Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2011-09-13 13:42

Ingen anonymitet på Internet

Med anledning att jag stoppade möjligheten till kommentarer till ett inlägg idag, då frågan togs över av samhällets drägg, de som skyller sina egna misslyckanden på utsatta grupper i samhället som är olika dem själva, så vill jag påminna om att ni inte är anonyma på Internet även om ni inte skriver ut någon signatur. Låt oss kalla dessa som jag inte vill ha kommentarer ifrån på bloggen för "drägg".


Drägg får gärna ha sina drägg-åsikter, men de kan uttrycka dem någon annanstans, t ex hos Politiskt Inkorrekt. Eller starta en egen blogg. Men förpesta inte tillvaron för oss övriga genom att kapa seriösa diskussioner med era åsikter och förenklade förklaringar till alla världens problem.

De flesta av dessa personer satt dagtid och kommenterade hemifrån, som DSL- eller fiberkunder till bl a Telia, Tele-2, Telenor, Bredand 2, Glocalnet, Bredbandsbolaget, T3, Bahnhof, Ownit, ett studentbostadsnätverk, trådlösa kunder hos Tre, Telia etc. Dessa åsikter innehas tydligen av folk som är arbetslösa eller jobbar skift. Eller är bidragstagare eller kanske minderåriga? För jobbar dagtid gör de iaf inte. Vilket är en intressant kontrast, då (normalt vettiga) kommentarer dagtid domineras av folk som sitter på jobbet. Men drägg har tydligen inte jobb, vilket kan förklara deras åsikter. Alltid skönt att skylla de egna tillkortakommandena på andra.

För att exemplifiera att ni inte är anonyma så gjordes även kommentarer i tråden (inte nödvändigtvis kommentarer från drägg) från ett större konsultbolag, en kommundator tillhörande en kommun som börjar på Ö (kan varit ett barn/ungdom på en skola), kommundator tillhörande kommun som börjar på G (kanske också ett barn under 18, för inte kan väl kommunala tjänstemän besitta sådana åsikter eller använda sin skatteavlönade lön till att kommentera på en blogg?), ett mindre konsultbolag tidigt i alfabetet och en större speditionsfirma. Notera att dessa alltså inte nödvändigtvis stod för dräggkommentarerna, utan detta var bara exempel. Majoriteten kommenterade hemifrån, vilket är ovanligt.

När ni skriver om sådana här off-topic frågor så reflekterar det alltså tillbaka på er arbetsgivare. Notera också att driftspersonalen hos er arbetsgivare kan se att ni går in och kommenterar på bloggen, och kan utifrån tidsstämplar själva se vad ni skriver på bloggen. Ni må vara anonyma för bloggens läsare, men ni är inte anonyma kontra er arbetsgivare.

En variant är förstås att hänga ut från vilka arbetsgivare det förekommer dräggkommentarer från och låta kunderna säga sitt. Eller arbetsgivaren. Men det vore elakt. Alla förstår nämligen inte att de inte är speciellt anonyma på Internet, speciellt inte när man sitter på jobbet. Och det är inte olagligt att ha korkade åsikter eller att vara korkad.

För majoriteten som dock inser detta och kommenterar hemifrån eller är arbetslösa så skall ni alltså komma ihåg att om ni någon gång får jobb så kan arbetsgivaren se vad ni gör på Internet. De flesta arbetsgivare tillåter viss förströelsesurfning, precis som de tillåter att man lyssnar på musik eller radio, och inser att det inte minskar produktiviteten hos de anställda. Men de gillar knappast att man från arbetsgivarens dator uttrycker vissa åsikter. Din arbetsgivares dator är arbetsgivarens, inte din personliga resurs att uttrycka näthat med på arbetstid.

I vissa branscher är man väldigt duktiga på det här. Jag har många läsare från t ex bank- och finans, men dessa kommenterar rätt sällan. Även läsare från läkemedelsbolag kommenterar sällan, då de brukar få bra information om hur man skall och inte skall uppföra sig när man använder Internet från jobbet. Och det här gäller alltså även kvalitetskommentarer.

Om nu någon känner sig förorättad så är det frivilligt att läsa den här bloggen. Kan konstatera att trafiken har ökat med mer än 50% sedan jag satte ner foten sist, så allt snack om att jag skulle tappa besökare på att ta ställning var just snack. Ni må vara duktiga på att ofta kommentera med era åsikter på Internet, men i verkligheten är ni mycket färre än ni tror.

Ett alternativ är förstås att gå över till Disqus eller kräva registrering/OpenId för att få kommentera, men det är inte riktig pseudonymitet. Inget hindrar någon från att registrera flera OpenID eller Disqus-konton. Jag ser helst att man fortsätta ha "anonyma" (mot läsarna) kommentarer, men kanske får ompröva det ställningstagandet om ni som läsare inte sköter er.

