Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2011-09-11 09:14

Dansa med djävulen

SVT:s Dokument utifrån har visat två dokumentärer om Bosnien-kriget som fortfarande finns tillgängliga via SVT Play, Staden som offrades respektive Arvet från Sarajevo. De är norskproducerade och i förgrunden har man en bosnisk-muslimsk journalist och fd krigsveteran, vilket gör att det hela blir tämligen objektivt. För udden är nämligen riktad mot de i allmänhet som offer utmålade bosnien-muslimerna.

Alla älskar ju den som slåss i underläge och det gjorde muslimerna i Bosnien, då vapenembargot mot ex-Jugoslavien med lätthet kringgicks av kroaterna via Medelhavets hamnar och serberna hade tillgång till fd jugoslaviska arméns tunga vapen.

Det första offret i krig är förstås sanningen, men så här sexton år efter kriget i Bosnien så kan läggs det åtminstone fram en del nya vinklingar här. Egentligen inget nytt, det nya är att det visats i SVT och innehåller bildbevis.

Staden som offrades handlar om enklaven i Srebrenicas fall, som ofta frammålas som ett grovt övergrepp från serbernas sida. Det var det säkert också, inklusive massavrättningar av fångar, men de flesta som dödades tillhörde den kolonn av drygt 10 000 bosnier, ungefär hälften militärer och resten ofta fd militärer, som via bergen flydde norrut mot Tuzla. I rättvisans namn kan nedkämpandet av åtminstone de beväpnade av dessa ses som reguljär krigföring även om serberna hade ett enorm överläge. Ungefär en tredjedel nådde Tuzla, resten dödades i striderna längs den 55 kilometer långa marschen.

Men i dokumentären ges svaret på varför dessa flydde från Srebrenica. Man hade nämligen själva begått avsevärda krigsbrott under åren som enklaven funnits och rensat ut ett 50-tal serbiska byar i området. Enligt serbiska rättsläkare som dokumenterade alla dödade civila i massgravar i takt med att serberna återtog området så rör det sig om ca 5000 civila dödade av bosnien-muslimerna. Massgravarna med dödade bundna civila finns med på film i dokumentären.

De som försökte fly mot Tuzla vågade helt enkelt inte stanna för de visste vad som väntade dem som hämnd för vad de själva gjort 1992 - 1995. 

Bägge sidor begick förstås grova illdåd, men bosnien-muslimerna var inga änglar. I programmet utmålas Bosniens presidet Izetbegovic i nattsvarta färger. Han skall bland annat frågat en delegation från Srebrenica om de kunde tänka sig låta serberna döda 5000 bosnier i Srebrenica så att NATO skulle lägga sig i och bomba serberna. Vilket inte delgaterna från Srebrenica inte tyckte lät som en bra idé.

Den andra dokumentären Arvet från Sarajevo handlar om mujahedeen i Bosnien. Islamistiska extremister som via täckmantel hos välgörenhets- och hjälporganisationer tog sig till landet för att grunda en av de mest extrema enheterna på bosnien-muslimernas sida. I dokumentären visar man bland annat mujahedeens egna filmer bland, även om de värsta delarna är utsuddade på filmerna. Till standardutrustningen såg ut att höra små vassa yxor lämpliga för att hugga huvudet av tillfångatagna serber och kroater.

Idag är det den 11:e september, och det är ur det perspektivet man skall se Arvet från Sarajevo. 

Två av flygplanskaparna den 11:e september var saudier som utbildades och tjänstgjorde i mujahedeen i Bosnien. Höga al-Qaidaledare finns med på film i dokumentären sittandes bredvid president Izetbegovic, inklusive brodern till al-Qaidas nya ledare Ayman al-Zawahiri. Under en tid bodde även en av de främsta planläggarna bakom 11:e september-attackerna i ett hus i Sarajevo. Det pågick en förundersökning mot den hyllade Izetbegovic hos krigsförbrytartribunalen i Haag när han dog 2003. Därefter dök ytterligare bevis mot den fd presidenten upp när han inte längre kunde fällas för att ha stött mujahedeens framfart i Bosnien.

Kom ihåg att dokumentären är gjord av en bosnien-muslim och krigsveteran. Naturligtvis fanns det speciellt under kriget enorma mängder propaganda från bägge sidor, som utmålade sig själva som de goda och motståndarna som de onda. Men sanningen är nog snarare att det inte finns någon godhet i krig alls.

Och liksom USA stödde mujahedeen i Afghanistan i deras kamp mot Sovjetunionen så stödde USA bosnien-muslimerna i Bosnien, bland annat genom att se till att det smugglades in vapen. Vapen som också hamnade hos mujahedeen.

Dansa inte med djävulen.

I Daytonavtalet 1995 så ingick att utländska krigare skulle ut ur landet, men hundratals stannade kvar eftersom de hade fått medborgarskap och pass. Dock skall de sista ha utvisats så sent som 2007. Hade man inte utvisat flertalet i samband med freden 1995, så hade kanske USA inte slagits i Afghanistan, utan istället försökt rensa ut bergen i Bosnien- Herzegovina efter den 11:e september...

