Cornucopia?

Aktuellt

Reklam: Få 200:- SEK om du skaffar ett Revolutkort

Detta inlägg bör ses som marknadsföring för Revolut, och är alltså reklam. Revoluts förpackning för deras premium metallkort. Jag ha...

2011-09-23 12:07

Dags för slutspel?

Nyheter, rykten och dementier kring Grekland och den ekonomiska situationen haglar nu in mer frekvent än ösregnen här i Västsverige. Och då filtrerar ändå inte allt ner till svensk media.

Ett litet axplock på hur det ser ut på förstasidorna online idag:
 • David Cameron: Världsekonomin nära kollaps (Bonnier/DN)
 • Det händer börsen om Grekland faller (Bonnier/DI)
 • Venizelos uppges överväga 50 procents nedskrivning (Schibsted/SvD)
 • Guldpris spås nå nya rekordnivåer (Schibsted/SvD)
 • Sänkta betyg för grekiska banker (Schibsted/SvD)
 • Pensionsbolag tiger om sina tillgångar (Schibsted/SvD) (De har tappat 70 miljarder på börsraset)
 • Regeringskris hotar i Grekland (Bonnier/DN)
 • Vi måste vara beredda på en ny recession i USA och Europa (Bonnier/DN)
Etc etc ad nauseum (=till man kräks). 

Till det hela kommer förstås dementier om att Greklands finansminister skulle lagt fram en skuldomstrukturering (eng default) på 50%.

Går man över till Reuters eller Bloomberg får man nästan epilepsi av alla blänkare just nu. Intressant att se, men bloggens läsare har förstås varit mentalt förberedda sedan länge.

Och efter att ha pendlat fram och tillbaka runt stödet på 860 är börsindex OMXS30 återigen under 860. Återstår att se om stödet knäcks idag eller om det håller. Vad som talar för att det knäcks är att vi nu på andra vändan ner under index har nått djupare än tidigare idag.

Eftermiddagen blir mycket intressant. Jag är rysligt intresserad av att höra hur ni som vågar ligga inne på börsen eller ens obligationsmarknaderna över helgen resonerar? Likvider och små negativa hävstångspositioner mot börsen är det som gäller. Små positioner av den enkla anledningen att de pga motpartsrisken snart kan bli värdelösa även om det var rätt tänkt. Samt förstås som alltid en försäkring mot finansiell kollaps i form av fysiskt guld i bankfack i Sverige eller utomlands. Aldrig hemma dock.

Slutspelet kring Grekland börjar dra ihop sig och frekvensen i rykten, nyheter, uttalanden och dementier accellererar. Det är nog nära nu.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

76 kommentarer:

 1. Vilken typ av obligationer pratar vi? Svenska statsobligationer och bostadsobligationer? Eller företagsobligationer och utländska statsskuldobligationer? Två olika riskkategorier i min mening.

  SvaraRadera
 2. Avfärdar du även pappersguld i dagsläget?

  SvaraRadera
 3. I skrivande stund 850, blir spännande!

  SvaraRadera
 4. Fixa din sista länk bara.. ska vara http://www.dn.se/ekonomi/johan-schuck-vi-maste-vara-beredda-pa-en-ny-recession-i-europa-och-usa

  SvaraRadera
 5. "Jag är rysligt intresserad av att höra hur ni som vågar ligga inne på börsen eller ens obligationsmarknaderna över helgen resonerar?"

  Varför skulle det vara så rysligt intressant ?
  De vågar antagligen för att de har en tro på att det skall vända uppåt relativt snart.

  Känns u inte som att de tror på spöken direkt, det KAN mycket väl vända uppåt starkt och snart, ok inte direkt vad jag tror men vi har alla haft fel förr. Löjligt också att älta om fysiskt guld då alla inte har eller vill ha guld och guldet mycket väl kan visa sig vara en bubbla, Alla har inte möjlighet att ha fysiskt guld pga. fattigdom osv.

  SvaraRadera
 6. Tack, fixat.

  12:19, svårt att få ut pappersguld om banken gått omkull. Å andra sidan inte enkelt att få ut något ur bankfack heller. Hur man än vänder sig har man ändan bak.

  SvaraRadera
 7. Marcus, som alltid är ju diskussionen om var man skall göra av sina sista tillgångar helt ointressant för den som lever ur hand i mun (eller vad det nu heter).