Internet innebär en fantastiskt frihet. Med all frihet kommer ansvar. Visa det.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

73 kommentarer:

 1. Jag förutsätter att jag är åtminstone en av (om jag inte är ensam) de som kommenterar på arbetstid (det där större konsultbolaget misstänker jag är hur du kategoriserar min arbetsplats, även om det faktiskt inte är huvudverksamheten).

  Jag ville bara förtydliga att jag sympatiserar med din hållning gentemot Affe/PI-maffian. De måste väl hitta nya ställen att dra till och förpesta när de inte kan sitta anonymt och spy ur sig skiten på diverse nyhetsmedias siter i lika stor omfattning längre.

  Drägg tycker jag sammanfattar det hela ganska väl.

  SvaraRadera
 2. Vem är den här Affe som det talas om?

  SvaraRadera
 3. Jo, jag är faktiskt anonym.

  SvaraRadera
 4. Jag gör ingen skillnad mellan drägg och drägg beroende på vilken hudfärg dom har, precis som du själv skriver tycker jag vi har alldeles tillräckligt med arbetsskyggt drägg hemma i Sverige som går sjukskrivna hela dagarna och tär på systemet. Har aldrig förr kommenterat i invandringspolitiska frågor på din blogg, men om du bortser från hudfärg, medborgarskap i olika länder, svensk/icke-svensk ställ dig följande fråga:

  Sverige har de senaste decennierna haft en utvandring av bidragande personer (högutbildade, rika, företagare, entreprenörer) och stor invandring av analfabeter och folk från världens mest underutvecklade länder där arbetslivserfarenheten består av att ha vallat får. En stor del av dessa är i princip omöjliga att sätta i jobb i Sverige, speciellt högkvalificerade jobb vilket är det som gäller i framtiden. Det är också galet att utländsk högkvalificerad arbetskraft får skatterabatter och vi tvingar iväg vår egen högkvalificerade arbetskraft.

  Det finns dock stora reella problem direkt kopplat till invandringspolitiken i t.ex. Stockholms förorter (våld och havererad skolundervisning) och de som drabbas främst är gamla drägg-sossar som tyckte det var kanon när "någon annan" betalade för deras välfärd men inte lika kul längre när de själva får betala för andras välfärd. Karma tror jag det kallas.

  SvaraRadera
 5. Nej, regeringen har sagt att servera mat, svabba golvet eller diska på café är framtiden genom sin momsskattesänkning för branschen. Så nog behöver vi inte ha högutbildade i framtiden.

  Bortsett från det så vill jag inte ha någon invandringsdebatt här. Punkt. Gå till PI eller någon annanstans och ta den där.

  SvaraRadera
 6. Saken kan till och med uttryckas matematiskt:
  Frihet - Ansvar = Anarki

  SvaraRadera
 7. Föreslår flashback för de som enträget envisas med invandring&integration. Där tenderar ni att hitta likasinnade.

  SvaraRadera
 8. Personligen kommenterar jag inte så ofta här längre då den anonyma pöbeln ändå bara dödar diskussionen. Trist.

  SvaraRadera
 9. Eller ur en anarkokapitalistisk synvinkel:
  Anarki = Frihet :-)

  SvaraRadera
 10. Bra gjort Cornu

  SvaraRadera
 11. Det skulle nog vara effektivare om du helt enkelt motbevisade de "dräggiga" åsikterna. Om de är så förenklade och felaktiga borde det väl gå i en handvändning för en omnipotent bloggare? Bara redovisa fakta så är det klart, det behöver inte ens bli någon efterföljande debatt.

  Vad hände förresten med redogörelsen om vilka terrorister som har dödat flest människor? Blev det ointressant när det inte var norska korsriddare som toppade listan?

  Själv har jag "dräggiga" åsikter, är högutbildad och kör krypterat VPN hem till min dator så arbetsgivaren inte kan se vad jag surfar och du inte kan se var jag jobbar. Du underskattar väl inte dina läsare?

  SvaraRadera
 12. Cornu - en idé:

  Dela upp blogginläggen i två kategorier. Den första är riktad till läsare som befinner sig i de inledande stadierna ndg peak, tillväxtparadoxen, finans mm. Dvs förnekare, tekniknaivister mm. Tillåt där anonyma kommentarer. Är troligen lättare att uttrycka besvikelse och ilska anonymt!

  I den andra kategorin inlägg - kör de mera lösningsinriktade inläggen, dvs för dom som kommit över de inledande faserna och nu vill se lite action, men behöver spegla ideér och teorier med dig och andra kvalitétskommentatorer. Här gäller riktiga namn, dvs inga anonyma kommentarer. Skulle lyfta inputen från bloggen rejält. Som det nu är läser man dina inlägg med stor behållning, men hoppar över det mesta i kommentarsväg utom när man ser riktiga namn som Magnus Redin, Saar,Börjesson m fl.

