Cornucopia?

Aktuellt

Friggebod, Attefallshus, Bolundare och nu Bohlinare

En ovanlig frihet i Sverige är möjligheten att uppföra mindre komplementbyggnader utan bygglov. De har fått sina namn efter de drivande poli...

2011-09-05 11:16

Den ändliga fossila återvändsgränden fossilgas

I en utmärkt artikel hos Schibsted/SvD så uppmärksammas att Sverige håller på att bygga in sig allt mer i ett utökat fossilgasberoende och dessutom ett ryskt sådant framöver, eftersom den danska fossilgasen passerat nationell kulmen (eng peak gas) och faller kraftigt. Danska Dong är inte dummare än att de ser verkligheten och har därför slutit allt större avtal för att importera rysk fossilgas via Nordstream framöver.


Formuleringar ute i marginalen hos Schibsted gör mig glad. Läs följande: "Naturgas är ett fossilt bränsle som vissa, särskilt dess motståndare, kallar just fossilgas." Förr var man ärligare och kallade fossilgas för petroleumgas, men enda spåret av det idag är namnet på gasol i engelskspråkiga länder, liquid petroleum gas, LPG.
Dansk fossilgasproduktion, -konsumtion och -export
1980 - 2010 och estimat för 2011 och framåt.

En snabb titt på Danmarks fossilgasproduktion ger kulmen runt 2005, och sedan en kort platåfas fram till 2008, varefter raset i produktionen tog fart. Ett blygsamt estimat är att produktionen fortsätter falla med 10% om året. Redan 2014 upphör då Danmark att exportera egenutvunnen fossilgas.

Samtidigt kommer dansk fossilgaskonsumtion antalgigen fortsätta att öka, speciellt när man ser till vilka volymer som Danmark tecknat avtal med Ryssland om att importera. Gas man delvis kommer sälja vidare till Sverige.

Via tyska E.On i Malmö och speciellt via genomkorrupta Göteborg Energi i Sveriges fossil- och korruptionshuvudstad Göteborg så har Sverige kraftigt ökat sin fossilgaskonsumtion och med det beroendet av ändliga fossila energikällor och våra CO2-utsläpp. Det politiskt styrda och genom ett århundrande av socialistiskt göteborgskt styre Göteborg Energi har försökt marknadsföra Göteborgs fossilvärmda fjärrvärmenät som miljövänligt, men har alltså fällts för lögnaktiv reklam av Reklamombudsmannen. Fossilgas är inte miljövänligt. Fossilgas släpper om inte annat ut CO2 och Rya Kraftvärmeverk som hyllas av Göteborg Energi i en annan artikel hos Schibsted orsakar större utsläpp av CO2 än Göteborgs samlade biltrafik.
Svensk fossilgaskonsumtion 1980 - 2010

Vi bygger alltså ivrigt påhejad av fossilgaslobbyn in oss i ett beroende av en energikälla som snabbt sinar. Norge förväntas nå gaskulmen (eng peak gas) runt 2020, vilket medges av det norska oljedirektoratet. Efter 2030 kommer vare sig Norges eller Rysslands export kunna stå för det samlade europeiska behovet. Det kommer ske innan dess, men till 2030 så kommer man få gå ner på knä och svära Ryssland trohet för att få den gas som vi till dess kommer vara helt beroende av om rådande utveckling fortsätter gälla. Idag får Sverige ca 3.5% av vår energi från fossilgasen. Får lobbyn som den vill så blir det ännu mer.