  SvaraRadera
 8. En allmän fundering. I dagens samhälle där allt går otroligt fort speciellt inom ekonomi och handel. Hur skiljer det sig mot förr. Jag tänker att om en näring gick ner tog det längre tid. Samhället hann med att ställa om till nya tider och villkor. Idag med mikrosekundshandel på börsen och där allt går otroligt fort hur hinner samhället med? Eller är det just därför börsen har spearerats från den realla ekonomin?

  SvaraRadera
 9. Tack för en mycket bra blogg!

  Kan du ge förslag på OMX, sälj-warranter med hög hävstång?

  SvaraRadera
 10. Nu slutar vi älta fysiskt guld bara för att alla inte vill ha guld. Kanske vi också kan sluta älta fattigdomen bara för att alla inte är fattiga.

  SvaraRadera
 11. Att ligga helt likvid är att spekulera i en stark framtida krona. Det är på inget sätt en neutral position.

  SvaraRadera
 12. Nordea har en börshandlad fond, BEAR DJSBANKS X2, som riktar in sig på banksegmentet i Europa.
  Är det någonting som ligger i riskzonen att rasa så är det banker. Chansen att politikerna skall trolla fram en banklösning känns...puttefnask liten.
  Nordea kan naturligtvis gå i putten också men den risken känns hanterbar den närmsta tiden. :-)
  Electrolux, i björnformat, är också en given krydda.


  /Benke

  SvaraRadera
 13. Slutspelet närmar sig och jag undrar vem som vinner? Någon måste väl ändå vinna när någon annan förlorar...

  SvaraRadera
 14. Fast det blir trots allt lite konstigt när blogginläggen är skrivna såsom att lejonparten av läsarna verkligen hade massor av hektobitar i bankfacket och förutom det många prisbasbelopp att placera.

  Vi vet ju alla att det inte är så, många är ju vanlig överbelånad medelklasswannabe.

  Vore snarare intressant med en undersökning om hur många hekto och/eller hur många hundra K läsarna har att disponera !

  SvaraRadera
 15. Ni verkar vara ett gäng hysterikor. Det är dagar som dessa man handlar. Naturligtvis kortsiktigt, men vi har några månader på oss innan det stora raset. En grekisk default ligger nämligen minst två månader fram.
  Lovar äta upp foliehatten om jag har fel.

  SvaraRadera
 16. Gosse. 3 procent ner. Känns som det är hål i botten. Men jag är ju normalt sett asbra konstraindikator

  SvaraRadera
 17. Peter Madison : Ja , men det beror ju lite på vad man har för syn på det diffusa väsen som kallas "marknaden".

  Tror man på att det är ett nollsummespel , eller kanske att alla tjänar/förlorar på ett eller annat sätt när det går upp/ner , är ju svårt att generalisera men självklart har det funnits många vinnare i tidigare kriser, om man nu skall kalla systemfel för kriser då det kanske är mer en naturlig del av dessa system.

  Runt 2006-2008 vart ett fåtal gigantiska vinnare då de hade olika försäkringar som utlöste när "krisen" slog till i USA. Har ju gått en del dokumentärer om det på SVT.

  SvaraRadera
 18. ***Guldkalle gnuggar händerna***

  Ett stort hus för en liten tacka, ja tack!

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 19. Jag tycker att du överdriver en del i fråga om hur fort bankers verksamhet kan totalhaverera. Det tar väl ett tag från det att situationen ter sig väldigt mörk med enorma kursfall på bankaktier tills banker verkligen havererar? Då bör man väl hinna avsluta sina negativa positioner?

  Och även om banken gått i konkurs så tar det väl ett tag innan det inte sitter någon personal på arbetsplatserna? Tror du verkligen att bankfack blir otillgängliga samma dag som banken går i konkurs?

  SvaraRadera
 20. ... Det finns åtminstone vissa banker som har separata bankfacksavdelningar som inte sitter ihop fysiskt med den andra bankverksamheten. Är det inte troligt att de fortsätter ha öppet ett tag till?

  SvaraRadera
 21. Anon 12:56 ; Det gick fort när ONOFF kursade :-)

  Helt plötsligt bara stod man där med sin 1000-tums flatscreen-TV utan garanti....