  Vet inte om detta är möjligt att tekniskt uppnå i samma blogg, men skulle varmt välkomnas - åtminstone av mig.

  SvaraRadera
 13. Du måste skoja. Hur skulle det vara effektivare för Cornu att motbevisa varje påstående som något drägg häver ur sig? Det tar rätt mycket tid att plocka fram motbevisande data till vartenda påstående och jag ser hellre att Cornu skriver intressanta inlägg än lägger tiden på rasisters trams. Affe är väl en av de värsta på att göra selektiva urval för att missledande visa på samband som inte existerar. Plockar man russinen ur kakan kan man visa vad som helst. Det gäller bara att paketera det "seriöst" så går klent begåvade människor på vad som helst.

  SvaraRadera
 14. Väl rutet! Håller med dig till 100%. Är ekonomistudent vilket förklarar mina få men oregelbundna kommentarer ;)

  SvaraRadera
 15. du bör nog genast kontakta operatörerna till de som postat, se om de kan ta fram personuppgifter till person som: "gjort ett inlägg på min blogg vilket kan tolkas som främlingsfientligt!"

  Gissar att det skulle gå bra och sen är det bara hänga ut personen i AB.

  SvaraRadera
 16. Anonym 14:56 - Jag tänkte precis skriva att de som har icke-pk åsikter kanske i större utsträckning använder sig av hemmaproxy och att det kan vara en alternativ förklaring till statistiken. Sitter själv inte på proxy just nu så Cornu kan se min arbetsgivare, men har också använt den lösningen tidigare.

  SvaraRadera
 17. Jag har nu tittat igenom dagens blogginlägg men har svårt att se vilket som skulle kunna generera en "rasistchock". Är inlägget bortplockat helt?
  I övrigt tycker jag att tonen du använder herr Cornu gör dig till samma sak som de du spottar på...

  SvaraRadera
 18. Som jag tolkar lagringsdirektivet kommer alla länkar du besöker (sökningar på google etc) och alla poster du gör att lagras och göras sökbara för myndigheter.
  HP och SonyEricsson har färdiga system för detta som länder köper in och skruvar in i sin Internetinfrastruktur.

  Så förutom blogadministratören så kommer staten även ha koll på allt du gör på internet när direktivet är fullt ut implementerat.

  Nu skall man väl inte nojja ihjäl sig över det men man skall veta om det.

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 20. @ Lowrisk
  Orwell skrattar i sin himmel.

  SvaraRadera
 21. Synd att inte kvällstidningarnas sajter längre fångar upp dessa SD-hejdukar på webben. Tycker att Cornucopias analys där många skyller egna tillkortakommanden på invandrare är klockren. Intressant också att många som kommenterar ser det som en rättighet och att bloggen omfattas av allemansrätten. Kör hårt och rensa hej vilt!

  SvaraRadera
 22. Min mamma har legat utslagen i 5 år, knappt kunnat laga mat mer än en gång i veckan =( Hon är ett drägg..? Kan inte ens ta sig ur huset ibland på 3-4 månader, hon är ett drägg? Obotlig sjukdom. Du är elakt människa Lars =(

  SvaraRadera
 23. "HP och SonyEricsson har färdiga system för detta som länder köper in och skruvar in i sin Internetinfrastruktur."

  I princip rätt, jag vet dock inte om just HP och SonyEricsson säljer sådana system, andra gör det dock. Sedan kan man fundera på den information som samlas i Facebook och inom Googles system.

  Den personliga integriteten är död och själv har jag gett upp, man skulle lika gärna kunna gå runt på stan utan byxor.

  SvaraRadera
 24. Tror inte att SD folket har läst speciellt många rader i dina inlägg. Du har ca 1000 ggr konstaterat att det inte är bostadsbrist som driver upp bubblan. Skulle mer gissa på att de är bittra för att de inte får ta tillräckligt stora lån, eftersom, det enligt dem själva, är invandrarnas fel att bostadspriserna är för höga för dem. Läs bloggen och se om något fastnar!!

  SvaraRadera
 25. Träffad eller ej.
  Följde bloggandet och finner en inledande kommentar från dig som jag skulle rodna om jag skrivit:
  "09:38 Gäsp. Föreslår att du går och sjunger på "Bögarnas fel", men byter ut ordet "bögar" i texten mot "invandrare". Affe kommer alltid visa att allting är invandrarnas fel. "

  Du talar om boende och tar inte upp de nya boende som kommer hit på ett seriöst sätt.
  Det verkar som om det är lite skygglappar på från din sida!

  Tele2 anslutning-så slipper du spionera!

