Aktuellt

Klimatanpassning behövs nu - men vill det offentliga betala?

Eventuella effekter av en klimatförändringsdämpande politik låter vänta på sig decennier, om de alls fungerar när resten av världen ökade CO...

2011-09-08 13:18

Smörbrist - då sänker Arla ersättningen till bönderna

Som många av oss märkt de senaste veckorna råder det en allt mer skriande brist på främst smör. Alltså smör-smör, inte någon utspädd form som smörgåssmör, utan det hårda smöret man har till matlagning.


Det märktes redan i juli för oss som föredrar att köpa ekologiskt smör, då de stora förpackningarna med 500g ekologiskt smör försvann. Redan tidigare hade 1kg-förpackningarna försvunnit. Kvar fanns bara 250g-förpackningar till ockerpriser. Har man tur kan man dock fortfarande få fatt på 500g-förpackningar om man anländer i rätt minut till butiken, så då gäller det att bunkra.

Nästa steg är att bristen på smör nu även spridit sig till vanligt industriellt smör, dvs icke-ekologiskt smör. Det råder däremot ingen brist på rapsolja utblandat med restprodukter från petroleumindustrins raffinaderier (aka "margarin").

Så vad är det som har hänt? Fyra bokstäver. LCHF. Folk har börjat genomskåda, rätt eller fel, tramset att fet mat blir fett även i kroppen. Ungefär som att man får grönt blod av att äta grönsaker. (Alla energibärare du äter (utom protein tror jag), t ex kolhydrater och fett, omvandlas i princip i magen till kroppens energibärare glukos innan de passerar genom tarm-blodbarriären och in i blodet för transport ut i kroppen med förbränning i sikte. Det är först vid överskott av energi(=glukos) som våra stenålderskroppar börjar buffra upp inför nästa misslyckade jaktsäsong eller torkperiod och medföljande svält genom att förvandla glukos till fett och spara undan det på lämpliga delar av kroppen.) Tvärt om så innebär ju fet mat att man får en mättnadskänsla tidigare och inte äter så mycket. 

Så folk har börjat konsumera mer mjölkfettprodukter som grädde och creme fraiche och speciellt så konsumeras det betydligt mer fet mjölk, sk standardmjölk, istället för den fettreducerade lättmjölken eller socialdemokratiskt lagom mellanmjölk. Och då blir det brist på mjölkfett till att göra smör på. Även om långt ifrån alla har slagit om till LCHF så innebär fettets renässans att det blir just brist på marginalen.

För smör finns ju substitutet rapsolja + petroleum, så det blir smörproduktionen man drar ner på. Därav gapar faktiskt hyllorna tidvis tomma på smör. 

I sin oändliga vishet så beslutade alltså mjölkmonopolet Arla att sänka böndernas ersättning för mjölken för några dagar sedan... Man skyller detta på minskad efterfrågan på mjölkpulver internationellt (aka "industrimarknaden för mjölk").

Därmed kommer ytterligare några bönder att kasta in handduken och tröttna på yrket och bristen kommer bli ännu större. Det går fort att stänga ner en mjölkgård. Bara att lyfta på telefonen till slakteriet. Typ. Dessutom håller ju Arla på att ta över Milko vilket innebär att det inte finns någon annan inköpare att vända sig till för många bönder. Nu är inte sista ordet sagt där då konkurrensverket faktiskt utreder det defacto-monopol som Arla kommer ha.

Men när det gäller biologiska fenomen som djur (eller skog, mer om det senare) så tar det sin lilla tid att expandera eller lägga om produktion. Nya mjölkgårdar behöver köpa in livdjur, och kvigor tar som bekant en stund att växa upp från kalv till ko. Och för att det skall bli mjölk måste förstås kvigan förvandlas till ko genom att föda en kalv först. Och det tar också en stund från det att veterinären med seminbehörighet är där med sprutan. Eller tjuren för de som är gammaldags.

Under tiden ligger priset på insatsråvaror som drivmedel (diesel) kvar på rekordnivåer för svenska bönder. 

Så vi får nog vänja oss vid att steka och baka med  rapsolja + petroleum istället för smör. (Kom ihåg, det går lika bra med försvarets hudsalva!)

