Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2011-09-21 07:24

Day of the Bernank

Idag klockan 20:30 (Tradingportalen) meddelar den amerikanska centralbanken Federal Reserve och dess ordförande Ben Bernanke sitt räntebeslut. Att räntan kommer ligga kvar på 0.25% och i praktiken noll är en lågoddsare.


Frågan är istället vad man skall ta till för åtgärder för att fejka till ekonomin. Blir det något besked om massivt pengatryckande för stödköp av amerikanska statspapper? Blir det rent av ett besked om en lägsta nivå som börsen får ligga på utan att Federal Reserve trycker pengar? 

Vem vet? Redan 10:30 svensk tid släpper man protokoll från förra mötet där man mellan raderna kanske kan läsa om vad beskedet ikväll kommer innebära. Om inte annat kommer det som skrivs att tolkas som positivt och marknaderna kommer försöka handlas upp.
Uppgången i S&P-500 kom
av sig under gårdagen.

Samtidigt skall man inte glömma den manodepressiva utveckling och hysteriska volatilitet i nyhetsflödet vi ser nu kring Grekland. Ena sekunden så skall Grekland vara räddat och OMXS30 tjurrusar. Sedan kommer istället motsatta besked fram mot den amerikanska börsstängningen och S&P-500 stänger avsevärt lägre än vid europeisk stängning. Rykte, nyheter, dementier avlöser varandra. I måndags kväll var det besked om att Grekland skulle folkomrösta om att går ur eurosamarbetet. Sedan kom i tisdags en dementi från regeringen. Sedan kom i går kväll beskedet från den grekiska regeringen att man visst diskuterat folkomröstning.

Marknaden är helt enkelt livsfarlig just nu. Det känns spontant som vi är på väg mot en akut börskrasch, baserat på stigande volatilitet i ryktesflödet. Eller så innebär det en botten, åtminstone i USA där man antagligen skall trycka nya pengar för att stödja börsen och därmed lura i amerikanska folket att allt är så bra, så bra (eng the wealth effect). Det fungerade inte för QE2, och det kommer inte fungera för QE3 heller, men däremot berika bankirerna på Wall Street.

Avslutar antagligen mina negativa positioner i S&P-500 under dagen. Får nöja mig med tidigare vinster från maj - augusti. Livsfarligt att ligga inne negativt i ett svenskhandlat derivat som inte går att sälja när beskedet från Ben Bernanke kommer ikväll. Samtidigt innebär ju någon form av QE3 att USD kommer försvagas och att nettoeffekten för oss som svenskar på den amerikanska börsen blir obefintlig när man justerar för valutan. Det som kan verka mot detta är att när Grekland går i konkurs så kommer pengar fly till de uppfattat säkra amerikanska statsobligationerna och stärka USD som valuta.

De asiatiska börserna är relativt lugna nu på morgonen, men det mesta talar för att Europa och Stockholm öppnar ner för att komma ikapp nedgången vi såg mot stängning i USA igår.

Dock kan som sagt vilka rykten, nyheter, dementier och bekräftanden som helst komma under dagen så vem vet egentligen något i det här läget. Likvider på bankboken känns som en väldigt bra placering.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

4 kommentarer:

 1. Bernanke chansar och ler. Man kan ju fråga sig vad man själv skulle göra i hans kläder. Säga "allt är förbi, landet är bankrutt". Eller fortsätta trycka pengar till sista december 2012, då FED:s fribrev att ge ut dollar upphör. Då, men först då, kan man säga "va banque", efter mig syndafloden och allt det där.

  Bank- och företagschefer har betalt för att hålla masken. Smarta investerare ser förbi det där och kollar de svarta siffrorna. Bernanke är (bland annat) ett ansikte utåt och man ska inte raljera för grovt över hans skådespelerikonst.

  SvaraRadera
 2. Nyhetsflödet beträffande Grekland styrs från City och Wall Street/2ashington. Dessa aktörer är fullt syssellsatta med dels att grumla till vattnet för att dölja anglosaxernas egna, grava problem, dels gör de allt de kan för att försvåra situationen för Europa/Euron eftersom Euron utgör ett allvarligt hot mot anglosaxernas falnande hegemoni och bla svenskt media, både nyF och gammaldito sväljer anglosaxernas budskap med krok,flöte och sänke. detta medför att svenskt media och svenne samt dennes herrar inte inse vilken utveckling som verkligen sker i Europa.

  SvaraRadera
 3. Vi går snabbt mot avgrunden, men ingen ser att kejsaren är naken.

  SvaraRadera
 4. Det ingen skriver om är Greklands ränteavbetalning som skulle skett igår. Lyckades de betala eller vad hände?

  SvaraRadera