Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2011-09-20 18:20

Veckochart för guld i SEK per gram

Kanske dags för en uppdatering när det gäller guldprisets utveckling i svenska kronor per gram?

Veckochart för guld i
svenska kronor per gram.

Trenden är förstås orubbat stark och ligger alltjämt i köp i veckocharten. Handlar man fysiskt guld är det ingen idé att stirra på det tekniska läget i dagscharten. Notera att sista candlesticken är för nuvarande vecka och är alltså inte komplett.

MACD håller på att dra ihop sig och är väl det första tecknet på en avmattning även om indikatorn fortfarande är mycket stark. Om vi får en rekyl i guldpriset från det här läget så är det i första hand 350:- SEK per gram man siktar på, men det är långt ifrån säkert.

Det kommer väldigt många motsägelsefulla nyheter, uttalanden och rykten kring Grekland just nu. Sällan ett gott tecken, vilket bör gagna guld. Samtidigt köper man åtminstone inte fysiskt guld utifrån den dagliga utvecklingen.

I dagscharten är läget för tillfället i sälj/neutral efter att ha hackat fram och tillbaka mellan köp eller sälj/neutral de senaste veckorna. Inget att trada på med ganska flat MACD.

Vad gäller den fortsatta uppgången i guldbubblan så hänvisar jag till tidigare inlägg om det. Bland guldhysteriker råder det en viss förvirring om vad en bubbla är. En bubbla innebär att priset stiger till irrationella nivåer. När det därefter faller är det en sprucken bubbla. Det är en helt annan sak. Ett fenomen med bubblor är att det är extremt svårt att förutse när exakt de spricker, även om jag antagligen verkar ha lyckats någorlunda med bostadsbubblan. Det är inte dags för guldbubblan att bli en sprucken bubbla än, även om priset mycket väl tillfälligt kan falla sedvanliga 10 - 30% under en period. 

Faller priset så blir det förnyade köplägen, annars tror jag inte att det är någon brådska att öka på eventuella positioner.

Som man också ser i charten ovan så rör sig guldet i kliv. Ett sådant kliv tog vi under juli - september och det är inte orimligt att vi får kräftgång under några månader då guldpriset i USD och USDSEK tar ut varandra innan det är dags för nästa kliv uppåt även i SEK.

Tillägg: Den slovenska regeringen har förlorat en förtroendeomröstning (Bloomberg), vilket skjuter upp eller helt stoppar införandet av den europeiska stabilitetsfonden EFSF. Nu får vi se om dagens glädjeyra kommer av sig.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. Cornu, tror du guldet får en roll i ett framtida valutasystem?

  Pappersvalutor utan uppbackning (annat än negativa realräntor) sjunger väl på sista versen?

  Kina är världens största producent av det mesta här i världen, så även guld. Skillnaden är att det är nackskott om man exporterar guld.

  Kinas mål är naturligtvis en Yuan som världsvaluta uppbackad av guld.

  Eller?

  /FL

  SvaraRadera
 2. De som tror det finns en bubbla i guld kan inte grundläggande ekonomi.
  Alltid lika roligt läsa samma argument som de sista 11 åren.
  Bubblan just nu finns i pappers och digitala fiat valutor.
  Fundamenta för guld kommer vara super ända tills nuvarande skuldvaluta har imploderat och ett nytt finns. 99% chans att den kommer vara baserad på guld.
  Går aldrig förutspå när en bubbla poppas, men att den kommer poppas är enkelt att se. Austrian economics har förutspått alla bubblor hittils.
  Kommer säkerligen bli en bubbla i guld när gemene man rusar in, men de kommer som vanligt rusa in på sluttampen och en del kommer bränna sig svårt.
  När ica kassörskan pratar om att hon köpt guld ska jag fundera på att sälja.
  Då kanske jag köper lite billiga fastigheter.
  Vad ni än gör så önskar jag er lycka till.

