Aktuellt

Klimatanpassning behövs nu - men vill det offentliga betala?

Eventuella effekter av en klimatförändringsdämpande politik låter vänta på sig decennier, om de alls fungerar när resten av världen ökade CO...

2011-09-20 14:48

RUT, ROT och KROG från BORG

Återigen demonstrerar självaste Anders Borg att spriten är det viktigaste för svenska folket.


När utrymmet för reformer krymper så återstår bara att sänka restaurangmomsen i budgeten, så folk kan betala mindre i moms för sprit de köper på restaurang än de betalar i moms för sprit de köper på Systembolaget. Hotell- och restaurannäringen jublar förstås. De har redan börjat höja priserna så att momssänkningen kan se bra ut till årsskiftet. Och fårket kan supa några procent till för samma pengar.

Det hela sägs ge fler ungdomar arbete, men jag ser bara större profit för restaurangerna innan de sedvanliga konkurserna när man skinnat sina leverantörer en sista gång och stuckit med kassan. Nu blir iaf skatteskulden vid konkurs lägre iom sänkt moms.

Samtidigt höjer förstås detta svensk BNP. Skatteintäkterna kommer minska med 5.4 miljarder, vilket förstås innebär en BNP-tillväxt på 5.4 miljarder när det hela leder till ännu mer supande på krogen. Och som sann keynesian, så inser Anders of Borg att supande ger dubbel BNP-tillväxt när både alkoholskador, misshandelsskador, kraschade bilar och allmän skadegörelse måste åtgärdas. Förstörelse skapar som bekant tillväxt. Om det dessutom omfattas av ROT-avdrag (krossade fönster?) eller RUT-avdrag (upptorkade spyor?) så blir BNP-tillväxten ännu större pga skattereduktionen. Om inte annat kan RUT-städerskan städa medan du sover ruset av dig.

Man börjar ana helhetsbilden här. RUT, ROT och KROG. Alla kompletterar varandra.

Dessutom går ju sänkt moms på krogsupande hem även hos traditionellt socialdemokratiska, rent av vänsterpartistiska väljare som ju aldrig spottat i glaset. Bör inte bara bli lite fler procent i glaset utan även fler procent i fatet för (m)oderaterna.

Hade man inte varit intresserad av mer BNP-höjande förstörelse och alkoholrelaterade olyckor hade man även sänkt momsen på kollektiva färdmedel. T ex taxi. RUT, ROT, KROG och TAXI?

För man sänkte skatten på arbete via jobbskatteavdragen för att folk skulle jobba mer. Sänker man skatten på krogspriten så är det för att folk skall supa mer. Så är det.

Nej, pluspoäng för (s)ocialdemokraternas ekonomiske talesman Waidelich som menar att Anders Borg målar en för optimistisk bild av konjunkturläget. Så sant, så sant. Men med en extra momsreducerad shot på krogen behöver man inte tänka så mycket på det.

Tillägg: Varför har ingen Photoshoppat en bild av Anders Borg som Anders the Borg (Star Trek-grej). Fixa, nu, baserat på copyrightfri bild, t ex den på Wikipedia och skänk till allmänheten för stor glädje och gamman. Större än på krogen.

Tillägg 2: Det var tydligen fel om spriten på krogen. Det är bara maten som skall bli billigare. Det ändrar dock inget i sak. Med billigare mat på krogen blir det mer pengar över till spriten samtidigt. Dessutom så tänker inte the Borg höja skatten på alkohol nästa år trots att det tidigare aviserats. Om vi går mot dåliga tider så är väl höjd skatt på sprit en utmärkt skatt, fler kommer ju supa när tiderna är dåliga och då blir det dubbelt upp i ökade skatteintäkter. Eller stryker man skattehöjningen för att man vill vara solidariska med Trollhätteborna? Dock skyller man återigen på den svarta privatimporten när man inte höjer skatten. Likt för RUT, ROT och KROG så skall det löna sig att köra svart, då blir det strukna skattehöjningar eller rent av 50% statlig sponsring som i fallet RUT och ROT.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

46 kommentarer:

 1. Nu gällde väl inte sänkningen alkoholen.

  /MK

  SvaraRadera
 2. Alkohol är forfarande beskattat med 25% ocg skall så förbli. Tänk efter före!

  SvaraRadera
 3. Samtidigt är restaurangägare bland de värsta sk1tjobben man kan ha i Sverige, iaf i kommuner med under 50k invånare - slit & släp 100 timmar i veckan och släktingar som måste komma och gratisjobba på fritiden för att det ska gå runt, så dessa förtjänar allt några kronor extra.