Det finns även en skrämmande aktuell koppling här. Utländska mujahedeen/al-Qaida kämpar förstås också mot Khadaffi i Libyen på den vinnande sidan. Återigen med USA:s (och NATO:s) stöd. Många skall vara erfarna krigare från kriget mot USA i Afghanistan. Och man ser nu ut att ha vunnit i Libyen.

Enligt rapporter strömmar det nu in vapen till Gaza. Mubarakregimens fall i Egypten har i mycket öppnat gränsen till Gaza och vapen från Libyen översvämmar nu det lilla området. Bloggrannen Observationsplatsen rapporterar att stora mängder sk MANPADS, bärbara luftvärnsrobotar, saknas från Libyen och har helt enkelt försvunnit. De kanske inte rår på modernt stridsflyg, men med al-Qaida på plats i Libyen så kan dessa luftvärnsrobotar vara på väg mot mål i Europa och USA. För civilt flyg har inga skydd mot sådana vapen.

Värt att tänka på för den som tänker flyga framöver. 

En sak är tämligen säker. En attack mot civilt flyg med luftvärnsrobot har länge varit med på listan över mardrömsattacker. Nu saknas det ett stort antal robotar. Sker en attack så lär vi få se hela Europas flygplansflotta stå på marken tills vidare.

Hemma i Sverige har man återigen gripit fyra män i Göteborg på sannolika skäl misstänkta för t-ordet och även utrymt Röda Sten, som ligger under det givna målet Älvsborgsbron. Återstår att se om det är någon som råkat säga "jag är vid Älvsborgsbron/Röda Sten och har en sprängande huvudvärk" eller om det var på riktigt den här gången. Inte ens Flashback (även här) ger några svar än så länge. Locket på.

Var vänliga och avstå från rasistiska kommentarer.

Tillägg: De fyra gripna skall ha gripits vid Röda Sten. Precis vid konsthallen ligger Älvsborgsbrons två södra pelare. Om sprängtunnlarna via det gamla invasionsförsvarets försorg är belägna i benen eller i brofästet låter jag vara osagt. Minns jag rätt finns det åtminstone metalldörrar längs ner i pelarna som möjligen kan forceras av utomstående med rätt utrustning. Polisen använder även formuleringen "omfattande förstörelse av egendom", vilket väl knappast kan handla om en liten röd tegelbyggnad under bron.


Att polisen säger att gripandet skall ha skett genom insats från Nationella insatsstyrkan betyder att gripandet var planerat och att SÄPO kände till det hela i god tid i förväg. NI är baserade i Stockholm och det tar många timmar för dem att ta sig till Göteborg. Vore det rört sig om en akut insats hade man använt Göteborgspolisens piketstyrka istället. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

54 kommentarer:

 1. Såg samma och fick känslan av att vi sett dessa kringresande krigare förr, tex de som strider mot våra soldater i A-stan.

  Den Saudiska läran är ju global, Islam ska spridas globalt och våld är tillåtet. Usas värsta fiende är egentligen saudierna själva sa de i dokumentären.

  Det världsomspännande kalifatet snackas det om. Kände förr en Bosnier och han var orolig över hur extrem tolkning som nu predikades i deras moskéer i Bosnien, Imamer från..Saudi såklart.

  Vi kan säga såhär, det sista blodet är inte spillt så länge dessa grupper har oljepengar och viljan att sprida sin tro på andra. Vi kan nog parallellt med ekonomisk missär räkna med ökat och grövre våld där olika kulturer krockar i världen.

  Framtiden är på inget vis ljus, jag förstår inte varför folk skaffar barn till denna värld längre, är det en god handling egentligen?

  SvaraRadera
 2. Har du några boktips om kriget i Bosnien och om al-Qaeda?

  SvaraRadera
 3. "Krisens första offer är sanningen", läs E24 idag.

  Precis som i krig med andra ord.

  SvaraRadera
 4. "Sker en attack så lär vi få se hela Europas flygplansflotta stå på marken tills vidare."

  Och Europas kärnreaktorer i kall avstängning, de finns nämligen också på "listan".

  SvaraRadera
 5. Exakt - dansa inte med djävulen. Där finns fler exempel på hur USA, i stundens allvar, dansar med den som alla vet är i dålig och vars verksamhet förr eller senare vänds mot USA - se tex den utmärkta boken Kokain av Lasse Wierup och Erik de la Reguera.

  SvaraRadera
 6. Bra special om 11 Sept på Godmorgon Världen. Många initierade reportage. Tyvärr en gravallvarlig självgod liten radiopjäs som i sammanhanget framstår som nästan ondskefull.

  SvaraRadera
 7. Lika mycket som Sarajevodokumentären är intressant, lika mycket är den om Srebrenica historieförfalskning och folkmordsförnekelse.

  http://www.expressen.se/debatt/1.2551315/jasenko-selimovic-folkmordets-slutfas-ar-alltid-fornekelse

  SvaraRadera
 8. http://svtdebatt.se/2011/09/svts-visning-av-staden-som-offrades-ett-brott-mot-sandningstillstandet/

  SvaraRadera
 9. De sex konsulterna som medverkade i en av avsnitten är Serber och googlar man namnen hittar man Srebrenica-förnekelse bloggar och kommentarer om att det har aldrig hänt osv.
  Dessa skulle vara oberoende jornalister... Brukar uppskatta vad som skrivs på bloggen. Men detta får du göra hemläxa på...

