Cornucopia?

Aktuellt

Bloggläsarnas yrken: IT, teknikkonsulter, militär och polis, läkare och jurister

Nedan presenteras resultaten av förra söndagens enkät om vilka branscher bloggläsarna jobbar i. Föga överraskande hittas majoriten inom de...

2011-09-27 15:05

Några namn på Stasi-svenskarna

I en artikel från Newsmill framkommer det iaf några namn på Stasisvenskar som inte får avslöjas utifrån Säpo:s arkiv, men väl står att finna hos de som forskat direkt mot Stasis arkiv i Tyskland.


Bland annat pekar artikeln ut en tidigare chef för Kolmårdens djurpark som skall lämnat ut uppgifter om svenska befästningar för ubåtar, Norrköpings hamn och hur skyddet var runt Säpochefens sommarstuga. Den fd chefen var också god vän med Olof Palme, Ingvar Carlsson och Sten Andersson och fick 1988 en hederutmärkelse i guld av DDR som tack för hjälpen.

Även den socialdemokratiske journalist som nämns anonymt i boken pekas antagligen ut med namn och skall t ex ha gett Stasi socialdemokraternas interna telefonlista. 

Finns mycket annat intressant i artikeln, som på sätt och vis förklarar varför svensk gammelmedia och svenska politiker och regering är helt ointresserade av att låta uppgifterna om landsförrädarna bli offentliga. 

Lite syrligt konstateras att Rapport inte ens uppmärksammade 25-årsdagen av mordet på en av deras journalister, Cats Falck, som upptäckte en härva med illegal och topphemlig vapensmuggling med kopplingar till svenska regeringen, DDR och Stasi. 

Enklast att sopa under mattan.

Man skall komma ihåg att det finns inflytelseagenter än idag i Sverige, fast betalda av andra makter än DDR. Och ofta helt öppet, exempelvis anställda av Nordstream för att verka för att fossilgasledningen blev av. Och vem godkände att den nya RoRo-hamnet i Slite som byggdes åt Nordstream byggdes utan sprängtunnlar (dvs inte enkelt kan förstöras vid invasionshot)?

Nu kanske preskriptionstiden för spioneri är förbi. Men hur är det med skattebrott? Om man får guldnålar,  gratis resor, gratis leverne på kurort etc, skall inte det tas upp för beskattning som förmån av tjänst?

Vad säger Skatteverket? Skatteverket hade nog också kunnat gräva en hel del kring Gotland och Nordstream. Skall ha skett en del donationer till olika institutioner i samband med tillståndsprocessen sägs det.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

31 kommentarer:

 1. Ja, du har personal på skatteverket som regelbundet läser din blogg. Så det borde vara lätt ordnat för dem att ge ett svar.

  SvaraRadera
 2. Vore skandal om det krävdes mutor för att få lägga gasrör i Östersjön.
  Det skulle säga mer om Svensk politik än om Rysk!
  Nordsjön är full med gasledningar-om detta har vi inte hört något. Men två ledningar med Rysk/Tysk gasförbindelse ger oss stora darren. Är Rysskräcken nedärvd genom generationer av gammel Svenskar./Oppti

  SvaraRadera
 3. Förbereds över huvud taget någon ny infrastruktur för förstörelse under pågående krig?

  Vad jag vet förbereds inte ens nya hus för framtida byggnation av skyddsrum. Det kan göras enklast och billigast genom att ha rum med rejäl storlek i källarplanet och några extra dm takhöjd. Med lite utrymme att arbeta med går det ganska lätt att i efterhand såga upp öppningar och platsgjuta skyddsklassade väggar, golv och tak i en klent armerad betongkällare.

  Vilka påverkansagenter som är verksamma i dag är en intressant fråga, alla som går lite väl långt och får lagar stiftade till sin fördel och ibland t.o.m. rätt att beskatta konsumenter är inte representanter för stater. Detta är inget som jag har varit i kontakt med själv men försöker man förstå samhället finns det politik som är så idiotisk att otillbörlig lätt konspiratorisk påverkan blir den enklaste förklaringen.

