Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2011-09-21 13:10

Verkligheten och dikten

Utvecklingen inom försvars- och säkerhetspolitiken i vårt närområde går i ett rasande tempo, vilket var en av anledningarna till att jag ursprungligen publicerade Midvintermörker på eget förlag. Det fanns ett intresserat förlag, man utgivning skulle då ske tidigast 2012 och mycket skulle alltså behövas skrivas om.

Men verkligheten far allt snabbare iväg från dikten ändå.
Iskandersystemen i Lugas räckvidd iom förlängd
räckvidd. Källa: Finska TV-kanalen Yle. Tänk även
på motsvarande system på Murmansk och i Kaliningrad.

Exempelvis gäller det uppgraderingen av räckvidden för de ryska Iskanderrobotarna som nu inte längre bara når till Blekinge och Skåne från Kaliningrad, utan även så långt upp som till Stockholm. Och från Murmansk når man numer även F 21 i Luleå om man skjuter över Finland. Men det slutar inte där. Ryssland har nu grupperat Iskandersystem nära St Petersburg, system som inte bara täcker in hela södra Finland utan även når till Stockholm såväl som Gotland.

Nu är väl inte just Finland och Sverige det primära målet. Hela Baltikum är nu inringat av Iskanderrobotar från både söder och nordöst, och Ryssland har även grupperat toppmoderna S-400 i Kaliningrad så att såväl Gotland som F 17 i Kallinge får luftvärnsskydd. Ryskt sådant.

Den ryska försvarsförmågan är redan idag 2011 större än den som beskrivs i Midvintermörker, som närmast kan jämföras med en polisaktion med vänster hand mot ett trilskande grannland.

I en finsk rapport konstateras det att NATO antagligen inte längre kan skydda medlemsländerna i Baltikum. I finska Yle förnekas det förstås från officiellt håll att man har något alls att oroa sig över. 

Har inte riktigt fått de signalerna från finska läsare dock.

Finska försvaret skall spara 400 miljoner euro, vilket motsvarar en neddragning på ca 10%. Från 2013 kommer det innebära att regementen läggs ner och folk får sparken, samt att man likt Sverige gjorde på 90-talet slutar med repövningar. Det blir inte heller någon satsning på något hemvärn. Jag kan inte bekräfta det men enligt en källa håller Finland på att åtminstone delvis ratificera Ottawa-fördraget mot landminor, vilket blir ett extremt svårt slag mot det finska försvaret som likt det gamla svenska invasionsförsvaret i mycket byggde på just mineringar (och skenmineringar, lika effektiva i att beröva fienden handlingsfrihet och initiativet som riktiga minor - ett uppslag för ett separat blogginlägg i sig, minns jag rätt hade vi bara tio stridsvagnsminor på kompaniet, så vi var rätt kreativa och uppnådde stor skicklighet i skenmineringar, så till den grad att vi totalt lurade och spelade bort skåningarna från P 7 på slutövningen. De blev väldigt sura när vi anföll rakt genom vår egen (sken)minering och de fick ta det hela bakifrån.).

Det finns även krafter som vill att Finland likt Sverige skall gå mot ett bantat yrkesförsvar och därmed ta bort alla möjligheter att freda sig mot den östliga grannen. Som alltså är helt ofarlig.

Finnarna får trösta sig med att Massolits nyutgåva av Midvintermörker kommer gå att köpa i Finland, iaf online. Kanske kan vara sedelärande om än fiktivt. Förhoppningsvis. Om boken även landar hos fysiska bokhandlare i Finland låter jag vara osagt. Mot slutet av oktober skall boken åtminstone finnas på hyllorna hos svenska bokhandlare.

I gårdagens svenska budget så skall svenska försvaret få 900 MSEK till förbandsverksamheten, men pengarna skall tas från materiel. Det sades när vi införde ett yrkesförsvar att det inte var rätt att skicka värnpliktiga mot proffs. Men nu skall vi istället skicka proffs med 80-talsutrustning (ibland 70-talsutrustning, t ex luftvärnet) mot proffs med utrustning från 2000-talet. Ryssland lägger 20% av sin statsbudget på försvaret nu. Läs mer hos bloggrannarna Försvar och säkerhet och Wiseman. Tanken från Anders the Borg och Kråkan försvarsminister Tomhylsan är att försvarsvänner skall uppfatta 900 MSEK som något positivt, men det tas alltså från moderniseringen av material och är inget budgetpåslag.