Angående skog och ledtider så gnäller jätten Glufs-Glufs, dvs Södra, över att det är brist på tallskog. Underligt. Kan det ha något att göra med att Södra genom decennierna har övertygat varenda skogsägare att gran är svaret på allting? Sedan kan Södra stå där och gnälla. Den som planterar ny tall idag kommer inte kunna leverera talltimmer till Södra förrän om kanske 25-30 år i fallet klentimmer och  först om 40 år börja leverera lite bättre andragallringstimmer och om 75-100 år prima slutavverkningstimmer. Så det lär väl bli mer gnäll från Södra till dess.

Inga marknadskrafter rår på naturens ledtider. 

På grund av klimatet här i Norden har alltid djurhållning varit nödvändig för att kunna ordna lokal mat under vinterhalvåret. Mjölk är ett utmärkt sätt att omvandla grovfoder (=gräs, vall som blir hö eller ensilage) till mat. Mjölk ger ett dagligt flöde och kommer inte i klumpar om några hundra kilo som kött gör vid slakt.

Å andra stoppar nu EU och Sveriges regering i sin oerhörda vishet Livsmedelsverkets rekommendation att man skall köpa sk klimatsmart mat, dvs närproducerad mat. Sådana handelshinder får vi ju inte ha. Redan tidigare är det ju förbjudet för t ex kommuner att specificera svenskt kött uppfött med svenska djurskyddskrav när de köper in mat, vilket alltid leder till att köttet på skolor kommer från utlandet där man får plåga djuren mer än man får i Sverige, och alltså producerar billigare kött. Inte bara skall svensk köttproduktion vara dyrare än övriga världen, utan man skall även förvägras en stor lokal marknad pga lagen om offentlig upphandling. 

Se även tidigare inlägg om Arla + Milo = Sant eller hur mjölken far land och rike runt även om du råkar bo granne med en mjölkbonde.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

64 kommentarer:

 1. Jag har i flera veckor försökt köpa osaltat smör till vår lille son, men det har alltid varit slut. Kanske är detta förklaringen.

  SvaraRadera
 2. Japp. Ett problem det där då barn under 1 år inte skall ha salt.

  Nischprodukter med liten omsättning är det första man drar in på vid brist.

  SvaraRadera
 3. Kladdkakan med riktigt smör kanske får prioriteras ned :)

  SvaraRadera
 4. Apropå fetter och oljor. Har sett att de sista gångerna bensinpriset höjts/sänkts så har dieseln närmat sig bensinpriset med någon 5-10 öring.

  Jag gissar att det inte går att bli av med bensinöverskottet till amerikanarna lika lätt längre.

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 5. Nej, dieselanvändningen ökar väl i USA också, inte bara i Sverige? På bekostnad av bensinförbrukningen, som minskar.

  SvaraRadera
 6. Intressant att du tar upp Arlas position på den svenksa marknaden. Arla har tidigare höjt priserna i Danmark och sänkt dem i Sverige. Som tur är expanderar Skånemejerier och Wapnö finns också. tyvärr har jag inte hittat riktigt smör från dessa producenter

  SvaraRadera
 7. Skånemejerier och Wapnö är liksom Falkö-pings Mejeri små ljusklimtar av hopp i Arlalandet. Men försäljningsvolymerna är små annat än lokalt.

  SvaraRadera
 8. EU -> "It's not fascism when we do it"

  SvaraRadera
 9. Enligt min uppfattning omvandlas inte fett till glukos vid tarmupptag. Fett kan i över huvud taget knapp omvandlas till glukos (glycerol delen av fettet kan omvandlas). Proteinernas aminosyror kan omvandlas till glukos vid svält på glukos. Andra sockerarter disakarider (osäker med fruktos och galaktos) och polysakariderna glycogen och stärkelse omvandlas till glukos före upptag i tarmen.
  Fett i kroppens reserver omsätts till energi effektivt tid vid låga nivåer av tillgängligt glukos.

