Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2011-09-15 17:15

Nyliberalen: Ingen brist på smör. Realisten: Nej, det är helt slut.

Kan konstatera att det inte är någon brist på smör längre. Istället är det helt slut på smör. Se fotobevis i inlägget.


ICA Maxi i Kungsbacka
har problem med särskrivning
och tappar även ord. Men så
var  smöret helt slut också.
Bästa beskedet var att man skulle få in smör om två veckor.

Nyliberaler och marknadsekonominaivister menar att det aldrig kan uppstå brister utan att marknaden ordnar allt. Detta är ett vanligt argument kring exempelvis peak oil. 

Men verkligheten är den att marknaden inte kan ordna smör när det är brist på smör. Det tar nämligen två år att få dagens kalvar att bli kvigor, dräktiga, föda en kalv och sedan börja ge mjölk. Skall mjölkproduktionen byggas ut på allvar så tar det alltså två år från beslut till verkan.

Värre är det med oljan. Nya oljefält tar 5 - 15 år från fynd till produktion. Vad sedan marknaden tycker spelar ingen roll. Nio mammor föder inte ett barn på en månad.

ICA Kvantum ("Burberrybutiken")
i Kungsmässan i Kungsbacka
säger sig få in smör om ca 2 veckor
Men på en punkt har marknadsnaivisterna rätt. Marknaden löser det hela genom att folk helt enkelt får klara sig utan. Det är också en lösning. Nu tänker inte jag förolämpa en oxfilé eller en bearnaisesås genom att använda bensinextraherade växtfetter som härdats och omestrats fler gånger än jag har fingrar kvar (dvs margarin). Så det får bli något annat istället. Kommer inte heller förolämpa gäster genom att göra efterrätter på margarin. Enligt uppgift skall det stå en nisse på en bakgata vid torget och sälja smör "för ett bra pris" ur bagaget på en rostig Skoda, men jag kan inte bekräfta detta.

Att smöret tagit slut är en intressant studie i hur den kommande oljebristen kan arta sig. Till en början var det nischprodukter som försvann tämligen obemärkt. 1kg-förpackningar, ekologiskt smör, osaltat smör, extrasaltat smör osv. Sedan började enskilda märken försvinna i vissa butiker. Sedan blev det rubriker och problemen spred sig även till Maxi och andra som köper stora mängder och borde ha kraft i form av kundstorlek. Och sedan tog allt smör slut.

Samtidigt verkar inte industrin ha brist på fet mjölk. Man prioriterar industrikunder och den egna förädlingen istället för att låta privatkunder köpa. Det är som bekant lönsammare att förädla mjölk än att sälja oförädlat smör. Dock har t ex fler och fler ostar sänkt sin fetthalt, Falköpings Ost är ett exempel där Birger Jarl numer bara går att få tag på i med 17% i fetthalt. Gissar att light-produkter blir stort framöver inom yoghurt, fil, ost etc.

Det är rimligt att oljebristen kommer visa upp liknande förlopp, men under säg 10 år istället för under ett halvår (1kg-förpackningar och ekologiskt smör började försvinna i våras). Först kommer nischprodukter som villaolja, en del smörjoljor, 2-taktsolja etc ta slut eller bli bristvaror. Sedan kommer det bli slut på bränsle på en del mackar hos vissa kedjor. Speciellt småkedjor. Sedan blir det rubriker. Sedan sprider sig bristen till de stora mackarna. Sedan tar det tvärt slut, men macken lovar att få in en leverans om två månader.

Nej, vad marknaden rår inte på alla problem. Speciellt inte sådana som har med naturen att göra. Torsken har inte återvänt, marknaden har löst det genom att sätta ett så högt pris att det är lönt att fånga de sista torskarna och i övrigt så har folk inte råd att köpa torsk.

Marknadens lösningar är inte alltid smärtfria. Vi får se hur många år av smörbrist vi får dras med.

Och inte hjälper det att bo på landet, smörbrist är det här också, även om jag har gångavstånd till två Arla-gårdar. Utan lokal eller egen förädling kan man lika gärna bo i stan om det nu var någon som trodde något annat.

Och även i en liberal marknadsekonomi så kan det alltså uppstå bristsituationer. Produkter kan rent av ta helt slut.

Nu skall jag vispa grädde till smör.

Se även tidigare inlägg om smörbrist.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

104 kommentarer:

 1. Verkar vara en lokal företeelse i Knäckebröhult där du bor. Här i Fjollträsk finns det smör i överflöd.

  SvaraRadera
 2. Såg liknade skyltar i "min" ICAbutik här på söder när jag var och handlade i söndags. Det var slut på ekologiskt smör.
  //Staffan

  SvaraRadera
 3. Fullt på hyllorna med Ekologisk smör 500g och 250g på dyrkonsum idag på Södermalm i Stockholm. Köpte 500g för 43.90kr.

  Leveranser skippas först till de som betalar sämst (ICA) till förmån för de som betalar bäst (Konsum) ?

  SvaraRadera
 4. Jag är lite nyfiken på hur margarin blir till.
  (och vilka produkter från oljeindustrin som är i)

  Wikipedia ger inga ledtrådar.

  Upplys mig någon.

  SvaraRadera
 5. Jag har inte heller märkt av någon smörbrist i Tjockhult.