På den ljusa fronten så skall det nu faktiskt inrättas fyra regionala staber i Sverige, som skall ägna sig åt nationell och territoriell försvarsplanering. Man skall åtminstone åter börja planera för hur Sverige skall kunna försvaras med de små medel vi har kvar till vårt förfogande. Kanske har någon av alla de guldstjärnor på Högkvarteret som läst min bok (helt sant, finns flera vittnen om att boken både stått i bokhyllor eller legat på generalers skrivbord) tagit åt sig lite, lite grann och funderar på om det inte kan vara bra med att ha viss redundans i organisationen så man har en möjlighet att upprätta en INS Bearcub utifrån den regionala staben i Skövde.

Vill påminna om att jag i helgen signerar bort de sista exemplaren av den gamla utgåvan av Midvintermörker i Ord & Boks monter på bokmässan i Göteborg (se mitt kalendarium för tider). Det bör bli Till Ett Bra Pris(tm), får återkomma kring prissättningen. Sista chansen att lägga vantarna på den oredigerade gamla, råa utgåvan, korrekturmissar och allt. Den uppmärksamme kan antagligen se mig smyga omkring på bokmässan maskerad som en författare (=svart polotröja).

Se även Tokmoderaten och bloggrannen Observationsplatsen.

Som bekant var Finland en gång Öst-Sverige, den Östliga delen av landet. Vi har gjort vårt bästa för att förtränga det sedan vi förlorade halva kungariken 1809. Men vi har blivit ännu bättre på att förtränga de gamla svenskbygderna i Baltikum och nuvarande Ryssland (Ingermanland runt St Petersburg), dit delar av den svenska adeln med hushåll flyttade under 1600-talet när man fick förläningar som ersättning för god tjänst i krig. Men det fanns etniska svenskar i området sedan järnåldern, även om många tvingades fly så sent som under andra världskriget. Dick Harrisson skrev häromveckan en mycket läsvärd artikel om detta hos Schibsted/SvD och om hur de svensktalande minoriteterna förtryckts och kulturminnesmärken skövlats, samtidigt som vi ägnade oss att oroa oss över tredje världen istället för förtryckta svensktalande på andra sidan Östersjön. Så sent som 1880 var den svenska församlingen i St Petersburg tydligen lika stor som Västerås eller Eskilstuna.

Även om vi inte skall göra något anspråk på gamla svenskbygder som Novgorod eller Viborg, så tål det att påminnas om att det fortfarande bor svenskättlingar där som kanske försöker hålla lite liv i språket och kulturen trots att det gått flera hundra år sedan de lydde under den svenska kronan. Alla baltiska invandrare är inte icke-svenskar, även om de kanske tappat språk genom årens lopp. Din snickrande balt eller städande balt kanske har lika mycket svenskt blod som du?

Ur ett sådant perspektiv kan man se den svenska baltutlämningen vid andra världskrigets slut som extra neslig, då vi kanske delvis lämnade ut svenskättlingar till Sovjetunionen.

Poängen här är att Baltikum handlar i allra högsta grad om våra bröder, även om vi valt att tränga undan detta. Kan vi skicka ner JAS 39 för att stödja libyer, så måste det vara självklart att göra betydligt mer än så om det numera fria Baltikum hotas österifrån. Den svenska solidaritetsdeklarationen med Baltikum är egentligen självklar, men å andra sidan så skulle det inte vara första gången vi överger bröderna på andra sidan Östersjön, oavsett om det är Finland eller Baltikum.

Tillägg: Bloggrannen Observationsplatsen tipsade i en kommentar om websajten Den andra stranden, som handlar om svenskbygderna i främst Estland.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

49 kommentarer:

 1. Nu flummar du iväg när du börjar snacka om svenskättlingar i Ryssland. Dom så kallade Gammelbysvenskarna i Ukraina har för länge sedan försvunnit i östeuropeiska folkdjupet. På ön Ösel ska det finnas ett 10-tal äldre kvinnor och män som kan prata svenka, helt eller delvis.