  /Tisgift

  SvaraRadera
 10. Jag måste börja att tacka för en bra blogg, läser den ofta! Men kan du kanske avstå från att kalla margarin för "rapsolja utblandat med restprodukter från petroleumindustrins raffinaderier". Detta är ju helt enkelt inte sant! Jag tror INTE att du hittar annat än mikroskoposka mängder av t ex lösningsmedel i såna produkter! Att sen fettet härdas kan man tycka vad man vill om... Faktum är i alla fall att margarinets introduktion på svenska marknaden för 100(?) år sen inte lett till en försämrad hälsa!
  Men ägna dig alltså att skriva om de 95% av innehållet som du är bra på istället för att komma med nåt slags billig anti-margarin-propaganda.

  /Joakim

  SvaraRadera
 11. Bristen på tall i skogen kan ju också korrelera med bristen på varg och andra predatorer i den svenska skogen som gör att antalet hjortdjur är högre än att den normala maten räcker till dem. Tall är inte det första de väljer till mat, men tar det andra slut så har de inget val. Gran däremot äter de inte alls...

  SvaraRadera
 12. Vad menar du med rapsolja + petroleum som smör-ersättare? Exakt vad från petroleum är det du tror (vet?) finns i margarinet?

  SvaraRadera
 13. Tisgift har betydligt mer koll. Cornucopia, snälla skippa skriva om det du är helt okunnig om om du inte har tid att läsa på. Det finns något som kallas ketoner.
  Tack för en i övrigt mycket bra blogg.

  SvaraRadera
 14. Bäste köks-Cornucopia,

  Ett smörinlägg! Då passar jag på posta ett efterfrågat recept på bearnaise.
  Vid smörbrist står jag dock svarslös. Vi får väl hoppas vi inte nåt peak-smör helt enkelt.

  Du får ursäkta det eonlånga dröjsmålet i bloggosfärens mått mätt. Här har en varit knockad av förkylning och tom portad från köket.

  - - -

  EMULSIONER är ett intressant kapitel inom den litet mer sofistikerade gastronomin; små fettdroppar tvingas med några enkla trick in i en vätska som de annars skyr som pesten. Testa att skaka samman oljan och vinägern i en flaska dressing. Non possumus.

  Tror visst att äggulan innehåller nån slags emulgator, men frågan är om inte även syror hjälper till på traven? En old-school vinsås, helt utan mjöl, kan man nämligen få att tjockna med bara genom att bara klicka ner en enligt nutida mått mätt fasansfull mängd smör.
  Hur som helst har syran en annan viktig funktion: det blir gott. Det som är läskigt oljigt och fett kan bli rätt aptitligt med lite citron på, inte sant?


  Dags för bean. En traditionell dito blandar man ihop på följande vis:

  #1. Först syran och kryddorna.
  Ta några matskedar vinäger i en kastrull. Kasta i dina eminenta färska kryddor, lite peppar (det finns ett stort stycke snobbism å för den delen en trendcykel för vad som anses vara den korrekta färgen på peppar. Skit i det, och ta det du gillar). Och hacka ner lite lök, traditionen säger schalottenlök och det är ingen dum idé.
  Nu är det alldeles för lite vätska i din kastrull så häll på en skvätt vatten, eller om du har en öppen flaska vitt vin som kommer det knappast skada..
  Koka ur smakerna ur din kryddorna, och koka ner tills nästan alla den där extra tillsatta vätskan är borta.

  #2. Äggulor. Dessa koagulerar vid 86 grader om jag inte missminner mig. 86 grader är brännhett men Du vill inte ha omelett så det känns riskabelt att kasta ner dem i kokhet vätska i en kastrull som troligtvis är ännu varmare. Kör du med färska örter har du dessutom stjälkar och grejor från dem som du vill filtrera bort.
  Så, ta en annan kastrull/kärl och kasta ner några äggulorna där i istället.
  Sila över ditt kryddkoncentratet, och vispa ihop det hela.

  #3. Värm det hela över ett vattenbad. Eller möjligtvis din spis om denna kan förmå ytterst svag värme. Vispa frenetiskt tills det tjocknar. När det är tjockt så är det tjockt. Don’t overdo it. Vet inte exakt hur varmt det då är men det bör vara en skaplig bit från de där kritiska 86 graderna.

