Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2011-09-15 09:57

Vem är löjligast? Försvarsmakten eller Ekot?

Ekot släppte idag en "bomb" (ursäkta ordvitsen här, den är helt avsiktlig) att hemliga svenska anläggningar syns på Google Maps, exemplifierat med den sk Stridsledningscentral Mitt (Berget i Bålsta, fd LFC Puman (källa bergrum.se), i det anglikaniserade NATO-anpassade svenska försvaret omdöpt till Grizzly). Jag skriver här bomb istället för nyhet. Att det är på det här viset är inget nytt.


Det sker inte ens konsekvent, vilket jag skrivit om i ett tidigare inlägg 2009. Nu nämnde jag inte Hästveda och Bålsta i det inlägget, men jag lägger till dessa till listan:
 • FRA Lovön: Syns hos Google Maps, men inte hos hitta.se och inte hos Eniro
 • Musköbasen bergrum: Syns på hitta.se och Eniro, men syntes inte hos Google Maps (syns numera även på Google Maps)
 • Säve icke hemliga berghangarer: Syns hos Google Maps och delvis hos hitta.se, men inte hos Eniro
 • Uppsala berghangarer: Syns hos Google Maps och hitta.se, men inte hos Eniro
 • Bålstaberget: Syns inte hos Hitta eller Eniro, men syns hos Google Maps
 • Hästvedaberget: Korrigering: Syns hos Eniro, men inte hos Google Maps eller Hitta.se. Syntes tidigare hos samtliga. En roligare nyhet än att Bålsta syns hos Google Maps är väl för Ekot att svenska Eniro visar Hästveda!
Det finns ingen konsekvens alls här. Hur kan man dölja Bålsta i både Hitta.se och Eniro, men visa Hästveda hos Eniro men inte hos Hitta.se? FRA:s huvudkontor på Lovön är helt bortsuddat trots att besöksadressen står på myndighetens hemsida. Och så fortsätter det. Ett annat exempel är en av få kvarvarande skyddade drivmedelsanläggningar i landet, som är retuscherad hos Eniro men inte hos Google Maps eller Hitta.se. I sig en mycket imponerande anläggning som man kan läsa om hos bloggen Gömt och glömt.

Bristen på konsekvens gör dessutom att man enkelt kan hitta hemliga anläggningar genom att jämföra olika källor.  I en del fall finns byggnader och vägar på Lantmäteriets kartor, men är utsuddade på flygfoton osv. Man följer lämpligen infrastruktur, t ex vägar eller järnvägar och där dessa verkar sluta abrupt mitt ute i skogen så jämför man sedan mellan olika flyg- och satellitfoton och hittar då de hemliga anläggningarna.

Något som främmande makt förstås sedan länge gjort via satellit, och i den mån Försvarsmakten vill skydda uppgifter om personalstyrka (personalen tar i princip alltid bil då anläggningarna ligger enskilt, så det är bara att räkna bilar och parkeringsplatser) så är det redan kört via satellitspaning. Hade man seriöst tänkt skydda uppgifter om personalstyrka så kunde man bussat dit folk från närmaste regementes parkeringsplats, alternativt byggt tak över parkeringsplatserna. FRA i Lovön har åtminstone en busshållplats utanför kontoret som kan dölja personalstyrkan något. Vilket i sig gör att det inte är motiverbart att sudda ut anläggningen för att dölja personalstyrkan, som ändå inte går att räkna ut utifrån antalet bilar.

Ekot försöker vara lite hemlighetsfulla genom att inte skriva ut Bålsta som Bålsta och inte nämna Hästveda annat än som "allmänt känt att den ena ligger i norra Skåne". Det blir dock bara löjligt. Hästveda nämns uttryckligen Försvarsmaktens budgetunderlag för 2011, där Berget räddas till åtminstone 2014 genom att regeringen pekade med hela handen och räddade kvar Hästveda några år till. Försvarsmakten vill annars som bekant inrymma hela Sveriges flygstridsledning i ett oskyddat kontor ovan mark. Att lägga ner Hästveda kommer kosta så stora summor i saneringkostnader och ombyggnad av infrastruktur att det på inget sätt går att räkna hem ekonomiskt, utan en nedläggning skulle bara bli ett ännu större hål i Försvarsmaktens plånbok.

Att Bålsta är Bålsta nämns på hundratals platser. Några exempel kan vara Bergrum.se, där det också finns foton, dock antagligen ifrån den i princip identiska nedlagda luftförsvarscentralen i Mölndal. Bilder som också finns i en jubileumsbok från Saab-Scania. Andra platser som uttryckligen nämner både Hästveda och Bålsta är t ex Schibsted/SvD, eller kanske en ledamot i Försvarsutskottet, Anders Karlsson (s) som nämner både Bålsta och Hästveda till just Schibsted/SvD. Eller vad sägs om Staffan Danielssons (c) blogg? En Google-sökning på "stridsledningscentral Bålsta" ger 283 st träffar.

