Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2011-09-22 07:25

En monopolists försvarstal: Ett folk, en mjölk, ett monopol

Vad som ser ut att vara en officiell replik från monopolisten Arla hamnade i ett tidigare inlägg om smörbristen och Arlas vidriga affärsmetoder. Som alltid låter jag officiella svar få lite större exponering genom att återge dem i ett separat inlägg. Varning för partsinlaga:


"Eftersom det ofta glöms bort i debatten vill jag först och främst lyfta fram att Arla är en kooperativ förening som ägs av bland andra 3500 mjölkbönder i Sverige. En bonde, en röst, är således grundbulten i Arlas demokratiska organisation. Vår ambition är därutöver enkel: vi vill vara hela landets matinspiratör och vi vill ge det bästa mjölkpriset till medlemmarna. För att klara den ambitionsnivån måste vi skapa långsiktiga och stabila förutsättningar för den enskilde Arlabondens möjligheter att producera och leverera mjölk. Det gör vi genom att ha en tillväxt- och utvecklingsstrategi som innebär att vi gör oss mindre beroende av internationella konjunkturer och istället mer känsliga för konsumenternas efterfrågan på mejeriprodukter. Därmed har du både rätt och fel i blogginlägget. Ja, vi vill växa, för det ger en stabilitet i mjölkpriset. Nej, vi vill inte slå ut konkurrenter genom ”prisdumpning”. Sanningen är den att vi som marknadsledare flera gånger de senaste åren har gått före med prishöjningar till handeln för att stärka våra bönders ekonomi. Vad gäller diskussionen om den rådande smörbristen är det något vi självfallet beklagar. Vi jobbar just nu hårt med att komma tillrätta med problemen för att kunna förse alla konsumenter med Svenskt Smör. Orsakerna till smörbristen är att efterfrågan ökat på smör och andra feta mejeriprodukter samtidigt som tillgången på svensk gräddråvara, som man använder till alla dessa produkter, har minskat. Detta beror i sin tur på att mjölkproduktionen i Sverige minskat under en längre tid. Fakta är att i genomsnitt 7 procent av de svenska mjölkbönderna slutar varje år. Denna utveckling är djupt oroande. Fusionen med Milko ger förutsättningar för att mjölkproduktionen ska kunna vara kvar i stora delar av Sverige och därmed möta konsumenternas ökade efterfrågan på bland annat smör.

Inger Myresten, kommunikationschef för Arla i Sverige"

Kommentarer borde här vara överflödiga. Läs återigen Gunnar Lindstedts artikel om Arlas affärsmetoder och inse var Inger Myrestens propaganda ovan om ett folk, en mjölk, ett monopol som vägen till en bättre värld hämtar sin inspiration ifrån.
Smörhyllan hos ICA Kvantum
i Munkebäck, Göteborg. Effekten
av Arlas prispolitik är tydlig.
Foto: Merlins

Fakta är att trots att 7% av alla svenska mjölkbönder ger upp varje år och slaktar ut sina besättningar och trots att det råder mjölkbrist så sänkte Arla sitt mjölkpris till bönderna nyss. Det kallas för att "klara ambitionsnivån" att "ge det bästa mjölkpriset till medlemmarna". Enda sättet det kan klara den ambitionsnivån är om man därmed slår ut konkurrenter och kan ta över Milko.

Att skapa ett landsomfattande monopol, med några lokala undantag i norr och söder, kallar Arla en förutsättning för att behålla mjölkproduktionen i landet. Verkligheten är tvärt om. Monopol gynnar bara monopolisten, i det här fallet högavlönad ledningsgrupp och tjänstemän inom Arla. Inte medlemmarna.

Detta är utmärkande för de svenska fd produktionskollektiven likt Arla, Swedish Meats, Södra etc. De är bäst för sina anställda, inte för ägarna. Och sämst för slutkunderna.