  SvaraRadera
 10. Anonym 10:19, "Al-Qaida's jihad in Europe: the Afghan-Bosnian network" av Evan Kohlmann (http://books.google.com/books?id=aTL9wSjurfAC) är en bra historik om Al-Qaida's krig i Bosnien. Det fanns en Svensk "martyr" i deras led också.

  SvaraRadera
 11. Och NRK:s genmäle på klagomålen:

  http://www.nhc.no/filestore/Brev/2011/NRKs1tilsvar.pdf

  Man visar ju för jösse namn de gravar som de bosniakiska offren begravs i, hur kan man påstå att något folkmord förnekas? Däremot är det ju intressant att den icke-serbiska sidan förnekar att de själva rensade ut ett 50-tal byar.

  Bägge sidor är lika dåliga här. Bägge har begått brott, folkmord och krigsbrott.

  SvaraRadera
 12. Rekommenderar starkt att man läser NRK:s genmäle, speciellt den senare delen där man på punkt för punkt går igenom påståendena om felaktigheter.

  SvaraRadera
 13. Priset tog väl hockeyspelaren Henke Lundqvist som nyss i STV på 10-årsdagen av 11 september kallade det för "ett jubileum".

  IQ brödrost !

  SvaraRadera
 14. Har ni en piket på västkusten? Jag trodde det mest var fiskrensare over there :)

  SvaraRadera
 15. En stridsbåt 90 ska ha setts köra fram och tillbaka på älven i hög fart lite före utrymningen. Har Nationella Insatsstyrkan tillgång till sådana, eller var försvarsmakten involverad?

  SvaraRadera
 16. Polisen har stridsbåt 90 för att få fast på styrpulpetfulla. Flera stycken. Men de är obeväpnade, polismålade med ordet POLIS på. Inte gröna med granatsprutor eller .50 kalibers kulsprutor, så det bör gå att se skillnad.

  NI har själva inte någon stridsbåt, utan skulle väl i så fall låna. De har som bekant inte ens helikoptrar. Bara mörka vanar.

  Man kan ha planerat att ramma en Stenafärja med en sprängladdningsladdad båt. Kan finnas många teorier. Eller spränga bron samtidigt som en färja passerar under. Eller ...

  SvaraRadera
 17. Jag minns från min tid som lantis hur tråkigt stilla livet blir ofta. Då börjar man hitta på saker som gör livet mer spännande.
  Du har stor fantasi det måste man erkänna, kanske har du bott isolerat för länge redan.

  Man nästan ser hur saliven skummas när tal om vapen kommer upp här. MÖPandet ser jag som ett symptom på lappsjuka hos dig.

  Inga vilda konspirationsteorier är modiga nog, det gör ju lantlivet mer spännande :)

  SvaraRadera
 18. Henrik Wallgrens stridsbåtsobservation torde ha gjorts i mörker. Efter invigningen, skriver han, och den ska ha börjat kl 22. Det är därför tveksamt om han haft möjlighet att se skillnad mellan en militär eller polisiär båt. Man kan snarare fråga sig hur han överhuvudtaget kan vara så säker på att det handlade om en stridsbåt 90. Kanske kände han igen den på ljudet? (Wallgren är vad jag förstår en båtmänniska.)

  Själv har jag emellanåt suttit på södra älvstranden en bit nedströms från bron (Nya Varvet är ett smultronställe) och begrundat om det fanns en risk att någon hugad terrorist skulle ställa sig där på berget och i godan ro fyra av en projektil av något slag mot oljecisternerna på andra sidan. Men det kanske krävs grövre vapen än vad medelterroristen har tillgång till för att åstadkomma något seriöst på det avståndet?

  SvaraRadera
 19. anonym 14:09

  så livet som "stadsbo" är så mycket mer spännande då ?

  SvaraRadera
 20. Det ska bli kul att se dokumentären om tio år eller så om hur USA/NATO skickade vapen till mujahedeen och al-Qaida i slaget mot Khaddafi i Libyen.

  Härlig rundgång i skeenden som dessa. Precis som då vet man i väst exakt vad man håller på med från CIA/MI6/Mossads sida. Hur ignorant man än är i hur dessa organisationer arbetar så är det svårt kanske att tro att man begår samma misstag om och om igen vart tionde år eller så.

  Men men sällan någon som bryr sig om verkligheten tyvärr. Att det sedan får ödesdigra konsekvenser är en annan sak.

  Egypten, Libyen och Syrien om man nu skulle ge sig in där också...Skulle det gå att satsa pengar på hur lyckligt och demokratisk fortsättningen blir på den fronten så skulle jag sätta en slant emot.

  Målet med denna så kallade vår, är inte att ge dem en nystart i demokratins tecken. Men visst önska dem lycka till kan man alltid göra, det kommer behövas.

