Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2011-09-08 09:41

Peak water i Saudi-Arabien?

Vatten är kanske den vanligaste molekylen på vår jord, men det mesta är inte drickbart eller finns inte där människor bor. På en del platser är det värre än annars.

En sådan plats är Saudi-Arabien, ett land som ökar sin vattenkonsumtion med 7% om året och vars fossila källor av vatten nu ser ut att ha peakat om man skall tro en artikel hos Arab News. Saudi-Arabiens problem med vattenförsörjningen och med det även elproduktion för att avsalta (desalinera) havsvatten är inget nytt för bloggens läsare, men det är bra att bli påmind ibland.


"But just as peak oil theorists believe the world's conventional oil supplies are at or near their peak, proponents of the peak water view have said the resource has been irreversibly drained.


Booz and Company has said some of the region's aquifers — also referred to as "fossil water" as they contain rain that fell thousands of years ago — have become too salty to drink."

Ungefär 80-85% av landets vatten kommer från sk fossila vattenkällor, stora vattentäkter med vatten som låsts in i bergrunden sedan 1000-tals, kanske miljontals år. Det är för Saudi-Arabien i allra högsta grad en ändlig resurs, precis som oljan.

Relaterat så är vi på väg in i vintersäsongen här hemma i Sverige, så det kanske är dags att se över förråden och den personliga beredskapen och resiliensen inför vinterhalvårets kommande problem. Förra året var just vatten ett av dessa, t ex i Östersund mfl kommuner, där man under lång tid fick rena allt vatten som kom från kranen pga parasiten cryptosporidium. Kokning var vad som rekommenderades.

I min egen prioriteringslista står vatten högst. All annan resiliens faller ganska omgående när man saknar vatten, saker som belysning och värme är underordnat. Här på landet är det relativt enkelt att ordna vatten via något vattendrag om man nu bara kan rena vattnet. Vilket förstås generellt kräver tillgång till värme eller el.

Neosurvivalisternas favoritvattenfilter Berkey har nu kommit till Sverige och är alltså ett alternativ till de filter som erbjuds i friluftsbutiker. Finns att köpa i en webbutik än så länge, även om den svenska informationssidan fortfarande är under utveckling. Filter av den här typen är förstås inte billiga och man vänder sig väl främst till campare, husvagnssemester och folk med liknande fritidsintressen. För den som bara behöver ett filter för beredskap, väl medveten om hur eftersatta de svenska kommunala vattennäten är, så har butiken vattenflaskor med inbyggd rening för några hundralappar att ha i beredskap. En sådan flaska räcker dock bara till några hundra liter vatten innan filtren gjort sitt.

Jag eller någon till mig närstående har inte fått någon som helst ersättning för det här inlägget. Däremot ser det ut att vara sänkta introduktionspriser för de stora Big Berkey-filtren, så den som har pengar som bränner i fickan kanske är intresserad. Å andra sidan räcker ett sådant filter till minst 23000 (!) liter vatten, vilket lär räcka för dricksvattenbehov ... rätt länge. Big Berkey renar bl a bort virus, bakterier, parasiter, trihalometan, radon, klor, VOC, tungmetaller, rost, smuts, lukt och dålig smak. Bara att fylla på från närmsta bäck. Däremot fungerar det alltså inte mot salt. Eller fluor.
Men konspirationsteoretikern kan köpa till fluorfilter för det kommunala vattnet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

15 kommentarer:

 1. Sverige borde deala med MÖ, en liter rent vatten mot en liter råolja :)

  SvaraRadera
 2. Spana även in:
  http://www.ted.com/talks/michael_pritchard_invents_a_water_filter.html

  Smart uppfinning som använder sig av membranfilter för att ta bort i princip allt. Finns att köpa på deras hemsida och är lite billigare än Berkey:s lösningar.

  SvaraRadera
 3. Vi kan väl alltid ta och dämma upp Bottenviken och bygga några pipelines ner till Sydeuropa och MÖ.

  SvaraRadera
 4. Min gode man, jag ber att få påpeka att neosurvivalisternas favorit heter KATADYN och inget annat.

  SvaraRadera
 5. Off topic:

  Miljösmarta kostråd stoppas av EU då de utgör handelshinder:
  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article13590766.ab

  SvaraRadera
 6. Cornu, vi använder ca 200 liter dricksvatten per person om dagen i sverige.. men då dushar vi och spolar i toaletten med dricksvatten.. :P

  SvaraRadera
 7. Saudi borde ha råd att bygga solkoncentratorer som kommer upp i enorma temperaturer, utöver kraftproduktion kan spillvärmen avsalta havsvatten billigt.

  Framtiden utan fossil energi handlar om att omvandla värme till arbete, vilken värmekälla vi ha beror nog mest på var på klotet man bor.

  Termokemisk vätgas kräver 850C och är ca dubbelt så effektiv som elektrolys, Island har troligen sin värmekälla gratis.

  SvaraRadera
 8. Vad är problemet.
  Saudi exporterar olja i stora tankbåtar-som går tomma tillbaka!
  Oljeinblandningen filtreras bort i närmsta sanddyn!
  Går det att räkna hem?
  Här hemma är det grundvatten som gäller!
  Kallt och filtrerat!
  Fast vi får även väldigt gott vatten från Mälaren./Oppti

  SvaraRadera
 9. Information från sgu.se:

  http://www.sgu.se/sgu/sv/samhalle/grundvatten/grundvattenkemi.html

  http://www.sgu.se/sgu/sv/samhalle/grundvatten/gvkemi/fluorid_s.htm

  http://www.sgu.se/sgu/sv/miljomal/index.html

  SvaraRadera
 10. Utanför ämnet:
  På Ica maxi var smöret slut. Det råder tydligen smörbrist. Är det någon som vet mer om det? Har det att göra med Milkos problem?

  SvaraRadera
 11. 11:32: Peak Butter? ;)

  SvaraRadera
 12. I Sverige torde det finnas en uppsjö vattendrag med fullt tjänligt dricksvatten. Jag har några kaffefilter i beredskap om jag behöver rena vatten, så får man bort mygglarverna iallafall.

  Men vänta, det är nog högvärdigt protein, bäst att låta dem slinka med ner i magen ändå.

  SvaraRadera
 13. Här är ett annat billigt, enkelt och lättviktigt alternativ för dricksvattenrening. Filtrerar även bort små partiklar som bakterier och tungmetaller.

  http://www.pureeasy.com/Products/Protable_Water_Filter/248.html

  http://www.dealextreme.com/p/compact-portable-hiking-camping-soldier-water-filter-purifier-55068

  SvaraRadera
 14. "Men konspirationsteoretikern kan köpa till fluorfilter för det kommunala vattnet."

  Med det tilläget måste jag vän av ordning fråga om du anser att fluor är nyttigt? Och om så är fallet var det för att nazisterna under andra världskriget var oroliga för judarnas tandhygien som man tillsatte fluor i stora mängder i vattnet i koncentrationeslägren?

  SvaraRadera
 15. För övrigt är det inte Fluoride utan "sodium Fluoride" som vi... konspirationsteoretiker... teoretiserar runt. Dvs råttgift mer eller mindre.

  SvaraRadera