Hur skall bristen på inköpskonkurrens och frånvaron för mjölkbönderna att kunna välja en annan inköpare av sin mjölk kunna höja priserna för bönderna? Det kan det naturligtvis inte. Tvärt om kommer mjölkbönderna bli allt färre och färre och Arlas ledning allt mer välavlönad.

Fast ärligt talat, Arla skriver ovan att de vill ha stabilitet i mjölkpriset och bästa mjölkpriset. Inte högsta mjölkpriset. Det som är bäst för Arlas ledning är bäst. Monopol är bäst och leder till prisstabilitet. Vad man talar här om är alltså en priskartell för mjölkpriser, men det är förstås inte olagligt att ha en priskartell när man är ett monopol. En kartell innebär ju samarbete mellan olika företag och organisationer, inte inom en organisation.

Monopolisternas lösning är iaf att sänka priset på mjölk när det råder brist. Ovanstående replik är en partsinlaga.

Konkurrensverket borde skämmas om Milkoövertagandet godkänns. Tvärt om borde Arla slås i bitar och styckas upp för förbättrad marknad, högre priser för bönderna och en fungerande konkurrens. Men det kommer naturligtvis inte ske. Arlas monopol kommer härnäst ge sig på Skånemejerier, och när man slutligen knäcker dem blir det Norrmejerier. Och vägen dit är sänkta priser mot bönderna. Så man når bästa och stabilaste mjölkpriset när monopolet är helt fullbordat och ett fåtal mjölkbönder återstår.

Tillägg: Det har ju blivit omåttligt populärt med kosläpp, där Arla kan mata statsbor fulla med propaganda om lyckliga kor och lyckliga bönder. Undrar om man skall trycka upp T-shirts med texten "Arla = Monopol" respektive "Ett folk, en mjölk, ett monopol" och låta modiga människor ha på sig på kosläppen? Allemansrätt och yttrandefrihet gör att ingen kan avvisas trots en sådan T-shirt.

Tillägg 2: Som en läsare påminner om så är majoriteten av Arla danskt. Att gynna Arlas bönder innebär inte nödvändigtvis att gynna svenska bönder. Utan danska GMO-utfodrade kor som aldrig får gå utomhus utan står uppstallade hela sitt liv utan att se en blå himmel. Kom ihåg att alla Arla-produkter du köper inte kommer från Sverige och inte alls kommer från kramgoa lyckliga utegående kossor.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

49 kommentarer:

 1. Verkar inte bättre än att Arlas danska del väger tyngst och att målet är att vi i Sverige endast ska få tillgång till den danska GMO-mjölken. Några svenska mjölkbönder lär det inte finnas kvar om 20 år...

  /Jonas

  SvaraRadera
 2. Lars > Ett inlägg helt i min laktostoleranta smak.

  SvaraRadera
 3. Så här blir det alltid när ledning/centrala funktioner hamnar för långt i från de personer vars intressen de har att gynna. Man är mer lojal mot de som arbetar i samma korridor än mot de som är ute på vischan (men mest lojal mot sin egen plånbok)

  Arla, Lantmännen, LRF, EU, Koncernledningar osv. samma grej överallt.

  SvaraRadera
 4. Här kan man nästan tro att ni är födda igår? Har ni helt missat att efterfrågeboomen på Svenskt Smör kommer av en hälsotrend där Smör i prinicip är nyttigt. Man kan i princip äta obegränsade mängder. Samma skola gör gällande att processat matfett (margarin) är katastrofdåligt för kroppen.

  SvaraRadera
 5. Här kan man nästan tro att du inte följt bloggen. Det har jag också skrivit.

  Klickar du på en av länkarna ovan så kommer du också till ett blogginlägg där jag skriver just om LCHF.

  http://cornucopia.cornubot.se/2011/09/smorbrist-da-sanker-arla-ersattningen.html

  Men det ändrar inte att 7% av bönderna ger upp varje år pga de låga priserna och att Arla just sänkte priset ytterligare trots brist.