  SvaraRadera
 21. Apropå Libyen, något jag inte orkat gräva i - så jag har inte koll, men snubblade över en isländsk sajt häromdagen (http://gagnauga.is/index.php?Fl=Greinar&ID=169) som påstår att de s.k. rebellerna har starka kopplingar till Al-Q och att folket stödjer Gadaffi (något även Berlusconi erkänner nu, även om han var med att stödja anfallet, så hans skäl är knappast ädla). Rebellerna ska enligt dessa vara islamister som vill införa sharia, medan Gadaffi istället har mycket bra för landet. Gadaffi har tydligen formellt sett inte någon makt alls, och Libyen ska alltså ha ngn form av direktdemokrati som verkar bra mycket närmare folket än vår. Jag vet inte vad jag ska tro längre, men man fattar ju att propagandan vad gäller Libyen är massiv. De här rebellerna verkar precis som Bosnien-muslimerna definitivt inte vara några hyvens frihetskämpar.

  Tidigare har du uttryckt ditt stöd för invasionen i Libyen - hur ser du på det hela nu? Menar inte att vara anklagande, det skulle bara vara intressant att höra hur du tänker. Du tänker ju ofta i andra banor än massmedia, och jag är väldigt skeptisk mot vad som kommer från media vad gäller Libyen idag.

  SvaraRadera
 22. MENA är ett enda getingbo av konflikter. Sunni mot Shiia, judar mot araber, perser mot araber. Olja mot t..

  Saudi passar på att utnyttja Syriens problem för att flytta fram positionerna mot Iran, Turkiet utnyttjar Gaza mot Israel. Kurderna spelar ut alla 3 länder för att vinna terräng etc

  Vi kommer aldrig se fred i MENA. Den som tror på fred borde vakna och lukta på kaffet.

  SvaraRadera
 23. Läs Ahmed Rashid som skrivit böcker och som var på plats, beskriver mycket om vad som låg bakom artiklar i världens tidningar.

  Mycket läsvärt! Aktuellt än idag

  /ByggNytt

  SvaraRadera
 24. Alla religioner är fördummande. Rekommenderar debatten om religion mellan Tony Blair och Christopher Hitchens. Den fick mig att bli övertygad ateist.

  http://www.youtube.com/watch?v=ddsz9XBhrYA

  SvaraRadera
 25. Och när vi talar om dokumentärer och massakrer vill jag passa på att dagen till ära rekommendera den här 15 minuter långa informationsfilmen om 9/11:

  http://www.youtube.com/watch?v=hZEvA8BCoBw

  Filmen är professionellt gjord och reser allvarliga frågetecken kring vad som faktiskt inträffade den 11 september 2001. Men det är klart, Cornucopia föredrar nog något flummigt skit på någon anonym "debunkingsajt" framför de utlåtanden av erfarna arkitekter, ingenjörer och proffs på controlled demolition som man kan ta del av i den här utmärkta filmen.

  SvaraRadera
 26. Jag måste säga att jag beundrar mina läsare. Först efter 25 inlägg dök det upp någon konspirationsteoretiker-truther-vaken-okunnig person.

  För er övriga rekommenderas mycket riktigt nedanstående länk istället

  http://debunking911.com/

  samt tidigare inlägg om varför en del måste ta till krystade förklaringar och konspirationsteorier för att försvara sin krossade världsbild.

  Även skit går att paketera professionellt.

  SvaraRadera
 27. Man kan rent av sälja älgbajs på glasburk för dyra pengar till tyskar.

  SvaraRadera
 28. Varför envisas NATO med att ställa sig på islamisternas sida? Jag kan förstå att man vill söndra och härska oljerika länder som Libyen för att lättare sno åt sig oljan i tumultet, men vad var syftet i Jugoslavien?

  SvaraRadera
 29. Enligt bl a Aftonbladet (men jag tror jag har läst det på fler ställen) sökte polisen igenom konsthallen efter utrymningen. Hade man gjort det om det hade varit ett attentat mot bron man misstänkte?

  SvaraRadera
 30. Och på tal om att skit även går att paketera professionellt. Vilken sörja till SVTS dokumentär.
  Man kan även rent av sälja rädsla på burk till varje svensk även bonnläppar man tror sig veta något..

  SvaraRadera
 31. Visst har du givit stöd åt invationen i Libyen så det är inget att förneka. http://cornucopia.cornubot.se/2011/02/libyen-och-nordafrika-eus-irak.html 
  I fetstil skrev du:"Jag trodde aldrig jag skulle säga något sådant, men det är faktiskt dags för ett militärt ingripande. Och ansvaret ligger på grannarna. Det inkluderar EU, som också är den granne som kommer drabbas värst av sekundära effekter i form av en enorm miljonhövdad flyktingvåg med utsatta båtflyktingar, samt kapad oljeimport.". Rätt skall vara rätt och här minns Matte Matik rätt. /Fredrik R

  SvaraRadera
 32. Ja, och jag kan ändra mig till skillnad från sådana som gräver ner sig i en åsikt. Mitt förslag om ett ingripande var långt innan det togs något beslut eller ens lades ngt förslag i FN.

  Efter den initiala moralpaniken så har jag blivit mer tveksam.

  SvaraRadera
 33. Generellt gäller det jag skriver sist. Jag har ofta fel, jag byter ofta åsikt. Jag är som sagt inte bunden till någon ideologi eller parti utan kan därmed just erkänna fel och även byta åsikt.

