Cornucopia?

Aktuellt

Regeringen föreslår skatt på hämtkaffe och snabbmat (som pizza) - fem respektive sju kronor

Regeringen föreslår i ett nytt betänkande att man ska införa skatt på engångsförpackningar av dryck och mat, t ex hämtkaffe på mackar och ca...

2011-09-18 09:53

Inget smör på gräddhyllorna

Angående smörbristen som många marknadsliberaler gärna vill förneka trots fotobevis och läsarrapporter, eftersom brist går emot deras ideologis predikningar, så är smöret nu slut på ytterligare gräddhyllor.

Smöret slut på gräddhyllan Mölnlycke
Foto: Backstuge-Bengt

Jag rapporterade tidigare i veckan från gräddhyllan Kungsbacka kommun (tänk Göteborgsområdets Danderyd kommun, även om de bortre delarna kanske mer är Täby), där smöret alltså var slut. Läsaren Backstuge-Bengt skickade mig en bild från gräddhyllan Mölnlycke (någon får gärna jämföra med någon plats i Stockholm, Lidingö?) där smöret också är slut. OK, OK, några små stickor smör finns fortfarande kvar.

Det finns en del lärdomar att dra relaterat till peak oil och kommande oljebrist. Det kommer alltid finnas de som förnekar att det råder brist även när det faktiskt bevisligen gör det. Det är förstås helt mänskligt och naturligt att ägna sig åt förnekelse, men man skall alltså inte förvänta sig att folk ens kommer öppna ögonen när problemen drar ihop sig på allvar.

En annan erfarenhet är att de som blir varse om bristen börjar hamstra, vilket i sig ökar bristen hos försäljarna. Många läsare rapporterar om att de plockat på sig några extra förpackningar smör när det funnits.
Smöret slut på Maxi i Allum i Partille.
Foto: Merlins

Det samma kommer ske när drivmedelsbristen uppenbarar sig allt mer de kommande 20 åren. Folk kommer börja hamstra och tanka både före bränslereservindikatorn börjat lysa och även fylla på reservdunkar när de kör förbi en mack som faktiskt har bränsle för tillfället. Medan andra kommer förneka problemets existens.

Vän av ordning påtalar förstås att smör skall stå på smörhyllan och inte på gräddhyllan. Men här avsåg jag mer välbärgade områden där man har höga bostadslån, inte hyllan i affären. Frågan är om man förolämpat hummern och oxfilén med margarin i helgen?

Fick lite information från en läsare om hur ICA hanterar bristsituationer. Dels har man sk solidarisk bristhantering och dels har man kvotering. Uppfattar jag det rätt så innebär kvotering att butiker som lagt förhandsorder istället för just-in-time prioriteras och i princip kan få full leverans. Vid solidarisk bristhantering fördelas produkterna ut jämnare genom att ändra parametrar i sitt IT-system AOB, så att alla butiker skall få leveranser, även om dessa på långa vägar inte räcker för vissa butiker.

Gissningsvis kan även butiker börja hamstra genom att lägga överdrivna beställningar. Så bristen kan slå väldigt olika från butik till butik.

Tillägg: Ni som skickar in bilder till mig. Om ni vill att de skall kunna publiceras på bloggen så behöver ni skriva det och även ange vem som skall stå som fotograf. Exempel: "Du får använda bilden till bloggen om du skriver att Foto-Gurra är fotograf."
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

59 kommentarer:

 1. Handlade smör igår em på ett övremedelklass-ICA i Enskede söder om Stockolm och jag såg inga som helst glipor i hyllorna.

  SvaraRadera
 2. ICA i Vasastan (STHLM) hade åtminstone igår ett överflöd av smör i olika former. Lidl i Täby fick dock äran att ta emot mina pengar igår för både ett paket Bregott och ett paket smör. Det fanns mängder med paket där och det var inte ett spår av någon brist.

  SvaraRadera
 3. Raketosten har tagit slut också...

  SvaraRadera
 4. Cornu älskar att driva sina teorier om peak-oil,peak-smör,bolånetorskar mmm. En mer förgrämd 40-åring är svår att hitta söder om Gbg

  SvaraRadera
 5. Slut på smör i en sydlig förort till Sthlm också. Leveransproblem från Arla påstods det. Är det det här som är anledningen?

  http://nyheter.arla.se/2011/09/01/sankt-avrakningspris-och-ekotillagg/

  Hittar inte någon annan info/nyhet om det på arla.se.

