Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själva!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2011-09-06 17:20

Guldplacering dubbelt så bra som börsen

Dags för en lite översiktlig uppdatering över guldprisets utveckling. Guldpriset i SEK per gram är som vanligt ungefärligt i charten, då det bara baserar sig på Riksbankens dagskurs för USDSEK respektive dag.

Guldpris i SEK per gram, veckochart. OMXS30 i lila.

I själva verket har guldet varit uppe och nosat på över 400:- SEK tidigare idag, innan kronan började stärkas på beskedet att den sista pappersvalutatillflykten schweiziska CHF nu skall låsas mot euron. Den schweiziska centralbanken kommer trycka obegränsat med nya digitala pengar för att se till att EURCHF förbli stabilt.

Kvar finns då egentligen bara guld som tillflyktsort, även om småvalutor som SEK och NOK stärks. NOK stärktes mer än SEK.

Det är bara att konstatera att den som investerade ca 300 000:- SEK i guld i våras idag har ca 400 000:- SEK. Den som istället satte pengarna på börsen (OMXS30) och lydde Claes Hembergs och andra profiterande börsmellanhänders råd om börsplaceringar och att sitta still i båten har idag bara kvar ca 225 000:- SEK.

Guldet har alltså nästan presterat dubbelt så bra som börsen sedan i våras. 

Beskedet att schweizerfrancen låses mot euron kommer knappast missgynna guld, även om vi får se fler marginalhöjningar tillfälligt pressa priset. Än så länge försvagas guldet idag, speciellt med tanke på stärkt svensk krona.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

34 kommentarer:

 1. Ja schweizarna vet då att göra vad som passar dem själva bäst. Fördelaktig växelkurs ska de ha, lagom fördelaktig i alla fall, men några grekiska räddningspaket ska de inte medverka i.

  Är det förresten inte i Schweiz som Toblerone tillverkas, eller åtminstone är grundat? De har i alla fall alptoppar i sin logotyp.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 2. Men allt handlar nu inte om kronor och ören.
  Den som har haft aktier har gjort ngt gott och riktigt till skillnad från GuldTerrorister/Huliganerna.

  SvaraRadera
 3. Ah, ironi. Den enda gången en aktieägare gör något gott är när h*n deltar i en nyemission. Däremellan är h*n bara en spekulant. Eventuella utdelningar hade förstås kommit till bättre användning om de återinvesterades i verksamheten.

  SvaraRadera
 4. Rätta mig om jag har fel men är inte en andra
  valuta i schweize knutet till guld på gång? röstning någon gång i höst om jag inte minns fel?

  SvaraRadera
 5. Du kanske tänker så, Vidsynt, men för mig är det viktiga fortsatt stigande guldpris. Många miljoner ska det bli! Sedan om det kräver finansiellt kaos så må det så vara. Jag har inget intresse av att "det finansiella systemet" ska fungera.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 6. Ja och den som köte Ericssonaktier på tiden det begav sig gjorde nog minst lika mycket om inte mer. Relevans? Investera på en bubbla verkar ju inte så smart.

  Tycker det verkar helt uppenbart att guldbubblan snart spricker.

  SvaraRadera
 7. Ja sannerligen en Guldbubbla, The Mother Of All Bubbles.....:-)

  SvaraRadera
 8. Det går nästan alltid hitta en period där spekulation i det ena (t.ex. i guld) slår spekulation i något annat (t.ex. aktier). Väljer du startpunkt rätt så kan du säkert visa att investering i, vad vet jag, smågrisar, har slagit guldet under perioden.

  SvaraRadera
 9. Gulduppgången är bara ytterligare ett exempel på dagens idiotiska spekulativa flockbetende gällande investeringar. Den som tror guld är säkert vs reala tillgångar tycks ha missat att guld i sig ger 0 % avkastning. Aktiers värde styrs i botten av att de faktiskt genererar pengar i verkligheten.

  SvaraRadera
 10. Jag är novis på råvaror, men allt som har sådana där dramatiska värdestegringar känns inte riktigt bra i magen...

  SvaraRadera
 11. OT: Någon som vet om det är möjligt att finna gratis EOD data av den finländska börsen?

  SvaraRadera
 12. NASDAQOMXNORDIC har väl det. nasdaqomxnordic.com

  Fast de har inte öppningskurs av någon outgrundlig anledning.

  SvaraRadera
 13. Gott att ha backspegel att titta i nu när du jämför guld o aktier."Enda nytta en aktieägare gör är när han deltar i nyemission" men snälla... vem skulle satsa i svenskt företagande om man aldrig skulle kunna sälja sina aktier.Guld tillför inte landet något...där har du en spekulationsbubbla,du som alltid tjatar om diverse bubblor

  SvaraRadera
 14. %18.45. Det stämmer, dock arbetar inte Cornucopia så.

  SvaraRadera
 15. @17:37

  http://www.youtube.com/watch?v=nqkjJXnVGsc

  SvaraRadera
 16. För mig är guld(speciellt guldmynt) en fin prydnad, och ett sätt att skydda sitt kapital i oroliga tider som vi har nu.