Jag skriver löjligt. Security by obscurity är ingen säkerhet. NATO vet mycket väl det. Platsen för Oslos nya ledningscentral i Reitanberget är ingen hemlighet och Danmarks ledningsbunker i Finderup, som tidvis basat för NATO:s hela norra luftförsvar är rent av utmärkt med skyltar vid vägen och också fullt synlig på Google. Nu kommer iofs NATO att lägga ner Finderup, men platsen har aldrig varit hemlig.

Istället har den varit atombombssäker. Trots att den är en bunker och inget bergrum. Även Bålsta och Hästveda är atombombssäkra. Det är säkerhet. Nu skulle man väl för sakens skull ändå sätta (minst) en atombomb på både Bålsta, Hästveda, Finderup och Reitan även om de är säkrade. Alltid går något sönder, ingen är perfekt, om inte annat blir personalen lite stressad av det. Det är väl snarare intressant för befolkningen i Bålsta att veta att de bor intill en av Sveriges garanterade kärnvapenmål. Iaf om man är mån om civilbefolkningen vid ofred.

Bålstaberget beskrivs för övrigt i både Harry Winters urusla Operation Gubbr*nk (ja, jag har slutligen läst den (del 1) i sommar och det var inte bara den sämsta svenska roman jag någonsin läst (och det säger inte så lite...) utan det var nog den sämsta bok jag läst någonsin. Alla kategorier. Trots professionell tvättning av förlaget.), inklusive hur man enkelt saboterar hela anläggningen. Berget finns också med i Robert Karjels Gå över gränsen, omnämnd som Berget då orten fortfarande var hemlig på den tiden. Och anläggningen finns indirekt med i handlingen i min roman Midvintermörker.

Nej, det är löjligt att försöka dölja hemliga anläggningar som med lätthet ses från främmande makts satelliter ändå, och som främmande makt oavsett fått vara på studiebesök på. För vem skall man hålla det hela hemligt tänker man? Antagligen för svenska folket för att dölja eventuellt resursslöseri och upprätthålla en illusion av att Sverige fortfarande går att försvara. För främmande makt vet precis vart de första kryssningsrobotarna skall skickas. Vad är vitsen med hemliga luftförsvarscentraler när våra JAS-plan står uppradade i några få oskyddade plåthangarer på 3-4 platser i landet? Ett enda bombplan bär idag fler kryssningsrobotar än som behövs för att slå ut hela det oskyddade svenska flygvapnet på marken och det är oräknat att både F 21 i Luleå och F 17 utanför Ronneby är inom räckvidd från markbaserade Iskanderrobotar i Ryssland.

Men högsta pris går ändå till att det numera helt öppna museumet Aeroseum i Säves berghangarer fortfarande är delvis eller helt utsuddat hos Eniro och Hitta. Detta är alltså berghangarer som utländska turister fritt får besöka mot inträdesavgift idag och retuscheringen har skett 10 år efter att anläggningen slutade vara hemlig. Tid och resurser har lagts på att dölja en anläggning som inte är hemlig. Man tar sig för pannan. Eller har returscheringen skett som en del av vårt kulturarv?

Nej, mer intressant är att ett 50-tal svenskar var Stasiagenter. Inklusive en del så kända personer att det är hemligt att avslöja deras namn. Gissar att många svenska konspirationsteoretiker kommer köpa boken Inte bara spioner av professor emeritus Birgitta Almgren som fått granska Säpos arkiv och försöka luska reda på vilka det rör sig om, inklusive en socialdemokratisk journalist som spionerade på partiets partikongresser. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Gamla nyheter, detta var ju på tapeten i början av 2008. Nyhetsbrister?

  Se fb-tråd: https://www.flashback.org/t615839

  SvaraRadera
 2. En artikel på idg från feb 2009: http://www.idg.se/2.1085/1.210575/forsvaret-vill-slippa-censurera-natet

  SvaraRadera
 3. Ang Stasiagenterna så verkar det finnas en kompakt motvilja att avslöja dessa. Undrar hur många inom SÄPO, vanlig polis, media och den politiska eliten som ryms bland dessa agenter. Jag tycker det är förvånande att man inte åtalat så många av dem som möjligt.

  SvaraRadera
 4. Rejäl sågning av Operation Garbo, kanske skulle vara Operation Pågar*nka då jag bedömt läste dem kring 15-årsåldern. Var nog därför jag tyckte de var smått underhållande. Iallafall bok 2. Första tyckte jag nog var trög. Blev nästan sugen på att läsa om första boken och se vad man tycker nu...

