Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2011-09-08 14:37

Tillväxtdebatt: Wijkman replikerar Ådahl

Anders Wijkman replikerar hos Bonnier/DN centertankesmedjan Fores Martin Ådahls genmäle och tro på evig tillväxt i en ändlig värld. Alltid roande att se högern ta sig an högern med rallarsvingar så tänder och saliv flyger.


Martin Ådahl ser nu ut att vara nere för räkning. Återstår att se om han reser sig.

Wijkmans rubrik är  ”Verkligheten kommer snart i kapp Martin Ådahl”. Sådär lagom personligt, rent av på gränsen till personangrepp. Wijkman inleder med en rejäl högerkrok "Martin Ådahl har läst min artikel om sambandet mellan tillväxt, skuld kris och stigande energipriser som fan läser bibeln". Ouch.

Vidare:

"Min huvudtes var att allt högre priser på energi, men även många metaller – när de lättåtkomliga fyndigheterna sinar – leder till lägre tillväxt och försvårar skuldkrisen. Det finansiella systemet är som ett pyramidspel. Om tillväxten stannar av, hotar kollaps.

Ådahl undviker denna fråga. Han hävdar i stället att energitillförseln är mindre viktig för ekonomin än tidigare. Han påstår att stigande oljepris beror på ökad efterfrågan, inte problem på utbudssidan. Han avvisar varje samband mellan stigande oljepris och finanskrisen.

Ådahl talar mot bättre vetande. Oljeproduktionen i världen har planat ut. Detta är en viktig orsak till prisökningen. Vad gäller finanskrisen har bland annat professor James Hamilton övertygande visat att en fördubbling av oljepriset vid pump var en bidragande orsak till att tusen och åter tusen amerikaner tvingades lämna sina hus."

10, 9, 8 ...

Reser sig Ådahl från detta? Tonläget är nu så pass uppskruvat att han nog måste upp på fötterna igen.

Vill det sig riktigt väl så kan det här bli en riktig långkörare. Må så vara att de flesta stoppar huvudet i sanden och nickar instämmande med Ådahl då han bekräftar deras världsbild. Men så länge Bonnier låter debattens rallarsvingar synas på bästa debattplats så kommer Wijkmans budskap åtminstone att spridas till några fler.

Nu skall jag poppa mer (ekologisk och hemodlad) pop-corn inför eventuell ny rond.

Som någon läsare påtalade så är både jag och Wijkman med i det tillväxtrealistiska nätverket Steg-3. Där hittar man även folk från alla möjliga partier, inklusive alltså (kd), (mp) och (v), liksom politiskt oberoende fritänkare och entreprenörer. Gemensamt är tillväxtrealismen istället för den rådande tillväxtnaivismen.

13 kommentarer:

 1. Jag tar åt mig äran av vissa av Wijkmans formuleringar, då vi (ASPO Sverige) jag och Martin Saar författat en en replik till Ådahl som blev refuserad, men som vi nu har lagt ut på vår hemsida.

  /Mats L, ASPO Sverige
  http://www.asposverige.se/2011/09/forsoker-martin-adahl-luras-eller-ar-det-bara-bristfalliga-kunskaper/

  SvaraRadera
 2. En mycket viktigare fråga är:
  Hur gör man sin egen hemodlade popcorn?

  SvaraRadera
 3. Tyvärr har Ådahl rätt om att finanskraschen inte orsakades av oljepriset, det amerikanska pyramidspelet klarade utan vidare av att krascha sig av sin egen tyngd. Vi tillväxtrealister får se upp med vilka strider vi ger oss in i.

  /Freddy

  SvaraRadera
 4. Läge att bjuda in Prince Charles till Steg 3? Om han går med borde det väl kunna ge nätverket en gnutta välbehövlig uppmärksamhet i media. ;)

  'He referred to a “sustainability revolution” that would force people to change their lifestyles so they consume less petrol, food and other resources.
  “History will not judge us by how much economic growth we achieve in the immediate years ahead, nor by how much we expand material consumption, but by the legacy for our grandchildren and their grandchildren,” he said. “We are consuming what is rightfully theirs by sacrificing long-term progress on the altar of immediate satisfaction. That is hardly responsible behaviour."'