  SvaraRadera
 6. Du kanske skulle prova Coop forum på Hantverksgatan 27 i Kungsbacka. Och så finns det vanliga Coop Konsum.
  Eller Willys på Tölöleden 3 i Kungsbacka?

  SvaraRadera
 7. Hejsan Cornucopia. Vad är dina tankar om tillverkning av diesel med hjälp av bakterier? Sockerrör verkar vara det som gäller nu men andra former av cellulosa ska också vara alternativ.

  http://www.technologyreview.com/energy/24422/page1/
  http://www.smartplanet.com/blog/thinking-tech/making-diesel-from-bacteria-and-sugar-cane/4546

  SvaraRadera
 8. Här i Jämtland kommer smörbristen att tillta sen milko slutade betala ett acceptabelt pris för mjölken. Den störste bonden skär ner från 480 kor till 240 nu. Slakteriet i Bollnäs slaktar nu fina mjölkkor på löpande band det finns inga köpare till mjölkkor längre, mjölk kan köpas från tyskland.

  SvaraRadera
 9. Smör i Fjollträsk? I den kranskommun till Fjollträsk där jag bor är det tomt på smör. Har självklart inte varit i alla butiker, men på Ica Maxi i förrgår fanns det nästan inga paket alls.

  Ett lite tips till Cornu. Om du funderar på att göra ditt eget smör, syra grädden först innan du "kärnar".Det är enkelt. Häll lite fil i grädden och låt den stå framme i rumstemperatur ett eller två dygn. För variation, pröva olika fil-/yogurttyper för olika smak.

  SvaraRadera
 10. En när besläktad term av marknadsnaivist er marknadsfundamentalist. På fundamentalister biter inte rationell argumentation ty de har en irrationell övertygelse.

  SvaraRadera
 11. Bara för att det råder brist på smör så innebär inte det att smöret är slut, för uppenbarligen så finns smör att köpa i flera butiker.

  En brist på en vara kan förstås uppstå om produktionskapaciteten inte är tillräcklig eller om efterfrågan ökar snabbare än produktionskapaciteten. Detta är dock något som marknaden på sikt själv justerar genom att minska efterfrågan och öka tillgången. Det kan också resultera i att kunderna väljer likvärdiga produkter av en annan typ.

  SvaraRadera
 12. Felet med det här inlägget är att du inte vet skillnaden mellan BRIST och KNAPPHET (eng: shortage vs. scarcity).

  http://en.wikipedia.org/wiki/Scarcity
  http://en.wikipedia.org/wiki/Economic_shortage

  Tillbaka till ruta ett!

  SvaraRadera
 13. Så när får vi smörhamstring? Folk som köper och fryser ner 10-20 kilo. Ett rykte och det blir en självförstärkande process tills folk tröttnar och sedan blir det smöröverskott.

  SvaraRadera
 14. På Ica i Sumpan har det varit slut på 600g förpackn med Bregott nu i snart en vecka...

  SvaraRadera
 15. Innebär det här att vi måste ersätta uttrycket "Allt smör i småland" med något annat?

  SvaraRadera
 16. Cornu sa :"fler gånger än jag har fingrar kvar"

  Har du ej alla fingrar kvar? Vedhanteringen?
  /Sune

  SvaraRadera
 17. Storbutiker (ex min Maxibutik) omsätter (säljer) smöret snabbt vilket skapar brist lika snabbt som det kom. Leveranserna tilldelas "lika mkt till alla" (Solidarisk bristhantering som vi nördar inom handel kallar det). =)

  SvaraRadera
 18. Jens R 17:31 Knäckebrödhult/Kungsbacka kommun är Göteborgs motsvarighet till Danderyd.

  En omständighet som kan göra att smörbristen inte slagit fullt ut mot Stockholm är att åtminstone Arla gör sitt smör på Gotland (iaf det ekologiska), och Gotlandsfärjorna går via ... Stockholm.

  SvaraRadera
 19. Frånvaron av offentlig diskussion om orsakerna till smörbristen är intressant.

  Och det där med marknadsekonomi: är det verkligen så mycket marknadsekonomi i Arlalandet Sverige? Frågan har ställts och det kan ligga något i det påståendet.

  SvaraRadera
 20. Den här typen av bristsituationer tilldrog sig en gång i tiden statsmakternas intresse. Man undrar om det finns analytiker (på MSB? på Livsmedelsverket? på FOI?) som tittar på den här typen av bristsituationer och de logistikkedjor som kopplar samman butikens hylla med producenterna, eller är det ingen som bryr sig längre?

  Förresten så scoreade jag smör idag ...

  /Gustav.

  SvaraRadera
 21. Jag kanske ändå ska behålla jobbet i butiken ett par år till o se vart de hela landar. Får aldrig så billig mat igen via alla rabatter o förmåner som idag (gäller tyvärr inte alla i butiken).

  SvaraRadera
 22. Märker jag av smörbristen lika lite som peak oil är jag lugn i alla fall, här är alltid smör i hyllan.

  SvaraRadera
 23. Har sett att det er tomt for smør på ICA Maxi, men på Willy's hadde de vanlig Arla-smør.

  Så jeg gjorde mitt for smørbristen og kjøpte en pakke ekstra...