  Helt klart är att om en bank inte räddas av oss så är det fråga om mycket komplexa konkursbon som kommer att ta lång tid att reda ut för ett helt gäng med konkursförvaltare och affärsjurister. Ingen har ju heller tidigare riktig erfarenhet av hur det skulle kunna bli med bankfack i en Svensk konkursad bank. Vem skulle bli förvånad om någon av bankpersonalen "försåg" sig med lite av innehållet i all tumult ? Och hur många med innehåll skulle polisanmäla ? ;-)

  SvaraRadera
 22. # 13.03

  Du har en väldigt konstig världsbild om du tror att bankfackspersonalen börjar förse sig ur bankfacken så snart banken har konkat! Du verkar också tro att alla som har bankfack är skumma individer som inte vill ha med polisen att göra! Jisses!

  SvaraRadera
 23. Ligger 15% aktier 85% likvid. Portföljens nedgång i år ca 5 % pga att betsson kompenserat fallande övriga aktier i potföljen :))

  Svar till Markus: De står inte utan garanti. ENlig lag går man bara till leverantören då vid ett garantiärende :)

  SvaraRadera
 24. Anon 13:03 , jo fast nu kanske man inte skall ta allt få för stort allvar.

  Jag trodde Du skulle förstå ironin eftersom de 2 första meningarna jag skrev var uppenbart ironiska samt att de 2 sista meningarna generaliserar grovt och baserar sig på vanliga fördomar. Men ta det lite lugnt, det är Fredag och historien avgörs inte av vad som skrivs i kommentarerna på någon blog.

  SvaraRadera
 25. johan 13:13 , jo jag vet men vem fan orkar det, man kan köpa 2 nya flatscreen-TV när man är nere i det lokala köpcentret. Enklare.

  Elgiganten har ju 60 månaders ( ! ) räntefri avbetalning nu..... :-)

  Faktum är att då ONOFF kursade så var deras personal mycket behjälplig med tillverkarkontakt under den sista veckan konkursförvaltaren lät dem ha öppet för att sälja ut lagret. Sedan har också SIBA gått ut med att de hjälper till med att kontakta tillverkare i garantiärenden. Själv hade jag slängt TV-jäveln i sopprummet och köpt 3 nya, minst. :-) (obs. ironi det sista där)

  SvaraRadera
 26. Hej, kan vi inte glömma härdsmältan för en stund och glädjas åt att grejor kan vara snabbare än ljuset. Detta kan ju bla bana väg för ännu snabbare börsrobotar
  Trevlig helg
  Fredrik

  SvaraRadera
 27. Gräv ner guldet i trädgården, kan ligga säkert i 1000 år vilket det garanterat inte gör i någon bank. (Dock mindre lämpligt på Gotland)
  Hur många bankfackskupper har det gjorts i Sverige sedan Norrmalmstorg? Fler än 0?

  P.Persson

  SvaraRadera
 28. Jag ligger med 100% i minishrt och en vinst i dagsläget på 82%. Jag fingrar på s¨ljknappen var och varannan minut, men jag tror verkligen att vi ska ner en bit till. Helgen vågar jag dock inte sitta kvar över.

  SvaraRadera
 29. Till Cornucopia:
  Investera i fastighet i tex Frankrike där ingen riktigt bubbla hunnit utvecklas istället för att köpa guld?

  SvaraRadera
 30. Den enes bröd den andres död. Det är mångt i mycket ett nollsummespel. Därför är det väldigt skönt att en ledig dag som denna gå hemma och mysa i morgonrocken samtidigt som det lyser blodrött över hela linjen och vi printar nya lows. Har lite negativa positioner i index mest minifutures kopplade till aktier och råvaror. Tror jag kommer stänga dem över helgen. Det kan ju hända något positivt över helgen (*host *host).
  Kom ihåg KISS. Keep it simple, stupid!

  Roligt citat jag läste nyss:
  “People should stay on the sidelines until CNBC manages to get Roubini on the phone LIVE from his airplane That’s the bottom” okänd

  SvaraRadera
 31. Har investerat i 9 gr guld som jag alltid bär med mig. Det är en del av en livslång investering.

  SvaraRadera
 32. 13:50
  Har du glömt Gotabankskuppen 1992?

  13:52
  Du svarar nästan på din fråga själv. Inte hunnit utvecklas? Jo det har den nog tyvärr. Flute tror jag har haft ett bra inlägg om frankrike sök på hans blogg.
  Frankrike är ju ett av få länder liks Sverige där inte fastigheterna har toppat ut än. Och med tanke hur ansträngda franska banker är så borde även det inte bädda för något gott på kreditsidan.