  Du menar att svensk försvarspolitik ska baseras på dessa människor ?

  Stor humor....

  SvaraRadera
 2. Nej, uppmärksammade bara artikeln. Föreslår att du läser den innan du börjar yra om Ukraina eller Ösel.

  SvaraRadera
 3. Nu blir man nostalgisk när du pratar repövningar. Jag tillhör den lilla skara som faktiskt har gjort repövning under andra hälften av 90-talet. 1997 (om jag minns rätt, kan ha varit 1996) fick jag rycka in för att omskolas från klargöring av AJ 37 till JAS 39. Det ska jag berätta för barnbarnen när jag blir gammal.

  SvaraRadera
 4. Nån som fortfarande har någon tilltro till politiker kvar. Det är så mycket som är snett att de flesta ger upp. Europeerna håller ju ändå på att avskaffa sig själva. Min uppmaning är skaffa inga barn. Var inte så grymma.

  SvaraRadera
 5. Svenskt blod? Nu börjar du låta rasbiologisk. Vi kanske ska mäta skallarna på gästbyggarbetarna för att se om de är arier?

  SvaraRadera
 6. Ryssarna kanske har fått nog av förödande invasioner, en eller ett par varje århundrade? Varför inte nämna det konstiga tilltaget att behålla NATO när Warszawapakten försvann och dessutom flytta NATO allt närmare det ryska centralområdet för att ... ja, vad tänker man göra? Det lilla georgiska kriget kanske kan vara en tankeställare åt flera håll?

  Angående Baltikum så kanske du känner till demonstrantionerna på Norrmalmstorg i Stockholm varje vecka innan de tre staterna blev självständiga. Doktor Salomon Schulman, av en litauisk familj som till stora delar utrotades när tyskar OCH lokalbefolkning var i farten, var inbjuden men vägrade gå dit. Han skrev att han visste vad det var för figurer som fanns i publiken. Estland var det första ockuperade område som utropades som "Judenrein", kanske av Himmler själv. Och då kan du kanske räkna ut hur det var med de militärer i tyska uniformer som skickades tillbaka under "baltutlämningen"? Sverige följde för övrigt den överenskommelse som fanns mellan de allierade om hur man skulle dela upp kapitulerande fiendeförband, varför skulle man konstra? Speciellt inte när det var Sovjet som var segraren i Europa och hade drabbats oerhört hårt av kriget.

  Och hur det såg ut på kartan öster om Östersjön har jag varit medveten om och intresserad av sedan de yngre tonåren för väldigt länge sedan, så jag tar inte åt mig om den saken. En av mina förfäder (om nu släkttavlorna stämmer) var förresten hövitsman på Viborgs slott och anklagades för sjöröveri av de hanseatiska köpmännen i Reval.

  SvaraRadera
 7. Den här hemsidan snubblade jag över för några år sedan via en artikel i SvD. Någonstans på den finns det även ljudinspelningar av gammal svensk-estnisk dialekt. Jag har för att lät som en blandning mellan åländska och gotländska.

  http://www.denandrastranden.com/

  mbh
  op

  SvaraRadera
 8. 14:10 Snarare påtalar jag att det finns svenskättlingar som inte pratar svenska. Döm inte folk efter språket.

  SvaraRadera
 9. Jag efterlyser hur Natos robot- och luftförsvartäckning ser ut i norra Europa. Samt hur Nato expanderat sedan 1989. Det känns som viktig information det med.

  Sedan har jag hört att Rysslands försvar är lika stort som Italiens, är det sant?

  Mvh

  SvaraRadera
 10. Det var ett j*vla tjat om detta försvaret, lägg ner det hela, vi är ju redan invaderade.

  SvaraRadera
 11. Italiens försvar, allt beror på hur man räknar. Följande enligt Wikipedia. Årlig budget 20 miljarder euro 2010. Aktiv personal 293k + 41k (reserv) + 8k (ute på uppdrag).

  Rysslands försvar enligt Wikipedia. Personal 1200k aktiva + 700k (reserv). Budget 56 miljarder USD 2009. Ökas till i storleksordningen 90 miljarder USD just nu. Rysslands styrkor skall dock reduceras till endast en miljon till år 2016, bara 1000k alltså.