  SvaraRadera
 24. Fanns fullt med finskt smör på Lidl i Skärholmen när jag handlade idag. Kanske inte LCHF är så poppis i vårt broderland?

  SvaraRadera
 25. Haha alarmisten cornu, majoriteten idisslar vidare med sin vinbox framför idol.

  Tänk vad mycket tid och energi du slösar på döva öron.

  SvaraRadera
 26. Här i Göteborg har jag noterat att det oftast är tomt i smörhyllan på ICA, men däremot välfyllt på Coop Forum. Vet inte om det är en slump att det varit så de gånger jag har varit där, eller om Coop har bättre kontakter i smörsvängen än vad ICA har.

  SvaraRadera
 27. Den som tror på marknaden tror kanske att det blir ont om smör, men att marknaden få får fram annat fett och A-vitaminer, och att om det blir ont om olja, man får fram andra energislag som täcker upp, alternativt använder mindre. Dvs en marknad med få regleringar är oerhört effektiv på att skaffa fram saker och lösningar. Visst finns det en gräns (värmedöden :-) , men den kan ligga ganska långt bort faktiskt.

  /jörgen

  SvaraRadera
 28. Har du hört talas om LCHF? Både smör- och Baconbrist har flera gånger inträffat vid mina köprundor i Tjockhult. Inget att bli särskilt upphetsad över.

  SvaraRadera
 29. Sammanfattning efter att ha tittat i olika butiker - små och stora - och olika butikskedjor på Södermalm i Stockholm

  ICA: Inget smör från Arla, tomt på hyllorna i samtliga butiker. I en butik fanns det ICA-smör(15-20 kg) dvs ICAs egna märke. Prissatt ca 2 kr/kg lägre än Arlas. Eftersom ICAs eget smör inte återfinns under deras eget sortiment "egna varor" (se deras hemsida) kan vi misstänka att ICA håller på att ersätta Arlas smör med sitt eget, men har fått problem med logistiken så här i början. Härav "bristen".

  Lidl: Gott om Arlasmör, ca 35kg i 500g förpackningar och ytterligare ca 12 kg i 250g. Dessutom fanns smör av annat märke än Arlas.

  Coop konsum: Gott om Arlasmör i samtliga butiker jag var inne i under dagen.

  SvaraRadera
 30. Börjesson: så var det i Lund också idag.

  Cornu: apropå det här du skriver om två års ledtid för att ställa om volymerna i produktionen; nog har de i så fall en rätt så usel omvärldsanalysavdelning på Arla? Anti-margarintänket samt LCHF och liknande dieter har ju liksom inte direkt poppat upp ur intet den senaste veckan ...

  SvaraRadera
 31. 19:32
  ICA kommer inte ersätta Arla eller andra populära märken. Det skulle inte våra kunder tillåta vilket riskerar ett dåligt rykte eller en förlorad kund. Men som jag tidigare påtalade erbjuds vi inom ICA "solidarisk bristhantering" vid brist vilket påverkar våra storbutiker negativt. Det gör att smöret är slut under dagen eller dagen efter vilket skapar problem om nästkommande inte erbjuder något smör. Ett moment 22 när vi får dagliga leveranser utan några större lager men bristande leverans.

  SvaraRadera
 32. Inget inlägg om börsen idag ?? Kan tro att skälet är kraftig uppgång,inte så kul att vara likvid på ett uselt bankkonto när börsen sticker.Roligare då att bekymra sig om smörbrist.

  SvaraRadera
 33. Logistiken, kompis!2011-09-15 19:49

  re 19:37
  Som flera påtalat är det bara ICA som har "slut på smör". Inga av de andra kedjorna. Och "slut på smör" verkar det vara i både små och stora ICA-butiker. Alltså ligger det mer bakom det här än att "det är slut på smör". Berätta mer, för vi är många som är intresserade av teknikaliteterna bakom logistiken hos ICA jämfört med konkurrenterna.

  Ur kundsynvinkel gör det här nu att kunderna söker sig till andra matvarukedjor och kan därmed locka kunderna ifrån ICA. Och det är väl det värsta som en ICAhandlare skulle kunna tänka sig...

  SvaraRadera
 34. Även en dålig lösning är ju en lösning som Lundell hade uttryckt det..

  /J

  SvaraRadera
 35. Har åkt runt ikväll och kollat runt på antal stormarknader.
  Allt smör från Arla slut i dom flesta större affärer i Göteborg.
  Hade varit kul om fler kunde kolla runt i andra städer.

  SvaraRadera
 36. Jordbruks- och livsmedelsbranchen i EU-land är väl ungefär så långt bort från liberalism och marknadsekonomi man kan komma...

  SvaraRadera
 37. Jag sade visst för mycket kl 17.56. Min lokala ICA-butik visade sig vid besöket 18.30 inte ha smör kvar. Däremot fanns det Bregott.
  Nu har jag ju alltid reserv hemma. En oöppnad 600-grams Bregottask står alltid under den som för tillfället är på gång.

  SvaraRadera
 38. Jupp, dubbla Bregottpaket här också (eko). Värre är det med matlagningssmör. Där är vi nere på 440 gram.