  SvaraRadera
 5. Termokemiskt väte, det skulle gå, men det är själva livsstilen miljörörelsen är emot.

  Även om det gick att omvandla oändligt med ren energi så är faktiskt miljörörelsen emot det. Varför frågar ni, jo för att innan 1989 var de gröna kapitalisthatande kommunister.

  De har exakt samma mål men under en annan flagga. Jag kommer aldrig respektera dem som är emot våran livsstil, vill de leva i hydda, flytta då till något fattigt U-land!

  Teknik och utvecklingsfientliga människor hör inte hemma i vårat samhälle!

  SvaraRadera
 6. Tillväxtrealistiska nätverket ha ha ha ha ja det var ett ganska blygsamt namn ;)

  @anonym 16:05 Ja eller går det odla dem färdigpoppade? Det hade varit bra biz, tänk en kruka i köksträdgården där gamla såväl som unga kunde plocka färdiga poppkorn saltade och smaksatta innan de satte sig mysa framför fotbollsmatchen på tv:n!!

  SvaraRadera
 7. Neoliberal Agenda2011-09-09 04:13

  Personlig tror jag mer på att tillväxten kommer explodera upp om ett par årtionden.

  När vi får maskinintelligens i paritet med människan kommer vi få extrema produktivietsvinster. Istället för att föda upp en människan och utbilda den i 20 år så kan vi bara klona kunskapen digitalt på några sekunder för en kostnad på några tusenlappar.

  Men det är ändå bara början. Maskiner kommer sen få en intelligens som överstiger våran och de kommer förbättra sin egen design.

  SvaraRadera
 8. Inte utan att man undrar hur det blir för människorna i det framtida samhället vi skapar.

  Kanhända vi blir odlade likt färdigpoppade popcorn?

  Färdiggenusindoktrinerade små människopopcorn utan egen vilja, färdiga att plockas för användning som kugge i eller mat för systemet. Maktoligarkernas teknosfärmaskin.

  SvaraRadera
 9. Vilket blir bäst poppa spis eller poppa micro. Själv poppar jag micro. Men jag känner dem som även poppar spis.

  SvaraRadera
 10. Fråga inte mig. Har inte och har aldrig haft en microvågsugn. Bara ännu en onödig pryl man klarar sig utmärkt utan.

  SvaraRadera
 11. micro är energieffektivt dock, men som sagt allt kokar och tappar vitaminer/smak. Vill man spara energi och äta skit, köp en micro!

  SvaraRadera
 12. Återigen, spillvärme från matlagning värmer upp husen, åtminstone vinteritd och är ingen energiförlust i sig. Maten värmer dubbelt...

  SvaraRadera
 13. Cornu,
  har nu följt din blogg til och från ett halvår och du fokuserar ju ofta på teman kring tillväxt; peak oil, kreditkris, bostadsbubblor etc. Har du nånsin analyserat hur den demografiska utvecklingen påverkar tillväxten, bostadspriser, aktiemarknaden? Stötte av en slump över en kvinna (Lena Holfve) som menar att den svenska skattebasen kommer att köra in i ett dike på grund av stora pensionsavgångar.Man behöver ju inte ha en doktorgrad i hjärnkirurgi för att förstå att det här kommer få stor påverkan på bostadsmarknader. Vi ser ju redan nu problem i Japan framför allt som förmodligen är kopplat till demografiska frågor. Du har ju nämnt att Västvärldens pensionssystem (skrevs ju i Svd häromdan) är ett gigantiskt luftslott men hur Har du skrivit analyser kring detta?

  /Eilertrules

  SvaraRadera