  SvaraRadera
 33. 2011-09-23 13:03

  Garantin är inte väck bara för att säljande bolag gått i konkurs. Köparen har rätt till sin garanti via föregående säljled, exempelvis distributör eller tillverkare. Situationen uppstod för mig för några år sedan och det var inga som helst problem att få garantin från tidigare säljled.

  SvaraRadera
 34. Är det någon större risk att ligga med sparpengar och pensionssparande i Folksams Realräntefond eller Obligationsfond? Det verkar som allt är exponerat mot Sverige...
  https://www.folksam.se/pension/fonder

  SvaraRadera
 35. Frågan man borde ställa sig är, "Va i helvete har dom för sig inne i banken efter tre?"

  http://www.youtube.com/watch?v=B_BKzxAR7sE&feature=related

  //Ninja

  SvaraRadera
 36. Det tjatas så mycket bland börsvurmarna om hur man kan våga gå in i guld om man inte kan något om det. Ja, och vad fasen kan folk om pappershandelsmarknaderna? Ändå ligger en stor del av folket med stora delar av sina besparingar i just papper. Som man förlorat massor på.

  Tro på att börsen kommer att stiga? Vad baserar ni det på? Undervärderade bolag i den stösrta kreditbubblan världshistorien har skådat? Eller bara vetskapen om att börsen alltid återhämtar sig efter några dagars nedgång?

  Jag tillhör de som hävdar att det är ett nollsummespel i slutändan. Jag har en nära anhörig som förlorade 1 mille på börsen i början av 2000-talet samt en bekant som nu i år förlorat 8 mille!!! dvs allt han hade på papperhandel. Jävligt dyra papper. Han hade "day-tradat" hemma under 15 års tid men sitter i dag utblottad på arbetsförmedlingen.

  SvaraRadera
 37. Börsen är inget annat än ett pyramidspel uppblåst av världshistoriens största spekulationsmani och möjliggjord genom kreditexpansioner som världen aldrig tidigare sett motsvarigheten till. Cornu visade en gång en graf över börsens utveckling under 1900-talet justerad för M3. Ta fram den bilden igen, Cornu. Den säger allt om vart vi är på väg.

  SvaraRadera
 38. 14:23, Nej inte i första läget enligt min egen riskbedömning. Först måste Svenska privatpersoner bli insolventa och sluta betala lån, sedan måste banken konka sedan Svenska staten. Det kan ju hända, men inte i helgen. Det är domino vi ser. Greklan först sedan i random ordning kommer Spanien, Italien, Frankrike, UK, Portugal. Men efter Italen spelar det ingen roll, då är det svarta hålet komplett. Sverige kan snarare få starkare valuta en period där diversifiering över valutor är en placeringsstrategi hos investerare som inte bara vill ha dollar. HSBC säger att NOK och SEK är en bra valuta trade.

  SvaraRadera
 39. Jag tror att vi är på väg upp. Hur många är positiva till börsen idag? När ska man köpa, när alla är positiva eller när alla är negativa? Köper för allt jag är värd!

  SvaraRadera
 40. Varför sjunker guldet en dag som denna?

  /KM

  SvaraRadera
 41. @15:55

  "Jag tror att vi är på väg upp."... "Köper för allt jag är värd!"

  Fundamenta? Är börsen undervärderad? Ser det ut som vi har 5-10 år av explosionsartad tillväxt framför oss? Kommer bostadsbyggandet och bilförsäljningen att skjuta mot nya höjder?

  SvaraRadera
 42. jag tycker det ser ut som de kommande 10 åren kommer innebära explosionsartad tillväxt. så otroligt många tekniska landvinningar som ligger i startgroparna angående alternativ energi o.s.v..

  SvaraRadera
 43. Gått ner väldigt mkt sen jag sålde av, tippar på mer än 30-40%. Likvid men handlat för ett par procent två ggr, liten vinst första gången (minishort), återstår hur det går med detta försök. Plus minus noll trots igår o idag på de aktierna. Lagom risk för mig. Minifutures är lite vanskliga. Tycker de är lite svårsålda inland, kan ngn annan känna igen det?/S

  SvaraRadera
 44. Sålde villan före sommaren (puh!) och ska överlåta och få pengarna om några veckor. Kommer sedan att hyra ett tag framöver...