  SvaraRadera
 39. http://www.youtube.com/watch?v=oropJD0CUxI

  Ytterligare fjollträskare här - inte noterat något. Däremot har det uppstått brist på Omega3 av märket MorEpa (norskt). Me need 'dat shit maaan.

  SvaraRadera
 40. Påtalade bristen för min fru häromdagen och upptäckte nöjt att det nu stod 3 stora paket smör i kylen.
  Vet tyvärr inte var hon hittat men jag tror hon handlar på ICA mycket.

  Vi blev tvugna att gå över till mellanmjölk också för numera så har de plastskruvkork på lättmjölken vilket känns lite fånigt med vår stora förbrukning.

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 41. 19:49
  Jag tror de flesta större butiker har samma problem (givetvis varierar det lokalt mm). Det beror på den omsättning av smör som butikerna har. Vi beställer för dagen och blir det en topp någon kväll beställer vi ifatt. Ifall det fattas på centralager (ICAs eller axfoods mm) blir det ett problem för oss alla då detta inte är förberett då vi bara har dagslager +ca 10% reserv. Givetvis är detta ett fel av oss i butiken men vi är vana med att dessa problem löses på en dag och vi är ikapp igen. Men blir det ett större driftstopp hinner vi inte beställa eller förbereda oss i samma utsträckning som vanligt. Givetvis är detta också ett problem med att våra kunder blir besvikna och riskerar att förloras Det är helt vårat fel. Men när kunden hittat erbjudanden/klipp på vägen till kassan är minnet kort och de minns det senaste grymma köpet - inte att smöret var slut. Dessutom hjälper media till och minskar denna irritation genom att rapportera "bristen på smör". Det gör att kunderna förlåter oss då inte alla kunder läser cornu och är välinsatta i vad problemet egentligen kan (!) vara. Vardagen rullar på för de flesta som bänkar sig framför idol varje kväll. (inte illa menat)

  SvaraRadera
 42. Dags att damma av John Heartfields gamla kollage från 1934: Hurra! Smöret är slut!

  http://andrewhammel.typepad.com/german_joys/2008/09/arthur-szyk-in-berlin.html

  Föranlett av att Hermann Göring sagt, för att prata bort livsmedelsbristen: Järnmalm har alltid gjort ett folk starkt, smör och flott har på sin höjd gjort det fett.

  SvaraRadera
 43. Förresten, vad är detta för knasig retorik mot "nyliberalism"? Det är klart du kan få tag i smör om du betalar för det. (Tror du det är Peak Smör?) Och, om du skulle göra någon vettig(!) undersökning av vad "nyliberaler" anser om peak oil så skulle du med säkerhet finna att de är lika kunniga som folk i övrigt och, liksom dessa, om de skulle inse vad peak oil innebär så skulle de resonera kring olja på samma sätt som de som är insatta - eftersom det just är en fråga om en resurs som håller på att "ta slut" (ok, inte "ta slut", men du vet vad jag menar). Men, givetvis kommer marknadskrafterna gälla tills dess att vi faktiskt slår i produktionsstoppet av olja. Vad föreslår du för annan begränsningsmekanism än pris? Undrar uppriktigt då jag tycker du oftast resonerar vettigt.
  Tack

  SvaraRadera
 44. Om igen: svensk mejeriindustri och marknadsekonomi har ingen delmängd.

  SvaraRadera
 45. Nog finns det ett marknadsinslag i smörbristen (eller smörknappheten för den som föredrar det ordet). Nerikes Allehanda citerar en marknadsanalytiker på Svensk Mjölk: ” Något som ytterligare förstärkt smörbristen är att mejerierna i denna bristsituation prioriterat produktion av flytande feta produkter som har högre vinstmarginaler än smör.”

  Marknaden kommer säkert att ordna allt till det bästa, om vi väntar två år eller så. Men just nu är det marknaden som har ordnat så att det är brist på smör.

  SvaraRadera
 46. Yes! Sålde mitt guld förra veckan, köpte smör för allt. Ligger i frysen nu. Ska sälja om nån vecka då smöret står all high. Om allt går som det ska slutar jag jobba sen.

  SvaraRadera
 47. Wolf: "Svenska banksektorn är för stor" di.se
  Nu börjar de bli intressant! Säga vad man vill om bankens roll i bostadskriget, men han har nu rätt...

  SvaraRadera
 48. Neoliberal Agenda2011-09-15 21:37

  "Nyliberaler och marknadsekonominaivister menar att det aldrig kan uppstå brister utan att marknaden ordnar allt. Detta är ett vanligt argument kring exempelvis peak oil. "

  Det finns nästan alltid en efterfrågan och blir det brist så kommer priserna stiga.

  Ditt exempel med smöret är ganska ointressant. Det blev troligtvis något fel vid leveransen vid ICA Maxi eller så var det ovanligt många som köpte smör igår.

  Oavsett, handlaren kommer rätta till det och skulle det mot förmodan vara svårt att få tag i smör i Sverige så kommer priserna gå upp. Någonstans blir smörpriset så högt att folk börjar använda andra alternativ, tex, jordnötssmör. Det är då vi når peak-smör.

  Inget att hetsa upp sig över.

  SvaraRadera
 49. Ska man köpa aktier i Aarhuskarlshamn (AAK) nu ?