Återstår att se om någon journalist i korruptions-Göteborg börjar gräva i hur Rya Kraftvärmeverk såldes in till kommunalpamparnas smörjda krås. Det finns nog en hel del middagar och bjudresor till "konferenser" och annat inblandat, men det får någon annan gräva vidare i. Det har iaf i dagarna framkommit fler oegentligheter hos korruptionsbolaget där chefer gett varandra ohemula löner bakom styrelsens rygg. Sossar göder sossar, och så kommer det förbli i Göteborg. Det blir ingen ändring på det förrän socialisterna åker ur kommunhuset, men inte ens bostadsbubblan kan ordna det. Annars kunde man hoppats på att den gentrifiering som skyhöga bostadspriser innebär när arbetarklassen inte har råd att bo kvar hade skickat ut rådande göteborgska regim. Men socialisterna vid makten är inte dummare än att de inte ombildat allmännyttiga hyresbostäder. Intressant nog är ordförande för lekstugan Göteborg Energi miljöpartist. En miljöpartist basar ytterst över Sveriges största utsläppare av CO2.

Svenska eftergifter till Ryssland kommer fortsätta framöver. Man kan få igenom sin vilja utan att skjuta ett enda skott och applåderar förstås att Sverige kommer bli beroende av rysk gas. Den svenska mjäkigheten ser man ner på i Ryssland. Det enda som räknas är styrka, och skall man respekteras som en kund man skall nöja sig med att få pengar från och inte politiska eftergifter, så krävs det att det finns kraft bakom svenska ord. Alltså ett trovärdigt svenskt försvar. 

Det finns det inte.

Roger Klang på Relativitetsbloggen blev så chockad av min roman Midvintermörker att han nu vill att Sverige går med i NATO. Hans blogginlägg i frågan är en bra sammanfattning av läget och de indikatorer på de ryska ambitionerna som vi ser idag. Ett citat: "[Civilklädda ryssar som bevittnade regementets dag på P 7 Revingehed] såg ut precis som Lars Wilderäng beskriver de kortsnaggade ryska män som i hans skönlitterära bok ”Midvintermörker” allt oftare syns på Gotland året innan hans fiktiva konflikt mellan Ryssland och Sverige bryter ut 2012. Alltså finns det anledning att anta att det ligger en sanning i just denna detalj som Wilderäng beskriver, i en annars fiktiv bok, idag anno 2011."


Massolit Förlags kommande utgåva av Midvintermörker är nu för övrigt färdigredigerad och lämnad för provtryck. Förlag Ängsjödals sista exemplar går enligt tidigare att köpa på bokmässan i Göteborg vid signeringstillfällen i Ord & Boks monter. Kan man inte vänta finns boken på bibliotek, vilket via bloggaren Thörnebloms Hotspot läste boken efter att hans sambo lånat boken. Alltid intressant att få höra vad oförberedda läsare tycker om boken.

Min kvinnliga redaktör från Massolit gillade iaf boken. Mycket spännande och med en mängd undertoner om man läser lite djupare. En viss påverkan av att läsa boken samtidigt som det hela tiden flyger jetplan över arbetsplatsen fanns också.


Nu blir det förhoppningsvis ingen konflikt mellan Ryssland och Sverige, iaf inget shooting war, men utan försvar och med allt mer fossilgasberoende så behövs det heller ingen ammunition för att Sverige skall dansa rysk dans. Det gäller såväl politik i och kring Östersjön likväl som svenskt inflytande i Arktiska Rådet, där vi på roterande schema sitter som ordförande. Räkna med mer eftergifter och undfallenhet de kommande åren och decennierna. Efter 2020 kommer den svenska underdånigheten börja ta sig löjeväckande proportioner och det blir en ynnest att få importera olja efter 2030.

Kungliga Krigsvetenskapsakademiens blogg Försvar och säkerhet har lagts till blogglistan nedan. Man har seriöst börjat föra en diskurs om hur ett återupptaget försvar av Sveriges strategiskt viktigaste resurs internationellt, Gotland, skall se ut. Delta gärna i den.

Jag passade på att också lägga till alla MÖP:ars (uttalas möupp) svenska favoritblogg, den Rysslandsbevakande Observationsplatsen, till blogglistan. Jag läser den ändå dagligen, så den kan lika gärna vara med på listan.