  SvaraRadera
 26. Magnus (som valt att inte aktivera Anonine just nu)2011-09-13 16:12

  Oj vilket konstigt inlägg! Här sitter man klockan fyra och äter frukost, och så blir man kallad för drägg bara för att man råkar jobba nattskift... *ironi*

  Men Cornu, har du tänkt på att du själv surfar hemifrån? Kanske är alla "dräggen" helt enkelt egenföretagare som sitter hemma och surfar på arbetstid?

  SvaraRadera
 27. Cornucopia -Det är knappt 50% av Sveriges befolkning som lönearbetar.
  De 50% som lönearbetar jobbar ca 40 av veckans 168 timmar.
  Även under dessa 40 timmar finns det gott om strötid att spendera-tex här på en -tills nu-civiliserad blogg!

  Tele2

  SvaraRadera
 28. Bäst i klassen, precis som resten av pöbeln. GÄSP...

  SvaraRadera
 29. Cornu kastar som vanligt sten i glashus. Han sågar (former av) TA när det inte är han själv som gör den. Han hånar msm för att ta de inte tar i vissa frågor men vägrar själv att ta någon som helst debatt om invandring. Istället kastar han invektiv mot de som inte delar hans världsbild.

  Vidare tror Cornu att folkpartister är lågbegåvade och att det är därför de vill införa euron. Om Cornu stannade till och andades en stund, istället för att gå på som en slåttermaskin (likt den neobonde han är), så skulle Cornu förstå att folkpartister i allmänhet är allt annat lågbegåvade.

  Eller så förstår Cornu allt det här men bryr sig inte då han bara vill ha besök på sin blogg. Om så är fallet tycker jag det hela är lite sorgligt.

  /Pu

  SvaraRadera
 30. Bra skrivet. Jag brukar sällan hålla med bloggförfattaren politiskt då det kan bli lite väl mycket raljerande över (S) och liknande (som på di.se-kommentarerna där man lätt får för sig att socialdemokratin är det värsta som hänt Sverige och västvärlden näst multiresistenta bakterier).

  Jag läser den här bloggen för att den ger intressanta infallsvinklar på många samhällsfenomen, särskilt inom området ekonomi. Ibland håller jag inte med, väldigt ofta känner jag mig upplyst (eller provocerad!) och någon enstaka gång kommenterar jag då jag tycker att kommentarsfältet ofta på ett bra sätt kan föra diskussionen framåt.

  Det som för mig är mest häpnadsväckande med mörkermän som skriver om invandring är att de inte verkar veta överhuvudtaget vad de pratar om. Jag har två föräldrar födda i Sverige och är uppvuxen i en norrförort till Stockholm. I grundskolan och gymnasiet var säkert upp emot en tredjedel "invandrade", hur nu detta ska definieras? Ungdomar som hade en eller flera föräldrar från arabländer, Nordafrika, Turkiet, Iran, Irak, Syrien...jag förstår inte problemet. De var precis som jag, ungdomar. De var lika smarta och korkade som oss som hade två föräldrar födda här. De tyckte att det var jobbigt med tonåren precis som jag tyckte det. Jag har aldrig känt mig hotad där jag växte upp - enda gången någon hotat mig med stryk i hela mitt liv var av tre skinheads (på tiden de fortfarande hängde vid helikopterplattan i gamla stan!). Sen finns det såklart problem med arbetslöshet och segregation som ämne är värt att diskutera och ta itu med, men är inte det också en fråga om klass och om välfärdssamhället i stort? Har inte de på samhällets botten (och de kommer ju alltid att finnas, relativt sett) känt sig mer utsatta, oavsett om de fötts i Ankara eller Sveg? Jag känner bara verkligen inte igen mig i verklighetsbeskrivningen som man läser i de där kommentarerna...

  / Linus

  SvaraRadera
 31. Vad som däremot vore vettigt är en sansad diskussion om invandringspolitikens konsekvenser, alltså inte om invandrarna i sig. Om ghettoisering, utanförskap, kriminalitet, men också motsatta argument som belyser positiva aspekter.

  Det är en stor fråga som påverkar samhället på många plan. Ekonomiskt, självklart, men också socialt och kulturellt. Eller tror någon på allvar att det inte har några som helst konsekvenser att 1,5 miljoner människor från andra länder bor här, till större delen isolerade från ursprungsbefolkningen?

  Tyvärr har frågan blivit så stigmatiserad att den inte ens får diskuteras längre. De som vill diskutera stämplas inte bara längre som rasister (vilket en del kanske är, men inte alla), utan som drägg eller några som ska hängas ut offentligt. I spåren av detta blir följderna faktiskt värre än att bjuda in "dräggen" till debatt.