  SvaraRadera
 50. Tänkbart, ja. Om det inte vore för allmänna marknadssentimentet förstås.

  SvaraRadera
 51. Som inte har vänt bara för att börsen gått upp två dagar på raken.

  SvaraRadera
 52. Ica i Jämtland har slut. Maxi Östersund hade igår ett halvt kilo smör, totalt. Vår lokala konsum hade ingen brist.

  SvaraRadera
 53. Härligt att problemet med Europas smörberg verkar vara löst! Runt 1970 var det en järnvägsvagn, fullastad med smör, som åkt omkring i 7 år varv efter varv och uppburit generösa exportstöd för varje gränspassage.

  Apropå uttryck som "allt smör i Småland" så kunde situationen varit värre, för det fall det varit solsken i somras.

  Aktiepohlman

  SvaraRadera
 54. Verkar kännas signifikant att det är ICA som drabbats hårdast. ICA har dock slut på alla leverantörers smör, normalt minst 3 st (ICA, Arla och de som gör ekologiskt smör, inte Arla).

  SvaraRadera
 55. 19:37 och 20:45 ser ut att vara en ICA-handlare eller butikschef etc.

  Som du formulerar det hela så kan det vara ett just-in-time-problem, där bristen slår hårdast mot ICA pga just-in-time-kedjan. Kör Coop med mindre på centrallager och mer i butikerna? I så fall kan man bättre hålla bristen stången pga lokala större lager.

  SvaraRadera
 56. Hörru Cornu,

  Nu klär du en halmgubbe. Kom inte och påstå att nyliberaler och fri marknadsförespråkare hävdar att vi alltid kommer leva i nåt slags överflöd bara ideerna praktiseras. Ingen har väl påstått att det inte finns fysiska och resursmässsiga begränsingar här i världen. Jo, vänta.. det gjorde väl marxisterna/socialisterna om deras utopiska samhälle.. Cornu, koppla inte in ideologi i dina inlägg, du tappar bara bort dig.

  SvaraRadera
 57. Stämmer bra det kring marxisterna/socialisterna. Hela den ideologin bygger klart och tydligt på ändliga resurser. Minns inte formuleringarna rakt av, men där är oändliga resurser inskrivna från början. Lite lustigt hur det svängt dock.

  Men annars, jo, det finns massvis med nyliberaler som påstår att resurser inte kan ta slut och att vi inte kan stöta på resursbaserade problem. Det är det vanligaste motargumentet när man tar upp peak oil - "marknaden löser det bla bla bla".

  SvaraRadera
 58. Jag skulle vilja komplettera min kommentar 21:12. Jag glömde att lägga in en länk till NA:s intervju med marknadsanalytiker Lennart Holmström på mejeriernas branschorganisation Svensk Mjölk. Här är den:
  http://na.se/nyheter/2.2212/1.1354165-akut-smorbrist-i-sverige
  Mejerierna gör alltså större vinst på t.ex. fet yoghurt än på smör och då drar de ned på smörproduktionen när det är brist på mjölkråvaran.

  Neoliberal A. har rätt på en punkt: smörpriset kommer att stiga.

  SvaraRadera
 59. Tror du vi får en bättre situation om riksdagen tillsätter en bunt byråkrater med ansvar för att hantera logistiken för smör?

  SvaraRadera
 60. Hupp, Pare upp 0,04 kr till 2,34 kr idag.Yeeppee

  SvaraRadera
 61. Mjölkproducenter med kvot- och leveransplikt.
  Oligopol i industri- och försäljningled.
  Känns lite osjysst att dra in nyliberalerna i det här.

  SvaraRadera
 62. Norra Stockholm: enda smör som går att hitta är ekologiskt 250g och på något ställe 125g pack vanligt smör. Fick köpa 4x125g o tömde då i princip butiken, normalstor ICA.

  SvaraRadera
 63. Det är nog en set-up/ ondskefull plan av Arla för att få tillstånd att ta över Milko. Typ "någon aktör måste ta ansvar för produktionen av smör i Sverige. Vi på Arla är beredda att göra det, men behöver då de resurser det olycksdrabbade Milko har...." D.v.s. ungefär så som Bonniers gör när de lägger under sig en till del av media-Sverige, tror det var pocketbok distributionen de var ute efter senast....kommer inte ihåg hur det gick med det dock....

  Peter

  SvaraRadera
 64. Snälla Cornu, en önskning, eller två rättare sagt:
  1) Please skriv ett inlägg om hur du menar att samhället borde hantera peak oil.
  2) Please beskriv nyliberalismens fel/problem (med utgång från någon koncensus-definition av vad nyliberalism innebär, t.ex Wikipeidas beskrivning).
  Jag kan själv identifiera mig med mycket i nyliberalismen så jag skulle verkligen vilja veta vad jag kanske inte övervägt eller missförstår.
  Tack på förhand!!!
  /Matias

  SvaraRadera
 65. Hur kan det kännas att få sin näring genom eländes elände. Jag menar att alla dagar i vecka söka upp detta elände, måste väl ge ganska kraftiga effekter i personligheten. För att inte tala om trovärdighet.

  För nog handlar alla i affär emellanåt och med egna ögon avgöra om det är brist eller inte.