  SvaraRadera
 6. Kostigt att priserna på jordbruksfastigheter är så höga när lantbrukarna inte har råd att producera något med vinst.
  Kan det bero på att i en skuldvaluta jagar råvarorna kaital i stället för tvärtom?

  Hittills i år har 10% av grisbönderna kastat in handuken, brist på julskinka till jul?

  På blocket såg jag att det fanns någa fjällkor till salu i Kungälv, kanske vore något för dig?
  Annars kan jag tipsa om getter de är billigare än en röjsåg ;-)

  Anders R.

  SvaraRadera
 7. Jag har svårt för att det skulle vara mänskligt och naturligt med förnekelse. Det borde införas någon form av sanktioner mot förnekare.

  SvaraRadera
 8. Jag tror det är elektronikbrist också. Jag har många gånger hört talas om att varor som annonseras ut inte finns i lager när folk ska köpa dem. Häromdagen var gasolen slut på K-rauta när jag skulle byta till min gasolgrill, råder det allvarlig gasolbrist i Sverige månne?

  SvaraRadera
 9. Västerås här. Har nyss varit på ICA och där fanns smör i mängder. Bergsvis bokstavligen. Funderar på att ta kort på det och sedan skriva på en blogg om det oerhörda överskottet av smör som finns.

  SvaraRadera
 10. En mig närstående ko- mpis påpekade att röd mjölk ger mindre smör än grön. Kan det vara den trenden som gör att smöret tar slut.
  Fast jag vet bättre! Smörstekta kantareller låter väl gott-kantareller finns i massor!
  Jag tror att vi mår bra av att sakna något då och då!/Oppti

  SvaraRadera
 11. Mer TA mindre inlägg om smör tack! :)

  SvaraRadera
 12. Börsen är stängd idag. Alltså ingen TA. Du får nöja dig med att sitta i smöret så länge.

  SvaraRadera
 13. Jag såg samma fenomen på en ICA-butik i Falköping där jag åkte förbi och passade på att handla; däremot hade de en del smör av sitt eget märke kvar. På Coop (i samma område) fanns det däremot gott om Arla-smör, åtminstone i förpackningar upp till 500 gram. Lagom stora att köpa på sig några och lägga i frysen inför eventuella sämre tider, ifall man är lagd åt det hållet.

  För övrigt; oavsett om man anser att Cornu överdriver "smörbrist" eller inte så håller jag med om att detta väldigt tydligt visar på problemet med just-in-time-samhället (och -lagerhållning i synnerhet). Det behövs alldeles för lite för att det ska bli svårt att få tag på saker, inte bara matvaror. Smör kan man väl klara sig utan om det kniper (i alla fall de som använder teflonpannor som ju enligt populär utsago "inte behöver smör" - själv föredrar jag gjutjärn, och nej, i en rätt använd gjutjärnspanna bränner det inte fast), men det finns andra produkter som är lite svårare att bara byta ut mot något annat eller klara sig utan!

  /MK

  SvaraRadera
 14. Börsen lär inte öppna idag för allt smör på ICA i Småland. /MK

  SvaraRadera
 15. När smör blivit en bristvara vilket alla inkl Arla bekräftar så är väl jämförelsen med olja väl värd att begrunda.
  Om tillgång och efterfrågan styr borde väl priset på smör stiga kraftigt? Eller...
  När priset nu kommer att dra iväg på smör så kommer kanske försörjningsleden bakåt förstärkas t ex med fler mjölkbönder. Det kommer att tid men är ändå en möjlig utveckling.

  När oljan eller varför inte specifikt dieselbränslet, som ligger illa till, blir en bristvara så finns dessvärre inte den möjligheten.

  Det spelar liksom inte någon roll hur mkt priset på olja stiger! Rent fysiskt lär vi inte få fram mer råolja oavsett priset. När det går åt mer energi för att få fram energi upphör energiproduktionen automatiskt, oavsett priset. Alltför få inser detta, dessvärre!