  Stasi-historien är man rejält nyfiken på. Vad har man angett för anledning till att inte avslöja namnen?

  /Tillsats

  SvaraRadera
 5. Jo, en atombomb vid Bålsta, Hästveda, Finderup och Reitan innebär att området blir starkt radioaktivt. Det i sin tur kommer att innebära stora svårigheter att bedriva någonsomhelst verksamhet, förutom att gömma sig under jord/i berget under längre tid. Tveksamt om försvaret klarar av att hantera att få in radioaktiva leveranser i sin organisation under en 10-15 års period.

  SvaraRadera
 6. dessutom är det så att går du in på en utländsk kartsite så är inga anläggningar retuscherade, sen är det bara att jämföra.

  SvaraRadera
 7. http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.723776-misstankt-ubat-utanfor-goteborg

  SvaraRadera
 8. När finnarna kränkte svenskt luftrum med två stridsflygplan utanför Norrtälje för några veckor sedan så blev det inte några rubriker. Nu bajsar hela mediasverige på sig när någon sagt sig se en ubåt...

  SvaraRadera
 9. Vis av erfarenhet kan jag med säkerhet säga att det rör sig om ett isflak och en flytbrygga.

  SvaraRadera
 10. Sök efter Rörby, Drottningholm, Ekerö på eniro.
  Kolla in skogsdungen mellan Eörby och Hogsta.

  Ändra från Karta, flygfoto och hybrid.
  Rätt spännande med i ena fallet bara skog, i nästa skog med vägar. Eller med valet Karta, då även med hus.


  Koordinater
  WGS 84 (lat, lon):
  N 59° 19.986', E 17° 51.269'
  WGS 84 decimal (lat, lon):
  59.33311, 17.85448
  RT90:
  6580938, 1616635
  SWEREF99:
  6580625, 662378

  SvaraRadera
 11. "Google-scoopet" måste vara detta kvartals bottennapp på temat icke-undersökande journalistik.

  Betydligt intressantare är Stasi-boken och varför Säpo och regeringen sedan 90-talet aktivt undvikit att beställa hem rosenholz-uppgifterna för alla registrerade svenskar. Varför man undvikit att höra de inblandade och hela tiden sagt att alla dessa uppgifter är vaga/ointressanta/preskriberade och alla undersökningar därför är nerlagda.

  Visst svider öppenhet, men att tiga om vår historia är äckligt falskt självbedrägeri.

  SvaraRadera
 12. När det gäller frågan om retuschering så beror det på vem som levererar bilderna och hur de är tagna. Det är olika regler för foto tagna från flygplan respektive från rymden via satellit.

  Vill man att känsliga saker inte ska synas på bild så bör man inte förlita sig på retuschering, utan man bör se till att de inte går att se från satellit. Nu är det ju dock inte bara svenska saker som fastnar på bild, tidigare så fanns bilder på bland annat en amerikansk atomubåt i torrdocka där propellern var fullt synlig.

  SvaraRadera
 13. Skulle vara intressant att veta mer specifikt vad som gör Garbo till den sämsta bok du nånsin råkat ut för. Har själv ingen erfarenhet av boken/triologin, men ämnet intresserar ju.

  SvaraRadera
 14. 18:35. Allt. Språket är fruktansvärt. Dramaturgin usel. Karaktärerna tunnare än mina egna. Den är trög, händer inget osv osv osv. Har försökt förtränga bort upplevelsen så det blir ingen utförlig recension. Kanske är 2:an bättre, men jag är så avskräckt att det inte blir någon 2:a för min del.

  SvaraRadera
 15. Imponerande genomgång och god underrättelsemetodik!

  SvaraRadera
 16. Jag tyckte att Operation Garbo 1 och 2 var mycket bätttre än Midvintermörker. Men det är väl naturligt att Cornucopia försöker låtsas som att han inte kopierat gargoböckerna.

  SvaraRadera
 17. Som jag tyckte om Garbo-trilogin när den kom. Sög i mig den som boknerdig 15-åring. Äntligen hade det skrivits en militäranknuten thriller. Mumma! Nu finns det mer att välja på, men upplägget med ryss-invasion är spännande nu som då. Hoppas Harry kommer och tar dig i örat på bokmässan. Mvh Fredrik R.

  SvaraRadera
 18. Jag gissar att 2:an kan vara bättre. Det kanske händer något i den. Många som läste Gubbrunk för 20 år sedan kanske förträngt den första och/eller bara minns de få mindre dåliga delarna.

  SvaraRadera
 19. Försvar och säkerhet, då tog jag ändå inte upp ytterligare anläggningar som jag gissar/vet är hemliga och allmänt okända.

  SvaraRadera
 20. Det finns annat i Bergslagen som också syns.....

  SvaraRadera