  SvaraRadera
 32. Nalin Pekgul vågar på Newsmill. En bra och balanserad artikel:
  http://www.newsmill.se/artikel/2011/09/13/fr-mlingsfientliga-partier-har-sin-motsvarighet-i-muslimsk-extremism

  Tele 2

  SvaraRadera
 33. Men detta är för helvete en ekonomiblogg, fatta det !
  Passar det inte så kan ni väl sticka iväg till Flashback och bröderna Ekroths blogg PI, där kan ni raljera friskt med alla som inte springer runt i era folkdanskläder och heilar.

  SvaraRadera
 34. Kommentar med etablerat nedsättande uttryck om personer från Afrika, som också tidigare har använts som delbeskrivning av ett bakverk, raderat.

  SvaraRadera
 35. 16:39, det har bevisats om och om igen att det inte går att föra en sansad diskussion i frågan.

  Och som 16:48 skriver, det här en ekonomiblogg, fatta.

  Gå och dansa snoa med knätofs och allt på PI istället.

  SvaraRadera
 36. Cornucopia
  Du kanske bör respektera andra innan du förtjänar respekt!
  Tele 2

  SvaraRadera
 37. hahaha vilken översittare du är Cornu!
  AND I FUCKING LOVE IT!

  /mvh fotbollsproffs

  SvaraRadera
 38. Åh, jag förväntar mig ingen respekt. Det får jag inte heller, utan tonvis med hatmail och okvädingsord och annat nedsättande i kommentarer på bloggen. Det ingår i jobbet.

  Däremot tänker jag inte ha en massa hets mot folkgrupp och invandring som burkad förklaring till allting som är fel i världen på den här bloggen. Det kan ni ta på PI.

  SvaraRadera
 39. Linus, 16:38, jag kunde inte sagt det battre sjalv. Kul att se att det finns vettiga manniskor som kommenterar ocksa! Dessutom, precis som i fallet med efterdyningarna av massakern i Norge, sa haller jag for en gangs skull med Cornu. Modigt och integritetsfullt att sa kompromisslost markera var du star och det tror jag att din blogg vinner pa i langden, precis som du sager.

  Det manga manniskor inte inser ar att "debatten" visst far foras. Debatten ska dock foras kring hur invandringen ska hanteras, inte dess vara eller icke vara. Integrationsinitiativ, absolut. Ju fler desto battre. Vi ser redan exempel dar advokatbyraer och andra arbetsplatser i de centrala delarna av storstaderna bjuder in ungdomar fran exempelvis Rinkeby pa studiedagar och erfarenhetsutbyte. Mer sadant!

  Fragan om invandringens vara eller icke vara (som SD sa "oskuldsfullt" vill fora - "jamen vi sager ju bara som det ar") leder bara till att man letar efter syndabockar i form av minoriteter och da ar vi tillbaka pa en valdigt primitiv niva.

  Ni SD:are, soffliggare och annat lost dragg som tycker att vi ska stanga granserna - vad ska vi gora med er da? Ni ar val ocksa overflodiga i det svenska samhallet om man gar pa er linje?

  SvaraRadera
 40. 17:08
  Toleransen är tydligen inget som står högt hos dem som hetsar mot intoleranta!
  Kanske har ni inget lärt av Norgetragedin?

  SvaraRadera
 41. 17:22 - jamen da ar vi val alla intoleranta. Skillnaden ar att den ena halvan av oss tror pa lite mer medmanskliga principer. Det kan val for sakens skull vara vart att fortydliga att framlingsfientliga inte ar en minoritet, de ar en grupp manniskor med dalig installning.

  Vad galler Norge sa har vi lart oss massor om vad framlingsfientligheten kan generera for typ av vidriga handlingar. Vad har du lart dig?

  Att du ens forsoker skapa en polarisering kring Norge sager allt om era billiga knep.

  SvaraRadera
 42. Men du är uppskattad utav så många fler än de som skickar mail ska du veta, dom som inte kan acceptera att bloggägaren sätter ämnet kan starta egna bloggar

  SvaraRadera
 43. Och detta skrivs alltså av Cornucopia, som själv var hemlig som få fram till början av innevarande år.

  Jag har märkt att antalet kommentarer per inlägg är mycket högre nu än för några månader sedan, men det hänger väl också samman med att läsarna har blivit fler efter att Cornucopia har uppmärksammats i Rapport.

  Utan IQ-gräns för att kommentera så får du nog nöja dig med nuvarande nivå på det som ofta inte ens liknar diskussioner, Cornucopia.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 44. 17:34
  Just att undvika uppdelningen i olika grupper och sätta dem emot varandra är väl en av lärdomarna som jag lärt mig.
  Men vad vet jag?

  Tele 2

  SvaraRadera
 45. Lärdomen är att man skall sätta ner foten klart och tydligt och förklara att man inte stöder nötternas ståndpunkter så att inte kan rättfärdiga sina vansinniga tankar och handlingar med att de har ett brett stöd.