  SvaraRadera
 16. Jag får ta en tur till banken imorgon och se om de beviljar ett lån så jag kan köpa på mig ett par ton smör innan det tar slut i resten av världen också. Sen kommer jag bli rikare än Warren Buffett :)

  SvaraRadera
 17. ^^ Glöm inte låna för den stora frysen!

  SvaraRadera
 18. Fullt i smörhyllan på PrisXtra i Stockholm/Vasastan. Både eko och vanligt.

  SvaraRadera
 19. Var på Coop Forum stormarknad i Luleå på fm för att köpa kalk till trädgården. Smöret var överlag slut utom ett 20-tal 1/2 kilospaket. Skyltar upplyste om leveransproblem, personalen beklagade.

  SvaraRadera
 20. Gillar den enkla elegansen i dina smöriga inlägg! Analogierna till den ännu energirikare oljan borde kunna leda till en och annan tankeställare hos många läsare.

  SvaraRadera
 21. Det är väl inget speciellt med livsmedelsaffärerna på mer välbärgade orter som gör att just de skulle kunna tillhandahålla en bristvara i större utsträckning än andra affärer? Nej, trams kallar jag det.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 22. Guldkalle, jag har inte påstått det heller. Tvärt om visar inläggen att det inte hjälper att bo i ett rikt område eller på en fin ort. Smöret tar slut ändå.

  SvaraRadera
 23. Tvärt om visade jag i fredagens inlägg att småbutiker på landet mycket väl kunde ha smör, medan lyxbutiker på Fina Orten inte hade något.

  Dock kan man inte dra någon slutsats. En bristsituation, oavsett vara, kan slå väldigt godtyckligt och till synes slumpmässigt. Detta är speciellt intressant ur peak oil-perspektiv.

  SvaraRadera
 24. Var nyss på Hemköp vid Sergels torg i Stockholm, möjligen Sveriges centralaste matbutik. Inget smör i hyllorna där.

  //Pelle

  SvaraRadera
 25. På den största Willys butiken i Gävle fanns det endast kvar ett kilo smör vid 13 -tiden.

  För övrigt kan jag förstå raljerandet hos vissa (yngre?) läsare av denna blogg. De äter ju mest pizza, hamburgare och kebab och således "inget smör". Vilket gör att en eventuell brist knappast drabbar dem :-)

  SvaraRadera
 26. Thomas Larsson2011-09-18 14:48

  Jag vill minnas att folk hamstrade bensin under oljekrisen 1973. För vissa gick det mindre bra. Någon sparade bensinen i plastdunkar som löstes upp, och det slutade med att villan brann ner. Då känns det mindre farligt att hamstra smör. Det värsta som kan hända är väl att smöret härsknar.

  Själva steker vi i rapsolja och äter smörgås utan matfett, men det är ju en smaksak.

  SvaraRadera
 27. Har tidigare jobbat på ett företag som är leverantör till bla gruvindustrin. I denna industri så har det, med undantag för finanskrisen 2008-2009, varit brist på däck. Här är en artikel:
  http://www.bloomberg.com/news/2010-09-20/biggest-rubber-shortage-in-four-years-means-20-rise-in-tiremaker-expenses.html

  /Mats L ASPO Sverige

  SvaraRadera
 28. Det finns också en annan sida av det där med just-in-time. Själv har jag i många år tyckt mig kunna konstatera att Coop har sämre datum på sina varor - bäst-före-datum är bara några dagar bort, eller har ibland rent av passerat. Det är en av de större anledningarna (fast rent geografiska skäl väger också in) till att jag oftast handlar på Ica. Om andra resonerar som jag så kan man konstatera att Ica har tjänat på sin JIT-lagerhållning, och därmed ur sitt perspektiv har agerat alldeles riktigt.

  SvaraRadera
 29. LOL "tänk Göteborgsområdets Danderyd kommun, även om de bortre delarna kanske mer är Täby" Fint att du upplyser dina utsocknes läsare om det sociala kontext, uti vilket du gör dina shoppingturer... Förutsätter, lite lätt fördomsfullt, att Kullaviksborna önskar att de bodde på Särö...