Försvar och säkerhet har också idag en mycket intressant genomgång av det säkerhetspolitiska läget runt världens oroshärdar och gissar på 30% risk för att ett (förhoppningsvis begränsat) lokalt krig bryter ut mellan suveräna stater under hösten. Bland de svartaste av svanar vore att läget i Syrien eskalerar till ett regelrätt krig mellan Turkiet och Syrien. Turkiet har redan mobiliserat flera brigader till den syriska gränsen, om inte annat för att hantera flyktingströmmar. Samtidigt innebär Mubarakregimens fall i Egypten att vapen nu helt fritt flöde av vapen från Libyen via Egypten till Gaza. Någon form av motreaktion från Israel kontra situationen i Gaza kan vi nog räkna med.

Samtidigt hårdnar läget mellan Turkiet och tidigare allierade Israel. Citat är på sin plats:

"Norr om Syrien har den turkiska omorienteringen och "zero-problem"-politiken med grannarna fullständigt kört på grund. I Irak bombar turkiskt flyg kurdiska ställningar, i södra delen av landet har ett par brigader mobiliserats på grund av de syriska oroligheterna. Den turkiska regeringen bedriver en nästintill oresonlig politik mot sin förre allierade Israel. Efter att den kommande FN-rapporten om Ship-to-Gaza-intermezzot förra året läckt ut, så har Turkiet utvisat den israeliska ambassadören, dragit tillbaka affärsavtal och hotat med att dra Israel inför Internationella Brottmålsdomstolen, om inte Israel ber om ursäkt. Rapporten sägs visa att Israel agerade med laglig grund, men använde överdrivet våld. Turkiet kritiseras för att det inte avvärjde avseglatsen från turkisk hamn. Turkiet säger också att de tänker eskortera hjälpsändningar till Gaza, vilket ökar risken för en konfrontation med den israeliska flottan."

Blogginlägget tar också upp det aktuella ekonomiska och politiska läget inom EU och är alltså även intressant bortom eventuella väpnade konflikter. Johan Wiktorin från Krigsvetenskapsakademien har även skrivit ett inlägg om Gotland på Newsmill för den som missat det.

Jag har för övrigt fått rapporter om att vältummade exemplar av Midvintermörker vandrar runt på Högkvarteret, och även fått feedback från högre ort. Samt åtminstone en högre kalenderbitare som anmärkte på att de nationella skyddsstyrkorna inte har 11-bilar längre, annat än för kompanichefen.

För att knyta ihop fossilgassäcken, så passerar såväl olje- som gaspipelines genom Turkiet, så en eskalering inför ännu en eventuellt rekordkall vinter kommer även påverka oss. Hur man än vrider på det är iaf fossilgasen en ändlig fossil återvändsgränd. Om det är så att man påstår att samhället inte klarar sig utan denna energi, så måste vi oavsett bygga ut en ersättande energikälla snarast. För efter 2030 kommer Sverige inte bara pga peak oil i princip slutat importera olja, utan även fossilgas.

Verkligheten är dock den att vi klarar oss på mindre energi än idag. All vår energikonsumtion är inte nödvändig för samhällets ekonomi och den så bejublade ekonomiska tillväxten. En viktig läxa är att livet går vidare i Japan trots halverad elproduktion efter vårens naturkatastrof. Å andra sidan så befinner sig Japan redan i en utdragen period av deflation och fallande BNP...

Kom ihåg att kolet också når sin kulmen (eng peak coal) inom drygt tio år. Det enda som kan ge oss ersättningsenergi på sikt är förnyelsebara energikällor, besparingar och tyvärr kärnkraft. Fossilgas är en återvändsgränd som dessutom sätter oss under ryskt marionettstyre tids nog.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Gå med i NATO? Jag trodde att vi redan sprang NATO:s ärenden. Märkligt, eftersom jag aldrig tillfrågats som väljare.

  SvaraRadera
 2. Kan du länka till källan som säger att Göteborg Energi släpper ut mer koldioxid än Göteborgs samlade biltrafik?

