Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2011-10-09 16:24

Bostadsbubbleanekdot från Gräddhyllan - dags att sänka priset

Fick följande från en läsare boendes på en av Sveriges storstäders gräddhyllor, i full fart med att försöka få sålt sin bostadsrättslägenhet, med tillåtelse att återge en anekdot för församlingen. Jag kan gå i god för att läsaren är autentisk och faktiskt försöker få sålt sin lägenhet på orten jag nedan redigerat till Gräddhyllan.


"Efter två månaders evigt städande inför den ena visningen efter den
andra kan man konstatera att efterfrågan på medlemskap i
lägenhetsklubbar har minskat rejält efter sommaren. Trots att man bor
i landets mest populära ort Gräddhyllan. Eller?

Många är intresserade, men de flesta verkar åka runt på visningar för
att de inte har något annat att för sig på kvällarna. En trevlig liten
hobby nu när höstmörkret närmar sig? Alltid kul att åka runt och kolla
in hur andra bor. Eller varför inte boka in en visning och ta
säljarens och mäklarens tid i anspråk, bara för att kunna titta på
lägenheten som man lekte i som liten hos sin mormor? Hände för två
veckor sedan...

Nåväl, vågar påstå att antalet likartade objekt inom ett ganska litet
område (gångavstånd) har ökat trefaldigt sedan sommaren. Bubblan
börjar pysa som en isländsk geysir. Priserna har ännu inte sänkts, för
säljarna vill väl inte inse fakta? Det gör alltid ont när knoppar
brister ;)

Eller som en gammal chef sade (han var fullständigt odräglig, så detta
var det enda jag lade på minnet): "Det är bättre att gå ut högt och få
ett nej, för det går alltid att sänka och få ett ja. Men att göra
tvärtom är omöjligt".

Så under nästa vecka så kommer åtminstone EN lägenhet att sänkas med 10%.

Häpp!"

Så nu kommer åtminstone ytterligare en Gräddhylle-lägenhet att sänkas i pris. Det är knappast den enda, även om läsare av den här bloggen kanske har mer realistiska förväntningar på möjligheten att få igenom några önskepriser än folk i gemen, som därmed får sitta kvar med osåld lägenhet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. och ner en sänker 10% tror jag inte de andra väntar särskilt länge de heller...

  SvaraRadera
 2. En till meningslös anekdot från verkligheten: Lägenheten bredvid mig såldes förra veckan, efter budgivning till och med, för 62000/kvm i ett område där snittpriset före sommaren låg på ca 55000 för lägenheter i samma storlek.

  Så, nu har jag bevisat att marknaden är på väg upp! Eller inte...

  SvaraRadera
 3. Att gå på visningar - öppna, bokade och slutna - är sedan många år tillbaka ett vanligt nöje för många människor. Människor som inte har något som helst intresse av att lägga några bud på objektet ifråga.

  Välkommen till verkligheten, har du tillbringat din tid under en sten de senaste åren?

  SvaraRadera
 4. Jag gick ner 10% fran 2009 da lghten under (precis samma strlk och skick) saldes. Det var ok for om vi har otur blir denna krisen lang och smartsam. Hellre ga ner 10% nu och slippa stressen det innebar att inte fa salt nar man bestammt sig for att salja!

  SvaraRadera
 5. Känner igen anekdoten från egna husvisningar. På en del objekt är det fortfarande gott om folk - men ingen budar längre (eller åtminstone väldigt få).

  Dessutom kul att se diverse panikslagna (och smått otrevliga) BLT som ramlar in här på bloggen men "bevis" på att marknaden är som vanligt :)

  SvaraRadera
 6. [email protected]:19

  En till meningslös kommentar från overkligheten.

  Så, nu har jag bevisat att de flesta som kommenterar inte har något att säga. Eller inte...

  SvaraRadera
 7. 17:51: Jag är medveten om att ironi inte funkar så väl i skriven form, men jag tyckte nog att jag var ganska tydlig...

  Poängen var bara att denna form av "bevis" (Cornus, ditt och mitt eget) är fullständigt ointressanta... Det går alltid att hitta enskilda exempel som stämmer överens med ens egen ståndpunkt. Men det bevisar absolut ingenting.

  /17:19

  SvaraRadera
 8. Jag följer villaanonnserna på orterna kring Malmö/Lund. Vändningen kom i våras. Det är en stor andel av husannonserna som tas bort och läggs ut igen efter några veckor som "nya". 10% sänkning är vanligt. Vissa ger upp efter nåt halvår utan att huset ser ut att vara sålt.

  Men ett hus har iofs nu legat ute i 243 dagar (!) utan att det begärda priset har sänkts en enda spänn. Hoppet är det sista som lämnar en. Felet där är nog att det är ett fint hus i ett fint område och då ÄR det ju värt MINST det begärda priset. Eller...?

