Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2011-09-26 09:35

Dags för den årliga guldkraschen - sälj råvaror

Som jag skrivit många gånger förr så är det helt normalt att guldet kraschar 10 - 30% ungefär en gång om året. Det är alltid bara en tidsfråga till nästa gång och det var ett tag sedan sist nu.

Veckochart för guldet i SEK per gram.
Ej uppdaterad sedan förra veckan.

Årshögsta och all time high i guldpriset i SEK per gram låg på ca 400:- SEK per gram och i skrivande stund är nu guldpriset nere på 348:- SEK. Det är ett ras på ca 13% på några veckor. Hysteriker viftar förstås med armarna över det här. Det är fullt normalt. Det har de gjort varje gång guldpriset kraschat, för att sedan nå högre höjder. En del har svårt med procenten. 

2009 föll guldpriset i SEK per gram med ca 25% från 284:- till 220:-  och det dröjde ända till 2010 innan priset nådde nya rekordnivåer. 2010 såg vi en krasch från 324:- till 269:-, en procentuell nedgång med 17%. I år har vi än så länge bara fallit 13% från 400:- till 348:-. Priset kan alltså med lätthet falla ner till 300:-, rent av under 300:- utan att jag lyfter ögonbrynen. Faller priset mer än 30%, dvs under 280:- SEK så finns det kanske anledning till oro.
Veckochart för guld i USD per troy
ounce. Uppdaterad 09:23 idag.

Vad som är mer intressant är att råvaror är sencykliska och är det sista som faller när konjunkturen viker. Silver är en sådan råvara där det finns en stor industriell efterfrågan. Silverpriset kraschar desto snabbare än guldpriset i det här läget. Många har försökt tjata upp silvret som "det nya guldet", men jag är skeptisk till detta. Min tro är att konjunkturen och den uteblivna industriella efterfrågan är kraftigare än privata investerare och att silverpriset faller med konjunkturen. Att priset för silver faller ca dubbelt så kraftigt som för guld pratar för att det är betydligt mer spekulation inblandat här.
Veckochart silver i USD per troy ounce.
En marknadsbubblas anatomi.

Jag vill snarare hävda att silverpriset har varit i en bubbla och nu är i en punkterad bubbla. Åtminstone i USD. Charten för silverpriset visar upp alla klassiska bubbeltendenser. Exponentiell uppgång, nedgång, komplett med en äkta bulltrap och sedan krasch. Jämför med bubbelanatomicharten.

Guldet har visat på en mer linjär uppgång än silvret. Fortfarande förstås möjligt att vi är i en sprucken bubbla (bubbla är det definitivt i guld, men det är skillnad på en uppblåsande bubbla och en sprucken bubbla), men det kommer en bulltrap och rekyl innan den riktiga kraschen i så fall. Nuvarande dipp ger alltså köplägen för den som har disciplinen att sedan sälja i tid. Om guldpriset återhämtar sig om några månader eller kvartal och når högre höjder än tidigare var det falskt alarm. Den som just nu är orolig över att guldet fallit 13% kan iaf trösta sig med att det kommer en rekyl där man kan sälja till högre pris igen.

Men silvret visar upp alla tecken på en kraschande bubbla just nu.
Veckochart för platina i USD per troy ounce.

Slutligen en titt på platina. Platinaefterfrågan är extremt konjunkturberoende och ett prisras i platina är en mycket god konjunkturindikator. Och nu faller alltså priset. Jag skulle rekommendera alla att gå ur industriråvarorna, inklusive oljan. Konjunkturen viker. Vi kan rent av vara på väg mot hård deflation. 

Sälj råvaror. Det roliga är över för den här gången. 

Guldet, som mer är en valuta än en råvara pga bristande industriell användning , återhämtar sig antagligen, precis som hösten 2008. Men just nu är antagligen något så sjukt som USD en bättre investering. Men annars går det lika bra med selleri svenskt bankkonto.

Nästa fråga blir om det är dags för deflationen nu?
Veckochart koppar.

Tillägg: För att illustrera att det är sälj för råvaror som gäller så slänger jag in en veckochart för kopparpriset också. Kom ihåg att sista veckan bara är dagens utveckling. Snacka om krasch. Koppar är i allra högsta grad en konjunkturberoende råvara.