  #4 Das butter. Flytta kastrullen / kärlet från värmen och vispa ner nåt hekto smör. Först mycket försiktigt, låt säga nån milliliter i taget. Vispa ursinnigt. Allteftersom kan man hälla på fettet fortare och fortare.
  Enligt konstens all regler ska smöret ha på ett ungefär samma temperatur som äggblandningen. Tror inte det finns direkta skäl för fanatism där.
  En sak till. Det kan underlätta om man tar skirat smör, alltså slänger bort de där äggviteämnena eller vad det nu är som finns i botten på smält smör.

  #5 Ta sen i kryddor som du tycker är smakar gott. Och, om det känns för fettigt - lite mer av något syrligt.


  Så, maten är färdig! Det borde bli gott.

  (Snabbvariant för den som törs: äggulor, vinäger och finfördelade kryddor och ursinnigt finhackad schalottenlök i en kastrull. Värm och vispa som en besatt. I med smör peu un peu.)

  Slutligen, låt mig citera Tore Wretman (efter minnet): “Man ska inte följa recept, man ska läsa dem och förstå dem”. När man har förstått de olika momenten behöver man nämligen inte receptet längre. De är enna sketttråkigt laga mat, eller göra vad som helst förestsen, efter en manual.

  SvaraRadera
 15. Tisgift, fruktos bryts ner i tarmen till glukos mha fruktas. Dock kan fruktos "lifta" på glukos in genom tarm-blodbarriären, så helt ren är inte den procesen.

  Joakim 13:58. Jag noterar att du skriver lösningsmedel men inte säger något om att inga andra petroleumprodukter använts. Jag har heller aldrig påstått att det skulle vara lösningsmedel.

  Diesel är som bekant en kombination av flytande fetter.

  Men det är ju intressant att man kan hitta små mängder lösningsmedel i margarin. Hur hamnade det där?

  SvaraRadera
 16. Trivia off-topic. Ca 1/3 av mänskligheten, även i Sverige, har brist på eller saknar enzymet fruktas i tarmarna och kan alltså inte bryta ner fruktsocker, fruktos. Det innebär att de inte kan överleva på vegankost, då fruktosen passerar rakt igenom och ut i andra ändan och dessutom tar med sig en massa andra näringsämnen på vägen. Symptom är "dålig mage" om man äter grönsaker eller frukt.

  Jmför laktosintolerans där man alltså saknar enzymet laktas. Det är dock inte så himla politiskt korrekt att i Sverige inte kunna äta grönsaker, så det hela brukar hamna i Aftonbladet som IBS.

  SvaraRadera
 17. Hej !

  " omvandlas i princip i magen till kroppens energibärare glukos "

  så är det och jag vill spinna vidare på sockerarter genom att rekommendera denna utmärkta länk till en föreläsning på engelska av en barnläkare och forskare som ger en komplett föreläsning hur sockerarter beter sig i kroppens ämnesomsättning.

  Glukos är som redan nämnts själva livets byggsten, medan Fruktos och industriellt tillsatta sockerarter ger kroppen stora problem med insulinresistens.

  http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

  SvaraRadera
 18. har lite svårt att fatta kopplingen mellan diesel och smör... men diesel går väl åt i smörproduktionen också... rätt mycket till och med eftersom traktorerna som används i jordbruket drivs med detta...
  skämt åsido så var "kritiken" mest menad att höja standarden på din blogg ytterligare genom att undvika svepande och helt/delvis felaktiga faktafel som kan utgöra angreppspunkter för folk som vill förringa din insats som opinionsbildare.....

  /Joakim

  SvaraRadera
 19. Lars

  Nja, fruktos är den enda av sockerarterna som inte tas upp av blodet som glukos (så vitt jag vet...). Fruktos kan endast metaboliseras i levern och kan vid överdriven konsumtion öka risken för fettlever. Det är därför man i tex USA kan se en kraftig ökning av fettlever pga deras HFCS.

  För den som är extra intresserad av varför vi bör undvika margarin så rekommenderas http://www.gunnarlindgren.com/

  Jonas

  SvaraRadera
 20. =) hehe

  "MFC sa...

  EU -> "It's not fascism when we do it"
  2011-09-08 13:48 "

  Kul, sant och tragiskt. En rättning dock...European Union of Soviet Socialist Republics förkortas EUSSR inte EU.