  Så jag vet inte riktigt varifrån den italienska jämförelsen kommer. Antagligen från någon som vill stoppa huvudet i sanden och förneka existensen av problemet.

  SvaraRadera
 12. Norges luftförsvarstäckning är ca 70 km, via deras markbaserade AMRAAM-anpassade NASAMS-system. Norge saknar kort-, medel- och långdistansrobotar, liksom Sverige. Om jag nu inte missat något.

  Av nya NASAMS II tror jag Norge har två system.

  SvaraRadera
 13. Kan ju tillägga att en S-400 bataljon har 8 st system med fyra laddade missiler var, t ex bataljonen i Kaliningrad, med en räckvidd på 400km, att jämföra med Norges 2 st system med 8 st missiler och 70 km i räckvidd.

  SvaraRadera
 14. Ryssland avser att bygga 200 st S-400, vilket väl skulle landa på 25 stycken bataljoner med systemet. En bataljon S-400 har ju också ett antal Pantsir-S1 som närskyddsluftvärn, i sig överlägset NASAMS eller något Sverige kan ställa upp.

  SvaraRadera
 15. Finnarna har helt klart problem, speciellt som finnarna också måste fylla upp det tomrum det desintegrerade svenska försvaret lämnat efter sig ...

  När ryssen får basen i Alakurtti klar, täcker de med Iskander ända till Bodö i Norge och söder om Boden i Sverige samt hela Finland. Iskanderförbanet som sätts upp utanför Viborg i dagsläget täcker hela södra Finland...

  Finnarnas trumfkort är deras luftvärnssytem kombinerat med Hamina-klassens robotbåtar som tillsammans kan förvandla södra Finland till något som motsvarar Arleigh Burke-klassen.

  Finnarnas andra trumfkort är att finska flygvapnet kan operera från samma baser som US marines flyg, servas utav samma personal med samma utrustning och vapen.

  SvaraRadera
 16. Då återstår snart bara..."If you can't fight them...join them."

  mvh

  6a 68

  SvaraRadera
 17. 13:40

  Som sagt läs artikeln innan du kommenterar!
  Kôtthôvve!

  Cornu talar om Ingermanland(Ryssland) och vår f.d svenska stad Nyen, som idag är rysk och heter Sankt Petersburg.

  SvaraRadera
 18. 16:23, det är väl ganska typiskt för den svenska historielösheten.

  SvaraRadera
 19. Med Cornus resonemang så bör vi västsvenskar försvaras av våra danska bröder. Likaså diverse skåningar och annat löst folk.

  SvaraRadera
 20. Så många ord, men aldrig ställs frågan: varför skulle någon vilja anfalla oss, och finns det något vi kan göra för att de inte skall vilja det, och som är billigare och effektivare än de över 100 miljoner kr per dag, som krigsmakten kostar oss.

  SvaraRadera
 21. Billigare? Effektivare? ABC-vapen är sannolikt kostnadseffektivare? (för att prata minor känns lite futtigt igen?).

  Varför någon skulle vilja anfalla oss är ju en hypotetisk fråga som bara den tänkte angriparen kan svara på.

  SvaraRadera
 22. 17.10 intressant att du säger krigsmakt nu när den för första gången på 200 år används till anfall. Tidigare hette den försvar.

  SvaraRadera
 23. Anonym 17:10, krig har sällan varit lönsamma och ändå har det utkämpats mängder av krig och de förekommer fortfarande. Att bekosta en försvarsmakt är en förberedelse för att människor ibland beter sig irrationellt i grupp.

  Sedan kan det även förekomma rationella krigsanledningar som att stjäla fysiska resurser eller bibehålla krigstillstånd som gör att en elit behåller greppet om makten. Det senare kan vara det största hotet mot Baltikum och därmed oss om den ryska inrikespolitiken urartar till hårda tag som gynnar dem som är agressivast mot utmålade fiender.

