Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2011-10-18 06:48

Börsen öppnar nedåt

Efter gårdagens börsfall så fortsätter förstås nedgången i de asiatiska tidszonerna när de asiatiska börserna skall komma ikapp gårdagens utveckling i Europa och USA.

I sig betyder det inte att nedgången fortsätter även i Europa, även om det antagligen är vad som kommer att ske.

OMXS30 är dock fortfarande kvar ovanför tidigare kanal där kanaltaket just nu ligger nere på 915. Trillar börsindex ner i kanalen igen så var det slut på detta allvarligaste försök till en ordentlig tjurfälla för den här gången och det är ner som gäller igen även kortsiktigt. Index ligger dock kvar i tekniskt sälj/neutral sedan slutet av september för de som bryr sig om sådant.

S&P 500-terminen pekar på fortsatt nedgång och de amerikanska börserna föll ca 1% efter europeisk stängning, så 1% ner under den första timmen är inte orimligt. Sedan kan det vända upp igen.

Återigen handlar det om rädsla eller girighet och vad som tar överhanden. De som köpt med god timing kan vilja ta hem sina vinster (rädsla för att förlora pengar de aldrig haft) eller så ligger de kvar (girighet, rädslan att missa ytterligare vinster).

Vad som skett annars nu på morgonen är att Portugal har skrivit ner sin BNP-prognos men att Frankrike fick behålla sitt AAA-betyg från Moodys, men har försvagats och är enligt kreditvärderaren det land som har det svagaste AAA-betyget. Man behåller kreditvärderingen på nåder.

Det skulle dock inte förvåna mig om det kommer några politiska uttalanden som motsäger det man sade igår, dvs sanningen att det inte finns några enkla och snabba lösningar på krisen. Ibland provar man det, men blir marknadsreaktionen negativ så går man snart ut och hittar på något annat ospecifikt om "kraftfulla åtgärder" etc. Det lustiga är att man efter att ha pratat om "kraftfulla åtgärder" sedan början av år 2010 och att marknaden fortfarande tar något som Euro-trojkan säger på allvar.

Fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

7 kommentarer:

 1. France to Sell Frigates to Greece in Controversial Deal
  http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,792189,00.html

  The Protests Are an Expression of Bitter Disappointment
  http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,792257,00.html

  SvaraRadera
 2. Hej, cornu, jo jag vet, men det är en ny artikel skriven igår. När det kommer till EU, lysnar man på Merkel så säger hon en sak ena dagen och tvärt emot nästa, det ger en bild av kaos.

  SvaraRadera
 3. Warrant Buffet2011-10-18 09:07

  Vad synd att jag inte uppnådde prismålet på min minishort igår...verkligen synd.

  SvaraRadera
 4. Grekernas offentliganställda protesterar mot sparpaketen. De gillar inte att deras valda politiker tvingats spara av EU och IMF.
  Kanske därför som krisen inte kan lösas på ett snabbt sätt.
  Kan dessa demonstrationer knäcka EUs plan till räddning av Grekland inom EU?

  SvaraRadera
 5. Idag blir C glad igen

  SvaraRadera
 6. [img]http://funpics.classicfun.ws/var/albums/Funpics/merkel%20be%20careful%20with%20superglue.jpg[/img]

  SvaraRadera