  När ska denna idioti ta slut?
  Eller tycker folk att det är okej att leva i en byråkratisk diktatur?

  Snart är det enbart SD som har ett EU utträde som punkt i sina rullor. Jag läste här om dagen att V skulle gå ifrån det kravet.

  En enkelbiljett till Schweiz alternativt Namibia blir mer och mer lockande. Även fast månen eller mars skulle krävas för att verkligen komma undan den politiska mardröm vi lever i.

  SvaraRadera
 21. Anonym 14.24

  Glukos (och det som omvandlas till glukos) bör vi endas inta i måttliga mängder för att undvika det metabola syndromet. Glokos är ej heller livets byggsten. Det går utmärkt att leva utan att äta socker och stärkelse då kroppen själv ser till att hålla blodsockret på en lagom nivå.

  /Jonas

  SvaraRadera
 22. Cornu,
  det var som faen. har du någon källa på det där så man kan läsa vidare?
  själv tenderar en att bli utmattad av spannmål generellt. en pasta till lunch och jag är knappt arbetsför de närmsta 3-4 timmarna!!
  skulle gärna veta varför. tycks vara något av ett unikum mtp hur extrem jag är. frukt o grönsaker pallar jag i fett lätt. fett gillar min arma kropp oxå

  SvaraRadera
 23. Är det någon som vet hur många hektar bördig jord man behöver för att överleva som rapsbonde? Är det ens möjligt?

  SvaraRadera
 24. HFCS = High Fructose Corn Syrope

  En japansk uppfinning 1980-talet. Patentet uppköpt senare och numera ingrediens i allt från bröd till grillolja. För att inte tala om läskedrycker. Misstänks ligga bakom som huvudorsak till det metabola syndromet .

  SvaraRadera
 25. Om fruktosintolerans, se Wikipedia

  http://en.wikipedia.org/wiki/Fructose_malabsorption

  Det finns två sorters fruktosintolerans. Den andra är när man saknar fruktas även i levern, och då kan man dö om man äter grönsaker, frukt eller ceralier.

  Fruktos kan lifta med fetter. En fruktsallad med mycket grädde kan fungera.

  Enligt Wikipedia hade jag fel. Det är 40% av befolkningen i väst som inte kan smälta fruktos i magen, inte var tredje.

  SvaraRadera
 26. Steka behöver man ju inte göra i margarin om man har smörbrist. Det går bra med oförstörd rapsolja.

  SvaraRadera
 27. 40 % !! det var lite som fasen, en smått häpnadsväckande siffra.. Jag läser och begrundar..

  det är ett handikapp icke att förakta att knappt kunna fungera normalt i timmar efter vad som betraktas vara "normal mat"...

  tvingades av artighet attäta pulver-bea å pulvermos häromdan. otäckt, men det är faktsikt värre att hamna ligga i kebabkoma hälften av sin vakna tid...

  SvaraRadera
 28. Mig veterligen kan kroppen vid behov omvandla upp till 60% av proteinet till kolhydrater (glukos). Fett kan inte omvandlas till kolhydrater, men det går ju bra att använda som energi direkt med hjälp av glukagon. Glukagon blockeras dock av större mängder kolhydrater som istället triggar igång en insulinproduktion. Stora mängder insulin leder i sin tur till inflammationer i kroppen.
  Krångligt, ja kanske.

  SvaraRadera
 29. Anonym 15:16

  I stort sett så ja

  /Jonas

  SvaraRadera
 30. Kul att Cornu skriver om smörbrist mm och att skälet är LCHF. För er som inte vet vad detta är eller vill veta mer om det hela rekommenderas varmt kostdoktorn.se. Andreas Eenfeldt, som han heter, har dels skrivit en bok (c:a 30 tusen ex första året!) som heter Matrevolutionen och även hållit bra föreläsningar i Sverige och USA på temat. Kolla in hans blogg med den senaste föreläsningen i USA. Sevärd. Sen kan ni allt om fruktos, glukos, mättade o omättade fetter, metabola sjukdomar mm.Kolhydrater och fetter. mm

  SvaraRadera
 31. Usch, vet snart inte vad man vågar eller bör äta eller inte?

  Var finner man boken "The rise and fall of complex food consumption and production"?