  Har man inställning att skydda mot irrationalitet och erövrande gäller det att rusta lagom mycket så man kan försvara sig själv och hjälpa sina vänner. Rustar man för mycket blir det för dyrt och skadligt för ekonomin och kan även bli hotfullt för andra stater. (Sedan säger givetvis ryssar att det är hotfullt om hemvärnet köper grytor att koka ärtsoppa med, propagandan är ett spel i sig. )

  SvaraRadera
 24. Ända till Stockholm hmm låter inte så dumt ;)

  Ryssen känner sig förståss trängd av s.k västs vita riddare jag tycker oxå vissa av de vita knecktarna kan åka hem dit där de hör hemma då jag inte är intresserade av deras perversa korståg och kriminalitet.

  SvaraRadera
 25. Dum Dummare svensk. Verkar inte finnas någon vilja att försvara sig själv, sitt land eller stå upp för våra förfäders umbäranden.

  SvaraRadera
 26. På tal om en inte så avlägsen debatt här i kommentarerna så finns det ju faktiskt ett parti som tar vårt inhemska försvar på allvar, samtidigt som man aktivt förespråkar utträde ur EU. Två åsikter som man är tämligen unik om i riksdagen.

  SvaraRadera
 27. Nato får inte bygga robotar nära ryssland, men ryssland får bygga nära alla andra?

  Deras barbariska aptakter lever kvar, vi borde vända dem ryggen för gott eller iaf blocka deras radar med störsändare.

  SvaraRadera
 28. Jag gillar Cornus uppdateringar om försvaret, men saknar ett ännu bredare perspektiv. Jag skulle vilja att Cornu tog ett kliv tillbaka och upplyste läsarna om lite ideologi bakom hotet och hur vi som suverän stat bör skydda oss.

  Några frågeställningar jag har:
  Om vi kapprustar ikapp med ryssland, är det inte då risk att de bara rustar ännu mer? Var slutar detta? Hundraprocentig militarisering av båda länderna.

  Är den vägledande principen fortfarande att i händelse av konflikt kunna försvara Sverige mot angripare tillräckligt bra för att det ska vara olönsamt att försöka? Eller styr andra principer?

  Ang fördrag mot landminor: På vilket sätt är ett landskap fyllt av landminor inte sämsta möjliga scenario? Vad kan vara sämre en ett helt land som är obeträdbart? Vad är hotet egentligen?

  SvaraRadera
 29. Vi kan aldrig rusta ikapp Ryssland, dock kan vi rusta så mycket att vi inte blir en dörrmatta för smådesperata ryska ledare.

  SvaraRadera
 30. För att se Ryssland ödelagt tycker jag att Sverige skall förklara Kina krig. Visserligen kommer vi att förlora det kriget men tänk er en kinesisk arme som skall ta sig genom Ryssland. Två gånger dessutom - fram och tillbaka.

  SvaraRadera
 31. Åter till ett försvar med sega gubbar och utbyggt civilförsvar kombinerat med bra flyg, luftvärn och flotta. Back to basics, helt enkelt.

  En mekbrigad på Gotland med stöd av rörligt KA och Patriot Pac-2 borde dessutom hålla Ivan borta från oss. Frågan är, även om resurstillskottet skulle komma, om någon svensk politiker har cojones nog att spänna musklerna så pass.

  Fightermentalitet bildas tyvärr bara den hårda vägen. Finnarna har den, israelerna har den. I Sverige har vi den inte, vare sig när det gäller försvar eller andra saker.

  SvaraRadera
 32. Ryssen kommer, ryssen kommer ... har inte herr blogginnehavaren tänkt på att svårigheterna att få ut den säkert mycket spännande och välskrivna boken via vanliga förlag kan bero på att de är medvetna om traditionen: Sven Hedins Ett varningsord från 1912 var nog inte den första och definitivt inte den sista i en serie skrifter som i över hundra års tid försökt skrämma upp oss. Det finns en roman som försökte skrämma norrmännen med ryskt anfall om de gjorde sig fria från Sverige, och den bör vara senast från 1905. Vi minns också (utan större rörelse) "Tredje världskrigsböckerna" av Hacket m.fl. från sent sjuttiotal där shahen av Iran och apartheidgänget i Sydafrika tappert slogs på den fria världens sida mot det onda Sovjet. Och det finns fler "ryssen/Sovjet-kommer"-böcker av svenskar. Samtidigt har de reella hoten mot Sverige under 1900-talet kommit från syd och väst, inte från ost. Den ryska/sovjetiska utrikespolitiken har i stora drag sett likadan ut sedan början av 1700-talet, så den är inte så svår att tolka. Det verkar märkligt svårt att dra några slutsatser av det.