  Var på Ican i "fiiiina förorten" öster om Fjollträsk. Där fanns det inget vanligt smör alls. Jag upptäckte dock några enstaka paket av Valios laktosfria längst upp i ett hörn. Margarin och Bregott fanns det fullt av.

  Får väl erkänna så här i förbifarten att jag tillhör de onda som förvärrar krisen genom att köpa när jag ser ett paket. Är inte så hemsk egentligen, utan jag tillämpar principen ett paket i kylen ett á två i frysen även under normala omständigheter. Det har nu räddat mig ifrån att stå och svära framför en tom smörhylla.

  SvaraRadera
 30. http://di.se/Artiklar/2011/9/16/245332/Smorbristen/

  SvaraRadera
 31. Att smöret går åt beror mer på folks uppvaknande om naturliga fetters nödvändighet än peak oil. Livsmedelsverket har grundlurat generationer med sitt ondgörande av naturliga fetter och sitt hyllande av de skadliga kolhydraterna.

  Smör är nyttigt, margarin är skit, det börjar folk förstå nu.

  SvaraRadera
 32. Cornu - alltså, en marknadsliberal (eller iaf jag) ifrågasätter påståendet att du/man inte kan få tag i smör - är ÄR faktiskt "BARA" EN PRISFRÅGA! (Olja, däremot, är en icke förnybar råvara som... etc)
  Däremot kanske smörbristen uppkommit av ett CENTRALPLANERANDE MONOPOL!!! - vilket förresten just är MOTSATSEN mot en fri marknad (- och sådana är möjligen en FÖLJD av en okontrollerad fri marknad! Dvs 'nattväktarstaten' bör förhindra även sådana enligt mig.)

  Tillbaks till smöret: Smöret kommer från kor så diskutera istället om det är ko-brist, eller kanske farm-brist. Det sistnämda är väldigt icke-likvidt men inte heller där är det fråga om "peak" utan bara dålig planering (så som styrt av monopol, statliga ekonomiska incitament etc) och eventuellt i klimat som gjort odling mindre gynnsamt (även klimat påverkar incitamenten på marknaden).

  Skulle smörbristen fortsätta ett tag kommer förresten givetvis antingen bönder eller affärer prisbalansera. Konsumentens förlust? Ja, men det kan man ju säga om t.ex hummer också. Konsumenten får, som ALLTID, vända sig till alternativ - och det FINNS för smöret.

  Mvh
  /Matias

  SvaraRadera
 33. Matias 15:29, som jag skrivit i tidigare inlägg så tar det 2 år från beslut till utbyggd produktion. Marknaden kanske kan ordna något, men med rejäl fördröjning. Och just nu är trenden att allt fler lägger ner sin mjölkproduktion.

  15:27 smörbristen har INGET med peak oil att göra. Däremot är det en intressant studie i hur det kan se ut när bränslebristen slår till pga peak oil inom 5-15 år. Stora lokala variationer i tillgång, hamstring och förnekelse. Och rikemansområden är inte fria från problem..

  SvaraRadera
 34. Få eller inga ICA-handlare tycks köpa in smör från danska, tyska, franska mfl producenter. De tycks hellre ha tomma hyllor. Man kan undra varför.

  SvaraRadera
 35. Kan upplysa fördomsfulla? allmänheten om att ICA på Djursholm har laggt ner!
  Där handlas det enbart på Konsum numera!
  Smörtillgången där är obekant!
  Beträffande oljebrist jämfört med smör dito så är det en smaksak-varför inte köra på rapsoljor!
  Volvo LV radade upp en hel bilpark med alternativdrivmedel nyligen. Peak Oil och 300 USD/fat är mumma för alternativen!/Oppti

  SvaraRadera
 36. Oppti, att ett fordon kan köra på raps betyder inte att 4.5 miljoner fordon i Sverige kan göra det.

  SvaraRadera
 37. Antingen har peak smör passerats eller har den slutliga socialiseringsfasen inletts...

  SvaraRadera
 38. Gott om smör på Willys Lidingö idag (och även andra butiker på ön). Däremot lite tomt på finare olivoljor...
  /ck

  SvaraRadera
 39. En annan sak. Svd Cervenka uppmärksammar Erik Olssons reklambilaga förra helgen med Emmas bostadskarriär (http://www.svd.se/naringsliv/argument-for-att-marknaden-ar-djurisk_6476544.svd)
  /ck

  SvaraRadera
 40. Fanns mängder av smör i de två större matbutiker jag uppsökte i helgen (i Stockholm) så jag undrar om det inte bara är ett ytterst begränsat fenomen på västkusten.