  SvaraRadera
 3. 11:36, läste det i en pappersversion av lokalblaskan GP för något år sedan. Min Google-Fu är för dålig för att hitta det på nätet.

  Det gällde enbart Rya Fossilgaskraftvärmeverks utsläpp som alltså skall överstiga biltrafiken i Göteborg, iaf vintertid. Göteborg Energi har förstås fler gas- och oljekraftverk i sitt fjärrvärmenät, plus att de tar fossil värme från raffinaderierna.

  SvaraRadera
 4. Inofficiellt är vi väl redan med i nato även om jag inte tror att vi skulle få någon hjälp om vi skulle behöva det. Varför riskera ett storkrig för ett litet land med 9 miljoner invånare?

  Men, det jag har svårt att se är motivet för vår traditionella lede fi att sabba sina relationer med väst för ett land som vårt. Vi har redan visat att vi kommer springa deras ärenden när det gäller gasförsörjningen till eu. Det gamla motivet, att ta kortaste vägen till atlantkusten, håller inte längre så ge mig ett övertygande motiv. Vad har vi som dom vill ha i en energifattig värld? Potatissvält?

  SvaraRadera
 5. Som sagt, de kommer få det de vill från oss. Hamnen i Slite som ryssen byggde ut för Northstream byggdes utan sprängtunnlar. Härnäst kommer man rimligen börja basera de ryska krigsfartyg som kommer patrullera gasledningen i Slite när hamnen inte längre behövs för bygget. Naturligtvis kommer det ske med svenskt godkännande. Vi har helt enkelt inget att säga till om. Kanske är det bäst så?

  SvaraRadera
 6. Har försökt googla fram vad sprängtunnlar är för något... Någon som kan förklara?

  SvaraRadera
 7. Fram till 90-talet så byggdes all svensk infrastruktur av typen broar, hamnar etc med ändamålsenligt designade sprängtunnlar, som man snabbt kunde fylla med lämpliga sprängmedel och sedan smälla av innan den lede fi kommer.

  Vet man vad man skall titta efter hittar man dessa på alla svenska broar. Brukar se ut som en lucka någonstans på utvalda fundament.

  RoRo-hamnen i Slite är nästan unik i Sverige på att den alltså inte går att spränga vid akut invasionshot. Det är helt medvetet.

  SvaraRadera
 8. Naturgas är väl en renare energikälla än olja.
  Dilemmat är väl att den kan konkurrera med biogas.
  SVD visar på verkligheten Biogas utgör 1,5 av 17 TWh.
  På senare år har en ny form av gasutvinning gjort resurserna större. Skiffergas.
  Sen är det konstigt-denna Rysskräck!
  Tänk om!
  Jag har sett att ni i Västsverige bränner annat än gas. Bilar! Är det så att Göteborgare är ett opålitligt släkte som vi bör se upp med och inrätta försvar mot. Kanske är Göteborgare såna att de föraktar svaghet och diciplin?

  SvaraRadera
 9. Har man den minsta susning om ryssarnas handel&vandel förstår man att rysskräcken är högst befogad.

  SvaraRadera
 10. Har man den minsta susning om Göteborgares handel och vandel så inser man att Göteborgsskräcken är befogad.

  SvaraRadera
 11. Stämmer bra det. Men liksom när det gäller ryssar så är det makthavarna och beslutsfattarna man skall frukta. Inte folket i sig.

  SvaraRadera
 12. Intressant distinktion. Makthavare och beslutsfattare är inte nödvändigtvis samma sak även om det kan se ut så.

  SvaraRadera
 13. Folket kan göra makthavare och beslutsfattare utan makt och möjlighet till beslut.
  Jag tror vi skall ha större tillit till Göteborgare och Ryssar-alla eldar inte våra bilar!
  Gazprom är stort men inte osårbart.
  Shell köper nu in sig på Ukrainas skiffergasfält-varför?
  Jag tror även Gazprom är beroende av en fredlig fungerande marknad-även om jag noterade att Nordstreams kontrollkontor ligger i Zug-långt från Ryssland!
  Lita på dina medmänniskor (men sänk inte garden)

  SvaraRadera
 14. Jag förstår inte hur du kan ta argumenten kring CO2 utsläpp seriöst, när Sverige enligt dig inte kommer att kunna importera fossilt bränsle efter 2030.