  Tips till nästa roman: apokalyptiska evangelikala kristna instruktörer i USA:s armé skall på plats lära esterna skjuta med stora grejor, varpå jänkarna på egen hand börjar bomba Sankt Petersburg. Kriget står för dörren vilket är vad apokalyptikerna är ute efter. Men Sverige skickar specialförbandet "Guillous hämnd" som rensar stenhårt, varpå freden återställs.

  SvaraRadera
 33. Jag tycker som vanligt att du skriver mkt relevanta inlägg och sakupplyser kring Rysslands exponentiella kapacitetsutveckling.
  Lägger man ihop alla signaler som kommer därifrån så pekar utvecklingen helt fel.
  Självklart måste den ryska kapacitetsutveckling få konsekvenser redan nu för svensk försvarsplanering och dimensionering.

  Kn Jan-olov Holm

  SvaraRadera
 34. Ingenjören2011-09-22 13:09

  @Anonym 20:21:

  Avser du samma parti vars företrädare i försvarsutskottet sa att Ryssland borde ges fria händer i Finland och Baltikum?

  SvaraRadera
 35. Björn Nilsson 10:08, det är väl bra att det skrivs om det så att det otänkbara inte inträffar.

  Hade du hellre sett att försvarsvänner hållit käften och att ryssen skulle kommit?

  SvaraRadera
 36. Nix, jag tror inte ens att man är försvarsvän för att man larmar om att ryssen kommer ... när det i själva verket är andra hotfulla figurer som står i farstun. Jag anser att det i själva verket är skadligt och försvarsfientligt. Det ser vi i praktiken nu, när svenskar tjänar som legoknektar i USA:s krig när dessa krig borde skys som pesten, samtidigt som hemmaförsvaret är avvecklat. Vi är i praktiken militärt utlämnade till ledningen för ett imperium i sönderfall som gladeligen slänger oss till rovdjuren om det skulle passa dem. Samtidigt kan man, som jag noterade strax efter Sovjets fall, den gamla rysskräcken grävas upp med en häpnadsväckande och skrämmande fart när det passar vissa politiska intressen. Detta är ju inget som är otänkbart, utan faktist har hänt och fortsätter att hända. Vi kan ha korrekta förbindelser med Ryssland, och gräla med dem när så är motiverat, men att vifta ryssen med en käpp i ansiktet och skrika "du hotar oss" verkar inte smart, särskilt inte om man bara har en liten pinne till hands.

  SvaraRadera
 37. Problemet är att "ryssen" inte är svensk. Ryssen och Ryssland är Ryssland. Man bör tala till bönder på bönders vis heter det väl. Ryssland förstår och respekterar handlingskraft, styrka och vilja. Flams och trams bemöts med förakt och hårda nypor.

  Sedan håller jag med dig om USA i mycket. Ytterligare en anledning att ha ett eget försvar, då USA inte har något problem med att kasta utlandsallierade till vargarna, t ex fungerade inte Georgiens Irak-doktrin. Lika lite kommer Sveriges Afghanistan-doktrin fungera.

  Bara för att vi är med på deras krig mot terrorismen så får vi ingen hjälp om vi själva behöver.

  Jag skulle t ex inte ha något problem med att vi i Sverige köper in ryskt försvarsmtrl, bara vi har ett eget försvar. S-400 och Pantsir S1 skulle se bra ut för luftvärnet tycker jag.

  SvaraRadera
 38. Jag har inte träffat så många ryssar, men ingen av dem verkade vilja vare sig få eller ge en snyting. Vid behov kan vi gräla med dem, men det bör åtminstone ske under former som inte kan sluta i panik och förödmjukelse för någon av parterna.

  SvaraRadera
 39. Vi pratar inte om individer här, utan om Ryssland och "ryssen" som nation.

