Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2011-09-26 12:22

Smörbristen upptäcks av Schibsted

Nu har även storstadspressen med Schibsted/SvD i spetsen upptäckt att det råder brist på smör. Samma vecka som "leverantörerna" (=Arla) säger sig ha åtgärdat problemet. Antagligen var det någon murvel som gick bet på nytt smör i någon butik.


Som vanligt är man alltså mycket långsamma i att upptäcka sådant här och landar sedan helt fel i sin analys. Eller brist på analys. Man återger bara vad branschorganisationen Svensk Mjölk säger, dvs en organisation när Arla har mycket stor makt.

Grundproblemen är två.
 1. Arlas sänkta priser till mjölkbönderna, inklusive mitt under "smörkrisen", leder till att var fjortonde mjölkbonde lägger av varje år och slaktar ut sin besättning. Istället importerar vi Arlas danska ägares GMO-mjölk. 
 2. Just-in-time. Allt fler butiker, speciellt större ICA-butiker, tillämpar sk just-in-time, dvs de håller inga egna lager utan beställer i princip nya leveranser dagligen. Detta gör inte småbutiker och inte heller Coop. Där kan man betydligt oftare fortfarande hitta smör. För vid minsta störning i leveranserna havererar just-in-time-baserade leveranser.
Smöret tillbaka på gräddhyllan
Foto: Backstuge-Bengt
Har fått en läsarbild där det framgår att vissa smörleveranser har börjat rinna fram igen. På gräddhyllan Mölnlycke finns det nu extrasaltat svenskt smör från Arla, men inte något annat. Har även fått rapporter om stora leveranser av smör till Coop, där man rent av kan hitta den av mig saknade 1kg-förpackningen av ekologiskt smör.

Värt att notera är att bristen ordnas genom att man importerar mjölk. Eftersom det däremot står "svenskt smör" på alla smörförpackningar i Sverige så är det andra förpackningar som inte längre har svensk mjölk i sig. Kom ihåg att det även gäller Arla och hur man kontrollerar detta. Det finns sedan tidigare t ex dansk mjölk från GMO-utfodrade kor i Arlas Yoggi. Den danska GMO-mjölken kommer finnas i allt fler produkter framöver. Korna i Danmark får aldrig gå ut på bete, inte ens på sommaren. Arla är numera primärt danskt, men svensken tror fortfarande att det är svenska produkter de köper.

Citerar mig själv från tidigare inlägg om den danska GMO-mjölken som finns hos ICA:
Exempel på dansk produkt. Ingen
Arla-ko. Mejerinr SE1019EC finns
inte på Livsmedelsverkets lista, trots
texten SE, dvs det är en importprodukt.
I det här fallet är den dock ekologisk
och alltså inte från GMO-kor.

"Det enda sättet man kan se detta på Arlas produkter är att det inte finns en röd ko på paketet, utan bara den vanliga gröna Arla-loggan. Saknas den röda kon måste man sedan läsa det finstilta för att avgöra om paketet i själva verket kommer från Danmark. Och i det finstilta anges bara godkännandenummer som är Livsmedelsverkets nummer på produktionsanläggningen, vilket man får kolla upp på Internet. Listan med godkännandenummer för svenska anläggningar hittar man hos Livsmedelsverket.

Ett tillägg till det är att ibland har man gömt undan det finstilta mycket skickligt, t ex bakom en igenlimmad flik på förpackningen, undertill etc, så det är inte alls säkert att man kan läsa produktionsanläggningens nummer utan att behöva göra sönder förpackningen. Och notera att det står SE på alla nummer, även de danska. Är det inte en kontrollerad anläggning avses ett svenskt importbolag om jag uppfattat det rätt. Man måste alltså veta vad siffran står för för att avgöra om den är importerad.

