Cornucopia?

2011-09-28 08:03

Skjut budbäraren!

Google Translate-link.

Efter att den initiala chocken över Alessio Rastanis brutala uppriktighet på BBC, så satte förstås gammelmedia igång en skjut-budbäraren-kampanj där man på olika sätt försöker smäda Alesio och avfärda honom som person. En grandios ad hominem-attack från media.


För att förtydliga, Alessio är en privat trader. Det är genuint. Hur mycket eller lite pengar han tradar med kan ingen svara på, men vi har hundratals sådana här traders i Sverige. Han driver även ett företag där han föreläser om bland annat aktiehandel och trading. Brittisk The Telegraph har hittat lite siffror på det och smädar honom med att "han äger ju inte ens huset han bor i". Smart av Alessio säger jag. Och vem äger huset de bor i (OK, jag), resten hyr det ju av banken?

Ja, han säger till The Telegraph, återigen brutalt uppriktigt, att han är en attention seeker. Det betyder inte att ett enda ord han sade var felaktigt. So what att hans bolag ser ut att ha en bokföringsmässig förlust och endast 975:- GBP på banken. Det säger ingenting om vad han har privat och det finns heller ingen vits med att bokföra vinster i ett företag så länge det lagligt och korrekt går att undvika t ex via relevanta avdrag, periodiseringar och kvittningar, även om man slipper betala skatt på upp till ca 75 000:- SEK som brittisk småföretagare (18000:- i Sverige, där man dock ändå får betala egenavgifter). Jämför med Sverige där t ex kapitalförsäkringar effektivt numera döljer folks privata kapitalvinster och kapital i taxeringsuppgifterna när man inte längre ens behöver redovisa förmögenhet.


Forbes gjorde en intervju med Rastani igår, som antagligen är den mest faktafyllda.

"I’m not an institutional trader. I wouldn’t dream of ever doing that. I trade my own money, my own account. That’s what I always wanted to do. I like the idea of not having a boss. I did work for one institution, but I realized I want to do it for myself. I just started, and I worked with some of the best traders in the world. I saw how they were doing things. Eventually I developed my own style."

Rekommenderar att ni läser intervjun med Forbes och funderar över varför t ex Schibsted/SvD:s Wall Street-blogg bara uppmärksammar de som smutskastar Allessio Rastani och inte artikeln i Forbes. Istället pekar man ut en ren spekulationsartikel hos Reuters som pekar ut Rastani som en av humorgruppen The Yes Men. Något som gruppen rakt av förnekar.

Rastani föreläser i Hong-Kong. "Full time stock trader.
Trained by one of the World Best Share Traders"
 står det,
liksom att han gör nyhetsuppdateringar
åt Voice of America i Washington DC.
Rastanis Twitterflöde går tillbaka om trading till åtminstone 2010 och i övrigt kan man läsa på hans nu tidvis överbelastade blogg. Titta speciellt på bloggens About-sida, där det bland annat finns foton på hur Rastani föreläser om trading på Forex Summit i London, Stock Investor Event i London och Stock Market Trading Event i Hong-Kong. Fler foton från föreläsningar finns på hans Facebook-sida.

Men vill ni tro på smutskastningskampanjen mot Rastani för att han var brutalt ärlig på BBC, så får ni förstås välja att göra det. Kampanjen har nog uppfyllt sitt mål och ryktesspridningen och smutskastningen i media har nog åtminstone fått minst hälften av alla som sett filmen att tro att han är en bluff.

Av allt att döma är Rastani genuin, handlar med sina egna pengar och föreläser om trading. Resten är smutskastning eftersom man tydligen inte kan angripa budskapet utan måste skjuta budbäraren.

Däremot verkar han vara amerikan och inte britt.

Jag kan inte annat än ge två tummar upp åt en individ som utan att ha någon beskyddande arbetsgivare är beredd att sticka ut halsen, tänka självständigt, säga som det är och vara beredd att bli halshuggen.

Se även Brachyuras blogg och bloggrannen MFC:s genomgång. Intressant är t ex att Alessio prickade raset i silver och guld rätt bra.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

22 kommentarer:

 1. Hur många "experter" har inte hittills haft fel i sina uttalande gällande finanskrisen. Inte fan är det någon som ifrågasätter deras kompetens trots att de bevisligen haft helt fel.