Även oljepriset skall ner, dock inte lika långt ner som förra gången. Får återkomma kring det och vad det får för konsekvenser i ett separat inlägg vid senare tillfälle.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

41 kommentarer:

 1. Kommer inte Fed och övriga centralbanker göra "vad som krävs" för att se till att vi inte hamnar i deflation? Deflation kommer inte att kunna betala av våra skulder och med en negativ tillväxt så kan vi glömma att låna pengar för att finansiera konsumtionen. Jag tror att melodin kommer vara "mer av samma", dvs. fler krediter in i systemet och därmed späda ut valutorna ytterligare. Sen håller jag med om att råvarupriserna generellt har varit ohållbart höga för att upprätthålla vårt maskineri och att vi går mot ny (värre) finanskris med kraschade ekonomier kan väl en femåring lista ut, men problemet kvarstår i vad pengar ska investeras i. Gällande guld och silvers status som värdebevarare, monetära metaller, så tror jag endast sett början på utvecklingen. De konstanta höjningarna av marginalkraven och manipulerandet av silvermarknaden av JP Morgan osv. visar att stora aktörer har mycket stora intressen i att hålla värdet på dessa nere. Signalen är tydlig - det ska inte löna sig att investera i något som pekar på systemets förfall.

  /EDK

  SvaraRadera
 2. Silverprischarten ser verkligen ut som en bra bubbelillustration! Kan det rasa ner till 15 dollar/uns tro?

  SvaraRadera
 3. Att du, som är en väldigt skärpt kille, inte med ett ord nämner CME eller marginalhöjningar känns lite oärligt, Lars...

  SvaraRadera
 4. 09:46, varför inte?

  EDK 09:45, jag har aldrig ansett att silver är en monetär metall. Därav har jag skrivit ganska lite om det. Kanske lite dumt av mig att inte tidigare pekat ut bubblan i silver.

  Deflation orsakas av minskande penningmängd, vilket vi får via konkurser och amorteringar av skulder. En annan faktor är också omsättningstakten för pengar. Det spelar ingen roll om Federal Reserve trycker nya pengar när de inte omsätts i ekonomin. Man rår helt enkelt inte på deflationen på det sättet när deflationstrycket är för stort.

  SvaraRadera
 5. 09:47, nej, men du nämner ju dem. Det spelar väl för övrigt ingen roll, faller priset så faller priset. Hoppa inte in i en marknad där en aktör som CME kan krascha priserna närhelst de har lust.

  Man kan vara upprörd, men varför slåss mot väderkvarnar. Den som handlar på termin gör det med hävstång. Då kan det bli som ovan.

  SvaraRadera
 6. Jag tycker att deflation ganska lätt borde kunna motas med massivt penningtryckande. Det gäller bara att inte trycka för mycket för då blir det en besvärande inflation istället.

  SvaraRadera
 7. Göran, som jag skrev ovan, om inte de nytryckta pengarna far runt i ekonomin så stoppar de inte deflationen. Man får en liquidity trap.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Liquidity_trap

  Folk har fullkomligt skitit i att Fed tryckt hundratals miljarder USD. De har sparat, amorterat och dragit in på konsumtion i USA ändå.

  SvaraRadera
 8. Det beror nog en del på hur man sprider pengarna. Ger du papperspengar till de allra fattigaste så kommer de använda dem.

  SvaraRadera
 9. Ja, men det har man ju inte gjort. Man har gett dem till de rikaste... Eller nja, foodstamps omfattar ju nu en rejäl del av USA:s befolkning.

  SvaraRadera
 10. Det största problemet som ligger framför oss är nog en deflation då det har varit hysteriska röster för en allt för hårt stigande inflation (som aldrig inträffade). I detta skede vid en inbromsning av ekonomin är åtstramningar det sämsta alternativet. Åtstramningar leder ju generellt till arbetslöshet och att ekonomin hämmas av nyinvesteringar vilket stagnerar ekonomin.

  Kom ihåg...det var bara genom massiva stimulanser som fick igång världsekonomin efter 30-tals depressionen efter att man felaktigt likt Hoover anammade "austerity measures" (= åtstramningar har alltså prövats förr och då det också är bevisat att det inte fungerat).

  Rent semantiskt bör man även nyttja sig av ordet "effektiviseringar" kontra "åtstramningar", effektiviseringar då menat som "investeringar" för att effektivisera kostsamma utgifter vilket i sig kan kosta naturligtvis.

  mvh

  6a 68

  PS. Bra argumenterat gällande råvarusituationen. DS.

  SvaraRadera
 11. Knappast, FED och övriga centralbanker kommer att göra vad som krävs, alltså QE oändligheten.
  Därvid kommer guld och silver också att stiga till oändligheten.

  SvaraRadera
 12. Varför retar sig så många på ädelmetallerna? Är de ett hot mot erat liv som låneslavar?

  Det är skumt hur vissa reagerar, var är hotet?