  SvaraRadera
 6. Anonym 07:45

  Trenden mot fetare mejeriprodukter har funnits under några år och stärks hela tiden. Samma människor som efterfrågar fetare mejeriprodukter vill ofta också ha ekologiskt och närproducerat. En mejeribransch med många aktörer hade givetvis kunnat vara snabbfotad och möta denna trend. De företag som snabbt förändrar sitt sortiment kan då skapa nya USP. Tyvärr fungerar det inte så i Sverige idag och de mejerier som finns kvar verkar väldigt stelbenta.

  /Jonas

  SvaraRadera
 7. Det går att sätta press på ett företag/leverantör i monopol, om alla konsumenter köper varor från andra företag/leverantörer istället.
  Låt det sedan gå två veckor & få se vad som händer när ingen köper deras produkter. Det borde skaka om ledningen.
  I en väl fungerande marknadsekonomi öppnar monopol för ökad konkurrens genom att nya företag ger sig in på marknaden, men det förutsätter att det inte finns några protektionistiska etableringshinder.

  SvaraRadera
 8. Hur skall man kunna köpa andra företag och leverantörers produkter när de inte finns? Och att starta nya mjölkbesättningar tar åtminstone två år, för att inte tala om att bygga konkurrerande mejerier, när Arlas reaktion är prisdumpning till konkurrenterna går omkull.

  SvaraRadera
 9. Anonym 07:57

  Tyvärr finns det två stora hinder för nyetablerade mejerier för att slå sig in på marknaden.

  1. Mljökbönder som är uppbundna mot en stor och ganska trygg uppköpare och inte vågar byta till ett nytt mejeri som man inte vet om det finns kvar om ett år. När några mjölkbönder går samman och startar mejeri som i Hjordnära kan det kanske funka och det är detta vi konsumenter måste stödja.

  2. Bristande konkurrens bland butikerna. Tre stora livsmedelskedjor pressar priserna och tecknar avtal med den stora leverantören. Svårt för det lilla mejeriet att slå sig in på de lokala butikerna när de centrala avtalen styr.

  /Jonas

  SvaraRadera
 10. Att 7% av bönderna ger upp varje år innebär inte att det blir 7% mindre mjölk på marknaden varje år. De stora gårdarna slår ut de mindre. De danska (som har andra spelregler) slår ut de svenska.

  SvaraRadera
 11. Jag är övertygad om att det INTE är ett plötsligt intresse för LCHF och besläktade låg-kolhydrat dieter, samt nyvaknat intresse för matlagning ("Per Moberg effekten"), som skapat den akuta smörbristen.

  Trenden mot nyttigare mat har pågått under ett flertal år och är definitivt något som Arlas inköpare borde har sett för länge sedan, när de analyserat köpmönster.

  Nej, detta rör sig om en "strejk" hos bönderna som vägrar gå med på sänkta ersättningar. Därför har bristen uppstått momentant i JiT kedjan.

  SvaraRadera
 12. Cornu, jag är mycket nöjd medlem av Södra och har nyligen ökat mitt Bet genom att köpa emitterat insatskapital.
  Vad menar du med att bunta ihop Södra med Arla!?

  Mvh

  Hellbound

  SvaraRadera
 13. Då får man börja importera mejeriprodukter från andra länder och på så sätt öppna upp konkurrensen, Lidl säljer tyska mejeriprodukter också, men risken är stor att svenska bönder kommer att få ta den största smällen ekonomiskt. Kanske inte är någon bra ide.

  SvaraRadera
 14. Sann inte ett schmack om böndernas situation, mer än att det verkar som att de flesta kämpar.

