Cornucopia?

Aktuellt

Bostadsinbrotten föll till nya rekordlåga nivåer - men en polisregion går åt andra hållet

Enligt BRÅ:s preliminära statistik över polisanmälda inbrott i bostäder, så föll dessa till nya rekordlåga nivåer per capita. Det finns do...

2011-09-09 09:24

Danske Bank: Hästgårdsbubblan fortsätter torka ihop

Danske Bank har släppt sin sitt nya nummer av sitt nyhetsbrev Skog & Ekonomi, där det konstateras att den konjunkturkänsliga skogsnäringen antagligen går mot svagare priser framöver. "Det mesta i skogen faller i höst" brer man ut på framsidan.

Husstarter i Sverige 1965 - 2011 Källa: Danske Bank

Man har bland annat en intressant graf över husbyggandet och konstaterar att det håller på att försvagas igen, åtminstone småhusbyggandet. Citat: "Tyvärr ligger detta även i linje med ett stort antal prognoser om försiktigt sjunkande bostadspriser. När bostadspriserna sjunker drar sig många för att bygga nytt eftersom ett ”begagnat” hus blir billigare." Virkesmarknaden i Sverige får alltså inget stöd av ökat byggande framöver.

Prognosen för villabyggandet är alltså att 2011 blir svagare än 2010, vilket också ligger i linje med gårdagens inlägg om BWG:s fallande orderingång för Myresjöhus och Smålandsvillan.

Inte ens rekordlåga räntor har kunnat få fart på bostadsbyggandet, antagligen därför att låga räntor gått till att betala mer istället för att bygga fler.

Enda ljuspunkten för skogsindustrin i nyhetsbrevet är att man inte ser att priserna på skogsfastigheter skall falla. Men det gäller premiumobjekt eller rena skogsobjekt utan hus (skrev fel först). För fastigheter med hus på ser det allt dystrare ut, inklusive sk hästgårdar i hästgårdsbubblan.

Citat: "Som vi skrivit tidigare är hästgårdar samt gårdar med ensligt belägna bostäder mycket svårsålda. Som ett exempel har LRF Konsult 412 fastigheter till salu på sin hemsida. Detta är oerhört mycket. Men om man särskådar utbudet, så ser man att av de 119 objekt som betecknas som hästgårdar är endast 18 stycken av dessa markerade med ”nyinkommet”"

101 av 119 hästgårdar står alltså osålda sedan länge. Marknaden har fortfarande helt torkat ihop.

Även om man fortfarande verkar tro att priserna på skog skall stiga är utbudet av skogsfastigheter till salu på rekordnivåer. Företagsekonomiskt anser jag att det fortfarande är vansinne att köpa skog i södra Sverige till dagens prisnivåer, men det kanske handlar om skatteplanering? Eller de där dåliga svenska mattekunskaperna?

Danske Bank har citat från mäklarfirman Areal: "Till skillnad från andra i branschen så ser vi ingen prisuppgång längre. [...] Det statistiken visar är de fastigheter som säljs och det är naturligtvis de bättre objekten. Andelen osålda gårdar ökar förhållandevis kraftigt."

LRF Konsult citeras med att objekt med hus är mycket svårsålda.

Min tolkning är att privatkunder, "hästgårdskunder" och nya gröna vågare, helt enkelt inte har råd längre. Rena företagsköp av skogsfastigheter kör på som förut, även om utbudet blir allt större pga generationsskiften, men att köpa en gård på landet till dagens priser är helt enkelt inte aktuellt för folk längre. Den siste idioten kanske är född för tillfället? Eller så är det slut på hästfolk. Inte sällan ungefär samma sak. (Nej, inte just du kära läsare, eftersom du uppenbarligen läser den här bloggen är du ett lysande undantag, även om du har häst.)

Man kan också tänka sig att de höga drivmedelspriserna påverkar, då pendling tillbaka till staden har blivit relativt dyrare. Statistiken visar som Areal påtalar bara faktiskt sålda objekt. Förr eller senare går proppen ur och den som vill köpa en mindre gård kan nog lägga skambud eller avvakta.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Cornu: Blev det inte fel här-"Men det gäller premiumobjekt eller rena skogsobjekt utan skog." Ska det inte vara MED skog?
  Tack för Sveriges bästa blog!
  Oxxyyd

  SvaraRadera
 2. USAs skulder i realtid :-)

  http://www.usdebtclock.org/

  SvaraRadera
 3. Rena skogsobjekt utan skog. Tolkar jag som utbombade objekt.

  Kanske blir dags att så smått börja spetsa öronen då vad gäller skogsfastighet. Jag tror lågkonjunkturen kommer drabba skogen hårt och långvarigt denna gång.

  SvaraRadera
 4. Ursäkta att jag kommer med en kommentar till tidigare inlägg om XACT BEAR under denna rubrik.

  När du rekommenderade sälj i juli kunde man köpa XACT BEAR 2 för 107 kr. Nu kan den säljas för 160 kr. Jag förstår inte vad du menar med att nollställning urholkar vinsten.

  Vänligen

  SvaraRadera
 5. LRF konsult har lite svävande definition av hästgård. Under kategorin hästgård hittade jag allt från 2 ha till 70 ha skogsbruk/gård i Munkedal som också blivit taggad som "hästgård"

  SvaraRadera
 6. 10:55, det märker du över tiden. XACT Bear kan fungera utmärkt på relativt kort sikt. Men att skall du ligga längre kan det finnas bättre alternativ. Säger inte att man inte kan tjäna pengar, säger bara att man måste känna till fallgroparna, speciellt om du tänkt ligga 2 år i XACT Bear.

  Jag har korrigerat. Naturligtvis skall det heta utan hus och inget annat.

  SvaraRadera
 7. När börsen och mycket i dagens system havererar så är det ju många som flyr till "säkra" tillgångar för att förlora så lite som möjligt. När guld går upp så kraftigt - kan inte skog och mark vara en alternativ möjlig tillflyktsort för kapital? Med peak oil lär ju mark så småningom öka i värde också? Eller räknar alla krasst ekonomiskt på en mark/skogsinvestering?

  SvaraRadera
 8. Undrar hur många amatörer som köpt skog på spekulation de senaste kreditåren?

  Har en känsla av att många har mer krediter än vett..

  SvaraRadera
 9. Jag är intresserad av att köpa en skogsfastighet...bör man vänta alltså?

  Nyfiken

  SvaraRadera