Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2011-09-15 07:37

Swedbanks återköp

Som ni kanske inte missat har Swedbank fått mediakritik för att ha ägnat sig åt återköp av egna aktier de senaste veckorna. Och sedan igår gått ut och sagt att man slutar med återköpen. Naturligtvis inte pga kritiken i media dagarna innan, utan alldeles på eget bevåg. Helt säkert.

Dagschart Swedbank-A
OMXS30 i svart

Det är ju intressant att Swedbank-aktien fått stöd av egna återköp under raset. Effekten av beskedet att det är slut på återköp blev omedelbar och omfattande. Swedbank-aktien föll hela 5.55% igår på stigande börs. Då stängde ändå aktien inte på dagslägsta som låg på ca -10% i öppningen. OMXS30 steg med 1.40% och branschindex för finans och fastigheter steg med 0.36%. Bland kollegorna steg Handelsbankens A-aktie med 2.34%, SEB steg med 1.71% och Nordea föll med 0.1%.

Marknaden straffade Swedbank hårt för indragna återköp. Man kan ju fundera på hur mycket sämre aktien hade gått de senaste veckorna utan dessa återköp och hur den fortsätter utvecklas framöver. Att dra in återköpen är ett tecken på svaghet och att banken tydligen behöver pengar för att klara tiden framöver. Eller så är det ett tecken på att banken låter sig styras av media, vilket också är ett svaghetstecken. Vet inte vilket som är värst faktiskt.

Man kan reflektera lite över om Cevian ligger kvar i Swedbank trots att det går att tyda ut att hedgefonden har gjort en exit ur banken. Om Cevian ligger kvar är det ju läge att undra om man inte legat på Swedbank om att göra just återköp för att rädda den havererande hedgefondens positioner. Trots allt bor Swedbanks VD och Christer Gardell från Cevian bara 50m från varandra på Saltis. Återköp av aktier när man som bäst behöver lägga upp reserver inför kommande finanskris skulle ligga väl i linje med äkta Cevian-kortsiktighet.

Intresseklubben noterar att jag har fortsatt negativa positioner i Swedbank och alltså är rätt nöjd med kursutvecklingen under gårdagen även om det inte rör sig om några stora summor.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

1 kommentar:

  1. Återköp av aktier torde inte vara en VD (Wolf) fråga även om hans ståndpunkt i frågan varit tydlig. Tyvärr är Swedbanks största problem ägarna som via bolagsstämman och i sin förlängning styrelsen företräder de största ägarna vars motiv är lätt påverkbara.
    Hellre Wallenbergare som man vet var man har än kvsikapitalister som Folksam.

    SvaraRadera