  Vad är problemet om mjölken höjs 1 kr i pris????
  1 spänn per liter till mjölkbönderna extra, skulle det vara så förfärligt för Svensson som går på ICA och handlar totalt 20 liter per månad. Kan ju köpa ett hus för 3 mille utan att blinka, vilken betydelse gör då 1 kr på mjölken om vi får ett sundare företagsklimat för slitande bönder?
  Varför är just mjöljpriset i butik så otroligt heligt?

  /POLLY

  SvaraRadera
 15. "Vad menar du med att bunta ihop Södra med Arla!?"

  Just ingenting, häromdagen var smörbristen ett bevis på nyliberalernas misslyckande, idag är det monopolbashing som gäller. Har vi några besökare?

  SvaraRadera
 16. Cornu:Du har missat en hel del bakgrundsinfo.
  Arla är det företag som betalar sina mjölkproducenter bäst i södra och mellersta Sverige.Skåne,Falköping hänger inte med.
  Arla har under ett antal år lyckats förnya och effektivicera hela mejerikoncernen som ju kostar pengar men hela det har de andra mejerierna kvar.

  Utöver detta har vi ett MEJERIKRIG som Skånemejerier anfaller hela tiden.
  Skåne har gjort en hel del totalt idiotiska affärer sista året.Man sålde kassakon proviva och handlat idiotföretag.
  Nu är pengarna slut och man gör stora förluster i dag.
  Skånemejerier har en stark VD som skapar oordning och en svag styrelse.
  Stämma nu i närtid, dom måste välja väg,tvingas gå ihop med Norskt mejeri eller i hop med arla som man hatar så.
  De olika artiklar som funnits i E24 och Veckans affärer om arla har troligen placerats där av SM

  SvaraRadera
 17. Kan bara tillägga att Axfood-ägda Willys säljer Falköpings mjölk. Dessutom 1 kr billigare än ICA.

  SvaraRadera
 18. > Varför är just mjöljpriset i butik så otroligt heligt?

  Den historiska förklaringen är nog att matkostnaden tidigare var en mycket större del av hushållsbudgeten och under ungefär halva 1900 talet var även C ett stort parti som konkurerade med S. Så det var bönder mot fabriksarbetare under en hundraårig kamp om lönsamhet och matpriser. Mjölkpriset vart under den perioden en symbolfråga och nu håller detta på att försvinna.

  SvaraRadera
 19. Skånemejerier knäcks inifrån, tänk Vattenfall.

  SvaraRadera
 20. Svenskens förmåga att handla med plånboken kommer straffa sig. Till slut finns bara importerad GMO-mjölk kvar i handeln. Än så länge är jag glad över att ha tillgång till Hjordnäras produkter. Hoppas bara att de klarar konkurrensen.

  SvaraRadera
 21. Tossig VD, svag styrelse, farliga saker.
  Korruption, ruinerad balansräkning, häpna ägare......

  SvaraRadera
 22. Är det inte precis samma sak med den svenska regeringen och riksdagen ?
  Ingen representerar det svenska folket !

  SvaraRadera
 23. Hjordnära ägs väl av Skånemejerier?

  SvaraRadera
 24. Anonym 09:11

  Jo, men Södra är inget monopol; varken på färdiga produkter eller råvarusidan.

  Jag väntar med spänning på Cornus svar ang hopbuntning av Södra med Arla :(

  Mvh

  Hellbound

  SvaraRadera
 25. Södra har tydligen duktiga ledare. Den dagen det ändras kommer det snabbt gå utför med södra. Sen är det sant Södra är bäst för sina anställda. Medlemmarna plockar smulorna och förväntas nöja sig med det.

  I fält och i de enskilda fallen kommer skogsägarens intressen i tredje hand, efter industrin och allmänheten.

  SvaraRadera
 26. På inköpssidan är Södra och de andra stora oligopolen så starka att man kan kalla det monopol.

  SvaraRadera
 27. Jag önskar att sådant här kunde hamna på första sidan på alla stora dagstidningar!