  Skall man döma av antalet kommentatorer som hetsar mot invandrare och invandring så kan en del nötter tro att stödet för de åsikterna är brett. Det är det inte.

  Kan påtala att det är ganska få som kommenterar invandringshatande, men de gör det istället ofta i drömmen om att deras åsikter skall uppfattas som normala.

  Så jag sätter ner foten. Bara för att ni håller med mig i vissa frågor så tycker jag inte som er i alla frågor, även i frågor jag inte behandlar.

  SvaraRadera
 46. Tele 2, 17:39: Que??

  SvaraRadera
 47. Angående anonym på nätet kan jag rekommendera Anonine. Kostar 50:- i månaden, men då kan du göra vad du vill på Internet. Kostar lite bandbredd, men det är det värt.

  SvaraRadera
 48. 17.44

  Dags för en röstning om vilket parti man tillhör?

  SvaraRadera
 49. Funderat på att koppla något IQ test till kommentars-funktionen? :P

  SvaraRadera
 50. @Cornucopia Angående din syn på OT, så är du moderator & ansvarig för vilken sorts diskussion som skall föras i kommentators fältet & att diskussionerna är på huvudämnet & inte går över på annat.

  Mitt förslag är att du introducerar Disquis, regler för att kunna kommentera, samt OT varningar om man går emot dessa så får man permaban på sig & sin IP adress. Hårda regler men vill man få bort dräggen & hålla en seriös diskussion så är detta ett måste.

  Vidare så vill jag också påpeka att invandringspolitiken, globaliseringen, & nationalstatens mening skall diskuteras & bemötas med fakta, inget annat.

  Detsamma gäller demoniseringar av SD att dom är allt från miffon, utvecklingsskadade, rasister, nazister, fascister mm. skall undanbes då diskussionen måste vara saklig om åsikterna inget annat.

  Angående invandringspolitiken så är det viktigt att man skall kunna få poängtera dom ekonomiska & andra problem som det har inneburit & den segregation som skapats & ta fram förslag på hur man skall lösa det.

  /Knut

  SvaraRadera
 51. Vart är vattenglaset det är storm i?

  Vad hände?

  Kapades kommentarerna på något ämne som inte har med invandring och göra... Jag förstår inte för det enda man möjligtvis skulle kunna vrida in och iväg kommentarerna åt det är väl greklandskulden.

  Bra blogg förresten bloggardjävul!

  SvaraRadera
 52. " Kan påtala att det är ganska få som kommenterar invandringshatande, men de gör det istället ofta i drömmen om att deras åsikter skall uppfattas som normala."

  Intressant, ofta känns språket så lika att jag får en känsla av att pseudonymer återanvänds. Det vore intressant att få det bekräftat via ip-nummer loggar.

  SvaraRadera
 53. Magnus, som sagt. Jag har IP-loggar. Det rör sig inte om så många personer.

  SvaraRadera
 54. "18.57, Vattenglaset"
  Cornu skriver var och varannan dag om fastighetspriserna (dvs bubblan). Och Affe kom med statistik angående hyreshus, som kan vara relevant eller icke relevant. Kunde ha behandlats som en seriös debatt av bloggägaren men nu vet vi bättre.

  SvaraRadera
 55. Tyvärr måste man rensa bort kommentarer som inte håller sig någorlunda till aktuell diskussion och saknar en anständig samtalston. Jag har sett andra bloggar och forum gå under för att de inte modererat bort inlägg som stör utan låtit allt driva vind för våg. Upppskattar verkligen den här bloggen som blandar friskt och mestadels har intressanta samtal. Låt den inte gå under genom att tillåta en massa blaj. Anser att yttrandefriheten bör ha gränser där man inte uppsåtligen får såra eller skada andra. Precis som barn behöver gränser behöver vissa vuxna på nätet detsamma. Tyvärr!

  SvaraRadera
 56. Affes siffror är inte ett dugg seriösa, utan ren och felaktig propaganda. Som sådan behöver de varken tas på allvar eller bemötas. Om du inte kan se vad Affe gör för fel så är du bortom all hjälp, förblindad av ditt hat mot invandrare och invandring.

  Som jag har visat flera gånger, priserna på bostäder ökar oavsett befolkningsökningen på en ort. Priserna har inte ett dugg med befolkningens storlek att göra, än mindre antalet invandrare.

  SvaraRadera
 57. Skall man bemöta allt trams och alla felaktigheter som påstås av någon nisse med en dator någonstans så hade man haft mycket att göra.

  Det är dock intressant att begåvningen och förmåga till kritisk granskning är så låg inom invandringshatarnas skara. Kanske inte så konstigt att många av dem sitter hemma dagtid och kommenterar på bloggar istället för att jobba.

  SvaraRadera
 58. Haha. Bostadsprisernas utveckling beror på billiga krediter och spekulation. Punkt. Andra förklaringsmodeller tolereras ej och tycker ni annorlunda är ni "drägg".

