Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2011-09-23 09:45

Intressant ren svensk statsobligationsfond i PPM

Jag har tidigare påtalat att man måste vara försiktig när man väljer obligationsfonder när man går ur aktiemarknaden. Detta gäller speciellt i PPM, där det ju inte finns möjligheten att sätta pengarna på konto istället för i fonder.

Den största anledning är förstås att de flesta räntefonder sätter pengar i bankernas bolånepapper eller företagsobligationer och inte alls i något så säkert som svenska staten.


Jag brukar rekommendera Öhmans Penningmarknadsfond om man vill gå likvid i PPM, då det är en kort räntefond, som enbart har korta svenska statspapper. Så nära bankkontot man kan komma. I övrigt så har samtliga svenska realräntefonder i PPM också enbart svenska statspapper, vilket därmed är ett lite mer komplicerat alternativ med högre risk.

Men en läsare tipsade mig om ett tredje alternativ som finns i PPM, nämligen vad som kan klassas som en svensk statspappershedgefond. Den heter Enter Trend Räntefond (PPM nr 483099). Fonden förvaltas genom en matematiskt modell, för oss som är vana vid begreppet även kallat teknisk analys. Det handlar om en relativt enkel trendmodell där man växlar mellan att ligga i korta räntepapper eller långa räntepapper beroende på hur trenden i räntorna rör sig. Notera nästan helt flat utveckling under en period 2010, där man möjligen haft pengarna på konto istället för i vare sig korta eller långa papper.
Enter Trend Räntefond. Källa Enter Fonder AB.

De senaste tre månaderna har fonden stigit med 7.9%, och den historiska utvecklingen är tämligen imponerande. Den senaste tidens utveckling ligger förstås i linje med långa räntefonder generellt, ingen utklassning där. Styrkan ligger i att kunna byta strategi mellan korta och långa räntor.

Naturligtvis säger inte historisk avkastning någonting om framtida avkastning och det kan alltid komma svarta svanar som ställer allt över ända. Samtidigt är inte fonden så vansinnigt stor, endast knappt 500 MSEK. Med den storleken bör det gå att fortsätta med den matematiska modellen. Om nu inte fonden växer sig för stor.

Iaf ett mycket intressant val för den som vill övervintra i 100% svenska statspapper utan att själva behöva hålla koll på när man skall växla mellan korta och långa obligationsfonder, där det dessutom är svårt att hitta några långa obligationsfonder som inte sitter med bolånepapper. Notera dock att det i fondbestämmelserna inte står att man endast får investera i papper utfärdade av svenska staten, men i praktiken ser det ut så åtminstone just nu.

Ingen form av ersättning har utgått till mig eller någon till mig närstående för att skriva detta inlägg. Vill Enter Fonder AB däremot betala något retroaktivt för denna gratisreklam så går det bra att höra av sig. Vilket naturligtvis inte kommer ske, utan jag skrev det på skämt. För er som inte är födda på 70-talet och alltså inte förstår ironi.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Imponerande utveckling med relativt låg risk. Det kanske är där man skall ha pengarna istället för sparkontot. Man tappar ju naturligtvis insättningsgarantier och allt sånt och sätter pengar i ett okänt bolag.

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 2. Du har inga insättningsgarantier hos PPM ändå. Men fonden sätter åtminstone pengarna i statspapper.

  SvaraRadera
 3. Historiskt på 10år är avkastningen lägre än Skandia's realräntefond (denna fond har visserligen mandat att köpa europeiska statspapper om de är 100% valuta säkrade MEN under de 15år jag har haft koll på fonden har de lägat nästan 100% i svenska realränte obligationer). Denna fond gick stabilt som tåget igenom hela finanskrisen.

  ENTER fonden har dessutom något högre förvaltningsavgift vilket är surt för lågavkastande räntefonder.

  En intressant bubblare är imo Handelsbankens realräntefond; de köper i stort sett samma papper som Skandiabankens realräntefond men de har vara 0.4 i förvaltningsavgift. Vet inte säkert om den finns som PPM fond dock.

  Ang. föregående anonym's kommentar; investeringskyddet gäller väl även PPM fonder?

  SvaraRadera
 4. "För er som inte är födda på 70-talet och alltså inte förstår ironi."

  :-D 10/10

  Btw Lars,

  Kan man se, utifrån ett TA-perspektiv, när man bör dunka in mer stålar i aktier? Nu vet jag att det är oerhört osäkert då allt kan hända, men när bör vi nå en botten? 1år? 3 mån? 2 år?
  Personligen sparar jag kvartalsvis, men man vill ju vara med när det är som sämst :)

  SvaraRadera
 5. Född 1960 så jag fattar ingenting ♪♫♪♫
  av vad ni Xare bubblar om halva tiden.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Generation_X

  Pensionerna är ett pyramidspel, så snälla du, jobba länge o betala mycket skatt....

  P.Persson

  SvaraRadera
 6. Tack för tipset om Öhmans penningmarknadsfond. Den räddade min PPM 2008 och har även räddat min PPM nu i år.
  Micke

  SvaraRadera
 7. Med tanke på hur den fonden har gått så avstår jag nog den, och låter pengarna ligga kvar i Öhmans välkända samt Swedbank Robur Realräntefond (666552). Speciellt Roburs alternativ har haft en betydligt jämnare utveckling (vilket ju är en av de kvaliteer man faktiskt vill ha i en räntefond), har gått något bättre i år, har lägre risk och lägre förvaltningsavgift (0,17% i PPM, dock är TKA aningen högre för Roburs alternativ). Robur-fonden kategoriseras som en svensk realräntefond vilket ju i praktiken betyder att den hart när enbart investerar i realräntepapper utgivna av svenska staten, och tittar man bland de största innehaven så är det först på femte plats med 2,1% av kapitalet som det finns något som inte är svenskt statspapper, att jämföra med att de fyra största är just det och står för 94% av kapitalet.

  /MK

  SvaraRadera
 8. Är dessa räntefonder också tillgängliga i ISK om man behöver gå likvid där? Man kan ju inte flytta ut och in pengarna utan att drabbas av avgift.

  SvaraRadera