  SvaraRadera
 4. Att stora investerare kryddar sina projekt med att bygga sådant som är bra för kommuninnevånare och i sin löpande verksamhet t.ex. stödjer föreningsliv har jag inget problem med då det är bra för folk i allmänhet. Problemet är när handläggande tjänstemän och bestämmande politiker får bygghjälp med sin sommarstuga osv.

  Politiker skall vara vanliga själviska människor med så mycket moral att de är själviska för en grupp som inkluderar många mäniskor och inte bara sig själva. Helt osjälviska karismatiska ledare kallas Jesus och föds med några tusen års mellanrum. :-)

  Om det nu nödvändigtvis skall byggas en gasledning genom Östersjön vilket är ett dåligt projekt då det fanns på många sätt bättre ledningsdragningar gör gotlänningarna rätt i att passa på och fixa sig en chysst hamn. Men kanske har det även gjorts otillbörliga saker som enstaka makthavare har tjänat på? Jag vet inte hur det är med det.

  Problemet att hamnen sedan riskerar att bli en trojansk häst är inte ett fel hos gotländska kommunpoitiker utan en brist i den nationella praktiska säkerhetspolitiken. Det gotlänska kommunpolitiker skall tänka på att gör är att ha med framtida möjliga försvarsbehov i översiktsplaneringen, se till att räddningstjänst, katastrofberedskap och i deras fall sjukvård fungerar och sedan är det bra om de typ stöttar hemvärnet lite. Att inkludera sprängkammare i den kommunala planeringen borde vara möjligt men går emot den vanliga förvaltningstraditonen.

  Sedan har jag inte varit i den nya hamnen och kollat om det finns eller inte finns sprängkammare men i denna diskusion litar jag på ditt ord Lars.

  SvaraRadera
 5. Om listorna med stasiagenter läckte ut skulle det kunna bli ett intressant politiskt fyrverkeri och reningsbad, det vore troligtvis bra för oss att mista en del illusioner.

  Sedan vet man aldrig hur något sådant slår, kanske någon som jag räknar som vän påverkas av detta? Även sådan osäkerhet är skadlig och borde vara värst för vänstern men även om mina politiska fiender på sikt stärks av att rensa skelett ur garderoben är det värt det för det ger ett bättre fungerande samhälle.

  SvaraRadera
 6. Frågan är helt död officiellt. Det är ju vår tids åsiktspoliser och maktmegafoner, de s k "journalisterna" som är överrepresenterade på listan.

  Och sen är det bara SD som driver frågan politiskt, så den är dubbelt död.

  Nej, Sverige är inte landet där man slår vakt om Sverige.

  Så det är bara att somna om. Undrar vad som händer i svenska Hollywoodfruar?

  SvaraRadera
 7. Oppti, nordsjöns många gasledningar är byggda för att på billigaste sätt få iland gas från gasfält och förbinda länder som vill handla med varandra. Nordstream är ett dyrt sätt att gå runt andra gaskunder så Ryssland får maximala möjligheter till både kommersiella prisförhandlingar och politiska påtryckningar.

  Om Nordstream hade varit ett projekt med lägre kostnader och en ledning Ryssland - Estland - Lettland - Litauen - Polen - Tyskland hade jag inte varit alls lika orolig för projektets strategiska betydelse.

  SvaraRadera
 8. Oppti har nog inte sett efter på kartan beträffande den ryska gasledningen, Oppti har nog också missat skälet till varför Baltstaterna och Polen var emot gasledningen, Oppti har nog också missat det faktum att de finska kärnkraftverken är heta strategiska tillgångar i dagsläget, Oppti har nog också missat vad det betyder att finnarna via ESTLINK2 kan förse Baltikum med all el som Baltstaterna behöver, Oppti har nog också missat att Pjotr Velkis 3 systerfartyg, dvs hela Kirov-klassen tas åter i operativt bruk, Oppti har nog också missat att bla Gotland och F17 i Kallinge återigen täcks utav luftvärn, visserligen ryskt, men dock luftvärn, Oppti har nog också missat att ett icke namngivet land kan stänga hela ÖStersjön och spärra av Sverige, Finland och Baltikum från det överiga Europa, Oppti har nog också missat Iskander-installationerna vid Viborg, Oppti har nog också missat Iskander-installationerna vid Ala-Kurtti, Oppti har nog också missat att Iskander når 700 km, bara för att nämna några smärre detaljer ....