  Smörnytt: tomma hyllor även på COOP Forum i Uddevalla.

  /Drägget

  SvaraRadera
 4. Drägget, tycker det låter som du beskriver småföretagande i allmänhet. Inget unikt för restaurangbranschen.

  SvaraRadera
 5. Men om spriten inte får sänkt moms så blir det ju inga multiplikatoreffekter ala Keynes. Illa!

  SvaraRadera
 6. Anders Borg (M) har tydligen ärvt Gunnar Strängs (S) hängslen, livrem och säkerhetsnål.

  SvaraRadera
 7. Vakna upp! Det handlar i grund och botten att göra svarta pengar vita och det gör mkt mer pengar för Svea rike än de ca 3000 jobben.

  Krögarn

  SvaraRadera
 8. Skinna sina leverantörer... Visa med en graf hur det ska gå till. Istället är det Axfood och Servera som styr sina kunder, iaf småkrogar, med järnhand.

  Drägget 14:59 har en poäng. Så ser krogdrift ut i 99 fall av 100.

  /Svenssongalaxen

  SvaraRadera
 9. Man skinnar dem (eller tar tillbaka pengar, beroende på hur man ser det) genom att ta ut bra med lön, eventuellt svartkassa, sista månaden innan man sedan går i konkurs före man behöver betala räkningarna. Eventuellt klarar man av 1-2 påminnelser också.

  SvaraRadera
 10. Det där kom från hjärtat gissar jag-för hjärnan har nog inte varit påkopplat!
  Borg läxade upp Sossen! Vi gör inga prognoser!
  Vi gör en budget utifrån prognoser som andra gör!/Oppti

  SvaraRadera
 11. Jag vill också kunna få halva min debiterade arbetskostnad betald av staten. Tyvärr driver jag företag inom en seriös bransch. Borde kanske jobba lite mer svart...

  /Jonas

  SvaraRadera
 12. Jonas, beskedet är att ju mer svartarbete, desto sannolikare att man får en skattesänkning. Bara att sätta igång.

  SvaraRadera
 13. Tydligen inte bara KD som sprider faktafel om krogmomssänkningen...
  http://www.restaurangvarlden.se/Nyhetsarkiv/Arkiv/KD-ville-sprida-faktafel-om-krogmomsen/

  SvaraRadera
 14. Det är märkligt det här med krogmomsen. Krogar finns det bara vid stadskärnorna i de större städerna.

  I Stockholm är det Södermalm som är krogtätast. Där bor f.ö. det flest miljö- och vänsterpartister.

  Hmmm, det måste ju finnas en koppling. Så kalla denna reform för dess riktiga namn: Södermalms-momsen!

  För övrigt, har smörbristen nu även nått oss här i Fjollträsk.

  SvaraRadera
 15. Då väntar vi på halva priset betald av skattebetalarna vid nästa frisörbesök. Sen står säkert en hel massa andra icke produktiva yrken i kö för skatteavdrag. Nagelskulptris, stylelist, hundfrisör eller varför inte försäkringsmäklare.

  Undrar om Borg är så blåögd så att han inte fattar att det mesta av skattesubventionen går ner i företagarens ficka. Till och med krögarna erkänner det öppet enligt de senaste dagarnas artiklar. Och byggtjänster har ju blivit extremt dyra om man räknar bort ROT-avdraget.

  /Jonas

  SvaraRadera
 16. Det svajjar rätt rejält på kvaliteten på denna blogg. Detta inlägg är ju både baserat på felaktiga uppgifter och dåligt skrivet - rent trams är det.

  SvaraRadera
 17. lunchen idag var höjd från 90 till 100kr.
  Var tvungen att fråga om inte momssänkningen borde pressat priserna åt andra hållet. Tjejen i kassan tittade på mig med en vädligt frågande blick.

  SvaraRadera
 18. 15:41 Jag får alltid sådana kommentarer när jag säger något negativt om alliansregimen.

  SvaraRadera
 19. Hm.. Borg låter trött och sliten, känns som det är halvsvettigt att revidera prognoser varannan vecka.. han kanske skulle ta semester.. åka till Grekland eller nåt.

  /Tompan

  SvaraRadera
 20. 15:42 100:- för en lunch? Tyvärr skojar du väl inte.

  SvaraRadera
 21. Folk ska vara tacksamma mot krögarna som inte höjer lunchen till 200:- eller kanske 500:-

  Teorin om att krögarna är så oberoende av marknadskrafter att de kan hindra momssänkningen från att komma kunderna till nytta borde rimligen innebära att krögarna kan höja priserna oavsett momssänkningen och att de håller dagens prisnivåer av ren snällhet.