Alternativ fanns. När det gäller smör rekommenderas Lindahls Mejeri av en del, även om bland annat ICA sägs stängt ute denna leverantör pga krav från Arla. Deras smör skall tydligen smaka helt annorlunda, "som smör smakade förr", och skulle ICA-kunderna få möjlighet att köpa Lindahls så skulle Arla inte sälja ett paket smör till hos ICA därefter. Lindahls tilläts inte höja priset på sin produkt och tvingades därmed sluta sälja den för konsumentbruk. Smöret säljs dock fortfarande till restaurang- och storköksbranschen som inte måste gå via ICA.

Rekommenderar tidigare inlägg angående smörbrist och om mjölk generellt.

Monopolisten Arla försvarar sig att det de gör är det bästa för deras danska medlemmar.
Smörbrist - då sänker Arla ersättningen till bönderna

Sedan ägnar sig brittiska The Guardian åt stor humor när de menar att en svensk TV-kock är orsaken till att smöret tagit slut.

Men kom nu ihåg - Arlas produkter kommer nu i ännu större utsträckning vara dansk GMO-mjölk när man ökar importen för att täcka upp smörbristen. Det gäller dock inte just smöret som tydligen måste vara svenskt. Nu väntar vi bara på att Schibsted skall upptäcka att svenskarna med glädje bälgar i sig danska GMO-mjölkprodukter i tron att de äter mjölkprodukter från lyckliga svenska kramgoa kor som får hoppa runt på kosläpp och allt. Inte danska GMO-utfodrade danska kor som aldrig sett himlen. Det är dock fortfarande säkert att köpa ekologiska produkter från Arla. Ekologiska danska kor får se himlen och får inte äta GMO.

Man kan antagligen importera dansk oförädlad mjölk och få ett fint svenskt produktionsanläggningsnummer på förpackningen. Trots allt visar det bara mejeriet. Frånvaron av Arla-kon får här vara vägledande för vilka produkter det kan röra sig om. Vill du inte ha GMO, köp ekologiskt.

29 kommentarer:

 1. Fan, jag skulle mejlat dig igår. DN hade den överstylade lägenheten och frukt-Opeln i en notis. Tycker mig se allt oftare att du och andra bloggare är en bra bit före gammelmedia.

  SvaraRadera
 2. "Smakar som mjölk smakade förr". Problemet är att svenska folken inte vill betala för mat utan det ska vara billigt, billig. Konsekvensen blir att maten smakar mindre och sämre eftersom den innehåller så mycket vatten, soja, konserveringsmedel och annat för att få ner kostnaderna. Produktionen är också så effektiviserad att maten tappar smak och bara smakar vatten, pga att det ska gå fort att producera.

  Sen att maten ändå är dyr trots billig produktion beror på att grossisterna och ivsmedelshandlarna skär emellan så mycket att det blir dyrt trots att bönder och lantbrukare får så dåligt betalt. ICA-handlaren måste ju få en ny BMW varje år annars blir han ju ledsen i ögat, stackarn.

  SvaraRadera
 3. Smörbristern verkar vara ett resultat av att LCHF (Low Carbohydrate High Fat) dieten sprider sig allt mer. Lär följande artikel:
  http://www.vt.se/nyheter/arkiv.aspx?articleid=6067843

  eller ännu hellre Andreas Eenfeldt bok, Matrevolutionen,
  http://www.kostdoktorn.se/matrevolutionen, där det bla finns ett mkt intressant diagram över smörförsljningen och andelen överviktiga i Sverige, två trender som är varandras spegelbild.

  Läste den i helgen och det kändes som bitarn i mysteriet med det försvunna smöret föll på plats.
  /Mats

  SvaraRadera
 4. Visserligen ägs Lindahls "Mejeri" av Skånemejerier ... men "mjölkråvaran" kommer från Tyskland/Östeuropa och det är också där mejerierna ligger ... "som smör smakade förr" handlar antagligen om en annan smörarom än den som används i Sverige ...

  SvaraRadera
 5. Jag som trodde det berodde på kantarellerna-som är så goda smörstekta!