  SvaraRadera
 9. Ryssarna har dåliga erfarenheter av gasledningar genom fd Sovjetländer. De läcker eller har plötsliga ventilfel!
  Ukrainas Julia T sitter i fängelse eftersom hon misstänks ha sniffat gas för egen räkning.
  Men Nord Stream har väl en mottagande kund som gillar projektet eller?/Oppti

  SvaraRadera
 10. Vadå finns än idag? De är säkert lika många av dem förr som nu!

  Om man lurar folk att allt som de ser på dumburken är allt som finns att se, så har man dem som i en liten ask!De kommer då skratta alla alternativa förklaringar i ansiktet!
  (Jämför med dig själv Cornu, du blev/är ju själv "lurad" vad gäller Bin Laden.

  Som Göbbles säger:
  “If you tell a lie big enough and keep repeating it, people will eventually come to believe it. The lie can be maintained only for such time as the State can shield the people from the political, economic and/or military consequences of the lie. It thus becomes vitally important for the State to use all of its powers to repress dissent, for the truth is the mortal enemy of the lie, and thus by extension, the truth is the greatest enemy of the State.”

  /lemonride

  SvaraRadera
 11. numera är det väl bara terroristceller som planterar sprängladdningar i nya infrastrukturer???

  Kan inte vara speciellt svårt att infiltrera ett byggföretag och gömma lite krafs i betongfundament när de gjuts...

  SvaraRadera
 12. Oppti, jag har fullt förtroende för att en gasledning genom Estland, Lettland och Litauen hade fungerat tipp topp, baltstaterna vill inte skada sitt anseende inom EU.

  Approp elförsörjning så byggs det snart även en kraftig förbindelse Sverige - Litauen och det finns i alla fall planer på en Litauen - Polen. Desssa förbindelser gör att det blir rimligare att nödköra baltländerna utan fungerande elutbyte med Vitryssland och Ryssland och det blir samtidigt mycket lättare för hela Norden att handla el med Ryssland. Oberoende med bättre möjligheter till frivillig handel för ömsesidig nytta, riktigt bra!

  Med lite tur får vi även en kommersiell kapplöpning mellan att bygga nya kärnkraftverk i Baltstater och Ryska Kaliningrad. Sådana kapplöpningar är bäst när alla investerar och ingen vinner och byggs det i Kaliningrad kan Ryssland känna en trygghet i att deras enklav blir självförsörjande med el. Sådan rustning är oerhört mycket trevligare än ännu fler kraftfulla offensiva vapensystem.

  SvaraRadera
 13. Anonym 16:32, det där är en intressant avvägning, förberedelser för krig som kan utnyttjas av terrorister.

  En mindre allvarlig parallell till skydd mot terrorister som skadar det civila vardagslivet.

  Eller faran med att rusta för mycket och skada ekonomin.

  Överallt finns det mer eller mindre knepiga avvägningar.

  SvaraRadera
 14. Min gissning apropå gammaldags beredskap är att gamla sprängkammare i broar i dag fylls med sand och plomberas.

  Förresten, var det inte för ett par decennier sedan som man i ett brofäste hittade en kvarglömd laddning från andra världskrigets beredskapstid?

  Det är iofs lite synd att den är diskussionen innehåller så många småkul trådar som drar i väg åt andra håll än hanteringen av fortfarande aktiva landsförrädare, säger han som sabbade tråden :-/

  SvaraRadera
 15. Magnus Redin -det är bra att du litar på Baltstaterna.
  Kanske lite tillit till Ryssarna eller Tyskarna också vore på sin plats. (men man kan ju undra hur Nordstreem resonerar när de lägger kontrollfunktionen i ZUG )
  Men du kanske vet hur Stasi och KGB infiltrerat oss med stöd av socialdemokrater som ville bort från USA dominansen./Oppti

  SvaraRadera
 16. Oppti, jag litar mer på Tyskland än Ryssland och med Ryssland så litar jag på att de har ett rationellt egenintresse som gör att det går att vartefter få bättre relationer genom att handla med dem. Men vi skall akta oss noga för att bli beroende och ha nog självständight att kunna sätta oss på tvären om det går helt åt helvete så det inte lönar sig att få det att gå helt åt helvete.