  SvaraRadera
 28. Anonym 10:11

  Vet du vad du talar om? Vi plockade in 130 KSEK i efterlikvider och utdelningar nu i somras. Åtminstone för mig är det inte "småsmulor".

  Efter Gudrun gjordes en analys som visade att per skm fick Södramedlemmar 100:- bättre netto än de som sålt till Rörvik (Johan Hansen fick vad han förtjänade lite senare) resp 50:- mot andra köpsågverk.

  Södra är Bra för alla Skogsägare och Bäst för sina medlemmar.
  En devis som håller!

  Mvh

  Hellbound

  SvaraRadera
 29. I östra delarna av småland finns Emåmejeriet som gör lokalt producerade mjölkprodukter. I butikerna där de har deras mjölk, smör etc säljer det alltid slut först innan Arlas motsvarigheter trots högre priser. Så nog går det att starta ett lokalt mejeri och få det att gå runt.

  SvaraRadera
 30. ICA verkar ju inte heller vara så intresserade av alternativa leverantörer och mångfald i kyldisken, i varje fall inte den butik vars mejeriansvarige jag kommunicerade med.

  SvaraRadera
 31. Det är inte svårt att lämna hög efterlikvid när man håller nere priset på råvaran.

  Södra är bra för alla Skogsägare och Bäst för sina anställda.
  En devis som passar bättre.

  Hur många Ha skog behöver en skogsägare inneha för samma inkomst som en Södra-anställd. 1000 hektar?

  SvaraRadera
 32. Vem levererar till änglamarks mejeriprodukter?

  SvaraRadera
 33. http://www.atl.nu/lantbruk/allt-fler-vill-slakta-i-finland

  De senaste åren har priserna på allt vad som krävs för att bedriva lantbruk ökat, diesel, gödning, maskiner, you name it. Och det är här vårat slakt och mjölk monopol kommer in i bilden.

  I andra länder har bönderna kunnat skicka sina kostnadsökningar vidare i förädlingskedjan så att de till slut hamnar där de tyvär måste hamna, pa slutkonsumenten. Men så icke i Sverige. Våra monopol har, pär definition, en så oerhört stark ställning att de kan sätta klackarna i marken.

  Vilket slutar med att en skrämmande stor andel av sveriges jordbruk går i konkurs varje år.

  Arla och Scan bör förstöras. Vi har 150 år av nationalekonomisk forskning som klart och tydligt visar att monopol inte gangnar någon.

  SvaraRadera
 34. Smörbubblan spricker innan november månad. Kom ihåg var ni läste det först!

  SvaraRadera
 35. Du är så jävla bra Lasse! Önskar precis som tidigare talare att vi får läsa texter som dessa i de undermåliga dagstidningarna.

  SvaraRadera
 36. Problemet är att skattepolitiken i sverige gynnar stora företag. Därför är det väldigt svårt för nya företag att etablera sig.

  Sverige är det enda landet i världen där små företag skattar mer än stora företag.

  SvaraRadera
 37. En fråga, varför denna avsky mot GMO? Finns få saker som har gjort så mycket nytta för världens fattigaste och miljön som GMO. Tycker ni det är vettigare med att man använder radioaktiva isotopper för att tvinga fram mutationer i växter? (vilket är en av flera traditionella sätt att få fram bättre grödor)

  SvaraRadera
 38. Öh, robjoh. Sorry. Nej. GMO har slagit ut tusentals bönder i tredje världen. Vanligaste GMO-grödan är RoundUp(tm)-resistent majs, som bönderna får betala skjortan för och sedan måste de köpa RoundUp(tm) och hålla på allt och döda allt för att få någon nytta av grödan. Sedan får de inte behålla eget utsäde vilket gör det hela ännu dyrare.

  Nej, GMO har verkligen inte frälst tredje världen och de fattigaste eller miljön. Läs på lite.

  SvaraRadera
 39. Cornu, riktigt bra inlägg! Mer sånt här tack.