  SvaraRadera
 32. Lustigt, när jag veckohandlade i Bromma för två veckor sedan fanns det bara osaltat 1kg kvar. Förra veckan fanns det saltat men båda gångerna saknades det jag var ute efter ekologiskt 1kg. Ett i-landsproblem men irriterande.

  Till de som tycker margarin är bra. Läs Mats-Eric Nilsson om hur det tillverkas så tappar man direkt lusten. Sen testa att bryna det, dvs steka det lagom brunt och hälla det över matjesill eller någon grönsak. Är det riktigt smör blir det en fantastisk smak. Lite kola-aktig. Tänker inte slösa mina surt skattade kronor på margarin dito.

  SvaraRadera
 33. För er som vill veta mer om LCHF: http://kolhydrater.ifokus.se/

  Mycket bra sida...

  SvaraRadera
 34. Mycket okunnigheter i detta inlägget. Fett kan inte, till skillnad från protein, omvandlas till glukos. Eller nåt annat socker för den delen. Protein kan det i viss utsträckning.

  SvaraRadera
 35. Det går faktiskt bra, åtminstone om ens lokala affär är välsorterad, att undvika Arla utan att försaka någonting. I min ICA t ex kan jag köpa mjölk och grädde från Wapnö, smör från Valio (finskt), yoghurt från Lindahls, ost från Skånemejerier...

  Stöd svenska bönder, bojkotta Arlas fulmjölk!

  SvaraRadera
 36. Börjesson...

  Då får du nog strunta i både Valio och Lindahls...

  /Jonas

  SvaraRadera
 37. Man kan dricka öl så blir man mätt och fetlagd :)

  SvaraRadera
 38. Oh no, peak smör! =)

  SvaraRadera
 39. Jonas 18:09: Det är förstås bättre att köpa svenska varor om sådana finnes, men huvudsaken är att inte köpa från Arla! (Ibland har de yoghurt från Wermlands Mejeri på min ICA, då väljer jag den före Lindahls.)

  SvaraRadera
 40. Rätt ska vara rätt.

  Fruktos metaboliseras i huvudsak i levern och blir till fettsyror. Äter (ok, dricker) man för mycket fruktos kan man få fettlever. Att fruktos inte omvandlas till glukos in någon större omfattning kan man övertyga sig om genom att inta ren fruktos och sedan observera hur blodsockret inte höjs. Därav GI-folkets missriktade förkärlek för agave-sirap. Sen vill jag gärna tillägga att trots att ordet "fruktos" innehåller ordet "frukt" så innebär inte det att allt socker i frukt är fruktos (en ofta förekommande missuppfattning). I de flesta frukter är ungefär hälften fruktos (då räknar jag sukros som hälften fruktos och hälften glukos), men undantag finns.

  Fettsyror kan inte omvandlas till glukos, men i princip allt (naturligt) fett kommer i form av triglycerider som består av ett glycerolskelett samt tre fettsyror. Glycerolskelettet kan omvandlas till glukos.

  Protein är det kroppen i huvudsak använder för att hålla blodsockret konstant när vi svälter. Då bryts musklerna ner gradvis och när denna källa tryter dör vi. Proteiner kan alltså omvandlas till glukos.

  SvaraRadera
 41. 19:21
  "Protein är det kroppen i huvudsak använder för att hålla blodsockret konstant när vi svälter."

  Nu har du nog omdefinierat svält samt har lite daterad information. Mycket förenklat:
  När fett omsätts i kroppen (lipolys) är en av slutprodukterna ketoner. Detta kan, i motsats till vad man tidigare trott även användas som energi av cellerna, även hjärnceller. Kvar är bara röda blodkroppar och några till celltyper. När kroppen behöver höja blodsockret för att mata den sistnämnda lilla minoritet som inte klarar sig utan socker efter att depåerna tagit slut i muskler och lever så sätter levern igång att producera det socker som behövs för att hålla nivåerna i blodet. Detta skapas bla av ketoner som alltså är en nedbrytningsprodukt av fett.

  SvaraRadera
 42. Fruktos är en monosackarid så jag tvivlar på att ett enzym "fruktas" alls existerar.