  Jag har ingen aning om hur infiltrerade vi var och är och jag vet oerhört lita som socialdemokraternas olika historiska och nuvarande fraktioner. Det enda jag är säker på är att det finns en del idiotier som är svårförklarade om man inte antar ett på något sätt manipulerat egenintresse. Någon gång kanske jag skriver något om detta, det ligger långt ifrån mina egna intressen.

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Vilken futtig demokrati vi har. När politiker och journalister kan blåsa oss så. För mig är det ofattbart att vi finner oss. Lämna ut namnen på förrädarna nu. Rösta på SD för att markera.

  SvaraRadera
 19. Björn Jensen och Ulf Svensson (Kolmården) tycker jag mig ha sett nämnda förut. Så t ex det där "de fyras gäng" du nämnde nyss Cornu torde ännu vara oavslöjade. Jag vet, det är mycket intrikat detta men jag tror nog att några av högdjuren ännu går fria.

  Sverige är internationellt sett oerhört hårt mot Stasiavslöjanden. De begränsningar Birgitta Almgren fick jobba under skulle inte ha godtagits i Tyskland själv t ex.

  Fortsätt gräv i det här. Jag ska på min egen blogg driva det här så gott jag kan. Bäst vore om någon med tid och energi åkte ner till Stasiarkivet och letade fram namnen.

  SvaraRadera
 20. Såg en passande kommentar....Fan va skönt att jag lever i en Demokrati där jag aldring behöver bli tillfrågad.... Demokratur kanske

  siolle

  SvaraRadera
 21. *gäsp* känns som mycket boxande i tomma intet i ett kolsvart rum uppfyllt endast av gammalt sossehat och vilda fantasier om att ryssen kommer.

  SvaraRadera
 22. Eller kanske är det så *gäsp* att några ser en del av vår historia som viktig om vi nu är på väg in i en förändrad värld...vi få se vad facit visar om ett tag.

  SvaraRadera
 23. Som flera redan påpekat, SD är det enda parti som drivit detta.

  http://www.youtube.com/watch?v=a_khAltPHUg

  Nu kan vi alltså lägga denna fråga till EU-motståndet och satsandet på försvaret på listan över ämnen där bloggägaren och SD delar åsikt och där SD i praktiken är ensamma om att aktivt driva frågan.

  SvaraRadera
 24. SD, partiet som ger viktiga frågor dödskyssen...

  SvaraRadera
 25. 20:10 Och det menar du skulle göra SD på något sätt bättre eller få oss andra mer benägna att rösta på SD ?

  Efter TV4´s inslag om SD´s fakeidentiteter på facebook och alla kapade identiteter börjar man förstå hur pass få de riktigt indoktrinerade verkligen är. Att programmet medierna på P1 dessutom hängde ut dårarna bakom politiskt inkorrekt nu i helgen ger ju inte direkt mer trovärdighet till SD.

  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2795

  helt desperata SD galningar i kommentarsfälten sedan ! Faktiskt intressant och underhållande att bara läsa och förundras!

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2795&artikel=4713544#srcomments

  SvaraRadera
 26. Undrar när man ska börja fråga efter vilka som varit på CIAs payroll? eller är det inte lika viktigt?
  förvånande hur många som fortfarande har så starka känslor kring de gamla kalla krigsskiljelinjerna.
  Men min far är likadan. fast åt andra hållet. han har nog varenda bok som skrivits om USA och dess underrättelsetjänsters illdåd sedan 1945.
  och den listan är lång..
  kanske dags att gå vidare?

  för övrigt kan jag notera att jag enligt Marcus likvidvänster är en SD galning eller dåre.. märkligt,, men eftersom jag ibland lägger in folk på psykiatrisk tvångsvård så vet jag att de kriterierna ej passar in på mig.

  Moderaterna, partiet som ger Sverige dödskyssen...

  doc

  SvaraRadera
 27. Gräv på bara doc! Månne farsan kan tänka sig att blogga? Det är kritiken som håller vårt vårt politiska system sunt.