  SvaraRadera
 66. Cornu, jodå marknaden kommer ta hand om det (som du antydde i ditt inlägg), i meningen att något ersätter oljan tack vare prissättningsmekanismen. Förutsatt att inte politiker går in härjar, vilket dom ju delvis redan gör.

  Oavsett om/när peak oil inträffar(de) så är jag säker på en sak. Marknaden (fria människors efterfrågande och skapande av utbud) är alltid bättre (avseende kostnads/resurseffektivtet och kvalitet) på att tillhandahålla produkter och tjänster än politiker.

  Jag hoppas Cornu att du inte tror på att det är politikerna som är personerna att ordna det för oss här på jorden..

  SvaraRadera
 67. Bara för att ge en motbild så var det välfyllt på smörhyllan på ICA Kvantum i Billdal (södra Gbg) nu i kväll. Inte en tillstymmelse till brist, utan fullt av smör både från Arla och ICAs eget märke.

  Finns det nu för tiden någon myndighet med ansvar för livsmedelsförsörjningen? Någon som alltså noterar om det uppstår brist på basmatvaror och undersöker (och i bästa fall åtgärdar) orsaken? Eller är det ansvaret "outsourcat" på "marknadens aktörer"?

  Utan att ha några siffror på det så känns det ju som om Arlas oligopolställning och utnyttjande av densamma till att klämma åt mjölkbönderna till sista mjölkdroppen är en tungt vägande orsak till bristen...

  SvaraRadera
 68. Cornu spårar mer och mer, jag tror han får sluta dricka så mycket alkohol, detta känns inte bra.

  SvaraRadera
 69. Om 20 år när vi badar i råolja och vadar i smör så kommer Cornucopia köra sin blogg vidare om brister både här och där. Han har läst för mycket Börje Lindström i sina tidiga dagar. Möjligtvis får dessa rätt i slutändan men vad spelar det för roll när vi alla har gått ur tiden...

  SvaraRadera
 70. Cornu,

  Har följt din blogg ett tag och har noterat att det finns ett stråk av civilisations- och utvecklingsskepsis hos dig. Lite som Burt Reynolds karaktär i filmen Sista färden.

  Tror det ligger i tiden att vurma för ett okonstlat, "naturligt" och enkelt liv. Antagligen som en (ateistisk) reaktion mot oreflekterad materialism och ytlighet som vissa ägnar sig åt.

  Nåväl, det fina med nyliberalismen är att du och alla andra erkänns rätten att sträva mot de livsmål som ni finner värdefulla.

  PS evig tillväxt är möjlig, det ligger i människans natur att komma på nya ideer och arbetssätt.

  SvaraRadera
 71. ICA Maxi i Partille är helt slut på smör nu. Först var det bara Arlas smör som var slut men dagen därpå var även ICAs egna samt den finska varianten slut och så har det varit i en vecka nu.

  SvaraRadera
 72. Intressant att läsa alla kommentarer. Vilken naivitet! Just detta faktum att det uppstår brist borde leda till eftertanke, oavsett om man är nyliberal eller marxist.
  Summa summarum. Marknaden lärt knappast lösa resursproblemet oavsett om det är smör eller olja. Finns inte oljan eller kona så är det kört!

  SvaraRadera
 73. Smörbrist (500gr paket) finns i vissa Vi-butiker i Bromma (Stockholm).

  SvaraRadera
 74. Nå, Smörbrist (om det nu finns en sådan, jag hade lyckligtvis 500g i kylskåpet) kan naturligtvis uppkomma i varje tänkbart ekonomiskt system eftersom det faktiskt finns en viss ledtid i produktionen.
  Nyliberalerna är säkert någorlunda begåvade människor (precis som maoisterna på 70-talet) men de lider av sin dogmatik, vilket gör dem i praktiken lättbegåvade.

  Problemet är ett de ser perfekta marknader överallt samt att de inte har någon rimlig måttstock för att utvärdera resultaten av politiken. T.ex. skulle en rabiat nyliberal anse det vara OK om 99% av jordens befolkning dukade under bara man höll på dogmerna som tex bevarande av äganderätten till varje pris. Låt-gå-mentalitet. laissez faire.

  //Håkan

  SvaraRadera
 75. Prrecis Martin Saar: Detta kräver politiska beslut. "Marknaden" kan inte lösa detta problem. På 60-talet hade vi bestämt att Sverige skulle vara självförsörjande på livsmedel. En följd av 2 Världskriget. Idag importerar vi hälften av maten. Den idag förda jordbrukspolitiken har gjort att en femtedel av den folkspillra som går under benämningen bönder har lagt av. Bara under de senaste åren. Större enheter, färre producenter. Helt i linje med de lagar för kapitalismens utveckling som gamle Marx förklarade redan på 1800-talet.

  SvaraRadera
 76. Drygt en månad kvar till kall fusion: tick tack, tick tack. När Rossis e-cat börjar leverera värme och senare el, så är du skyldig Rossi och alla vi andra troende en stor ursäkt.

  SvaraRadera
 77. Helmut Kohl verkar vara en LCHF-frontrunner:
  http://bit.ly/oATnqj

  SvaraRadera
 78. Fåntratt!

  Vid sidan av hyresbostadsmarknaden och sjukvården är väl jordbruksmarknaden den mest sönderreglerade av alla.