  SvaraRadera
 13. Får jag citera en som prognosticerade förra veckans silverras i juli? OBS hans framtida prognos!

  http://www.dasgelbeforum.de.org/forum_entry.php?id=224809

  SvaraRadera
 14. Såvitt jag kan se så kan man faktiskt lösa de akuta ekonomiska problemen genom att börja portionera ut lagom stora "medborgarbidrag" till alla medborgare, med nytryckta pengar. Det fixar förvisso inte de långsiktiga problemen med sinande naturresurser, men man kan få en ordnad nergång.

  SvaraRadera
 15. Nja, då bör du dela ut presentkort till t ex Siba och Mediamarkt, så folk inte använder pengarna till att amortera sina skulder. Matkuponger etc gör ju att de får pengar över till att spara eller amortera.

  Skall det hela fungera måste utdelade pengar garanterat gå till (onödig) konsumtion man inte gjort annars.

  SvaraRadera
 16. Jag tycker bubbeltjafset angående silvret känns lite BLODFATTIGT!!! Var är alla grannar som köper papperssilver? Var är medias alla KÖP SILVER!!! artiklar?

  Enligt marknadsaktörer (Liberty Silver) är deras kunder en säljare på 25 köpare... bubbla?

  Historiska förhållande mellan DOW index och silver och för den delen guld är fortfarande inte i närheten av bubble burst nivå...

  Ja, listan kan göras längre. Det är ganska klart att det handlar om CMEs marginalkravshöjning, o visst det stämmer att det är menlöst att slåss mot väderkvarnar, men nån bubbla är det nog inte tal om.

  SvaraRadera
 17. Det är knappast så att nästan alla är högt belånade. Och börjar staten dela ut medborgarbidrag så kommer nog också en hel del av dem som är relativt högt belånade att unna sig saker, för att de inte har kniven på strupen. Det är bara de som är sjukt högt belånade som kanske avstår från konsumtion. Fast de är väl å andra sidan som de är, så de konsumerar nog också de!

  SvaraRadera
 18. Metaller är jag inte någon expert på, men oljepriset har jag följt i över 13 år. Ett försök till analys av den närmaste framtidens oljepriser finns på http://www.energiminnesfonden.se. Kortfattat går den ut på att oljepriset faller vidare, men inte längre än till lägst 90 USD/fat, sedan vänder det uppåt igen.

  SvaraRadera
 19. Guldet rasar väl pga att det skall beskattas på något sätt.

  SvaraRadera
 20. "skall ner" - ja, för det är det ju du som bestämmer.

  SvaraRadera
 21. Och Simplicity som ska starta en råvarufond nu den 30 september. Det kanske inte är helt lyckad timing?

  SvaraRadera
 22. Vem vet?

  Silver och guld återhämtar sig, men kopparpriset inte.

  Ingen kan åtminstone anklaga mig för att fjäska för läsarna eller annonsörer...

  SvaraRadera
 23. Cornu, var hittar du prisdata för ädelmetaller?

  SvaraRadera
 24. När jag väl köper silver, bör jag köpa 10x10 oz silvertackor eller en 1kg silvertacka?

  KM

  SvaraRadera
 25. Cornu - att en global slowdown är på gång har man känt till länge, men senaste veckans, dagens ras i copper etc känns some nåt annat är på gång. Jag vet inte om det är Kina som spökar...att det håller på att gå åt skogen där borta. Europe är på plus pga en stor räddningpacket, etc. men Asian var ner mycket igen trotts detta....... hmmm.

  C

  förresten min mini shorts or turbosälj på guld ör guld värt nu.... ha ha...eller bättre än guld.

  SvaraRadera
 26. Om ECB
  - sänker räntan
  - tvingar bankerna att kapitaliseras
  - och backar upp med en trilion
  så får vi åter börsyra.

  Troligare är dock krashade börser och råvarupriser (inkl. guld). Det är nog att räkna med en rejäl deflation ett tag (så som Cornucopia har beskrivit så väl).

  SvaraRadera
 27. Vad gäller food stamps så tror jag nog att JP Morgan är den störste vinnaren även där. Det är ju de administrerar och delar ut matkupongerna efter att ha fått pengar av staten...

  http://dailybail.com/home/jp-morgans-food-stamp-monopoly-the-more-americans-that-fall.html

  SvaraRadera
 28. Vad gäller food stamps så är dessa en mycket liten del av USAmerikanska statens utgifter.

  SvaraRadera
 29. Till att börja med, tur att jag inte kallar mig Silverkalle. Från årshögsta till botten idag var fallet nästan 50%, det är mycket!