  /Förnekelse är mysigt!

  SvaraRadera
 2. Jag anser att herr Rastani är helt uppriktig i sin syn! Härligt att det finns någon som ärligt säger vad de gör och vem som styr Världen. Måhända att han är psykopat, men det är det säkerligen många framgånsrika ledare som är det.

  Om man har ett uns förståelse för trading, day, swing trading, så inser man att han vet vad han snackar om. Sedan om "The smart money" kör ner börserna till riktigt låga nivåer, det får vi se.
  Men skuldproblemen är inte lösta med ett trollspö, om nu någon tror det. Volatiliteten kommer att fortsätta unde rhela hösten, tror jag. Den långa trenden pekar nedåt fortfarande! Och långa trenden (MA200) är viktigast!

  UffeTrader

  SvaraRadera
 3. Varför hyllar du Allessio Rastani och smutskastar Peter Malmqvist, du har dubbelmoral Lars.
  //Mikael.M

  SvaraRadera
 4. Det är väl snarare just pga att han inte har någon arbetsgivare som han kan säga vad han vill. Hade han varit beroende av att investera någon annans pengar hade han behövt vara mycket försiktigare.

  Var det Guillou som, på frågan om varför man behöver så mycket pengar, svarade: "för att då kan man be folk dra åt helvete"

  SvaraRadera
 5. Humphrey Bogart myntade uttrycke "Fuck You-money". Den punkt där man har så pass mycket pengar att man kan säga vad man vill, t ex "fuck you" till filmbolagsproducenter som presenterar usla manus för Bogart.

  SvaraRadera
 6. 09:06, samtidigt har han ingen som skyddar honom, ingen som kommer till hans försvar, ingen som sanktionerar hans uttalanden. Men visst, då hade det låtit annorlunda.

  SvaraRadera
 7. Förstår inte riktigt varför killen får så mycket uppmärksamhet, inget nytt, även om nåt sånt aldrig skulle visas på svt. På tex Fox är det vardagsmat.
  Att GS styr världen är väl oxå vida känt, tom en av bankväsendets grundare har ju sagt det så väl.

  Nathan Rothschild (1777-1836): "I care not what puppet is placed on the throne of England to rule the Empire. The man who controls Britain's money supply controls the British Empire and I control the British money supply."

  SvaraRadera
 8. Håller med 09:06. Ser inte att han sticker ut halsen på något sätt. Vad är det han ska skyddas från? Publicitet? Han kan bara vinna på detta.

  SvaraRadera
 9. Oavsett vad som uttryckligen sägs så ger BBC:s inslag - utifrån klädsel, val av bakgrundsbild, sättet såväl Rastani själv som intervjuaren uttrycker sig - tittarna intrycket att Rastani är en professionell börsmäklare, en "Gordon Gekko" som handlar med stora institutionella pengar. Telegraph visade att så inte var fallet, att han var en vanlig liten räka som vi andra. Detta gör skillnad för hur man uppfattar vad han säger, och är därför värt att framhålla, när videon nu blev så "viral". Det handlar inte alls om att skjuta budbäraren, utan om att korrigera bilden. Bra jobbat av Telegraph.

  Det betyder självklart inte att hans budskap är felaktigt. För övrigt är det väl till övervägande del en åsikt han uttrycker snarare än fakta, så det är svårt att hävda att det ens kan vara felaktigt. Gissningsvis är hans attityd ganska representativ även för större traders, och en nyttig påminnelse om att börsens aktörer egentligen inte bryr sig om den bakomliggande samhällsekonomin. Det viktiga för dem är att börsen är så volatil som möjligt - upp eller ner spelar mindre roll - för då finns det pengar att tjäna. Sett i det ljuset blir stora uppgångar som i går även när alla fundamenta pekar åt helskotta mindre obegripliga, så där har Rastani varit nyttig för åtminstone mig.

  SvaraRadera
 10. "I trade my own money, my own account. That’s what I always wanted to do."

  Vilket kvalificerat trams. Varfør skulle någon føredra att handla några miljoner før 100% av avkastningen och 100% av risken istællet før några miljarder før 15% av avkastningen och 0% av risken? Før førmånen att inte ha en chef? Bullshit. Ær man en bra handlare som levererar har man det bæsta tænkbara jobbet i att handla andras pengar. Full frihet att sjælv bestæmma arbetstider och sjukt bra førutsættningar att skapa sig en verklig førmøgenhet..