  Det finns hur mycket olja och fossilbränsle som helst i världen. Problemet är att det är en massa foliehattar som hetsar politikerna att stoppa utvinningen. Alltså; ingen fri marknad.

  SvaraRadera
 79. Den som tror på evig tillväxt i en ändlig värld måste vara ekonom. I en pappersvärld eller digital värld är det förstås möjligt med evig tillväxt men tar man in verkligheten så är det en omöjlighet.

  Att en del fortfarande tror på Rossis källarexperiment är ju också intressant, särskilt när detta tas upp i ett inlägg som handlar om smör. Kan det vara så att en del sätter allt sitt hopp till Rossi och lever i förnekelse?

  Förr pratade man om astronomiska tal när man menade väldigt stora tal, idag är de astronomiska talen slagna av ekonomiska tal, i alla fall när man pratar om skulder.

  SvaraRadera
 80. zokrates76 : Vart skulle all den oljan finnas menar du ? De flesta större fyndigheter har peakat eller peakar inom 2-3 år.

  Är du möjligtvis en sådan där puckad marknadsliberal eller dylikt ? Vakna för fan din tomte.

  SvaraRadera
 81. Anonym 01.46

  Den finns i jordskorpan. Peakat har alla fyndigheter gjort i över hundra och jag misstänker att dom kommer att peaka minst hundra år till.

  Puckad marknadsliberal ser jag som en komplimang i sammanhanget. Liberal = frihet för alla. Puckad kanske eftersom jag tror på frihet för alla när världen är nerlusad av foliehattar, fascister och socialister som till syvende og sist bara tror på nävrätten. Vilken kategori tillhör du?

  SvaraRadera
 82. Puckad marknadsliberal2011-09-16 06:05

  Dum Dum Dum Dum Dum Dum Dum

  SvaraRadera
 83. Cornu hur kommer det sig att det finns färsk mjölk i alla våra butiker men inte smör?

  SvaraRadera
 84. Råjölk innehåller i princip tre saker, vatten, mjölksocker (laktos) och fett. (Och diverse nyttigheter som kalk etc). Av vatten- och mjölksockerdelen kan man göra mjölk i olika varianter, där fetare varianter är dyrare. Av fettet kan man också göra massa förädlade produkter som yoghurt, fil, creme fraice, smaksatt grädde, ost etc etc.

  Ju högre förädling av en produkt, desto mer vinst. Smör innebär ju bara att man i princip extraherar fettet utan någon vidare förädling. Vid brist så satsar man på de förädlade produkterna. Vattnet + laktosen, dvs mjölken, kan man se som en restprodukt från förädlingen och kommer alltid finnas. Speciellt extra fettreducerad mjölk som lätt- eller mellanmjölk.

  Och ja, det ingår ju även en del vatten + laktos i de förädlade produkterna, men det blir fortfarande ett överskott som blir drickmjölk.

  Man kan även köra vattnet + laktosen i en centrifug så att man blir av med vattnet och får torrmjölk. Detta mjölkpulver kan man sedan dumpa i Afrika och slå ut lokala bönder med även om Kina på sistone tar allt mer av mjölkpulvret.

  Mjölkindustrin är ett utmärkt exempel på hur man maximerar profit och minimerar konkurrens i ett marknadsliberalt system. Det är också så nyliberalismen fungerar, det ser vi även inom t ex elbranschen. Får markanden hållas går man mot färre och större aktörer som använder sin styrka för att som exempelvis Arla gå med en halv miljard i förlust om året i Sverige för att prispressa bort konkurrenterna.

  Se artikel hos VA om hur Arla arbetar.

  http://www.va.se/nyheter/2011/09/01/den-kopgalna-kon/

  Fria marknader fungerar bara när man inte har monopol. Exempelvis om man skulle ha förbud mot större företag än en viss storlek. Det hade även elbranschen mått gott av.

  SvaraRadera
 85. Nu innehåller ju mjölk också protein i en icke försumbar mängd.

  ICA Maxi, Västra Hamnen, Malmö, hade ingen smörbrist igår kväll. Välfyllda hyllor med både Skånemejerier och Valio.

  SvaraRadera
 86. Allan, naturligtvis. Tack för påpekandet.

  SvaraRadera
 87. Smörbristen beror på en något skev prisbild där fettet i mjölken har varit för billig. Ost och smör har låg vinstmarginal för mejerierna. Det vettigaste vore dock om priset på standardmjölk höjdes några kronor. Smöret kan av vissa mindre nogräknade personet tyvärr ersättas av margarin så det kan vara svårt att höja priset på smör.

  Jag producerade själv mjölk fram till för en månad sen, men när betalningen sänktes med 30% gav jag upp. Jag tror Sverige skulle behöva lite tomma butikshyllor för att börja värdesätta sitt jordbruk igen.

  /Roger

  SvaraRadera
 88. Det är verkligen helt fascinerande att se hur många kommentarer här ovan som tyder på en total brist på insikt i hur världen fungerar och varífrån resurser kommer. (Att det egentligen handlar om jakt på snabba vinster och oligopolsituationen parat med att vi alla inte verkar vilja betala för (bra) mat längre är underordnat - resonemanget om brist är ju poängen. Om man inte förstått det så har man helt enkelt ... inte förstått...)