  Problemet med dödskyssar är dynamiken mellan SD och medias med fleras sätt att argumentera emot SD som gör att när SD tar tag i någon fråga säg EU kritik så blir den automatiskt svårare för alla andra för de vill inte vara i närheten av något som är associerat med SD.

  Enda sättet ut ur den fällan är att andra partier trotsar riskerna med att ta sig an frågorna för annars får SD till sist ett väldigt stort manöverutrymme.

  Medias med fleras simpla kritik skapar tyvärr utrymme för SD.

  SvaraRadera
 28. Marcus:

  Ja.

  Hjärntvätten syns tydligt i ditt inlägg. Bloggägaren och den bloggsfär han räknar sig till med grannar som Vidsynt och Zerohedge påtalar i inlägg efter inlägg hur partiska och korrupta media är. I detta inlägg behandlas gammelmedias ovilja att rapportera om Stasiarkivens innehåll, i ett senare inlägg skriver Cornu om den uppmärksammade tradern på NBC som nu får finna sig i medias smutskastning och misskreditering. Det skrivs om att media tiger om Peak Oil, om bostadsbubblan och om att vårt tillväxtknarkande samhällsbygge inte är hållbart av kända skäl. Men så när samma media skriver om SD så är det helt plötsligt helt objektivt och sant och det är plötsligt okej att näthata och kasta diverse invektiv åt oss som faktiskt ser bortom etablissemangets stigmatisering och tänker själva.

  Vad gäller "kapning" t.ex. så handlar det om att några individer roat sig med att skapa falska identiteter och utgett sig för att vara bla Lena Sundström på Twitter (och kanske Facebook?). Ordet "kapad" är alltså felaktigt eftersom det indikerar att man olagligen hackat sig in på individernas äkta konton, vilket inte är fallet. Samma sak som hänt dessa personer har hänt t.ex. Jimmie Åkesson, Stellan Bojerud och Julia Kronlid. Vart var TV4 m.fl då? Varför är det värre att en "journalist" på TV4 (vars enda merit för att få kallas expert i snart nog varje ämne är att ha bott en månad i Danmark) blir utsatt för detta än en demokratiskt invald partiledare i Sveriges riksdag?

  Magnus Redin har helt rätt i att det uppstår en problematisk situation när SD tar tag i en fråga. Felet ligger dock helt och hållet på övriga partier som nu haft ett år på sig att kravla sig upp ur sandlådan. Låt oss hoppas detta andra år med SD i riksdagen utvecklas på ett mindre pinsamt sätt än det första.

  SvaraRadera
 29. SD jobbar efter sina övertygelser och mål och vi som anser att en hel del av dem är riktigt sjuka har ett ansvar att bemöta detta.

  Felet att det har gjorts så dåligt finns både hos media och etablerade partier och div tyckare som har föredragit enkla knep före att ta tag i problemen själva och mala ner SD:s argumentation till grus. Det är en jobbigare väg som kräver mer tankearbete och att man klarar av att skilja på det SD har rätt i och det SD har fel i och problem som finns, deras överdrifter och rent ljug i stället för att bara måla över allt med en bred roller.

  Sedan blir det svårt att backa när man väl har börjat med den tanklösa rollern eftersom det ger en möjlighet för SD att säga "vad var det vi sa" och "vi har givetvis även rätt i ...godtyckligt stolleprov...". Ett knep runt det är att börja ta tag i svåra frågor utan att över huvud taget refererera till SD.

  SvaraRadera
 30. Att du eller någon annan skulle lyckas med att "mala ner SD:s argumentation till grus" tror jag inte en sekund på, ingen har ju lyckats med det hittills i seriös och saklig debatt.

  Vore intressant att veta vad det är du anser är sjukt, överdrivet eller ljug i deras politik.

  SvaraRadera
 31. Samma mygel i Finland, den så kallade Tiitisenlistan får minsann inte publiceras bestämde högsta domstolen 2010 trots att lägre instans förespråkade godkännande av publicering (http://en.wikipedia.org/wiki/Tiitinen_list) eftersom det kunde skada Finlands relation med den utländska underrättelsetjänst som lämnat över listan, dvs. den västtyska som ju omorganiserats för ett bra tag sen... De på listan ska väl hinna lyfta statsrådspension ett litet tag till...

  SvaraRadera