  SvaraRadera
 41. Smöret är slut i Lund också! (I de affärer jag handlar).

  SvaraRadera
 42. Strax norr om Stockholm har noterats viss "brist" på smör, i det att den vanligaste sorten saknats, och det stått skyltar om smörbrist på Ica Maxis hylla. Dock fanns ICA:s eget märke, samt Valio, och om man absolut ville ha en speciell sort kunde man kolla någon av de tre andra gigantiska stormarknader (Coop Forum, Willys och Ica Kvantum) som jag har inom gångavstånd från min bostad. Jag har sett smör på dessa.

  Själv tror jag bristen beror på att människor nu börjat förstå att smör är nyttigt, medan man ska undvika margariner. Själv äter jag mycket smör och grädde, nu när jag förstått detta. Men våra överförmyndare, som gett oss felaktiga kostråd i 40 år, har mycket svårt att acceptera detta, och det tar nog tid innan produktionsapparaten ställs om till mer naturliga fetter och mindre lightprodukter. Detta i kombination med en reglerad jordbruksmarknad och ett oligopol i livsmedelshandeln tror jag skulle kunna förklara smörbristen.

  SvaraRadera
 43. Ja, sist jag var till affärn var det brist på både jakmjölk och getost.

  SvaraRadera
 44. 20:11 det har varit partiell smörbrist i Lund i över en vecka nu, se även här, åtminstone vad gäller ICA Malmborgs. Min fru lyckades bärga smör från Skånemejerier på ICA medan jag lyckades lägga vantarna på ett par paket Svensk Smör-smör på Coop Mårtenstorget.

  SvaraRadera
 45. Gott om smör, så här i slutet av veckan, hos Willys, Netto och Lidl.

  SvaraRadera
 46. ...jo, det var gott om getost också hos Willys.

  SvaraRadera
 47. @20:44
  "Ja, sist jag var till affärn var det brist på både jakmjölk och getost"

  Det kan bero på att jaken är handjuret ;)

  SvaraRadera
 48. Den faktiska anledningen till att en smörbrist (i betydelsen tomma hyllor) inte kan uppstå på en faktisk fri marknad är att butikerna då skulle veta att de kan höja priserna till dess att smöret inte längre säljs slut. Det innebär naturligtvis att man inte kan köpa lika mycket smör som tidigare (en naturlig konsekvens av att det inte finns lika mycket att köpa), men att man kan få tag på det om man verkligen, verkligen vill.

  Om så inte sker, kan jag bara anta att det är för att ICA möjligen är drabbat av någon "solidarisk" ideologi som inte tillåter dem att höja priserna eftersom det "slår mot de fattiga" eller nå't, och att ICA därtill saknar riktiga konkurrenter, förmodligen p.g.a. att statlig livsmedelsreglering (eller kanske fackföreningarna (som bara kan operera under sitt lagligstadgade skydd), eller någon lagstödd livsmedelskartell (läs: skråväsende), eller någon annan av Leviathans skapelser) gör det för svårt att komma in på marknaden. Potentiellt skulle man väl kanske också kunna tillskriva fiat-valutan någon skuld i frågan i det att den försvårar ekonomisk kalkyl (och därför även prisanpassning) för företagen.

  Totalbrister är mer eller mindre omöjliga på en fri marknad, just eftersom prisanpassningsmekanismen ser till att en vara inte säljs slut. Brist reflekteras således inte i tomma hyllor, utan i högre priser. När så inte sker, kan man ge sig på att någon statlig mekanism är inne och ser till att priserna inte kan justeras. Direkt priskontroll är förstås det mest extrema exemplet därpå.

  SvaraRadera
 49. 07:12
  Är detta ett skolexempel på nytokliberalism?

  Oppti
  Räcker Sveriges åkerareal till att ersätta dieseln med rapsolja samtidigt som vi får olja i stekpannan? Mig veterligen får man göra ett val. Diesel i tanken eller mat på bordet. Själv väljer jag mat.