  Har känts skönt att vi sålde i tid, men nu kommer nästa bekymmer - var ska vi göra av pengarna i väntan på att vårt nya drömhus "dyker upp" på marknaden till ett trevligt pris?

  Börsen? Skulle inte tro det! Guldtackor i garderoben? Risk för tjyvar och bubbla.. Bankkonto? Risk för kk... Riksgälden? Kanske bättre, men om man ska tro de värsta dystopikerna är inte heller det riskfritt.

  Nej, kanske ska ta ut rubbet i kontanter. Sedan får det väl bli en "Schyman" i en tunna på gården när inflationen gjort sitt och alles is verloren...

  Trevlig helg, gott folk!

  SvaraRadera
 45. 16:08 allt sjunker nu for att dollarn gar upp. Sa om du kopt fysiskt guld for SEK kan du sitta lugnt i baten.

  SvaraRadera
 46. 16:56 Jag kor 40% fysiskt guld med hemforsakring som har losore som tacker vardet, 10% kronor cash, sen resten pa bankkonto pa alla 4 stora banker. men jag flyttar nog mer till nordea och handelsbanken nar det blir ordentligt knas. Kollar pa investering i onoterat AB och att kopa skog... men det funkar bast om man inte behover stalarna snart.

  SvaraRadera
 47. Är det försent att ta negativa positioner om vi går under 860? Vilka futures kör du/ni på? Vill ha lagom häv på dem.

  SvaraRadera
 48. Personligen sålde jag mina kortsiktiga negativa positioner, hoppas på en uppstuds till 880-900 å snp500 visar en irriterande styrka.

  SvaraRadera
 49. Delar Anonym 17.21:s uppfattning. Vi har en reversal i OMXS30 idag och ett gap runt 900 som bör täppas till. Därtill månadseffekt. Tror även att inga nyheter nu blir goda nyheter, så en studs upp någon dag eller två, sedan får vi se.

  SvaraRadera
 50. EU i sin nuvarande form är en icke-konstitutionell skapelse, ett elitprojekt skapat av några få opportunister som tummelplats och maktutövningscentra för sig själva och sina lakejer. Liksom droppen långsamt urholkar stenen har EU:s makt obemärkt men oförtrutet ökat.

  Mer och mer makt har obemärkt flyttats från medborgarna till Bryssel. Det har bitvis gått bedövande långsamt, alltför långsamt för Europas ledare. Man har inte kunnat skynda på fort nog för att kunna kröna unionsbygget med den gemensamma valutan, den egna presidenten och snart även med den europeiska nationalsången. Däremellan har unionen hunnit svälla ytterligare med hjälp av nya medlemsländer som Rumänien och Bulgarien. Fler står på kö.

  I praktiken har Sverige redan förvandlats till en satellitstat, likt Ukraina i det forna Sovjetunionen.

  Korruption och mygel har genomsyrat många av medlemsländernas ekonomier med Grekland som det yttersta exemplet av skrupulöst fifflande med statsfinanserna. Men istället för att tvingas ta konsekvenserna och lämna skutan har det i praktiken statsbankrutta landet tillåtits överleva på sina unionsbröders skattepengar. De europeiska ledarnas frenetiska kamp för att rädda det odemokratiska elitprojektet från sin oundvikliga undergång tar sig allt mer odemokratiska former. Detta kan säkert fortgå ett tag till, dock börjar medborgarnas tålamod snabbt att ta slut.

  Det är därför dags för de av oss som fortfarande har vårt förstånd i behåll att bilda en europeisk Tea Party-rörelse som motvärn till detta vansinnesprojekt kallat EU!

  /Konservativ

  SvaraRadera
 51. Inget slutspel idag eller närmsta veckan för den delen heller. OMX upp nästa vecka mot 900-920; nås på onsdag. Rejält rally må-ons.
  PL

  SvaraRadera
 52. Anon 17:57 : Alltid kul med Psychomanifest såhär på fredagskvällen. *gäsp* och även om du skulle ha rätt, vem tror du vill ha några teapartydårar här i Europa när deras visioner i USA endast leder till totalhaveri.

  SvaraRadera
 53. Skulle ju kunna vara så att man ligger kvar i börsen för att man fullständigt skiter i att tjäna pengar på spekulation och istället sitter i företag som historiskt sett klarat varenda kris och lågkonjunktur galant, och att värderingarna nu inte ens kräver någon tillväxt för att vara attraktiva. När/om nu väl börsen får för sig att övervärdera något av företagen man sitter i om några är det väl kul och en bonus kunna att sälja, men det är inte direkt någon nödvändighet för att handla aktier om man nu väljer att se till aktier som just företagsandelar.