  Google ger summa 2640 hits på "fructase" varav en försvarlig andel är felmeddelanden av typen "the correct spelling is fructose", eller WoW- och facebock-nicks. Det verkar finnas en ibs-sida (www.ibsgroup.org) där folk rört till det ordentligt och jämför med laktas (som bryter ned disackariden laktos till sina
  beståndsdelar glukos och galaktos). Samma felaktiga tanke återkommer på flera av de andra hittade sidorna.

  På medline (databas för vetenskapliga publikationer) får jag summa 3 hits på "fructase" och de verkar samtliga vara felstavningar av fructose kan man sluta sig till när man läser abstracten. "Fructose" genererar 32000 hits i samma databas.

  SvaraRadera
 43. 19:45 här igen, i övrigt håller jag med 19:21 som verkar vara bäst informerad här än så länge.

  SvaraRadera
 44. 19:56, det du skriver ser ut att stämma. Dietary fructose malabsorption beror på brist på fruktosbäraren GLUT5, så fruktosen stannar kvar i tarmen istället för att passera tarm-blodbarriären.

  Helt rätt av dig. Resultatet är dock det samma.

  Kan på inget sätt säga att jag är expert på det hela.

  Sedan stämmer det att fruktos bara är en delmängd av sockerarter i frukt, sackaros, ren glukos och dextros finns ju också i varierande mängd i olika frukt, grönsaker och spannmål.

  SvaraRadera
 45. 19:45 "...att depåerna tagit slut i muskler och lever så sätter levern igång att producera det socker som behövs för att hålla nivåerna i blodet. Detta skapas bla av ketoner som alltså är en nedbrytningsprodukt av fett. "

  Du får gärna skriva ut de reaktionssteg som förvandlar ketoner till glukos.

  Söktips: "ketone metabolism pathway"

  SvaraRadera
 46. 20:09 Hittade detta: glycerol skapas av fettsyror efter reaktion med fosfat. Det verkar inte komma ner till ketoner innan omvandligen sker då nästa steg är glukos.
  Tack för påpekandet då detta var en slutsats jag dragit själv som inte var rätt.

  SvaraRadera
 47. Ytterligare ett fel torde vara att fett inte kan bevisas i några studier skapa mer mättnadskänslor än kolhydrater per energienhet. Däremot har protein en tydlig sådan egenskap. LCHF tenderar ju att ge större proteinintag vilket borde förklara den upplevda mättnadskänslan. Dock är huvudpoängen att man skall växla kolhydrater mot fett och man antar därför att det är fettet som skapar mättnad. Detta återstår alltså att bevisas.

  SvaraRadera
 48. Becel är riktigt riktigt skit pålägg !
  Innehåller petroleumprodukter

  SvaraRadera
 49. 20:47
  Här är en bild som illustrerar metabolismen i däggdjur:

  Metabolism pathway summary

  Tillåtna reaktioner går i pilarnas riktning. Min poäng är att ketoner omvandlas till Acetyl Co A som sedan går in i citronsyracykeln som resulterar i energi till cellen via ATP.

  Blanda inte ihop "fett" och "fettsyror" det blir så förvirrande.

  Bild:
  Triglycerid

  SvaraRadera
 50. 21:18, mycket floskler på Becels hemsida. Hittar man väl till produktbeskrivningen så säger de ingenting om vad margarinet består av annat än att man tillsatt växtsteroler. Övriga ingredienser håller man tyst om, bara att det är olika fetter. Står inte ens att det är animaliska eller vegitabiliska fetter. Det blir en rimlig slutsats att det är petroleum.

  Å andra sidan är ju t ex nitroglycerin bra för hjärtat, så bara för att det är en petroleumprodukt så kan det ju fortfarande vara hälsosamt. Om man har recept från läkare...

  SvaraRadera
 51. För att få reda på vad Becel innehåller måste man registrera sig som sjukvårdspersonal.

  SvaraRadera
 52. Alltså, det var uppenbart att ketoner omsätts direkt i cellen utan att först bli till glukos i levern.

  SvaraRadera
 53. 21:30 som någon skrev ovan, kolla på kostdoktorn.se exempelvis. Där finns det mycket material om margarin och andra gifter.