  SvaraRadera
 22. @cornu 15:13: svartkassa är svårt nuförtiden. Man kan till exempel inte bara slå av bongmaskinen och ta betalt kontant frampå kvällskvisten (när alla gäster är fulla). Skattemyndigheten har direkt access till hårddisken i kassaapparaten numera.

  SvaraRadera
 23. Re priser för lunch så är det nog högre i storstäder. På småorter råder ett hårdare priskrig. 80 är smärtgränsen där gissar jag.

  Jag åt en bra/superb buffélunch på Fjällräven Arena i Övik nyss. Buffe/ät så mycket du orkar brukar vara dyrare än vanlig lunch men här kostade det 80:-. Toppkvalitet, tre varmrätter. Bufféer i storstad är väl typ 120...?

  För den sedvanliga lunchen tror jag buffé blir normen snart. Det går åt mer mat men man sparar in på servitriser.

  SvaraRadera
 24. Detta blir helt i linje med "The broken window theory". Ger massor av jobb och jättefina BNP-siffror!

  http://en.wikipedia.org/wiki/Parable_of_the_broken_window

  /JPH

  SvaraRadera
 25. Det borde bli "dynamiska effekter" så att fackföreningsavgiften nu kan sänkas eftersom fackpamparnas räkmackor och krogrundor blir billigare.

  / Vi tar det på kortet!

  SvaraRadera
 26. Momsen på taxi är bara 6 %.
  Skriv om det här istället: http://www.svd.se/naringsliv/ungdomsvard-kassako-for-jan-emanuel-johansson_6483568.svd

  SvaraRadera
 27. Bättre att svenskarna går över till smörgåspaket istället.
  Bättre för både plånboken och livremmen.

  Men sedan 1970-talet har vi vant oss vid att gå till kinahak, pizzerior och kvarterskrogar för att äta något ganska undermåligt i kostväg, som kallas dagens rätt. Denna dagens rätt består ofta mat från fryst halvfabrikat, färdiga såser och annat billigt skit.

  För att överhuvudtaget få upp nån smak i maten tillsätts sedan enorma mängder salt, natriumglutamat och socker. Asiatiska restauranger brukar köpa in det billigaste frysta köttet dom kan få tag på, sedan möras det med hjälp av bikarbonat (som man bland annat har i brandsläckare !).

  SvaraRadera
 28. Kom att tänka på förra lågkonjukturen på 90-talet, det fanns politiker som betackade sig för att alkoholkonsumtionen hade sjunkit tack vare höjd skatt, problemet var bara det att hembränningen och den marknaden hade högkonjunktur.(komiskt)
  Sprit o tobaks branchen hade högkonjuktur tack vare alla skatter som höjts på dessa varor, problemet var att smugglingen tog fart & gav höga vinster.
  Som alla vet så har fårket inte alla sina hästar i stallet när dom är fulla så kanske är det en modern variant för att få med sig fårskåcken när det blir dags att rösta inför nästa val. (Så länge det finns sprit så finns det hopp, det går ju att supa bort sina problem för stunden)

  SvaraRadera
 29. tack vare rut kunde min mormor ha tid till att ta hand om min morfar när han var sjuk i cancer. tack vare rut, slapp kommunen komma och städa hos min mormor när hon bytade knäled så hon kunde gå igen.

  SvaraRadera
 30. Tycker detta var ett riktigt dåligt blogginlägg. Gör det du är bäst på. Analysera, informera och leverera värde för mig och dina andra läsare istället för att spekulera och raljera. Du kan så mycket bättre.

  SvaraRadera
 31. Cornu: Jag röstar alliansen och tycker krogmomsen är tok. Det hindrar dock inte att detta inlägg är trams och fullt av fel. Man kan inte vara på topp jämt :)

  SvaraRadera
 32. Anonym 17.29

  Eller så kan du hjälpa din mormor och morfar liksom jag hjälper mina släktingar...

  SvaraRadera
 33. Jag håller med RUT och ROT är fel. Och sänkningen av krogmomsen gynnar ju bara de här, olika, typerna. Och det är ju totalt fel.

  Men hyllningen av waidelich fattar jag inte. Eftersom sossarna lovat bort i runda slängar 200 miljarder. Tre veckors betalt (statligt garanterat)sommarjobb, marktrupp i libyen, sudan, mer stålar till pensionärerna, högre lön till vårdpersonal, mer arbetsmarknadsutbildning, nya fina tåg m.m m.m. Låter som om sossarna gör en mer positiv bedömning av konjunkturläget än Borg.