  SvaraRadera
 34. Man får ändra sig och jag har faktiskt längtat efter att få se en dementi på din blogg. Pga att du tog ställning så tidigt så skrev du sen inte så mycket om Libyen i inledningen av konflikten vilket jag tyckte var synd. Jag saknade då en blogg som ställde sig kritisk till insatsen Jag har också blivit skeptisk eftersom det inte framkommit vem rebellerna är eller vem som står bakom dem. Det är också tveksamt till om det generellt kommer att bli bättre i Libyen efter insatsen. Kanske krävs det en ledning med hårda nypor för att hålla kontroll över krigsherrar i ett klansamhälle? Till det kommer frågan om hur väst är inblandat i konflikten vad gäller förberedelser och det konstiga upplägg man nu läser om vad gäller uppdelning av oljefält etc mellan Frankrike, England mfl.

  SvaraRadera
 35. skrev Fredrik R

  SvaraRadera
 36. @Anonym 17:57: Syftet med att söndra Jugoslavien var att det var den sista staten i Europa som fortfarande ansågs vara "socialistisk" efter att Berlinmuren föll och Jugoslavien hade en av Europas starkaste arméer. Man hoppades att en söndring skulle få bort Milosevic varför man slutade låna ut pengar till landet för att skapa en ekonomisk kris, samtidigt som man stöttade nationalistiska separatister. Detta gick vägen och landet föll samman, men Milosevic satt kvar. Därför valde man att slutligen bomba Serbien under förevändningen att hundratusentals kosovoalbaner hade blivit mördade av serber. Leta reda på hur många som dödades av serberna i Kosovo och hur många serber som dödades av Kosovoalbaner, så blir det en intressant kontrast mot det som hävdades i västvärlden. Vill du göra något extra roligt ska du läsa transkriptionerna från rättegången mot Milosevic i Haag. Läs vittnesmålen av EU-observatören (då EG) Dietmar Hartwig och journalisten Eve-Ann Prentice och se om det de säger (de var ju i Kosovo) stämmer med det som skrevs om Kosovo av "journalister" som inte ens var där. Svensk media spred en hel del lögner om vad som pågick, varför jag inte alls litar på den officiella versionen av det som pågår i Libyen (varifrån det kommer rapporter om massavrättningar av svarta afrikaner, utförda av de "goda" rebellerna som Sverige är allierade med).

  Serbien har i dag en så kallad västvänlig regering (som vill gå med i EU, som ju är så "fantastiskt") som sålt ut stora delar av det offentliga till utländska bolag för vrakpriser. Dessa i sin tur vräker serbiska småföretagare ur fastigheterna (f.d. Jugoslavien var aldrig kommunistiskt i samma utsträckning som de övriga öststaterna), med myndigheternas hjälp. Det som sedan kvarstår som enda alternativ är att börja arbeta för de utländska företagen för slavlöner. Det är så marknadsekonomi och demokrati i västerländsk tappning fungerar.

  Den här filmen är okej. Den förhärligar vissa delar av f.d. Jugoslavien som inte riktigt stämmer. T.ex. så kväste Tito nationalismen, men det fungerar ju bevisligen inte alltid. Exempelvis så var den kroatiska nationalistiska rörelsen stark utomlands. Den jugoslaviske ambassadören (kroat, om jag inte minns fel) i Sverige, Vladimir Rolovic, blev ju mördad av kroaten Miro Baresic.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Miro_Barešić
  Att därför påstå att det var lugnt i Jugoslavien på den fronten är fel, men det var väldigt många som inte hatade de andra folkgrupperna, givetvis.

  http://www.youtube.com/watch?v=6Qi50Mun4RA

  SvaraRadera
 37. Att nämna AlQ och Gaza i samma mening är nästan konspirationsteoretiskt.

  Det är underligt att det alltid målas upp externa fiender till staten Israel. Menar ni på allvar att Israel kan hålla ihop som stat inåt? En så militariserad stat, med en så stor andel av BNP "investerat" i militärutgifter får som ett brev på posten interna sociala oroligheter. Lägg på en undergångskultur och många krigserfarna/krigserfarna människor så ser framtidsutsikterna bleka ut.

  SvaraRadera
 38. Fredrik R, det var precis det där inlägget jag tänkte på - som också börjar med en reservation för att det hela är en medial bluff. Jag är dock inte ute efter att peka finger utan är rent ärligt intresserad av att höra dina åsikter om Libyen, just eftersom jag snubblat över sånt som tyder på att propagandan angående Libyen är massiv.

  Nu menar även Berlusconi att det är sant att libyerna älskar Gadaffi, och fördömer NATO:s ageranden, i samband med protester i Italien. Berlusconi var dock med om att godkänna aktionen, så det är knappast för att vara snäll som han ändrar sig nu: http://www.mathaba.net/news/?x=628608

  Det skulle helt enkelt bara vara intressant att höra din syn på saken - om du har någon. Man kan inte gräva i allt.

  Fredrik R: Det finns tydligen en blogg som är kritisk mot insatsen i Libyen, men jag har inte läst den öht så jag har ingen aning om det står nåt vettigt där: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/

  SvaraRadera
 39. krigeserfarna/krigsskadade människor skulle det vara.

  SvaraRadera
 40. Och det är alltså jag som är "Mathias" ovan.