  Men vid en samhällskollaps med hyperinflation eller deflation har man ingen nytta av guld. Saker som mat och bränsle är det som efterfrågas i såna situationer, inte lysande metaller som inte gör nån större nytta.

  SvaraRadera
 17. Inte då, det finns alltid behov av betalningsmedel som också kan agera store-of-value. Erfarenheten från Argentinas ekonomiska kollaps är att det enda som är värt sin vikt i guld är guld.

  http://cornucopia.cornubot.se/2010/12/cry-for-me-argentina.html

  SvaraRadera
 18. Ett litet event för oss alla den 14e? Intressant att se vad de har att säga.

  American Debt Crisis
  http://www.americandebtcrisis.com/?ppref=GVR420EA0811A

  SvaraRadera
 19. Nu när stora delar av världen närmar sig sanningen om skulderna med en svag tillväxt så undrar jag vilken sits du skulle föredra ur ett ekonomiskt perspektiv för att styra landet ur skuldkrisen:
  Land A: Statskuld på 100% av BNP, Land B Statskuld 50% + hushållens skuld på 50% av BNP? Varför?
  Visst är räkneex ngt bristfälligt men ska ses som diskussionsunderlag =)

  SvaraRadera
 20. Lite taskig dag att nämna guld som god investering, va? :)

  SvaraRadera
 21. Anonym 19:01

  Hittade du EOD data för finska börsen?

  SvaraRadera
 22. UBS säger att det kommer kosta att lämna EMU.. Med andra ord. Hela alltet kommer ju gå åt fanken. Hålla Grekland å de andra kvar går ju inte.. å låta dem lämna går ju inte..

  http://www.e24.se/analys/ett-monetart-hotel-california_3037680.e24

  SvaraRadera
 23. Guld är pengar.
  Inga makthavare vill att folk ska ha riktiga pengar.
  Deras pappersvalutor ger dem makt.

  SvaraRadera
 24. http://www.resourceinvestor.com/News/2011/4/PublishingImages/4-4-11-ft-gold-financial-assets-percentage-2.PNG

  Snart 10%

  SvaraRadera
 25. "Kvar finns då egentligen bara guld som tillflyktsort, även om småvalutor som SEK och NOK stärks. NOK stärktes mer än SEK."

  ... och dollarn stärktes något mot SEK

  SvaraRadera
 26. ahh, damn these goldbugs. världen går inte under, och man kommer inte tillbaks till gold standard. guld priset kommer ner snart efter allt är back to some degree of normalcy. Även de måste raise cash.

  en fråga till Cornocopia.
  Varför gick guld ner idag om detta skulle gynna guld....something smells fishy ????

  C

  SvaraRadera
 27. testar 2k innan fredag

  SvaraRadera
 28. Sista flash-krascherna är iscensatta av storbankerna och eliten för att tvinga fram en longsqueeze och driva ner priset på guld inför igångsättandet av QE3 som kommer att skicka upp guldet mot och över 2000 innan september månads utgång.

  SvaraRadera
 29. Inte omöjligt att Schweiz sålt en del av sin guldreserv för att finansiera peggen mot euron. Lär i så fall ha dragit ner guldpriset.

  SvaraRadera
 30. Cornu, var inte MINISHRT OMX R en produkt som inte skulle ha hävstång?

  När börsen gick ner 4,6% så gick den upp ca 17%. Bra för mig, men om volatilitet dödar, så är det nog dags att sälja den. Det står hävstång/paritet: 1. Men den rör sig som Bear OMX x 3...

  /Kaj-Benny

  SvaraRadera
 31. Nej, volatilitet dödar inte Minifutures. Volatilitet dödar däremot Bull- och Bear-produkter, och eftersom fallande marknader alltid är volatila så är Bear inget bra.

  Jo, Minishort OMX R har hävstång. Lägst av produkterna. Men en linjär uträkning där volatiliteten inte påverkar.

  SvaraRadera
 32. Schweiz behöver inte sälja guld för att finansiera någon peg. De trycker nya pengar, i obegränsad mängd om så behövs. Att guldet fallit lite beror snarare på att guld+CHF+tyska bonds varit en trade som många kört framgångsrikt senaste månaderna. När CHF försvagas 10% på ett ögonblick så får det spridningseffekter. Säkert vissa som måste sälja guld, margin calls osv. Men sedan släpper kopplingen till CHF.

  SvaraRadera
 33. @Cornu 19.03, Anon 20.48

  Jo tack Nasdaq OMX har EOD data men tyvärr igen öppningskurs. Mystiskt.
  Någon som känner till nått alternativ?

  Finns det något automatiskt sätt att få kursdatan till excelfiler och sedan automatiskt importerade till ta-verktyget man använder?

  SvaraRadera
 34. Bara så ni vet så står det privata handlare, utskickade av rika saudier och köper upp i stort sett allt guld som produceras vid minst 4 gruvor i centrala afrika. Gruvbolagen har aldrig varit med om detta förut. Plus att det även kommer ut vanliga människor för att handla. Direkt från gruvorna. Rätt intressant.

  Mvh P, en i branchen.

  SvaraRadera