  Men det här med marginalkraven, vem bestämmer över det egentligen, och hur funkar det? Vad är det för täckning man ska ha för att få köpa av dem? Är kraven att likna vid bolånetaket, och kan de därmed även kringgås på liknande sätt?

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 30. Skärpning Cornucopia, när du slänger dig med uttryck som "guldkrasch" för en "nedgång på 10-30 procent" så sänker du dig till Aftonbladet-nivå. Vad kommer härnäst, "deflationschock"?

  SvaraRadera
 31. Visst är food stamps ingen större del av USAs utgifter. Antalet miljoner som får food stamps ökar dock hela tiden och det är intressant att man är berättigad om följande är uppfyllt:

  * Income and money in the bank add up to less than the monthly housing expenses

  Verkar alltså som det är ett sätt att rädda bankerna från att deras kunderna gör default

  http://www.gettingfoodstamps.org/faqsaboutsnap.html

  SvaraRadera
 32. 11:56 Mynt är det som är lättast att sälja. Mindre tackor är inte så hett.

  SvaraRadera
 33. Det är väldigt mycket domedagsprofetior och "the end of the world as we know it" i media för tillfället. (Här är t ex ett läsvärt exempel ur Guardian.) Ni som varit med i svängen ett tag - brukar det se ut så här vid varje ekonomisk kris, eller är det mer domedag än vanligt den här gången?

  SvaraRadera
 34. Börjesson,

  Känns som mer domedag än nånsin. Antagligen för att det är det också! Och skillnaden mot tidigare ekonomiska kriser är att medvetenheten om de knappa resurserna ökat i takt med fler och fler synliga bevis för detta. Så ja - vi är nog i början på stora förändringar på många plan. Tack förresten för länken till Guardian. - Läsvärt!

  SvaraRadera
 35. Kom ihåg att FED inte kan sätta sprätt på några pengar i den bemärkelsen. Det är i såna fall kongressen som skulle besluta om massiv pengautdelning. Vilket inte kommer hända. Så inflationistlägret kommer gå bet, nu är deflationstrycket för stort. I USA gör befolkningen allt för att bli av med sina skulder, vilket skapar ett deflationistiskt tryck som Bernanke inte rår på. Samma ändring i sentimentet kommer att komma till lilla svedala också.

  SvaraRadera
 36. Jag säger bara ASIA - watch out.

  SvaraRadera
 37. http://www.youtube.com/watch?v=aC19fEqR5bA&feature=player_embedded

  SvaraRadera
 38. Anledningen till att guldet inte faller lika dramatiskt som till exempel silver är inte att guld till skillnad från silver inte är någon industriell metall. För guld är i likhet med silver en vara med andra användningsområden än att skydda sina ägare från inflation.

  Anledningen är istället att det finns en otroligt stor mängd guld-derivat. Dessa guldderivat kan liknas vid en pappersvaluta, vars kurs följer guldet och mycket riktigt har guldderivat ingen annan användning än att fungera som ett slags pengar.

  När guldpriset nu faller kan detta leda till att fler guldderivat löses in i verkligt guld, eftersom ett lägre pris stimulerar efterfrågan på guldsmycken. Löses fler derivat in så innebär detta att den korta guldräntan stiger, eftersom likviditeten blir mera knapp.

  SvaraRadera
 39. Tvivlar på att silver inte skulle följa guldets uppgång i det långa. Minskad industriell efterfrågan visst, men silvret är redan lågt värderat mot guldet i historiska termer. Blir det för billigt i ration mot guld så är det en så pass liten marknad att minskningen i industriell efterfrågan inte spelar någon större roll. Just för att det blir ett billigare alternativ till guld. Dessutom kommer silvret behövas i framtida förnyelsebar energi.

  SvaraRadera
 40. Tycker det är intressant att guldet nu följer börsen up och ner, fram tills för en vecka sedan låg det i motfas.
  DVS när börsen föll gick guldet upp på grund av att "folk flydde till säkerhet".
  När marknaden lugnade ner sig så steg börsen och guldet sjönk.

  Men när marknaden upplevde "finanskris" förra veckan så sjönk de båda och nu när markanden verkar tro att det ordnar sig så stiger båda.
  Vi såg detsamma 2008 men då var min tolkning att folk sålde de investeringar som de kunde sälja eftersom det var brist på likviditet och de inte kunde sälja sina aktier.
  Så långt har vi väl knappast hunnit ännu. Hittills har ju bara varit lite väntad och välbehövlig korrektion på börsen.
  Så hur föklarar vi det nu, är guld inte säkerhet längre?

  /leungdim

  SvaraRadera