  SvaraRadera
 34. Det är ju trevligt att de satsar lite mer på järnvägen och vägarna, liksom i alla fall vad de kallar ungdomsjobb via sänkt krogmoms. Tyvärr tror jag inte på det senare. Det lär gå direkt i krögarens ficka. Kanske att den branschen överlever lite längre i en recession, men till vilken nytta är det?
  Men tyvärr lyser satsningar på bostadsmarknaden och miljonprogrammets problem med sin frånvaro. Det kanske leder till att vi kommer få en ungdomsgeneration som skaffar barn allt senare på grund av brist på arbete, bostad och framtidsutsikter. Miljonprogrammet behöver renoveras nu, innan rören spricker, isoleringarna släpper och taken börjar läcka igenom.
  mvh
  Stig Tegström, Framtidskomplexet.

  SvaraRadera
 35. Han kanske tänker så här. Nu när momspengarna går direkt i krögarnas fickor kanske de kan bekosta renoveringen av miljon-ghettot själva.

  SvaraRadera
 36. Stig

  Varför ska regeringen göra nåt åt miljonprogrammets hyreshus ? Det är väl fastighetsägarnas ansvar att renovera och rusta upp sina egna hus ? Har dom inte pengar att klara underhållsbehovet får dom väl sälja av en del av sitt bestånd.
  Svårarare än så är det inte.

  SvaraRadera
 37. @ Anonym 19:08.
  Ja, kanske det vore lite kul om det är så.

  @ Anonym 19:37.
  Jag håller egentligen med dig, men saken är den att i en stor del av fallen kommer inte fastighetsägarna på långa vägar ha råd att renovera dessa hus, ej mindre kommer någon rimligen vilja köpa dem fallfärdiga. Det blir då svårt för både kommuner och privata fastighetsägare att göra något åt detta problem, samt att det kommer förvärra bostadsbristen på de orter där miljonprogrammet inhyser stora delar av befolkningen.

  SvaraRadera
 38. I sakfragan har du kanske rätt här Cornu, men jag tycker ditt inlägg är lite... obehagligt. Utan att vilja det later du faktiskt som en tvättäkta moralist.
  I min klass i skolan hade vi en kille som var smal, väldigt närsynt, helt ointresserad av tjejer, sport, sprit och andra nöjen. Han var däremot väldigt intresserad av försvaret och även det ryska ditot.
  Det var absolut inget fel pa honom, han var en trevlig prick, och är säkert gift och stadgad vid det här laget. Men poängen är att han var rätt otypisk som 17 aring, och han skulle nog se pa sprit som du gör nu, som nagot orationellt. Me kom da ihag att de flesta människor faktiskt uppskattar ett järn pa krogen, det är inte alla som föredrar en granplantering i skogen och sina egn tankar hela dygnet.

  SvaraRadera
 39. Tja, länge leve individen, den otypiska människan som kan vara sig själv.

  Det finns väl 16 st Myers-Briggspersonlighetstyper. En del är ovanligare än andra. Rejält mycket ovanligare.

  SvaraRadera
 40. Miljonghettot kommer inte att renoveras. De kommer rivas och nya energisnåla byggnader uppföras på de gamla fundamenten. Det kommer bli en kö av utländska och svenska köpare till de här kåkarna.

  SvaraRadera
 41. Haha. Vilken preferensprofil har cornu. Rejält ovanlig skulle jag gissa. Jag blir alltid imponerad och road av människor som är sig själva. De kallas ofta för orginal.

  SvaraRadera
 42. Nu vet jag varken vad rot, rut eller andra avdrag är elller hur de fungerar eftersom jag bor i finland, men oavsett så har de nog ingen inverkan på restaurangmomsen.

  Kan bara klargöra för dig att bara för någon vecka sedan så kom en utredning (tror den var beställd av ett riksdagsutskott för att se effekterna av beslutet) fram till att den sänkta restaurangmomsen här i Finland inte på några punkter uppfyllde syftet med momssänkningen. Alltså; 1)inga sänkta priser (krögarna tog hem vinsten själv eller "smyghöjde" priserna innan sänkningen för att ge sken av att man nog minsann sänkte priserna. 2) inga fler arbetstillfällen och 3) inte mera skatteintäkter.

