Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2011-09-06 16:17

Snabbenkät: Vad blir Riksbankens räntebeslut?

Idag håller/höll Riksbankens direktion sitt penningpolitiska möte. I morgon klockan 0930 offentliggör man sitt beslut. En nästan samstämmig och överbelånad analytikerkår tror på oförändrad ränta och ignorerar helt och hållet de enda parametrar som Riksbanken har att styra på, nämligen inflationen och inflationsförväntningarna. Samtidigt pratar ett LO utan koppling till verkligheten om kraftiga löneökningar i årets avtalsrörelse.

Riksbankens partyställe.
Men vad analytikerna gissar på är ointressant. Mycket mer intressant är vad just du tror. Svara på enkäten här ute till höger så får vi se om bloggens läsare är smartare än analytikerna. Eller om vi tycker det samma.

Jag har inte länkhorat det här inlägget till relevanta artiklar hos gammelmedia, då jag vill se vad ordinarie läsare tror. Ni har till 09:29 i morgon onsdag på er att svara. 09:30 har vi facit.

Vill du personligen stoltsera med din egen gissning så kommentera gärna inlägget. Jag håller själv tyst för att inte påverka enkätens utfall.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

49 kommentarer:

 1. Jag blir mycket förvånad om de inte höjer imorgon som aviserat med tanke på ledamöternas sammansättning och tidigare uttalanden som rimligen gjorts för att ha att hänvisa till imorgon.

  Däremot kan jag tänka mig att räntebanan revideras neråt för nästa år med tanke på prognoserna.

  SvaraRadera
 2. Jag tror på en höjning till 2,25% för att dämpa inflationen. Samtidigt tror jag på ett oförändrad räntebana framöver.

  Svensk industri går bra och orderingången ser bra ut. Skulle det förändras och inflationen skulle börja sjunka, först då tror jag på en sänkning

  SvaraRadera
 3. Hoppas de höjer men jag tror de "fegar ur".
  Höjer dem skall jag fira med en kall pilsner för att någon har lite "balls" att gå emot mediadrevet.

  SvaraRadera
 4. Jag hoppas de inte fegar ur och visar lite stake. Höj imorgon och bibehåll räntebanan.

  SvaraRadera
 5. Det kommer höjas 'ända in i kaklet' och en liten bit till i o m att man är reaktiv istället för proaktiv.

  SvaraRadera
 6. Oforandrat eller rentav sankning till 1.75%. Industrin ar mindre optimistisk an i varas och justerar bort all risk for inflationsgalopp i sina modesta kalkyler infor hosten och nasta ar. Inkopschefsindex talar sitt tydliga sprak. Nar PMI ligger pa minus kan RB inte garna hoja styrrantan. Darfor oforandrat.

  En sankning riskerar expanderade krediter vilket inte ar onskvart just nu men en hojning riskerar att hamma industrin och tillvaxten annu mer an vad som redan ar fallet. Det ar varre an en kreditexpansion. Sammantaget ger jag en oforandrad styrranta 60% sannolikhet, en sankning 30% och hojning 10%.

  SvaraRadera
 7. Min gissning är att de höjer till 2,25%. De har varit mycket tydliga med vilken räntebana de ser framför sig. Marknaden vill inte lyssna så de blir förvånade i morgon.

  De riggade inflationsmålen är vad som styr Riksbanken.

  SvaraRadera
 8. Oförändrat. Punkt.

  SvaraRadera
 9. Oförändrad. Omvärlden har förändrats till det sämre så det blir ingen höjning. Skuldkrisen har varit känd sedan länge men det är nu det börjar märkas med varsel och avvaktande investeringar. Det, plus att de inte vågar sedan kritiken förra gången när de höjde just innan korthuset föll samman.

  SvaraRadera
 10. Jag tror och hoppas på 2.25%. Ingves verkar vara tillräckligt påläst (efter tidigare uttalanden) att denna nedgången som vi sett varit väntad och därför tagit med det i beräkningarna.

  SvaraRadera
 11. Räntan är på väg upp, det är inget snack om saken. Att de skulle höja mer än 1/4 procentenhet är väl lika osannolikt som att de skulle höja med mindre än så. De håller sig alltid till sina kvarts procentenheter.

  SvaraRadera
 12. Jag ser inga sportbilar på bilden?! Och inga Rolls-Royce?! Är de kanske på baksidan, eller inkörda i något garage? Jag tror inte för en sekund att det är bankirer som åker i den där bruna bilen framför Securitasbilen, inte en chans.

  SvaraRadera
 13. Riksbankens beslut känns mindre intressant. Hade nog snarare väntat mig ett inlägg kring SNB:s beslut att printa obegränsat med pengar. Särskilt eftersom Cornucopia är frälst i guldet. Att det skulle printar pengar framöver är ingen överraskning men att det är Schweiz som börjar är överraskande. Vad betyder det för guldet? En safe haven mindre...

  SvaraRadera
 14. 16:55, var du fodd 2008/2009? Da var det inga 1/4 sankningar direkt.