  SvaraRadera
 50. Jag hörde på stan idag att peak gem kommer att inträffa några år efter peak dill.

  SvaraRadera
 51. Det var slut på alla förpackningar med mindre än 500g på ICA fjällbacken i Gävle.

  SvaraRadera
 52. Nu tänker jag gnälla. Kan vi sluta att använda uttrycket "peak X" som eufemism för "situation då brist på X uppstår"? "Peak oil" mfl har väldigt specifika betydelser som inte är tillämpliga för förnyelsebara produkter. Det Cornucopia talar om (och som jag själv också kunnat konstatera, helt frånsett inlägg och kommentarer här) är att det på sina håll råder smörBRIST, och han drar paraleller till hur en situation efter en "riktig" peak oil skulle kunna utveckla sig. Peak oil i sig innebär inte att det blir brist på olja, bara att punkten av maximal produktion av olja uppnåtts. Därefter beror utfallet mycket på efterfrågan och gruppsykologi: skulle vi kunna minska användningen av olja i samma takt som produktionsminskningen efter peak oil så skulle det över huvud taget inte märkas i övrigt. Det ska mycket till för att det inte ska vara MÖJLIGT att producera mer smör, även om - återigen - en exponentiell tillväxt inte är hållbar i längden; detta medan vi (om inte annat så med en tids perspektiv i backspegeln) knappast kommer att ha några stora problem att identifiera när peak oil inträffade.

  /MK

  SvaraRadera
 53. För inte länge sen skulle jag sett det som en ren tillfällighet att det var slut på smör på Ica idag. Men nu vet jag bättre.

  SvaraRadera
 54. Det fanns ingen svensk fläskfilé när jag handlade bara dansk. Smör fanns och jag köpte på mig några kilo. Jag gillar smör...
  julia

  SvaraRadera
 55. Det är intressant att läsa dina smörinlägg.

  Jag var på Willy:s på Lidingö vid halvfemtiden idag och observerade en tom smörhylla och ett litet plakat där det stod något i stil med:

  Tyvärr, smöret är slut!

  Men under hyllan i två backar på golvet fanns det fullt med smör.

  Jag minns med illa undertryckt vrede hur det, åren kring vårt EU-inträde 1995, målades upp ett redan existerande gigantiskt smörberg och vidsträckt hav av mjölk i EU, som argument när det svenska jordbruket skulle avveckl.. host! EU-anpassas.

  Sett till EU-budgeten är EU en jordbrukskolchos, där Sverige har liten reell makt. Detta underströks mycket tydligt under det svenska ordförandeskapet. Inför ett jordbruksmöte som vår jordbruksminister hade kallat till 2009-12-16 hade Frankrikes jordbruksminister Bruno Lemaire bjudit in 21 av sina kolleger, ej den svenske representanten, till ett förmöte 2009-12-10 i Paris för att diskutera den gemensamma jordbrukspolitikens (CAP:s) framtid. Se:
  http://ceciliamalmstrom.wordpress.com/2009/12/10/underligt-med-jordbruksministermote-i-paris/

  Då kanske man förstår varför svenska mjukryggade nyliberaler förbjuder svenska livsmedelsproducenter att använda n-ordet i sin marknadsföring. Förtydligande: n står i detta sammanhang för närproducerat och ska inte förväxlas med neger.

  SvaraRadera
 56. ICA, åtminstone den ICA-butik jag kollade, vägrar av princip att ta in smör från andra länder än Sverige. Minst sagt märkligt.

  SvaraRadera
 57. Hej!
  En liten rapport från Ångermanland.
  Trodde att vi här i norr skulle klara oss från smör-bristen, men icke...
  Idag var det slut på allt smör på COOP Forum i Örnsköldsvik, "slut hos leverantör"

  MVH
  PG

  SvaraRadera
 58. Dags att förbereda ändring och rättelse av de cornucopianska förutsägelserna om drivmedelsbrist nu, kanske? Det är visserligen bara 6 år sen detta skrevs men påståendet, "när drivmedelsbristen uppenbarar sig allt mer de kommande 20 åren", tarvar en rättelse om inte allt för många år till, säg en 5-6 år till. ;-)

  SvaraRadera