  SvaraRadera
 41. Mathias - läser den omfattande isländska bloggen nu. Känns som om historien upprepar sig. Storkrig och en bortbluffad omvärld. Tack för bloggtips.
  /Fredrik R

  SvaraRadera
 42. Om man vill följa utvecklingen i Libyen från svensk horisont tycker jag att Motvallsbloggen är utmärkt. Skriven av en klok, äldre kvinna med sympatiska ehuru något radikala uppfattningar. Hon vrider och vänder på argumenten, men menar att anfallet på Kadaffi var fel på alla sätt. Att bomba bort ett lands ledare med utländska bomber är ingen särskilt god idé. Att göra det under ett halvår med motiveringen att man ska rädda civila håller inte. Rebellerna hade inte kommit två meter om inte Natoflyg dag och natt terrorbombat strategiska och civila mål i Libyen. På så sätt lyckades Nato bereda väg för rebellerna att inta Tripoli. En grundregel är att ett folks befrielse ska vara dess eget verk.

  SvaraRadera
 43. Mycket intressanta filmer om krigen i f d Jugoslavien. Visst kan man se dem som partsinlagor vinklade till serbisk fördel - men efter snart tjugo år av nyheter ensidigt vinklade till serbisk nackdel är det behövligt att balansera bilden av kriget i Bosnien.

  ...för den som nu trodde att det finns en god och en ond sida i ett krig.

  Personligen tar jag det inte för särdeles osannolikt att vartenda ord i filmerna är sant.

  Att det förekom "black flights" i Bosnien vet jag med bestämdhet eftersom jag sett dem själv. Mängder av sådana finns dokumenterade i svenska FN-styrkan Nordbat 2 rapporter.

  Att det fanns Mujaheddin på plats, och att de var organiserade kan jag också vidimera. Vi stötte på ett förband mujaheddin av åtminstone bataljons storlek ansluten till Sjunde Muslimska Brigaden redan under hösten 1993.

  Det cyniska spelet där egna civila offrades för högre syften var en "offentlig hemlighet", och jag håller det inte för osannolikt att Izetbegovich offrade Srebrenica för att NATO skulle ha en ursäkt att bomba. Det gick rätt välbelagda rykten om att man även själv från den bosniska sidan sprängde t ex en brödkö i Sarajevo med en egen artillerigranat för att väcka opinion mot den serbiska sidan.

  Oavsett vilket ursäktar det inte summariska avrättningar i Srebrenica - och serberna lobbade in tillräckligt många granater i Sarajevo för att det skulle hända oavsett.

  Men det åskådliggör cynismen i Bosnienkriget. Kriget hade som sagt inga goda sidor - men mängder av förlorare: civilbefolkningen. Oavsett sida.

  /Morgonsur
  http://morgonsur.wordpress.com

  SvaraRadera
 44. F.d. jugoslavien har en del issues kvar att reda ut inser jag nu efter att ha varit där i somras. Fick höra att "Ratko Mladic ist ein guter mensch, aber krieg ist krieg".

  SvaraRadera
 45. Rysslands inflytande i Jugoslavien var väl en av orsakerna till att det startades. (Ryska örlogsflottan skall inte ha tillgång till Medelhavet) Jämför Kosovo och Montenegro. Detta kan även var en av anledningarna att man vill ha med Turkiet i EU.

  Sedan var tydligen maffiakontakter hos ledarna och cigarettsmuggling med i bliden enligt en mig bekant Serb.

  SvaraRadera
 46. Juggen 20.43:

  Jugoslavien var inget annat än ett storserbien.

  Mina släktingar i Kroatien var väldigt glada över att slippa det serbiska oket.
  Jag kan tänka mig något i stil med vad norrmännen kände efter den fredliga upplösningen av den påtvingade svensk-norska unionen.

  Ingen vill vara andra klassens medborgare i sitt eget land!

  Det är sant att alla sidor begick krigsbrott men om vi ska börja räkna lik så är serber champions.Ligamästare.Juventus.

  Sen har vi frågan om motiv. Vad är mest förenligt med de universiella värden vi håller högst? Rätten till självbestämmande eller viljan att dominera sina svagare grannar?

  Jag är ateist och krigen i före detta Jugoslavien var för mig aldrig en fråga om religion utan en fråga om att rätta till 1900-talets orättvisor där vi berövades frihet pga två förlorade krig.

  När serber slutat nära drömmare om ett miniryssland på balkan så kan vi gå vidare.

  SvaraRadera
 47. http://www.newsmill.se/artikel/2011/09/08/srebrenica-debatten-som-offrades

  http://www.newsmill.se/artikel/2011/09/12/srebrenicafilmens-ber-ttelse-f-rkastades-av-krigstribunalen-2001

  http://www.newsmill.se/artikel/2011/09/07/svt-dokument-ren-m-rkar-upptakten-till-srebrenicas-fall

  http://www.newsmill.se/artikel/2011/09/06/k-nda-propagandister-bakom-dokument-ren-om-srebrenica

  http://www.newsmill.se/artikel/2011/08/30/svt-sprider-revisionistiska-myter-om-srebrenica

  http://www.nhc.no/filestore/Brev/2011/kringkastingsradet.pdf

  Lite att läsa på om detta. Som att be Joseph Goebbels berätta om Auschwitz..