  17:00, om du tror att gubbarna och tanterna pa RB tjanar stora pengar sa far du tanka om. "Bankirer" kallar du dem? Myndighetsmurvlar sager jag.

  SvaraRadera
 15. Mr. Matsubayashi2011-09-06 17:19

  Emedan svensk media gormar om att räntan som minst kommer ligga kvar på samma nivå, och bäst sänks, så tror och hoppas jag att riksbanken är smartare än så.

  Att media dessutom "frågar experter" i form av bankernas representanter, där samtliga enhälligt
  tror på en räntesänkning är tragiskt, men typiskt för svensk - fördummande - media.

  SvaraRadera
 16. 17:19, du anvander "emedan" felaktigt. Jag ber om ursakt for petandet, men det sticker lite i ogonen.

  SvaraRadera
 17. Ja men han är ju japan, det hör du på namnet, du kan inte begära att han ska kunna använda alla ålderdomliga svenska ord korrekt. Alldenstund hade passat bättre än emedan.

  Bestämmer inte riksbankirerna räntan ungefär en vecka innan de offentliggör beslutet?

  Borde bli höjning i morgon.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 18. Jag blir oerhört förvånad om det i den stora planen inte ingår resonabelt hög inflation för att därmed implicit tvinga folk att beta av sina skulder. Det talar för ökning av räntan. Nu innan det brakat ordentligt har vi lite marginaler kvar. Förståelse från röstarna? Meh.

  SvaraRadera
 19. 17.15 öh va? Det var väl fortfarande 1/4-ändringar, om än flera på en gång. Det var ju inte så att de lade räntan på 1,05% eller något.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 20. Och 17.15, riksbankirerna sköter ju sedeltryckarmaskinerna så de kan väl ta med sig några buntar hem när det så passar dem. Ja, det är inga vanliga knegare inte. Dessutom ser de över guldreserven. Också där kan det "försvinna" en tacka då och då.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 21. Guldkalle, jo, men i 16:55s inlagg star det att RB inte kan hoja med mer an 1/4 (dvs. 2/4 vore enligt honom uteslutet) eftersom RB alltid haller sig till 1/4. Och om man ar japan, varfor inte forsoka sig pa lite mer modern och enkel svenska som 99% av alla andra? Eller? Jag kanske ska sluta peta i folks inlagg, lite forvirrad... Hur som helst, RB lamnar rantan oforandrad.

  Officiellt sitter de i mote idag och utgangen av motet forkunnas imorgon. Mojligen har de var for sig bestamt sig tidigare an sa, men motet halls idag.

  SvaraRadera
 22. Guldkalle, det skulle se myyyyycket konstigt ut om Ingves kom glidandes i en Rolls!

  SvaraRadera
 23. Mina gissningar:

  En höjning med 0,25 procentenheter, samt en "flaggning" för en flackare räntebana framöver. Riksbanken ska bekämpa inflationen och inte gå efter börsen.

  Och givetvis kommer media vara helt tagna på sängen av Yngves orimliga agerande..

  SvaraRadera
 24. Riksbanken har en enda uppgift, att bekämpa inflationen (inflation är stöld). Allt under 2% höjning är egentligen en skandal. Jag hoppas på 0,25% men är rädd att dom fegar ur och lämnar räntan oförändrad samt presenterar en flackare räntebana...

  ....../sjodan

  SvaraRadera
 25. Mäklare och banktjänstemän tillsammans med sina subjektiva journalistkompisar lever än så länge gott i självförnekelsens glasbubbla.

  Jag tror att morgondagen blir dagen när glassen tog slut för den här överhettade överbelåningssäsongen.

  Jag har redan i spekulationssyfte köpt på mig ett stort lager GB Gräddglass som jag tänker saluföra till högstbjudnande utanför riksbankens presskonferens. Vi ses!

  Mvh GB-Gubben

  SvaraRadera
 26. Veklingar!

  På min tid drog vi upp räntan till 500 %.

  SvaraRadera
 27. Hur tänker du då, GB-Gubben? Ska de tröstäta glass? Eller ska de kanske köpa för att kasta på riksbankirerna? Vore det inte bättre med glasstårtor i så fall, snarare än gräddglass?

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 28. Det är klart de höjer. Trycket på hushållen måste ökas för en sanering.

  SvaraRadera
 29. 100 spänn på oförändrat

  SvaraRadera
 30. Googla på fenomenet räntesmoothing, interest rate smoothing, för att se varför Riksbanken förändrar räntan i 1/4 intervaller, att jämföra med 2/4, 3/4 eller 4/4.

  Min magkänsla säger en höjning med 1/4 till 2,25%.

  SvaraRadera
 31. Har aldrig skrivit här än men....jag sätter en hel del på att de lyssnar på alla klagogrisar och håller den antingen oförändrad eller sänker svagt. allt för att inte den svenska kronan skall stärkas för mycket.

  /Nils

  SvaraRadera
 32. Jag tror garanterat det blir oförändrat. Trots Ingves uttalande för 3v sen om att "Ingenting har hänt", vilket i sig är sant förutom att den s.k. marknaden har blivit nervös, så tror jag att de nu inser att en höjning torde påverka konjunkturen ännu mer i "fel" riktning.