  SvaraRadera
 11. Lika skoj när SVD recenserar intervjun med Marc Faber där han säger att guldet är kraftigt översålt och ska köpa mer inom de närmaste dagarna. SVDs recension utelämnar helt detta och framställer det som om han tror guldet kommer rasa 40%.

  SvaraRadera
 12. http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/8792829/BBC-financial-expert-Alessio-Rastani-Im-an-attention-seeker-not-a-trader.html

  SvaraRadera
 13. I det här fallet var det väl BBC som stack ut hakan och lät någon med otydlig agenda lufta sina åsikter. Klokt eller inte låter jag vara sagt, men helt klart låter de sig inte styras av de stora drakarna.

  SVT har en bra förebild.

  SvaraRadera
 14. Rastanis allmänna råd att vara beredd och även skydda sig mot en marknadskollaps är inte bara klokt i största allmänhet, det skapar uppmärksamhet och en oro som hans föredrag och kurser hypnotiskt lätt omvandlar till en självklar ekonomisk trygghet för varje wannabe-trader.

  Trading är det absolut svåraste sättet att lagligt tjäna lätta pengar och ytterst få kan försörja sig ens på heltid. Ännu färre kan bli rika på trading.
  Rastani tjänar alltså mera pengar per timma på att hålla föredrag än på trading för annars skulle han inte gått i från skärmarna en endaste minut.

  Detta förringar inte på något sätt honom som expert eller kunnig men precis som när Cornu nu går likvid för att hellre försörja sig på odling och bloggreklam så visar detta att de helt enkelt inte kan försörja sig på enbart trading trots sina stora kunskaper.

  Ingen framgångsrik trader låter sina pengar stagnera på ett bankkonto eller kastar bort sin tid på att odla morötter. Han köper och säljer genast något annat, t ex råvaror eller valuta när aktiemarknaden konsoliderar.
  Ingen trader värd namnet slösar bort sin tid på något som ger mindre än 300% avkastning per år och precis som gustav skriver 09:55, behöver han aldrig riskera sina egna pengar så länge någon annan nöjer sig med 8%.

  SvaraRadera
 15. Nej, då är man väl ingen trader. Jag har aldrig, vad jag vet, kallat mig själv för trader.

  Sedan kan man också nå en punkt där man faktiskt kan välja att göra sådant man tycker är tillfredsställande. Om det så är att sätta pengarna på bankkonto så länge (undantaget negativa positioner) och istället odla morötter.

  SvaraRadera
 16. haha, gammelmedia har gjort sitt, eg borde man slänga ut TV:n och tidningen bakom uthuset.

  SvaraRadera
 17. Economy enters 'dangerous phase'
  http://www.bbc.co.uk/news/business-14985256

  Alessio Rastanis har nog rätt.

  SvaraRadera
 18. Jag förstår inte varför alla i media är så upprörda och chockade. Jag såg inslaget med honom, och det var ju på inget sätt uppseendeväckande. Vad tror folk egentligen, att hedgefonder och investmentbanker bryr sig om annat än sina egan vinster?

  SvaraRadera
 19. @ Cornucopia 12:28:

  All respekt för dina val Cornu. Kängan var riktad mot Rastani som kallar sig trader men uppenbarligen inte kan omsätta sina kunskaper i praktiken på annat sätt än att sälja dem.
  Jag blir lika förb..... varje gång jag ser dessa ormoljesäljare med sina kurser, böcker och föredrag lura upp wannabe-traders till att förlora allt de äger och har.

  /Anonym 12:25

  SvaraRadera
 20. Finns inga gränser på hur bra det här här och du Cornucopia, tack för allt. Ständig leverans, helt underbart.

  SvaraRadera
 21. Klippet på Alessios interjuv med mest antal visningar verkar vara borta från youtube, såg att det var uppe i cirka 1,9 som mest. Nu finns det ett som ärr uppe i "låga" 1,4 miljoner visningar och det har en annan rubrik så det kan inte vara samma klipp?

  /Johanneberg

  SvaraRadera