  Ang. tesen om balanserad raportering..ni menar att: Eftersom det har gjorts ett antal filmer som skildrar en händelse på ett sätt så måste man göra några skildringar som motsäger de förstnämnda? För att skapa balans?

  ok..då kan ni börja med att "balansera" Breivik, 9/11, holocaust, pol pot..a ni fattar vinken...
  Eller varför inte bomben i Sthlm för den delen??

  SvaraRadera
 48. Det är inte NRK:s svar utan Ola-s. Vad ska man vänta sig av honom.
  Btw:
  (http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article4108745.ece): " Dette er et program på villspor. Jeg er sjokkert over sluttresultatet etter fire års jobbing med dokumentaren. Filmen er alt for proserbisk og går for langt i å bortforklare massakren i Srebrenica, sier Fazlic.". Vidare fortsätter han: " Man kan ikke bruke påstått muslimsk aggresjon og den politiske hestehandelen til å unnskylde eller underslå at 7000 mennesker, mange av dem kvinner og barn, ble massakrert av serberne på syv dager. Det er et ubestridelig faktum, fastslått av krigsforbrytertribunalet i Haag, at dette var et folkemord. Dette kommer ikke godt nok frem, og det tok jeg opp med Flyum i en e-post i fjor vår, sier Fazlic.".

  SvaraRadera
 49. Visst är filmen lite väl ursäktande och överslätande över de fruktansvärda övergreppen i Srebrenica - men har vi tålt femton års överdrivet anti-serbiska vinklingar kan vi nog hantera en enda överdriven pro-serbisk också.


  Så ja, det behöver skapas skildringar som balanserar bilden - om den bild som hittills förmedlats ger en felaktig bild av verkligheten.

  Att serberna var "värst i klassen" är det ingen som ifrågasätter. Heller inte att man mördade urskillningslöst i Srebrenica.

  Men huruvida man mördade 2000, 5000 eller 7000 människor är det ändå så ofattbara siffror att de inte ens i den lägsta nivån kan bortförklaras med att "man trodde det var strid, och dessutom var arga för att ABiH skjutit civila när de intog några byar".

  Det finns ingenting som kan ursäkta det beteendet.

  Ingenting.

  Men med det sagt borde det väl vara intressant att förstå skeendena, och belysa kriget i HELA sin cyniska vidrighet. Var Srebrenica passar in i det storpolitiska och högst cyniska sammanhanget.

  För det tror jag att det gör. Passar in.

  Izetbegovic var ingen ängel. Liksom många andra ledare där och då menade han säkert väl, men var oerhört cynisk. Underrättelserna om hur han och hans regering ibland offrade civila för "högre syften" var inte ovanliga.

  Hans armé drogs dessutom med en hel del slödder, hangarounds och mafiosos - precis som de andra arméerna. Såvitt jag kan bedöma med minst lika mycket godkännande uppifrån som de andra arméerna.

  Få av dessa extremister, mafiosos och mördare var väl sedda av sina egna soldater eller befolkningar, men de tycks ha haft "mäktiga vänner" som lät dem hållas. Det gäller alla sidor i konflikten.

  Civilbefolkningen behandlades ofta cyniskt, som en handelsvara. Man kan inte förstå varför om man aldrig lyfter på locket. Konflikten var inte bara dubbelbottnad - det fanns och finns ett helt tjog bottnar i den.

  Hittills har bilden av det cyniska kohandlandet och köpslåendet mellan parterna - ovanför civilbefolkningens huvud - aldrig belysts i europeisk media. Inte heller de rent maffiastyrda inslagen av kriget, som hade helt andra drivkrafter än svepskäl som politiska drömmar och nationalism.

  Serberna var måhända "värst i klassen", men de har fått en oproportionerligt stor del av skulden för Bosnienkriget i internationell media, medan andra har klarat sig helt undan de skopor ovett de förtjänar.

  Något vi dessutom bör dra lärdom av är FN:s roll i denna konflikt, som - för att uttrycka det milt - lämnar mycket i övrigt att önska.

  Att man förstår, eller ser nyanser, betyder inte att man ursäktar. Det finns ingen ursäkt för vad serberna gjorde i Srebrenica. Det finns heller ingen ursäkt för FN:s flata agerande i samma stad. Mord är mord. Oförlåtlig undfallenhet är ofärlåtlig undfallenhet.

  Vad som behöver balanseras upp är inte serbernas och FN:s respektive ansvar i Srebrenica som enskild händelse - det var ett oförlåtligt övergrepp hur man än ser på saken. Men den generella bilden av serberna som ensamt skyldiga för allt elände i Bosnienkriget och regeringen Izetbegovic som oskyldiga offer är felaktig.

  Och då har vi inte kommit in på Kosovokonflikten än, som nog rentav kan kategoriseras som ett rent övergrepp mot Serbien.

  Varken Breivik eller Goebbels har någonting som helst med det att göra.


  /Morgonsur

  http://morgonsur.wordpress.com

  SvaraRadera
 50. Anonym 2011-09-12 14:03:
  Det var länge sedan jag var inne på denna tråd men jag har några frågor jag vill ställa. Vet inte om du läser detta fortfarande med vet vore intressant om du kunde beskriva några saker för mig så att jag förstår dem bättre.