  Sveriges utsläpp av växthusgaser borde vara en ickefråga eftersom den löser sig automatiskt på mindre än 20 år.

  SvaraRadera
 15. "Lekstugan Göteborgs Energi" klockrent !! : )

  Sossarna och miljöpartiet som styr Göteborg älskar alla dessa kommunala bolagen där dom kan sitta i styrelser och plocka ut feta arvoden till sig själva.

  Staden börjar nu få en inneboende tröghet vilket märks på det nästan obefintliga bostadsbyggandet.

  Tyvärr är inte dom borgerliga mycket bättre dom heller. Makt korrumperar och Göteborg börjar alltmer likna Palermo.

  SvaraRadera
 16. Göteborg: Staden som jag tycker om men inte vill besöka pga sina trafikproblem. Mycket kul händer i Göteborg, men tågen passar aldrig för att man ska kunna åka hem på natten. Där av tar man bilen till Göteborg. Göteborg har mer problem än korrupta byråkrater

  SvaraRadera
 17. @Anonym. Det är lite lustigt hur vissa raljerar över sossar och Göteborg, utan att ha en aning om något. Styrelsen i Göteborg Energi är ihopsatt enl. partibeteckning: 3m, 2s, 1mp, 1fp, 1v. ordförande har mp, och vice har m.

  SvaraRadera
 18. Apropå peak oil, gas, kol etc. men framförallt oil då..

  http://www.svd.se/naringsliv/tanker-rederierna-slas-ut-ett-efter-ett_6442402.svd

  /Fredrik

  SvaraRadera
 19. Bästa Cornucopia. Vad är det för sort i dina gasdiagram?

  SvaraRadera
 20. "Sveriges största utsläppare av CO2"? Hur får du ihop det egentligen? Enligt http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/press/lista-co2-utslapp-kraftvarme.pdf ligger Ryaverket först på femte plats bland de anläggningar som släpper ut mest. Även om man lägger ihop GE:s övriga anläggningar så ser det ut som om det är en bra bit upp till Mälarenergi, Fortum och Lulekraft.

  SvaraRadera
 21. "Hamnen i Slite som ryssen byggde ut för Northstream byggdes utan sprängtunnlar."

  "RoRo-hamnen i Slite är nästan unik i Sverige på att den alltså inte går att spränga vid akut invasionshot. Det är helt medvetet."

  Medvetna ryssar.
  Genusmedvetna svenskar.

  Tillsynsmyndigheten för hamnbyggande har såklart genusperspektivet att ta hänsyn till. Inte kan vi bygga hamnar med "hål" i.

  SvaraRadera
 22. "Oljekulmen, "gaskulmen"... utmärkt! Jag ska genast börja använda de uttrycken istället för de engelska. Fast man får väl (som du gör) nämna de engelska också i början, så att folk känner igen sig.

  SvaraRadera
 23. Bar med naturgas, då byggs infrastruktur för vätgas.
  Högtempsreaktorer som termokemiskt framställer vätgas är den fossila energins ersättare.

  En reaktor i storlek med de största idag skulle producera 800 ton vätgas per dygn. Kol har vi sedan tidigare i tex biokraftvärmeverk.

  Syntetiskt kolväte ger mycket låga utsläpp och skulle göra landet självförsörjande på drivmedel och kemikalier.

  Termokemisk vätgas är human ekologernas värsta mardröm!

  SvaraRadera
 24. Haha, roligt att turkarna börjat svara israelerna med samma mynt:
  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/dozens-of-israelis-questioned-at-length-upon-landing-in-turkey-1.382629

  SvaraRadera