  Det enda sättet teknisk analys och andra liknande nostradamusidéer skulle kunna fungera är i syfte att ligga steget för den stora osäkra massan och göra pengar på spekulation. Är man inte intresserad av det, alternativt helt enkelt inte tror på hela idéen som sådan, kan man gott ligga kvar förutsatt att man stockpickar bra och hittar företag som tjänar pengar i mer eller mindre alla världsklimat.

  Är man nu en doomsdayförespråkare ska man nog inte ligga likvid heller, då är det gevär, oljetunnor, jodburkar och kanske en och annan guldtacka att använda för byteshandel, men skulle nog föredra mer användbara råvaror om det scenariot nu skulle bli verklighet.

  Är på intet sätt speciellt positivt inställd till världsmakron som det är nu men jag sitter heller inte och gissar om vad som kan hända.

  De som är så säkra på att världen ska gå åt helvete kan ju gå till någon rik gubbe(typ Buffet) och ta en försäkring mot att DOW skall stå lägre om 15-20 år än nu. Han tar nog den beten lika gärna som han gjorde hösten 2008.

  SvaraRadera
 54. Aldrig att jag skulle delta i en europeisk tea-party rörelse. Att däremot se till att Sverige funkar bra som nation och utöka samarbetet med de närmaste grannarna som vi har extremt mycket gemensamt med är jag med på. Detta skulle även kunna hjälpa till med att stabilisera vad det nu blir av EU efter Euro sammanbrottet, med lite tur blir det ett europeiskt "FN" som värnar de fyra friheterna.

  SvaraRadera
 55. Ja vad bra det är med guld!
  Det är bra att ha när världen går under.
  Då kanske ni kan äta upp er guldtacka.

  SvaraRadera
 56. Vad händer?

  Jo, det som är mest osannolikt inträffar. Det tvärvänder mitt under handelssessionen utan några särskilda nyheter.

  Marknaden är störd.

  SvaraRadera
 57. Det osannolika inträffar så klart. HF-robotarna skickar upp marknaden något enormt efter en global uppgörelse med IMF i spetsen.

  Sedan är vi ju sedan en tid i "the new normal" med låg tillväxt, om ens någon, och man skall vara mycket nöjd med 4-5% per år. Kolla på direktavkastningen på många utilities.
  /CK

  SvaraRadera
 58. ja där satt man med sina minishortisar i näven, som att spara en oskrapad trisslott, tur man inte är inne med större pengar på de positionerna, jag tror på fortsatt nedgång och behåller mina trisslotter....

  SvaraRadera
 59. 18.20 !! Dagens bästa kommentar, man tackar !!

  SvaraRadera
 60. Om nu de svenska bostadspriserna fortsätter att falla under hösten och under 2012, mycket troligt, så kan vi med stor sannolikhet förvänta oss en svensk bank- och finanskris våren 2013, dvs 18 månader efter prisfallets början. Hushållens belåning är väl ca 170% av inkomsten, i snitt...

  /FL

  SvaraRadera
 61. 20:45:

  Hahaha. LÄGG AV nu. Fine att det faller nu, som sagts. Det är ganska uppenbart med länder som är på väg att konka. Men VARFÖR skulle det fortsätta falla? Tror seriöst att ni får lämna era HR nu inom de närmsta månaderna, för att om ett år är BR-priserna på all time high igen, särskilt med dessa ränteutsikter. Jag har haft råd att bo på 50 kvadrat, 7 minuter från centralen i en bostadsrätt med stor balkong, för 4000 i månaden i snitt under de 2 senaste åren. Och då är jag student. Det är väl ändå inte rätt?! Nej, precis. Så priserna kommer inte falla. Punkt!

  SvaraRadera
 62. 22:27, är du ironisk?

  Då är det annorlunda den här gången alltså? Kanske borde du studera historien och Rogoff.

  Så obligationsmarknaden prisar alltså inte in tidernas lågkonjunktur? Stockholm kan inte drabbas? Krediterna stryps inte? Bankerna kräver t o m amortering nu.

  Om du är student nu så kanske du inte minns 90-talets kris, samma argumnet då som nu.

  Bor själv i BR.