  1. Du säger att Jugoslavien inte var annat än ett "storserbien". Vad grundar du det uttalandet på? Mig veterligen var Tito kroat, till att börja med, vars motto var "Ett svagt Serbien är ett starkt Jugoslavien" vilket även yttrade sig i hans politik där han bland annat lät Kosovo svämmas över av albanska flyktingar som började trakassera den serbiska befolkningen. Det är inte en slump att Kosovo under tiden efter andra världskriget bestod av ca 50 % serber efter att de redan blivit förföljda av albaner som samarbetade med nazisterna, för att under 90-talet bestå av mindre än 10 % av befolkningen. Är det serbvänlig politik?

  2. Exakt av vad bestod det du kallar för det "serbiska oket"? Var det på grund av det som kroaterna själva ville ingå i en union med serberna efter andra världskriget? Och var det just det oket man ville göra sig av med när man under andra världskriget hade ihjäl hundratusentals serber vars släkt bott i området sedan slutet av 1500-talet?
  Var det just det som ledde till att mina barndomsvänner förföljdes av vissa kroater i början av 90-talet innan någon självständighetsförklaring eller krig? Att de sade "Vi ska äta serbkött till Jul" till sina klasskamrater i skolan? Att vissa av dem blev mördade av kroater? Låter som ett tungt ok att bära, det där serboket, måste jag säga.

  3. Du kan "tänka" dig något i stil med något, men frågan är vad grundar du dina tankar på?

  4. Apropå andra klassens medborgare så uppstod upproret i Kroatien under 90-talet efter att de kroatiska myndigheterna lagstadgat om att serber inte skulle ha fullständiga rättigheter. Serber blev av med sina arbeten och kroater som motsatte sig detta förföljdes och vissa mördades.

  5. Hur vet du att serberna är ligamästare i krigsbrott? Mig veterligen jagades hundratusentals serber bort från Kroatien under kriget, de flesta har fortfarande inte återvänt. Det bor en del kroater i Serbien också. Hur många av dem mördades och jagades bort därifrån? Det vore intressant att ställa dessa siffror mot varandra, eftersom det tydligen är en tävling.

  SvaraRadera
 51. 6. Du pratar om vilja att dominera sina grannar. Menar du att Serbien försökte dominera sina grannar genom att hävda att uppbrottet från federation stred mot den jugoslaviska konstitutionen? Intressant. Snarare skulle jag säga att kroaterna i Kroatien proklamerade självständighet utan de kroatiska serbernas medgivande, vilket var ett brott mot konstitutionen. Varför fanns den paragrafen med? Jo, för att serberna skulle slippa vara med om det som hände under andra världskriget en gång till. Detsamma gällde Bosnien. Men både i Kroatien och Bosninen ignorerade man den serbiska minoritetens önskemål (som ändå var en väldigt stor minoritet av befolkningen), varför serberna gjorde uppror.

  7. "Jag är ateist och krigen i före detta Jugoslavien var för mig aldrig en fråga om religion utan en fråga om att rätta till 1900-talets orättvisor där vi berövades frihet pga två förlorade krig."

  Vilka orättvisor? Vem berövade "er" friheten? Kroaten Tito? Hur insatt är du i vad som hände serberna överhuvudtaget? Hur hade serberna i Serbien det?
  I byn där min far kom ifrån var det inga serber som åkte räkmacka, utan de levde relativt fattigt. Kroaterna som vi kände var ofta mer välbeställda än serberna var. Vad led kroaterna av? Det vore intressant att veta. Blev ni förföljda av serber? Mördade p.g.a. att ni var kroater?
  Lustigt nog fick jag aldrig lära mig att hata eller ogilla kroater som liten, snarare tvärtom. Du fick tydligen lära dig något helt annat om serber.

  8."När serber slutat nära drömmare om ett miniryssland på balkan så kan vi gå vidare."
  Kanske den mest talande kommentaren från ditt håll om vad din åsikt är. Samtidigt som Franjo Tudjman hyllade krigsförbrytare (fascister) från andra världskriget som hjältar. När den typen av kroater kan släppa sitt hat och mindervärdeskomplex gentemot serberna så kan vi gå vidare, ja.

  Jag har flera vänner som är kroater och jag är väldigt glad över att de inte resonerar som du.

  SvaraRadera
 52. Hello Am Mrs, Debra Morgan Am sah dan dapat diandalkan pemberi pinjaman kredit memberikan pinjaman
  pada syarat dan ketentuan yang jelas dan dimengerti pada tingkat bunga 2%. dari
  $ 12.000 untuk $ 7.000.000 USD, Euro dan Pounds Hanya. Saya memberikan Kredit Usaha,
  Pinjaman Pribadi, Pinjaman Mahasiswa, Kredit Mobil Dan Pinjaman Untuk Bayar Off Bills. jika Anda
  membutuhkan pinjaman apa yang harus Anda lakukan adalah bagi Anda untuk menghubungi saya secara langsung
  di: [email protected]
  Semoga Tuhan Memberkati.
  Salam,
  Mrs Debra morgan
  Email: [email protected]


  Catatan: Semua balasan harus kirim ke: [email protected]

  SvaraRadera