Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2011-09-13 11:10

SEB: Sitt still i aktiebåten "ren lögn", positiva till guld

SEB presenterade idag sin Investment Outlook 3, 2011.

De skriver nu i mycket det jag skrivit när det gäller att investera för peak oil, nämligen att det gäller att vara snabbfotad och byta strategier vid behov. Enligt pressmeddelandet säger Hans Peterson, SEB:s chef för investeringsstrategier följande, min fetstil:


"Vi har kommit till läget när man måste ställa sig frågan om kapitalbevarande eller avkastning ska vara huvudfokus. Och detta blir en balansakt där den enkla sanningen är att gårdagens sanningar är dagens osanningar. [...]  Generella "sanningar" som att globala aktier "alltid" avkastar 7-8 procent per år är grova förenklingar och i viss mån ren lögn. Det krävs ofta orealistiskt långa tidsperioder för att man ska ha fog för ett sådant påstående."

Oops. Inget sitt still i båten där längre. Återstår att se om man även kommer säga det till småspararkunder eller om det bara är Enskildas private banking-kunder som får reda på att man inte skall sitta still i båten. Någon måste ju köpa private banking-kundernas aktier när dessa behöver sälja.
SEB Aggressive-portfölj

Går man till själva rapporten finns det bara en enda investering som SEB är odelat positiv till. Och det är hedgefonder. Man är dock neutral/positiv till råvaror, där man är positiv till basmetaller, guld (en bank som säger detta alltså) och olja. Man är även positiv till sk high yield-obligationer, högränteobligationer hos företag. Junk bonds är ett annat namn på sådant. Man tror alltså att företagen kan betala sina skulder och att räntorna på företagsobligationer kommer falla.

Hedgefonder handlar om att låta någon annan hantera dagens ombyteliga och osäkra marknad.

Tittar man på de olika modellportföljerna och den aggressivaste riskportföljen Modern Aggressive så halverar man viktningen mot aktier och föreslår hela 27% som likvid kassa. Lägger man till räntebärande så skall nu 57% av SEB:s högriskportfölj ligga i kassa eller räntebärande. Högrisk...

Sent skall syndaren vakna. Men det är bra och ärligt av SEB, som dock tror att aktier kan vara bra på några års sikt. Men inget sitt still i båten alltså. Och de håller med mig i att det är likvider som gäller nu.

Värt att notera är också att man föreslår 0% i fastigheter i samtliga portföljer. Förmodlingen får detta avse kommersiella fastigheter, men det inkluderar alltså även skogs- och jordbruksfastigheter. För småspararen kanske man skall se det som att de anser att man bör sälja villan, vilket ligger i linje med att Robert Bergqvist på SEB tror på 10-15%, kanske så högt som 20% fall i bostadspriserna.

Känns lite beklämmande att blivit så mainstream att SEB:s åsikter nu ligger allt mer i linje med mina egna. Jag får trösta mig med att jag förhoppningsvis kommer reka återinträde i viss aktiemarknad före SEB:s Investment Outlook tids nog.

Men det är en härligt läsvärd rapport, där man bland annat talar om att gamla "sanningar" inte gäller längre. Bör vara obligatorisk läsning för alla som har huvudet långt nedstoppat i sanden.

21 kommentarer:

 1. Vad tror du om att blanka kopparn nu när konjunkturen vänder ner? Känns som metallerna släpar efter börserna lite. Inte fallit så mycket än.

  SvaraRadera
 2. Råvaror är alltid sencykliska och faller sist. Säger inget om timingen, men ja, det kommer en tidpunkt där man skall gå negativ mot basmetaller. Om det är nu eller sedan låter jag vara osagt.

  SvaraRadera
 3. Enligt aktiestinsen är det fyndläge nu.Det går att köpa 1kr för 50 öre.

  SvaraRadera
 4. Hej,
  För mig ser det i vanlig ordning feltajmat ut. Man väntar till den största smällen redan har varit, sedan rekommenderar man sälj, och garanterat kommer de senare att föresla att man ska in i aktiemarknaden när halva uppgangen redan har varit.

  En poäng om att sitta sist med Svarte Petter eller att fa de okunniga privatkunderna att köpa i fel läge; tror att den idén är helt fel. Om du kunde fa fram statistik pa hur privatkunder och professionella investerare handlar, kommer du att slas av tva obekväma och konstiga fakta;
  1: De professionella handlarna dominerar fullständigt volymmässigt.
  2: De privata handlarna, the stupid money, har bättre avkastning än de professionella.

  Fundera lite pa den, och varför det kan se ut pa det sättet.

  SvaraRadera
 5. Säger SEB:s så kallade experter att man "inte ska sitta still i båten" utan sälja nu, så känns det som ett solkklart köpläge att fynda kvalitetsbolag och sälja guld.