  Jag blir helt ärligt rädd för alla marknadsdyrkare/nyliberaler/förnekare som enbart verkar leva i den "modena bubblan" och bokstavligt talat tro att "Mat kommer från ICA" (som Cornu uttrycker det). Sorgligt nog kommer ju mina barn och eventuella barnbarn att få leva av konsekvenserna för hur era idéer har lett till det ickeresilienta samhälle som byggts upp under de senaste 40-50 åren.

  Detta smörinlägg är briljant i sin enkelhet - genom att vara ett klockrent exempel på hur man kan se de stora skeendena och bilda sig en uppfattning om framtiden genom att gå just till ICA och ickeköpa smör.

  Hatten av.

  /fredrik b

  SvaraRadera
 89. Marknaden är väl knappast här för att ge oss massvis med billig olja eller mjölk /smör. Marknaden är ju bara sättet hur vi fördelar det som vi kan producera.

  Kanske är det helt enkelt så att priset har varit för lågt på mjölkprodukter. Säkert massa faktorer som spelar in. Svenskarna kan väl knappast vaknat upp med ett abnormt smörsug.

  SvaraRadera
 90. Priset för lågt? Antagligen. Speciellt som Arla just dumpade priset på mjölk man betalar till mjölkbönderna.

  SvaraRadera
 91. De som ifrågasätter den fria marknadens funktion när det gäller att producera varor och tjänster måste rimligen föredra att politiker och byråkrater sköter affären.

  Hur många tror att det skulle fungera bättre?

  Har mans sagt A får man säga B..

  SvaraRadera
 92. Om ni inte har fattat det så är liberalismen en tvärdum ideologi. Det är förstås också samtliga de andra politiska ideologierna, faktiskt även ekologismen. Men ingen verkar fråga efter en ny och bättre ideologi. Det kommer dock alldeles strax en sådan.

  SvaraRadera
 93. Cornucopia har viktiga poänger som man inte ska förkasta bara för att han har skrivit ett inlägg om smör och nyliberalism.

  Brister på marknaden kommer att blomma ut på framöver över hela linjen, där knapphet och strukturella obalanser kommer att leda till stora korrektioner.

  Vad vi bör intressera oss för är om politiker och ekonomer kommer att backa och låta korrektionerna ske innan det blir full panik och oroligheter, eller om de kommer att köra på mot ruinens brant så det blir ännu värre längre fram.

  SvaraRadera
 94. Börjesson: Livsmedelsverket tycks vara en myndighet med visst ansvar inom området

  SvaraRadera
 95. Korkade ideologier är farliga. Liberalismen är en riktigt korkad och farlig ideologi.

  SvaraRadera
 96. Mycket vänsterdrägg här, det hör ihop, det gröna och röda.

  Bidragsparasiter är värre än de som förespråkar frihet.

  SvaraRadera
 97. 21:56 Cornu....
  Oj, så mycket diskussion utifrån några tankar kring smör =)

  Just-in-time är ICAs problem. Ett sista tillägg från min sida.

  SvaraRadera
 98. Vissa är nöjda med att politiken är en kamp mellan "bidragsparasiter" och frihetsegoister. Problemet är att man strax förlorar kontakten med verkligheten när man tar den egna demagogin på allvar.

  SvaraRadera
 99. "Det är också så nyliberalismen fungerar, det ser vi även inom t ex elbranschen."

  Nyliberalism och elbranschen, den var rolig.

  SvaraRadera
 100. Men herregud Cornu, en äkta nyliberal affärsidkare hade haft digitala prislappar som uppdaterats så ofta att lagret aldrig kan ta slut. Så fort lagret börjar minska skulle priset börja stiga och priset på den sista mjölken skulle vara skyhögt.

  Det är så en fri marknad skyddar oss från brist och från att helt tömma en resurs.

  SvaraRadera
 101. Nu finns "Ica Bredbar" i minst två varianter samt "Ica Smör" i en grön förpackning.

  Så var den saken avgjord?

  SvaraRadera
 102. Smörbristen uppmärksammas i Engelska Guardian, som refererar till Aftonbladets förklaring att det är tv-kockarna som har fått oss att använda riktigt smör igen http://www.guardian.co.uk/world/2011/sep/23/swedish-butter-shortage-leila-lindholm

  SvaraRadera
 103. Här skulle en ekonomikurs sitta bra.

  Det finns något som kallas lång kontra kort sikt. Och de företeelser du beskriver säger ekonomerna enbart stämma i perfekt konkurrens.

  Med andra ord, på kort sikt när smörets efterfråga är större än utbudet borde priset gå upp. Detta gäller som sagt i en marknad som har perfekt konkurrens.

  I sverige är dagligvaruhandeln definitivt oligopol och ICA har en fruktansvärd makt ut mot leverantörer (arla t ex som gör SMÖR).

  SvaraRadera
 104. Hej Anonym,

  Information om margarin finner du på KOSTDEMOKRATI.se.

  Därefter kommer du aldrig mer köpa eller äta denna produkt.

  "Hydrogenated fats like margarine are non-foods with toxic effects and should be avoided at any cost.. "

  Snabbguide ... http://www.kostdemokrati.se/wp-content/uploads/Margarintillverkning.pdf

  SvaraRadera