  Det är också en hel del säljare som inte har koll på den ökande konkurrensen i takt med att många andra sänker utropspriset. Särskilt säljare av små och uppiffade sommarstuge-wannabevillor har helt orealistiska förväntningar. Får känslan av att det ofta är unga personer som köpt "billigt" för några år sedan, renoverat lite och sen tänkt sälja med rejäl vinst. Annonserna ligger ute månad efter månad.

  Vissa säljare vill man nästan ringa upp spontant och säga "Ursäkta, men inte en chans att du får det begärda priset. Det är flera hus i området som är både större och finare än ditt och som kostar ungefär lika mycket nu. Sorry, men det är faktiskt inte 2009 längre."

  /Fredrik

  SvaraRadera
 9. Woha, Dexias kreditexponering större än Greklands skuld.

  SvaraRadera
 10. Har själv hus ute till försäljning och har nu sänkt priset med ca. 10% mot köpeskillingen från 2008. Hade tidigare ute huset med 5% under 2008 års köpeskilling. 17 par kom och tittade på huset. Ingen lade ett bud, inte ens ett skammbud...

  Inte sällan är det ju så att köparna även kommer att vara säljare så om det är problem att sälja bostäder så drar sig ju presumtiva köpare som inte sitter i hyresrätt för att lägga bud.

  Själv kommer jag inte sänka något mer. Blir huset inte sålt så får jag bli hyresvärd istället alternativt får huset agera som övernattningslägenhet i några år. Kanske kan man få fullt hyresbidrag för dubbelt boende... ;)

  SvaraRadera
 11. Tittade på ett hus i ett ganska eftertraktat område. Pris: 1995000 kr. Fem-sex par på visningen och endast ett bud lades (1850000 kr). Pantbrev på 1,85 mkr på huset, betyder väl iofs inte att de hade lånat så mycket (?) men risken finns ju att någon precis lyckades gå break even om de nu sålde till det enda budet. Huset är iaf borta från hemnet.

  Märks tydligt här (mitten av Bohuslän) att marknaded har stannat av. Fler objekt ute och inte alls lika mycket folk på visningarna + att buden början en bit under utgångspris och inte sällan stannar under. Vi har gått på visningar sedan sommaren 2008 och samtidigt sparat och gnetat för att kunna lägga så stor kontantinsats som möjligt. Känns som att vår tid snart kommer...

  /Johan

  SvaraRadera
 12. Från verkligheten:
  2 lägenheter och 2 bolån. Fick inte sålt och hade sänkt priset till lägre än vad jag gav för fyra år sedan. Sitter nu med föräldrar som borgenärer, dubbla lån, utgift ca 20 000 i mån, lyckats hyra ut den ena lägenheten för 8000 Sek. Det kommer knappt folk på visningarna bara nyfikna men inga bud.

  SvaraRadera
 13. Jag har under drygt två månader följt ett 50-tal 3-4:or i veckan som visats i Stockholms innerstad. Mest slående är inte att priserna har gått ner, utan att så många lägenheter förblir osålda. Ungefär 25-30% av nyvisade lägenheter ligger kvar och dessa ratade är väldigt svårsålda. Jag vet ett antal lägenheter som visats hela sex söndagar på raken. Trots sänkta acceptpriser förblir köparna kalla. Med ett så stort utbud går det inte att sälja lägenheter på nedre botten eller lägenheter som är föredetta kontor.

  De senaste veckorna har dominerats av lägenheter som omvisats, medan färre och färre nya lägenheter kommer till. Jag har ännu inte observerat att folk börjar sälja i ren desperation. Det råder snarare ett väntespel. Däremot har jag sett många lägenheter som först tycks ha sålts, för att senare komma tillbaka. Jag kan inte förstå om det handlar om spökbud som sabbar budgivningarna eller om det är bankerna som hindrar de tilltänkta köparna ifrån att låna. Av 46 visade lägenheter denna veckan var 5 sådana lägenheter, medan 20 var helt nya objekt.

  SvaraRadera
 14. Har nu roat mig med att gå igen Göteborgs bostadsmarknad på hemnet. Dom som legat ute längst, 1-4 månader är tre olika grupper.

  Först nyproduktionen som verkar ovanligt trögsåld, sedan har vi förortslägenheterna och till sist kraftigt överprissatta lägenheter i centrum.

  Byggbolagen som försöker kränga sina 3 miljonerslägenheter i dom nya miljonprogramsområdena för miljonärer tycker jag inte så synd om, inte heller dom giriga typerna i centrum som verkar leva i nån slags fantasivärld när det gäller intresset för deras lägenhet.

  Synd är det däremot om en del stackare i förorterna som i vissa fall har renoverat sina HSB-lägenheter och gjort dom jättesnygga, men likt förbannat vill ingen köpa den.

  SvaraRadera
 15. Min kompis sålde sina 20kvm i stockholm för 1,4 miljoner för en månad sedan. Verkligeheten är full av historier som talar både för och emot bubblan.

  SvaraRadera
 16. re 13:42

  inte mer än 70'/kvm? Såna smålägenheter som 20 kvm gick för 80-85'/kvm för ett år sedan.

  SvaraRadera