  SvaraRadera
 54. Margarin tillkom från början som ett fusksmör för de mindre bemedlade. Smör var en lyxprodukt. På den tiden innehöll margarin duktigt med transfetter. Sök på t ex Crisco.

  Som jag ser det är det stora problemet med margarin numera antagligen inte vad det innehåller, utan vad det inte innehåller. Vitamin K2 t ex. Diverse spårämnen av olika slag - ja sånt som naturlig mat tenderar att innehålla. Margarin är gjort på renade, raffinerade fetter, gärna från majs, soja, eller andra frön. Allt utom själva triglyceriderna är borta. Det är inte hälsosamt. Visst, man tillsätter en minimal mängd D-vitamin till margarin. Men det är verkligen som att måla en tavla med en enda färg.

  Att sen Becel (Kraft foods) gjort storbusiness av lurendrejeriet genom att lägga till "växtsteroler" och rulla ut en massiv marknadsföringskampanj (full av missvisande information) för att sen kunna sälja den näringsfattiga smörjan till ockerpriser i små små byttor är djupt omoraliskt.

  SvaraRadera
 55. Har varken märkt av brist på grädde eller smör(~80-85% smörfett)/smörolja(100% smörfett).

  SvaraRadera
 56. Cornu, kan du mer specifikt tala om vad (du tror) kommer från petroleum som finns i margarin? Känns som du lyssnat lite för mycket på Annica Dahlqvist och hennes LCHF-sekt...

  SvaraRadera
 57. 10:15. Fetterna i margarin "tvättas" upprepade gånger med olika kemikalier (som man får från petroleumindustrin). Inledningsvis använder man bland annat bensin för att extrahera fetterna ur frökärnor, innan man börjar slå sönder dem med kemikalier.

  Smaklig måltid.

  SvaraRadera
 58. Tvättningen (där smak-, lukt- och färgämnen plockas bort) sker med vattenånga (får man den från petrolumindustrin?).

  Extraktionsbensinen (hexan) destilleras bort och finns inte i den färdiga oljan.

  Håll dig till fakta som du är bra på och låt bli skrämselpropaganda som bygger på o- och halvsanningar och omskrivningar för att saker ska låta värre än vad de är...

  SvaraRadera
 59. Kostdoktorns analys i all ära. Ett problem med smör kontra margarin är klimatpåverkan. Smör har mer än dubbel så stor klimatpåverkan än margarin, men mindre kemikalier i processen.

  Med tanke på att smör och margarin omsätter runt 5 miljader kr årligen i Sverige skulle det vara riktigt bra för klimatet (inräknat palmolja/regnskogsskövling). Synd bara att det antagligen inte är särskilt bra eller gott för människan. :/

  SvaraRadera
 60. Smörbristen härmed konfirmerad. Fick bara tag på laktosfritt smör. Nu borde ju även vanligt smör innehåll oerhört lite laktos så jag antar att det inte gör någon större skillnad i smaken.

  Klimatpåverkan smör: ingen större om korna fått beta på en äng. Om man däremot stänger in dem i en lada och matar dem med säd som odlats med hjälp av fossila gödningsmedel och massor av traktortransporter så slösar man naturligtvis med resurserna.

  Varför anses kor fisa så mycket metan (en viktig komponent i kornas "klimatpåverkan") förresten? I fallet människa verkar fisar vara ett symptom på att man äter fel sorts mat. Kanske är det samma för kor? Kanske är det instängda kor som får äta ej artriktig föda som fiser mest?

  SvaraRadera
 61. Blir mindre metan om man stoppar gräset i en komage än om man låter det förmultna ute på övergivna betesängar.

  SvaraRadera
 62. Själv kör jag LFLC low-fat low-carb och promenad till jobbet när jag vill gå ner i vikt. Så populära dieter som LCHF har säker i alla fall 50% rätt.

  Diskussionen dök upp här på jobbet om huruvida det är bra att äta nötkött i klimatperspektiv.
  (Snart kommer jag gå ner i vikt då jag kommer behöva spy varje gång jag hör "klimatperspektiv" när det radan står en radda klimatperspektiv upp i halsen)

  Det borde sättas samman en contra-argumentation mot nötköttshetsen. Har Cornucopia något stöd för ovanstående?

  /Tisgift

  SvaraRadera