  Det här anade jag förstås redan före, men en politiker ser ju främst på sin egen vinning (återval) med bättre och bättre löften för varje val utan någon som helst verklighetsförankring. För politikerna argumenterade att vi kommer att gå mer på restaurang = mer skattepengar, mera arbetstillfällen. Men momssänkningen på en 15 euros middag skulle bara motsvara några tio cent. Jag har inte råd att äta ute oftare när jag inte sparar mer än så! Alltså finnsdet inget behov av mera arbetskraft.

  Och hypotetiskt: OM jag och alla andra skulleha råd att äta en gång extra per månad och branchen då skulle spara in de beräknade miljonerna som skulle användas till att anställa mer personal, blir det då mera arbetstillfällen? Knappast! Eftersom de insparade miljonerna är på branchen som helhet. Enstaka restauranger skulle aldrig spara så mycket extra pengar och sälja så många fler portioner att det skulle motivera nyanställningar. Undantaget kanske stora restauranger ide största städerna.

  Det här kunde jag alltsåräkna ut redan då ämnet först fördes på taloch påsamma sätt kommer det gå i sverige. Staten förlorar miljoner på något de dumt nog tror ska ge vinst. I Finland såg visamma utveckling redan då moms på frisörbesök helt slopades. Oj så många fler frisörstjänster det skulle bli och lika skulle desänkta priserna göra att vi skulle gåtill frisören oftare, men ca 90 % av frisörerna behöll prisnivån och tog själv ut vinsten. Flera tjänster blev det helleraldrig.

  Men så här går det så länge väljarna ärokunniga och litar blint på tomma löften som bara tillkommer som ett sätt attbli återvald. Ändring blir det först när väljarna känner till orsak-verkan på beslut och röstar in politiker som vågar gå mot strömmen, dra åt svångremmen på statskassan trots att det innebär försämringar mot vad vi är vana med och alltså ser till samhällets bästa snarare än vad somär bästa löftet för att försäkra sitt återval. Tack vare personval i Finland har vi den möjligheten här, lite värre är det för er i sverige

  SvaraRadera
 43. Så rätt. Svenska väljare förstår inte lagen om verkan och återverkan.

  SvaraRadera
 44. Anonym @ 21:30
  Jaså. Vad har du för argument för det? Vart ska de som bor där nu ta vägen och för vilka (lånade) pengar ska de nya energisnåla byggnadern byggas?
  Och varför skulle utländskap köpare stå i kö för att köpa dessa kåkar sen?

  SvaraRadera
 45. Jag har ingen aning om vart de skall ta vägen som bor där. Kunde inte eller bry mig mindre.

  Stora byggbolag, stora utländska pensionsstiftelser och andra internationella investerare är några tänkbara köpare. Bekymra dig inte om kapitalet. Det finns om det ges rätt förutsättningar

  En möjlighet är att göra dem till ägar-lägenheter. Här gäller det att vara kreativ så att inte räkningen hamnar i knät på oss medborgare.

  SvaraRadera
 46. Cornucopia,
  Jag tycker du tar upp en mycket viktig aspekt; vår nyliberala regering är BNP-kramare. Allt ska göras för att höja BNP:n, även om det på lite längre sikt är kontraproduktivt. (Mediantiden för en politikers tidshorisont är nog inte mycket längre än en mandatperiod, om man ska vara elak.)

  För finansministern är BNP ett viktigt mått, särskilt när det jämförs med statsskulden. Ett lands kreditvärdighet styrs mycket av kvoten BNP/statsskuld, vilket Grekland smärtsamt har fått erfara.

  Vår skuldfinansierade bostadsbubbla har ju fram till nu gillats av vår regering, eftersom den har ökat på vår BNP.

  Stark befolkningsökning är positivt för BNP. Här är dock ett litet problem; fruktsamhetstalet för inrikesfödd kvinna med svenskt medborgarskap ligger under 2,0 barn per kvinna. (År 2000 var det 1,4 barn per kvinna, enligt SCB.) Utan invandring och med ett fruktsamhetstal mindre än 2 blir det en befolkningsminskning.

  Detta förklarar till stor del varför Sverige har tagit emot extremt många invandrare normerat till vårt invånarantal. Under åren 2006-2010 kom 497487 invandrare (SCB). Bland dessa kommer en stor del från barnrika kulturer i Asien och Afrika.

  Faktum är att ju mer stöd, tjänster och resurser invandrarna kräver för att inlemmas i det svenska samhället desto större blir Sveriges BNP. Så det finnas kortsiktiga tillväxtsifferskäl för att ta emot så svårintegrerade invandrare som möjligt. Vad detta för med sig på längre sikt är en helt annan femma.

  SvaraRadera