  Således 2,0% imorrn, det är sluthöjt för denna gång. Tror inte att bolånarna torskar dit på att inte klara förhöjda räntebetalningar utan snarare (som Cornu varit mer inne på sista tiden) att värdeminskning i kombination med olyckliga omständigheter (sparken, skiljsmässa, sjukskrivning etc.) kommer göra det stora hålet i plånboken.

  / Ateisten

  SvaraRadera
 33. Neoliberal Agenda2011-09-06 19:53

  Riksbanken höjde räntan från 4,50% till 4,75% den 10 september 2008. Det var 5 dagar innan Lehman Brothers konkade och 6 månader efter Bear Sterns kollapsade. Som jämföresle kan nämnas att USA då redan sänkt räntan till 2.0%...

  Efter att IT-bubbla sprack mars 2000 så fortsatte Riksbanken att höja ränta fram till sommaren 2001.

  Tittar man historiskt så finns det all anledning att tro att Riksbanken kommer höja imorgon. Det är väldigt sega i vändningarna.

  SvaraRadera
 34. Snälla Cornucopia, kan du inte vara med och gissa! Du kan väl skriva sent ikväll eller tidigt imorn så påverkas inte din enkät.

  SvaraRadera
 35. Tja, KPIF är ganska låg (under 2%) och som de själva skrev i senaste pp-rapporten så kan statsfinansiella orsaker som leder till sänkt efterfrågan leda till att man inte drar upp räntan som planerat. Även om Ingves pratat om att "inget har hänt", är det lite svårt att se att inte förväntningar och utsikter försämrats (vilket har reala effekter).

  Höjning av räntan nu kommer ju bara öka inflationen mätt med KPI ännu mer (eftersom det påverkas starkt av bostadsräntorna). Bättre att titta på KPIF nu, och då ser jag inte riktigt att RB:s analys om höjning håller. Jag tror på oförändrat.

  SvaraRadera
 36. Om du tittar på KPIF när räntebanan sattes så inser du hur felaktigt ditt resonemang är.

  Som jag skrev ovan så tror jag, och hoppas, på höjning enligt nuvarande räntebana med 1/4 under morgondagen.

  SvaraRadera
 37. Höjning med 0,25% och sänkning av räntebanan.

  SvaraRadera
 38. Riksbanken har väl aldrig brytt sig om KPIF förut. Men vem vet, kanske kan man börja med det nu...

  SvaraRadera
 39. De är tydliga med att KPIF bättre speglar underliggande inflationstryck än KPI när det sker snabbba ränteförändringar (som på sistone). Även om inflationsmålet är kopplat till KPI tror jag nog det är för starkt att säga att "...dlrig bytt sig om KPIF förut".

  Så här skriver dem själva: "Men även om målet är formulerat i termer av KPI använder
  Riksbanken ofta olika mått på underliggande infl ation i analysen och
  kommunikationen" (http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Rutor_IR/PPR_08_2_Ruta_2.pdf).


  @21.06: Jo, visst...och i rapporten i juli skrev man också att världsekonomins återhämntning fortsätter men att Sverige nu går mot en mer normal tillväxttakt. Jag menar att RB (som många andra) var alldeles för optimistiska i deras bedömningar av makroekomin för bara 1-2 månader sedan. Sverige går inte mot mer normal tillväxttakt, mer och mer talar för att vi går mot en ovanligt låg tillväxttakt.

  Detta kan tala för att räntan hålls oförändrad. Jag tror oförändrad-->p=0,7
  höjning 1/4 --> p=0,3

  SvaraRadera
 40. 2011-09-06 17:52 <- What he said.

  SvaraRadera
 41. Target locked: 2,25

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 42. Här finns inte många företagare.

  SvaraRadera
 43. Sorry - men varför håller alla på med procenttal för det ena eller andra? Tror man på en höjning så tror man väl på en höjning. Eller inte. Sedan kan man vara tveksam, eller tro på sänkning. Att gissa 40/60 eller 75/25 säger ju ingenting eftersom resultatet ju blir att de sänker eller höjer. Det är ju ingen fotbollsmatch ni spelar på liksom.

  SvaraRadera
 44. Cornu. Du har många blogginlägg som handlat om en tvärtavstannande bomarknad, sjunkande aktivitet inom industri och förtroende indikatorer samt det viktigaste, avskuldningen inom biigpigs med efterföljande låg efterfrågan. Vad i hela världen kan i detta klimat leda till högre inflation? Jag ser inte mkt, inte äns oljepris 150$. Oförändrat imorgon.

  SvaraRadera
 45. Är företagare och det går som tåget, sluta whine:a. Vi har tokinflation, titta på mat, el, bostäder, guld etc.

  SvaraRadera
 46. Elpriset kommer sjunka som en delkomponent.

  SvaraRadera
 47. Ingves är den enda med lite stake. Om inte motståndarfraktionen lockar över någon av hans valigtvis förtrogna så blir det +0.25%.

  SvaraRadera
 48. Aftonhoran kör krigsrubriker:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13584420.ab

  SvaraRadera