkningen borta men tror ändå han gjorde en bra affär. Jag hade ändå tagit referens av en större aktör i branschen som han jobbat åt och som jag är ytligt bekant med. Numera får han inga mer jobb av dem...

  SvaraRadera