  SvaraRadera
 59. Jo du har kanske rätt, vad vet jag. Motargument tillåts icke i denna fråga så jag får lita på ditt ord.

  SvaraRadera
 60. Bra bloggat. Forstätt sätta ner foten framför drägg-inlägg Cornu!
  /Italienaren

  SvaraRadera
 61. Det är tragiskt att läsa hur bloggägaren (och vissa kommentatorer) agerar i denna fråga...

  1. Hur kan man avfärda invandringsdebatten med argumentet att "detta är en ekonomiblogg"? Har du någon koll alls på vad invandringen kostar Sverige, netto, varje år?

  2. Är alla som framför sansad och väl underbyggd kritik mot dagens invandringspolitik per automatik drägg?

  3. Hur kan man få det till hets att någon sansat och sakligt på pekar att en hög nettoinvandring kan påverka bostadsmarknaden?

  4. Tror någon på allvar att den stora andelen invandrare i Rinkeby, Tensta, Botkyrka, Södertälje osv INTE har haft påverkan på bostadsmarknaden i Stockolm?!

  5. Beträffande "invandringshatande åsikter" så är det fakta att ca hälften av landets befolkning vill se en minskad mängd nyinvandring, enligt de undersökningar som görs i ämnet. Så ja, åsikterna är att betrakta som normala, åtminstone lika normala som motsatsen.

  Skulle kunna skriva 10 punkter till men det får väl räcka så...

  SvaraRadera
 62. Om invandringspolitik inte platsar att diskuteras på en politik- och ekonomiblogg så blir väl slutsatsen att invandring inte påverkar ett lands ekonomi? (Svartarbetande mexikaner i USA genererar stora intäkter till välfärdssystemen men har inte rätt att få ut någonting själva. Detta påverkar alltså inte USAs ekonomi?)

  Men utan påverkan finns det ju isf inte heller några ekonomiska argument FÖR invandring? Och att påstå att invandringen är någonting mindre är en ekonomisk välsignelse för Sverige är väl rasistiskt?

  SvaraRadera
 63. Cornu: "Om du inte kan se vad Affe gör för fel så är du bortom all hjälp, förblindad av ditt hat mot invandrare och invandring."

  Jag skrev följande på Affes blogg förut i dag:

  "Ur bostadssynpunkt är det enda som är intressant hur befolkningstillväxten ser ut NETTO. Kan vi få siffror på det, tack? Om det sedan visar sig att vi i nettosiffror växer mer än det byggs bostäder, då kan det kanske vara dags att titta närmare på befolkningstillväxten och fundera på om den är större än önskvärt. Borde vi bygga mer eller växa mindre? Men tills dess blir såna här siffror bara missvisande. Och uppdelningen på härkomst fyller i bostadsdiskussionen överhuvudtaget inget syfte.

  Du kanske egentligen ville diskutera utvecklingen av olika befolkningssegment, förenklat uttryckt att vi blir färre ”pursvenskar” och fler ”MENA-invandrare”, och att detta är en oönskad utveckling? Det är naturligtvis en legitim åsikt i så fall (även om alltför många inte kan se skillnad mellan att inte hålla med om åsikten och att tycka att åsikten inte borde få uttryckas alls). Men för då den diskussionen på egna meriter. Att blanda in bostadsfrågan rör bara till begreppen."


  Var det det du menade att Affe gjorde fel? Om inte så får du gärna förklara, då jag (förblindad av... min egen dumhet, kanske?) annars inte begriper vad du far efter. Så där jättesjälvklart är det hur som helst inte. Du hade förmodligen gjort mänskligheten en större tjänst genom att sakligt peka ut felen än genom att sätta dig på höga hästar och spy förakt över alla som inte ägnat en stor del av sitt liv åt att analysera bostadsmarknaden, och därför inte ser igenom allting så klart som du.

  SvaraRadera
 64. @Cornucopia 16.51

  Trist med din hätska ton. Du förstod inte mitt inlägg 16.39, utan vantolkar det och sätter en stämpel på mig.

  Det handlar inte om knätofsar och snoa, utan om att samhället påverkas på många plan och förändras, inte minst på det ekonomiska planet till följd av att invandringspolitiken är en påverkansfaktor. Nej, den är inte ansvarig för allt här i världen och det är ingen universallösning att strypa invandringen, men den är likväl en påverkansfaktor.

  Det skapar såväl problem som förutsättningar för utveckling och det är av yttersta vikt att ta tag i frågorna på ett konstruktivt sätt för att samhället ska växa på bästa sätt med en god tillvaro för alla. Det om något borde vara intressant för en ekonomiblogg.