  Blir till att försöka stötta enbart Skånemejerier framöver, nån som vet ett bra smöralternativ till Bregott?

  SvaraRadera
 40. Hellbound, se 10:11, 11:20 what they said.

  Södra är bra för alla skogsägare, men bäst är Södra för sina anställda och entreprenörer. Och de som likt dig lagt upp en massa insatskapital.

  När det gäller insatskapital, så skall man dock inte glömma att nästa gång Södra krisar så får man istället hosta upp pengar för att rädda koncernen.

  SvaraRadera
 41. "...nån som vet ett bra smöralternativ till Bregott?"

  Smör?

  Bregott var ett sätt dumpa dåtidens smörberg.

  SvaraRadera
 42. Såå, Cornu, har du nån statistik på att anställda i Södra har bättre betalt än anställda i konkurrentföretag?
  De entreprenörer som lyfts ut från Södra, bl a pga pris, är inte så glada.
  Kriser kommer och går. Det visar inte minst Södras historia. Jag har tagit rygg på insiders dvs ett antal styrelsemedlemmar har tankat insatskapital.
  Soliditeten är 60 % så kris känns inte helt närastående.

  Vi ses på AF i Lund efter älgjakten.

  Mvh

  Hellbound

  SvaraRadera
 43. 16:33: ICA säljer en 75/25 smör/rapsoljeblandning under eget märke. Jag vet inte var råvarorna kommer ifrån, och jag har inte provat så jag vet inte hur det smakar, men åtminstone vid första påseende är det alltså ett alternativ till Bregott.

  SvaraRadera
 44. Så här ser f ö asken ut till den där ICA-bregotten.

  SvaraRadera
 45. Lite Konsum-varning där. Smör/raps. Innehållsförteckning i namnet. Bregott är ju också smör/raps, men utan Konsum-namn.

  Borde kalla bloggen för Blogg.

  SvaraRadera
 46. Jag håller inte med, och jag har läst på.

  1, Bönder slås ut i hela Europa under industralismen, det var något naturligt här. Varför skulle det vara någon skillnad i tredje världen?

  2, Om GMO är så hemskt så behöver inte de fattiga bönderna köpa GMO. Dessutom pågår rätt mycket arbete på opensource GMO som är fritt att användas av fattiga länder.

  3, Det finns faktiskt fattiga som INTE är bönder som har tjänat stort på GMO. Det gyllene riset kommer kunna rädda miljontals barn varje år. Bill Gates arbete med GMO mot afrika kommer kunna hjälpa ytterliggare miljoner människor att få

  4, Rätt designad GMO kan innebära mindre användande av både bekämpningsmedel och konstgödsel. Total kostnaden minskar alltså.

  SvaraRadera
 47. Var nere på min lokala konsumbutik (coop) i Göteborg och de hade skrivit en lapp där det stod vad som gällde för Arlas produkter framöver. Dock slarvigt skriven. Som jag fattade det skulle de initiera en bojkott mot Arla och ta in mera Milko produkter plus änglamarks ekologiska mjölk. Helt rätt av coop. Om det är den lokala butikens egna beslut eller nåt uppifrån vet jag ej. Skulle ha frågat naturligtvis.

  Helt rätt dock! Bojkotta Arla, och välj lokala mindre mejerier som Vapnö istället! Cornu! Scoop på detta kanske?

  SvaraRadera
 48. Har även noterat att min lokala konsum i mellansverige sen någon vecka tillbaka kör med änglamarks ekologiska...
  Men som ni har varit inne på så är konkurrensverket ett skämt, de anställda där borde utsättas för konkurrens från fler konkurrensverk så att de gör sitt jobbb bättre...

  SvaraRadera
 49. Neeeeej!

  http://www.expressen.se/ekonomi/1.2603175/klart-att-arla-far-ta-over-milko

  SvaraRadera