  SvaraRadera
 6. värdeinvesterare är tråkiga2011-09-13 12:07

  aktiestinsen liksom buffet och 4020 har verkat i ett referenssystem med billig energi (=tillväxt). Får se om han kan anpassa sig till det ändrade referenssystem som peakoil inneburit och framförallt kommer att innebära inom de närmaste decennierna. Överlevare anpassar sig, dinosaurier dör ut

  SvaraRadera
 7. Hej!

  Vilka högutdelande Kanada aktier bör man bevaka Cornu??

  SvaraRadera
 8. Kommer ihåg när Four non blondes vann sommartoppen.

  Reaktionen hos kufarna på Hultsfredsfestivalen som plötsligt fann sig vara mainstream var rolig. Då 1993, eller vad det var, dog åttiotalet, bort med blonderat och tuperat hår och pastellfärger.

  SvaraRadera
 9. Cornucopia eller vad fan du heter du verkar vara en riktig självgod jävel. Titta på mig jag råkar ha rätt denna gång! Herregud dina artiklar börja likna citaten på börssnack. Där har de alltid rätt (ironi)!

  SvaraRadera
 10. SvD 13 september 2011 kl 12:45

  "I Göteborgsregionen och i Mälardalen [...] räknar också 75 procent av mäklarna med fallande priser"

  Nu när Skandiamäklarna tror på fallande priser, då måste det vara riktigt riktigt jäkla illa.

  Mäklare kommunicerar i princip ALDRIG att priserna ska falla!

  http://www.svd.se/naringsliv/maklare-tror-pa-fallande-bopriser_6464966.svd

  SvaraRadera
 11. Cornucopia
  Du skriver bra men är väldigt dryg!

  Hur kan du diskutera bomarknaden utan att observera marknadens aktörer!
  I en nu stängd sträng så var det du som vände frågan till en förolämpning-och avslutade med fler!

  Att du vill hålla en viss nivå på din blogg får vi respektera -men då får du banne mig hjälpa till själv!/Oppti

  SvaraRadera
 12. Tillgångsmarknaderna kommer att röra sig som Ingemar Stenmark, mycket skarpa svängar med riktning nedåt.

  SvaraRadera
 13. 13:11
  Cornu får tydligen ibland tunnelseende och blir Don Quijote och jagar väderkvarnar. Men oftast knivskarpa analyser.

  SvaraRadera
 14. Tackar.
  I den av dig stängda tråden puffar du för politiskt inkorrekt och Affes blogg.
  Efter lite letande har jag nu tittat närmare på dessa, av dig, rekommenderade bloggar.
  Verkar jätteintressanta och, i Affes fall, oehört humoristiska.
  Ett toppentips. heders och tack.

  SvaraRadera
 15. Varsågod, jag förstår att platser som PI och Affe tilltalar sådana som dig med lite klenare intellekt och oförmåga att se igenom propaganda.

  SvaraRadera
 16. Cornucopia
  Inte ett uns av självinsikt?
  Eller rodnande kinder ang den av dig stängda strängen?
  Tvärtom du fortsätter ditt förolämpande!

  Du tror inte att du därigenom polariserar mer än nödvändigt?

  SvaraRadera
 17. Oppti, du skriver helt obegripligt. Tramsar du?!

  Likvider säger Cornucopia, men så här långt har det varit mycket sämre än guldtackor.

  Huspriserna är på väg ner, det är bra. Ett stort hus för en liten tacka, ja tack!

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 18. Undra vad SEB tänker när man får låna 85%, om de nu tror att priserna ska ner 10-15 % på 2 år... Hur står det till om 3-4 år? "Man köper ju hus för att bo i länge". Är inte risken att priserna fortsätter ner? Och att då bara kräva 15% är ju rent ut sagt dumt.

  SvaraRadera
 19. Nä, nivån blir lite för låg nu. Kom igen allihopa "...we shall overcome. We shall overcooooooome"
  //Patrick

  SvaraRadera
 20. Nu har jag bemödat mig med att skaffa ett konto, inte alls nöjd, menmen, vad gör man inte för att få kommentera.

  Jag har lite svårt att se att skogsfastigheter ska falla i pris, lite kanske, ett litet tag, men om man tittar vad du (med flera) skriver om peak resurser, energibrist och inflation som borde skog vara det man ska satsa på. Skog är ju både ett ypperligt byggmaterial och fullt av energi. Normalt sett så gödslar man ju inte skog heller. Sen är det diesel till skogmasiknerna men det kan inte vara någon stor del av brukningkostnaden.
  Dessutom så poppar det upp nya biobränsleeldade kraft och värmeverk överallt tycker jag. Så jag kan inte se att det ska gå ner, har förresten tittat på dina fina uträkningar på vedförsäljningssidan. Intressant att få priser per kw osv. Jeppe

  SvaraRadera
 21. Jeppe, rätt i sak, fel i slutsats. Större delen av skogen går till konjunkturberoende saker som papper och byggmtrl, inte till energi.

  Man bör skilja på att skogen inte kommer bli värdelös, respektive att den kommer bli billigare. Värdelös kommer den aldrig bli. Billigare, ja, det beror på konjunkturen.

  SvaraRadera