  Vidga dina vyer lite och ställ dina frågor till finnar, balter, ukrainare mfl och se vad de tycker. Det är enkelt att ha Östersjön som skydd och tycka att ryssen är ofarlig och att det bara är kul att man inringar norden med Iskander- och S-400-system, upprustar offensiv marin invasionsförmåga kraftigt (mer än en dubbling enbart i Östersjön etc).

  SvaraRadera
 40. För övrigt har man i Ryssland infört "patriotisk militär skolning" som obligatoriskt ämne i gymnasiet. Det låter inte alls som något från 30-talets Tyskland, nejdå.

  SvaraRadera
 41. Varför inte slå sig ned vid samovaren med några veteraner från "Det stora fosterländska kriget" och fråga (via tolk, jag kan inte ryska) vad de har för synpunkter?

  SvaraRadera
 42. Problemet är ju när ledare som Putin säger att Sovjetunionens fall var den största katastrofen under 1900-talet och att Ryssland behöver ta igen de förlorade delarna av landet... Eller när enskilda generaler säger angående Polen (granne via Kaliningrad) att om de inte passar sig så bombar vi skiten ur dem.

  SvaraRadera
 43. Dödligheten för män i Ryssland sjönk till 58 om jag minns rätt, Indien låg en bit över sextio - klar indikation på katastrof tror jag veteranerna vid sin samovar skulle hävda. Zjirinovskij skulle ha kunnat bli president (och DÅ hade det nog verkligen varit problematiskt). Att komma med hotelser eller ägna sig åt territoriell revanschism är dumt (vare sig man tänker genomföra dem eller inte). Fast kärr... Clinton hotade ju utplåna hela Iran utan att hon sparkades ut från State Department.

  SvaraRadera
 44. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 45. Raderat svenskhatande rasistisk rysk kommentar.

  SvaraRadera
 46. så feg att titta sanningen i ögonen?
  den där rysshatande dikten bara avspeglar svenskarnas smygrasistiska åsikter som de tror att ingen kan läsa mellan raderna

  SvaraRadera
  Svar
  1. "smygrasist" måste vara det mest missbrukade tillmälet, det är ju numera helt devalverat så försök med något bättre! Svenskar kommer alltid anklagas för att vara rasister så länge vi hissar vår egen flagga, sjunger vår egen nationalsång eller ser till våra egna intressen.

   Radera
 47. Med 110 för och 47 emot så klubbade den finska riksdagen igenom ett beslut den 25 november 2011 att Finland ska avskaffa personminor. Hipp hipp hurra...

  Deras användning i Finland har ju varit strikt kontrollerad och har inte gått att jämföra med något inbördeskrig i Långbortistan där man "willy-nilly" slänger ut minor och t.o.m. bäddar för att barn ska komma i kontakt med dem. Nej, i Finland skall (läs: skulle) mineringar markeras i terrängen och märkas ut på orienteringskarta i flera exemplar (så att om en pionjär som har vetskap och bär på karta om var de finns hamnar i en artillerikoncentration och sprängs i bitar så ska det finnas kopior hos andra och högre upp organisationen, redundans helt enkelt...) så att de sen kan plockas bort.

  Hela 22 st. begagnade M270 MLRS köptes av nederländerna som ett steg att ersätta tomrummet efter minorna, ingen vidare första hjälpen i mitt tycke...

  SvaraRadera
 48. Vår idag lilla mesiga fjuttarmé kan inte försvara något. Utöver att bevara en cradle kan dess syfte alltså bara vara att bekämpa den egna befolkningen. Är väl därför som resterna av värnplikten lades ner.
  Nej, den som idag vill spilla blod för den svenskfientliga regimen i Rosenbad lever antingen i det förflutna eller har grava prioriteringssvårigheter som behöver ses över. Personligen ser jag ingen mening med fortsatt svensk suveränitet i dagsläget till följd av massinvandringspolitiken och dess syfte att utradera den nordiska rasen. Hade varit bättre om Ryssland kunde ta över förvaltningen av Sverige. Försvarets materielbehov har alltså politiskt och de facto reducerats till en telefonsvarare som uppger att "vi ger oss!". Detta är inte längre ett skämt utan med folkets långsiktiga intressen och överlevnad i åtanke, det bästa och mest framsynta vi kan göra.

  SvaraRadera