  /FL

  SvaraRadera
 63. 1929 bitches!

  SvaraRadera
 64. Ett kort länk-tips bara:

  http://www.fokus.se/2011/09/lantagare-utan-fallskarm/

  Det skrivs mer om bolånetorskar i traditionella media nu för tiden. Men jag föredrar att gå till originalet, hit. :-)

  SvaraRadera
 65. Om bostadsmarknaden. Lite intressant att DR i Danmark nu går ut och söker medverkande till dokumentär om den svåra situationen på bomarknaden; http://www.boliga.dk/efterlysning.aspx

  Dessutom verkar det som prisfallet i DK har tagit fart igen. Alltså har det ff inte bottnat efter 4 år.

  /jonjon

  SvaraRadera
 66. ad nauseam heter det - nauseum, är det någon sportsarena där på västkusten?

  SvaraRadera
 67. Grekland får mer pengar inom kort. Så det fortsätter ett tag till. Förnekelsen är stark, se bara på Saab.

  SvaraRadera
 68. 23:51

  Stockholm är unikt, det kommer ALDRIG falla här, ser fram emot nya toppriser redan i höst!

  /Högutbildad 08 BLT

  SvaraRadera
 69. Jag salde min BR for 2 veckor sedan for att jag inte behover den langre, kan gora battre saker med pengarna och inte kan hyra ut den! Det intressanta ar att titta pa vem som koper och saljer. Min kopare har INGEN ANING av det som kommer! Jag vill veta vem som saljer guld i dessa dagar: Kan de som salt snalla kommentera varfor! Men den langsiktiga anledningen till att jag salde ar att hoghus kommer att bli helt vardelosa nar energikrisen blommar ut. /HR i stan och litet obelanat torp pa landet.

  SvaraRadera
 70. @2011-09-23 20:06
  Samma här! Bara småköp av korta papper, men ändå. Går omx över 920-940 e de rökt. Storstrejk i grekland på onsdag. Hoppas vi toppar på 900-910, då kan det vara läge att korta ännu mer.
  PL

  SvaraRadera
 71. Anonym : 12:21 :

  Jag känner flera som sålt av guld sista månaderna.
  De har ofta köpt för runt 25 000:- kr hektot eller ännu lägre och suttit på det ett tag och eftersom de har ett liv förutom att sitta insnöad och vakta på sina tillgångar så går deras liv vidare och de använder nu pengarna till exempelvis : Bil,motorcykel,resor,renovering,köpa sommarstuga,handpenning till hus,långresa med familjen - ja som du säkert förstår så kan listna göras lång. Andra kanske helt enkelt gamblar med pengarna på OMXS hävstångsETF´er.'

  Oavsett vad som händer så går många människors liv vidare och har de redan gjort 30% och flera hundra tusen i vinst på guld så varför inte sälja av nu när det står högt och göra andra roliga saker för pengarna ? Livet handlar inte om att ha mest tillgångar när man dör.

  SvaraRadera
 72. Marcus, Likvid Vänster 17:22

  Guldet står inte högt, guldet är ruskigt undervärderat.
  Dina vänner har gjort världens största tabbe.

  SvaraRadera
 73. 17:22 25.000 hektot det va ju typ bara ett ar sedan. Flera hundra tusen, da ar de ju multimiljonarer. Jag vet varfor de salt och det ar inte for att lyxa till det, de har betalat av sina lan!

  SvaraRadera
 74. anon 17;22 , Yeah Yeah , men skulle du våga gå ut med namn och ansiktsbild öppet på nätet och skriva att du står för den åsikten och att du köper guld för alla dina pengar ? Nej precis, mer säker än så är du inte på det du skriver. Många som sålt var säkert nöjda med nästan 50% avkastning på kort tid och varför inte investera vinsten i sitt egna företag eller kanske välbefinnande ? Hoppas du har stor nytta av guldet som ålderspensionär eller rentav som begraven ;-)

  SvaraRadera
 75. Jag ligger kvar i aktier beroende på 1) att jag investerat i direktavkastande bolag 2) att jag faktiskt inte hängde med i nedgångarna pga mycket annat som hände i mitt liv.

  SvaraRadera
 76. anonym 19:03 : hahaha , det tog inte många timmar innan du fick omvärdera dina fantasier.

  Nere på 36 000:- per hekto i dag.... Kul för de som sålde på 40 000:-.

  Lär dig på det här nu!

  SvaraRadera