  SvaraRadera
 6. Här har vi äntligen en framtidsbransch för alla arbetslösa! Ge alla jobbsökande som vill en grundkurs i boskapsskötsel, plus möjlighet till förmånliga uppstartslån. Se samtidigt till att klämma åt mot Arlas oligopol så att de inte längre kan pressa ner mjölkpriserna till producenterna långt under vad som vore möjligt i en marknad baserad på tillgång och efterfrågan. Vi får massor av fördelar:

  1) Jobb till de arbetslösa
  2) Nytt folk till den avfolkande glesbygden
  3) Mer smör i hyllorna
  4) Högre andel svenskproducerade mjölkvaror (med bättre djurskyddsregler) i affärerna
  5) Ett mer robust samhälle med högre andel egen livsmedelsförsörjning

  SvaraRadera
 7. Hmm, jag som trodde att allt var genmodifierat och bara vissa saker gentekniskt modifierade?

  /Johanneberg

  SvaraRadera
 8. Lindahls mejeri (med turk/grek-gubben på tzasiki- och yougurtburkarna) köper in allt från Tyskland. Inget svenskt där.

  SvaraRadera
 9. http://www.vg.no/nyheter/vaer/artikkel.php?artid=10030127

  Solstorm på väg mot jorden. beräknas träffa mellan 09-23. Kanske blir strömavbrott om vi har otur.

  SvaraRadera
 10. Oroväckande att ett stort företag kör över små producenter, låter som härska & söndra taktik.

  SvaraRadera
 11. Bra att du uppmärksammar oss på detta med vilket språk Arlas kossor råmar på :D Själv köper jag iofs så långt det går Wapnöprodukter, men de har ju tyvärr inte smör och créme fraiche i sortimentet. Kan också nämna att Skånemejerier också har en del konstigheter för sig, om jag inte minns fel så skeppar de mjölkråvara till Bornholm för att tillverka ost, som sedan skeppas tillbaka till Sverige. Minns inte om det står DK eller SE på produkterna, men som jag har fattat det är det iallafall svensk råvara.

  BTW, Citygross verkar ha större lager eller bättre avtal med Arla, de har i princip haft fullt i hyllan under hela krisen. Nu åker jag ju inte direkt till Citygross varje dag, men iallafall de 3-4 gånger jag varit där de senaste veckorna. Detta gäller både normalsaltat och ekologiskt 500g. Samtidigt som ICA Maxi har helt tomt i sina hyllor.

  SvaraRadera
 12. Cornu, du borde skriva insändare!

  SvaraRadera
 13. Uppdaterade Lasse Kongos veckotracker, v38, visar på att det är stora lägenheter (genomsnittet över 75kvm) som säljs i Stockholms innerstad.
  Inte på mer än tre och ett halvt år har genomsnittsstorleken varit så här stor.

  Innebär att det är stiltje på marknaden för smålägenheter?

  SvaraRadera
 14. Berglin tog upp smörbristen i sin stripp i SVD igår:
  http://www.svd.se/kultur/serier/berglins_5017.svd

  SvaraRadera
 15. .. och Adam Alsing auktionerar ut Sveriges sista (?) smör.

  http://www.tradera.com/Sveriges-sista-smor-auktion_340139_140450182

  SvaraRadera
 16. Flashbacks från det forna.
  "Korna i Danmark får aldrig gå ut på bete, inte ens på sommaren."
  Minns när jag var yngre och jag och familjen ofta reste i Europa med tåg och bil. Just det tåg och bil, till tyskland, polen, tjeckien, belgien. Inga flygresor till andra sidan jorden. Länge sen, då inte bara målet utan också resan dit hade ett värde.

  Hur kusligt det var att lämna Sverige på sommaren och inte se ett enda betande djur. Trots att det var sommar och varmt. Hur svårt det var att förklara för barnen att bönderna visst hade djur, visst brydde sig om dem, men att förklara varför djuren inte fick vara ute på sommaren klarade jag inte. Kanske har jag uppfostrat en grupp gröna-vågare, och kanske är det bra.
  Men jag ryser fortfarande då jag tänker på alla dessa fält utan boskap. Kanske är jag out-dated, men jag ryser lik f-rb-nn-t.

  SvaraRadera
 17. Jag som slutade med Arlas produkter när godmorgon juicens 2 litare blev 1,75 l, det finns ju fler anledningar.

