Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2011-09-16 07:15

Intressant läge i OMXS30

Det svenska börsindexet OMXS30 stängde alldeles under motståndet på 925, samtidigt som man bröt över tidigare trendlinje.

Dagschart för OMXS30

Det ger ett intressant tekniskt läge. Börserna stiger i Asien, så det är rimligt att Stockholmsbörsen öppnar upp. Stänger dagen på plus så har vi haft gröna staplar hela veckan och fyra dagar med uppgång. Börsindex gick aldrig heller ner till sälj, utan MACD vände precis på nollan.

Mycket möjligt att björnfällan är här på allvar och vi får den där efterlängtade rekylen upp till 1000 - 1050, där man fyller på sina negativa positioner på allvar. Men än är vi inte där. Ett annat möjligt scenario är att vi får en ännu lägre topp på den här uppgången innan nästa försök att knäcka det stenhårda stödet på 860. 

Och börsveckan kan mycket väl avslutas med vinsthemtagningar. Vi får se vad som dominerar girighet eller rädsla. 

Vad som driver upp börserna är diverse politikers och makthavares uttalanden om att det skall pumpas in nytryckt likviditet i marknaden. Det har inte fungerat förut och det kommer inte fungera den här gången heller, även om det blir varmt och gott en liten stund.

Enda vägen framåt är avbelåning och några tuffa år. Man löser inte problem orsakade av för stora skulder och för låga räntor genom ännu större skulder och ännu lägre räntor eller billiga likvider. Däremot kan börsen gå upp tillfälligt. Men knappast konjunkturen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

9 kommentarer:

 1. Kan du rekommendera någon litteratur som introducerar teknisk analys för nybörjare?

  SvaraRadera
 2. Titta på Tobbe Roséns två böcker.

  SvaraRadera
 3. Cornu, nåt om ubåten snart, va?

  SvaraRadera
 4. Jag har köpt Tobbes första bok. Den är riktigt bra. Ska köpa den andra senare i höst.

  SvaraRadera
 5. Matte Matik, det är ingen ubåt, det är ett isflak med en flytbrygga på.

  SvaraRadera
 6. Jag ser ett stort motstånd kring 950.

  SvaraRadera
 7. Visst är teknisk analys bra - antingen går det ner, eller så går det upp lite och sen ner, eller så går det upp mera och sen ner. Jodå, på sikt går det nog både upp och ner. Klockren analys!

  SvaraRadera
 8. Usch, jag gjorde en osedvanligt korkad och otajmad investering då jag köpte minishrt OMX R11 med stop loss 950 i onsdags. Har suttit med hjärtat i halsgropen i två dagar och följt indexet. Jag fick ett litet hopp tillbaka då säljarna tog överhanden i slutet av dagen (fredag), men det känns fortfarande högst osäkert. Jag är nybörjare och har precis läst Tobbe Roséns bok "winning trading". Trots min nyvunna kunskap om trading köpte jag alltså mini futures utan någon som helst plan (jag äger inte ens ett analysprogram) Åh, jag är en idiot! Tar tacksamt emot tips inför framtiden.

  SvaraRadera
 9. Björnfälla? Menar du inte tjurfälla?
  Hur som helst, om rekylen går upp till 1000 - 1050 är det väl läge att sälja av exempelvis aktiefonder om man inte hunnit med det tidigare. Glidande medelvärden och mycket annat pekar väl på en långsiktig nedgång?
  Tack för intressant läsning. Jag är imponerad över dina kunskaper och bredd.

  SvaraRadera