  Vill ni se Peter schiff som förutspådde USAs bostadsbubbla så kan ni se hans tal här 2006.
  http://www.youtube.com/watch?v=6G3Qefbt0n4
  Han förutspådde även internetbolagens bubbla innan dess.

  SvaraRadera
 3. En bubbla är väl egentligen först en bubbla när den spricker. Eller det är iaf helt omöjligt att veta om det är en bubbla eftersom historien måste visa om prisnivån var irrationell eller inte.
  Jeppe

  SvaraRadera
 4. När tom centralbankerna i Indien mfl länder tankar guld så mycket de kan så tycker jag att det indikerar att guldpriserna kommer att fortsätta stiga. Det jag inte förstår dock är hur vi skulle kunna backa upp dagens valutor med guld - det kommer ju att leda till sanslös rusning i guldpriserna med hänsyn till den begränsade mängd guld som faktiskt finns eller?

  SvaraRadera
 5. re 21:22

  just det det är endast en fråga om pris i fiat valuta kontra guld. Finns alldeles tillräckligt med guld, om priset är det rätta. För övrigt, silver finns också, Vissa i Mexico har arbetat ganska länge nu för att backa upp sin valuta med silver. Senast i USA skapade JFK pappersvaluta uppbackad av silver, dock när han dog, upphävde Lyndon Johnson dessa.

  SvaraRadera
 6. Som sagt ni är så söta. Här skriver jag att guldet skall upp, även om det kan komma rekyler och länkar till ett inlägg där jag skriver om 1000:- SEK per gram för guldet och ni blir sura för att jag nämner ordet bubbla. Sött som sagt. Att vara så känslomässigt engagerade i en investering är aldrig bra.

  SvaraRadera
 7. 20:29 Det är inget nackskott på att exportera ädelmetaller. Det är eventuellt en exportskatt men när jag frågade i tullen sa kvinnan jag pratade med att man betalar om man tar in i landet, inte när man tar ut. Gissar att det är fel men jag körde på det... Det är tillåtet om man visar upp kvitton i alla fall, vad som händer lyckades jag dock inte lista ut.

  Kinesiska bullionmynt skapade med kinesiskt guld har officiella distributörer i Europa och USA.

  SvaraRadera
 8. Kul. När du läxar upp dina visa kommentatorer.

  SvaraRadera
 9. Guldbubblan är som högst genom historien när förhållandet Dow Jones och guldet i dollar närmar sig 1:1. Nu är guldet runt 1800 och Dow Jones runt 11000. Möts de vid 6000, 8000 eller 10 000??

  SvaraRadera
 10. 6000 eller 8000 är väl tämligen realistiskt att vi kan få se i Dow Jones samtidigt som guldet ligger på motsvarande i USD.

  SvaraRadera
 11. Cornu, eftersom jag brukar spela djävulens advokat när jag ser över mina placeringar vore det intressant att höra vilka argument som du lutar dig mot när du kommit fram till att guldpriset har nått irrationella nivåer. Som jag ser det så reflekterar guldpriset en högst rationell funktion av rådande ekonopolitiska klimat, men det är givetvis min _åsikt_ och jag är öppen för underbyggda motargument.

  Personligen, eftersom jag står i färd att utöka min gyldene hedge så skulle en drop ner mot 1600-området vara välkommet medans kronan fortfarande är hyffsat stark.

  Vi får väl hoppas att vi slipper ett sådant scenario men _om_ nu dyngan träffar fläkten så är det inte omöjligt att vi får se kronkurs på 9kr/usd eller högre redan under 2012. (O)sannolikheten är givetvis debaterbar men jag har svårt att hitta en försäkring som erbjuder mer uppsida i dagsläget än XAU.

  /TSL (söt?)

  SvaraRadera
 12. Bubbelvarningar brukar komma från denna blogg-men inte i Guld!
  Guld köps av en anledning-alternativen kan komma att bli värdelösa.
  Vi som tror på framtida alternativ till Guld tror och hoppas att världen behöver annat än Guld i kassaskåpen!/Oppti

  SvaraRadera