  SvaraRadera
 18. Jag är nog en dålig människa och tänker inte så mycket på kornas välbefinnande när jag köper smör. Men jag har hursomhelst konstaterat att finska Valios smör är överlägset både Arlas och Lindahls när det gäller smak.

  SvaraRadera
 19. Vi var med familjen i Legoland i sommras och vi såg massor med kor ute på bete i Danmark. Har du någon källa till "Korna i Danmark får aldrig gå ut på bete, inte ens på sommaren." eller sitter du bara och fabulerar?
  Man kan tycka vad man vill om Arla men att sitta och ljuga om ett grannland är lite väl magstarkt. Uppenbarligen har du ju fel. Eller så känner jag inte igen en ko och får skylla på den svenska skolans dåliga utbildning.

  SvaraRadera
 20. 20:38, inte mitt problem att du inte kan läsa vad jag skriver. Jag fetstilar för säkerhetsskull ett citat från mitt blogginlägg: "Ekologiska danska kor får se himlen och får inte äta GMO"

  Du ser danska kor utomhus. Det rör sig om ekologiska besättningar. Och kanske en och annan hobbykossa.

  SvaraRadera
 21. Cornucopia, ibland är det så jättejobbigt att du alltid vet bäst, och att det du vet är sanningen, och att sanningen för dig inte går att ändra även om någon bevisar annat.
  Att folk i landet äter lågkolhydrat vet du säkert? Att 25% a svenskarna förstått att äta så kanske du inte vet.

  LCHF innebär att äta lågkolhydrat och högfett. Inte vilket högfett som helst utan äkta vara. Precis som vi åt förr. Denna kost (en del kallar det diet men inte jag) ger dom flesta hälsofördelar.

  Mitt största problem är att detta borde komma från dig, Cornu, inte från mig.

  SvaraRadera
 22. Idag var Arlasmöret slut även i vår Konsumbutik.
  Så länge det bara är smör det är brist på är det förstås ingen fara. Det vore enligt min mening betydligt allvarligare om det vore brist på mjölk och filmjölk.

  Skogsägare

  SvaraRadera
 23. 21:23, klicka på länkarna ovan så är det redan avhandlat att LCHF har bidragit. Måste jag upprepa allt jag skrivit tidigare i varje inlägg när det finns länkar.

  Men det är inte LCHF som får 7% av mjölkbönderna att ge upp varje år. Det är Arlas priser som får bönderna att ge upp.

  SvaraRadera
 24. Sorry Cornu, glömde att underteckna 21:23

  //Peter

  men du lär ska ha koll på IP-adresser.

  Nej, jag läser inte länkar utan vad du skriver. Tror att du är väldigt jordnära vad det gäller kost då du är det vad det gäller ekonomi.

  //Peter

  SvaraRadera
 25. 10 smörpaket för 3200kr:

  http://www.kostdoktorn.se/vinn-sveriges-sista-smor

  Lägg ditt bud här:

  http://www.tradera.com/Sveriges-sista-smor-auktion_340139_140450182

  :-)

  SvaraRadera
 26. Sveriges sista smör

  http://www.tradera.com/Sveriges-sista-smor-auktion_340139_140450182

  :-)

  SvaraRadera
 27. Lindahls Smör fanns i butikerna (Willys) så sent som i början av året vet jag. Så vet inte om det stämmer att det bara är storkök som kan köpa det.

  Frågan är om inte öststaterna också använer GMO och låter djuren vara inne som danskarna, men i många hänseenden så är djuren ute oftare i södra europa (öststaterna).

  Så nån kanske kan bekräfta huruvida det går att köpa Lindahls fortfarande. Men ekologiskt Arla smör torde vara bäst.

  Som nån skrev ovan, skriv gärna insändare Cornu!

  SvaraRadera
 28. Eller så skiter man i det svenska smöret och börjar importera från resten av EU. Holland och tyskland lär väl ha lite över. Förstår inte varför det där med svenskt är nåt att tillskriva positiva attribut. Go, Lidl!

  SvaraRadera