  Är det t ex samhällsekonomiskt klokt att skapa en permanent underklass som bara blir mer och mer bidragsberoende? Det är vad som de facto håller på att hända runt storstäderna. Vad kan göras för att vända trenden? Det är en framtidsfråga lika viktig som peak oil.

  SvaraRadera
 65. Jag har skrivit ett separat blogginlägg som tydligt visar att befolkningsökningen inte har ett dugg med bostadspriserna att göra.

  http://cornucopia.cornubot.se/2011/09/befolkningsutveckling-och.html

  Det har dock inte med Affes villfarelser att göra.

  SvaraRadera
 66. Affes siffror verkar handla om hur många hyreskåkar som går åt per månad för inhysa nya svenskar, snarare än bostadspriserna i sig. Eller är det jag som inte ser vad som är fel?

  SvaraRadera
 67. Bloggen har vid några tillfällen nämnt så kallad "white flight". Det är ju ett indirekt erkännande att invandring påverkar åtminstone bostadsmarknaden... Eller är det så att pursvenskar som flyttar från invandringstäta till mer etniskt homogena och finare områden inte påverkar varken tillgång eller priser på bostäder i något av dessa områden? Varför alls nämna fenomenet isf?

  Hur är det med andra länders invandring? Kommer situationen för gästarbetarna i Mellanöstern i spåren av peak oil också vara förbjudet att diskutera framledes? Eller är det bara effekterna av invandring till Sverige som är tabu?

  SvaraRadera
 68. Snälla, låt det stanna vid att vara en ekonomiblogg! Huruvida utrikesfödda boende i städernas kranskommuner påverkar bopriserna är en skapligt marginell fråga, i dubbel bemärkelse.

  SvaraRadera
 69. Som ägare av denna blogg har Cornu rätt att göra precis vad han vill. Han kan bestämma vilka som får kommentera och vilka ämnen som får tas upp.
  Så är det bara för denna blogg och alla andra medier. Yttrandefrihet finns men ingen rätt att publicera sig.

  Däremot är det en trist attityd som Cornu visar här långt under den höga klass som bloggen normalt har

  SvaraRadera
 70. Jag har flyttat från Östermalm i Stockholm till invandrartäta Skärholmen. Det var faktiskt ett lyft. Här är det frisk luft, liv på torget och internationell stämning. Jag upplever mindre fylla än i "svenska områden", ingen brottslighet utan hårt arbetande grannar. Problemet från vår horisont är att hyrorna här är lika höga som i innerstan genom hyresregleringens påverkan. Lägenheterna underhålls inte alls utan ska bekostas av hyresgästerna genom ytterligare höjda hyror i ett av hyresgästföreningen konstigt framförhandlat system. Städningen är starkt eftersatt, vilket bl a lett till problem med råttor. Gårdarna är vanskötta och artig begäran om någon förbättring besvaras inte ens av det allmännyttiga bolaget. Vi har en bergbana och hiss ner till centrum som ofta är trasig så handikappade och barnvagnar får gå en lång backig omväg. För att sammanfatta - vårt område vansköts och Stockholms stad mjölker ut övervinsterna till att bekosta köpcentrum och andra s k nyttigheter i stället för att satsa på området. Några pengar avsätts inte till framtida stambyte utan de kommer att läggas på hyran så många tvingas flytta. Var vet ingen.
  Området blir således mer och mer förslummat. Men konstigt nog trivs jag ändå. Människor är vänliga, artiga och hjälpsamma och det finns liv på gårdarna av ungar som cyklar och spelar boll. Precis som det var förr i tiden. Man kan lätt hitta en kolonilott i närheten om man önskar odla.
  Ursäkta att jag inte håller mig till ämnet men vill ge en alternativ bild av områden som vitingarna flyr från. Ett acceptabelt skäl till det kan för övrigt vara att barnen inte får svenska språket i daghem och skolan. Men det gäller även många av invandrarna som därför varje dag pendlar med ungarna till svenska skolor.

  SvaraRadera
 71. Vi vet var du bor.
  Ovanstående användes/används av kriminella för att t.ex skrämma vittnen till tystnad.
  Herr bloggägaren har nu börjat använda en variant av detta mot kommenterare som dristar sig ha andra åsikter eller som inte helt delar bloggägarens åsikter.

  Kommenteraren blir kallad drägg, idiot eller något annat smickrande.
  Som om detta inte skulle vara nog kör nu herr bloggägaren med "Jag vet din IP-adress..".

  Om detta är ett kriminellt förtäckt hot debattera de lärde. Turligt nog verkar de datatekniska kunskaperna hos bloggägaren vara något rostiga. Verkar som han var helt omedveten om t.ex möjligheten att gå via en proxy.

  /Normalt en intresserad läsare av bloggen.

  SvaraRadera
 72. Bra bemött Lars! Håller helt med dig. Stå på dig!

  SvaraRadera